Dodaj do ulubionych

pomóżcie podjąć decyzję

29.06.12, 09:10
Kochani pomóżcie podjąć decyzję. Czy 60 euro za dzień za apartament na Ciovo to rozsądna cena? Apartanent A4+1, standard **, klimatyzacja w salonie bez WI-FI i TV SAT, 15 m od plaży dla 4 osób w sierpniu na 10 dni. Bez pośrednictwa biura podróży.
Zastanawiam się nad rezerwacją. Czy ewentualnie można "powalczyć" z ceną czy nie warto? Czytając forum rozbierzność cenowa jest skrajnie różna...
Obserwuj wątek
    • ruella Re: pomóżcie podjąć decyzję 29.06.12, 09:44
      Powalczyć z ceną jak najbardziej można mimo że Chorwacja to nie kraj arabski i targowanie się nie na każdym robi dobre wrażenie, ale to bym raczej widziała, jako negocjacje biznesowe :)
    • le5zek Re: pomóżcie podjąć decyzję 29.06.12, 09:48
      Wg mnie piekielnie drogo.
      • Gość: tom Re: pomóżcie podjąć decyzję IP: *.tvkstella.pl 29.06.12, 11:46
        Może tak: nie jest to piekielnie drogo jak za mieszkanie tuż przy morzu w wysokim sezonie, ale jeśli wziąć pod uwagę, że to jest Ciovo - to jest drogo, bo to miejsce nie zasługuje na takie wysokie ceny. Ale konkretna ocena zależy i od innych czynników: standardu wyposażenia, widoków, otoczenia domu (jakiś cień, miejsce do grillowania itp.), uksztaltowania terenu, jak i od tego, czy te 15 m to odległość od morza, czy od plaży. do morza może być 10 kroków, ale do plaży i 500...
        • Gość: beba Re: pomóżcie podjąć decyzję IP: *.dynamic.chello.pl 29.06.12, 12:37
          Cena bardzo dobra - na 4 osoby z klimą w cenie tuż przy plaży - nie sądzę, by można było porównywalne warunkni znaleźć za niższą cenę.
        • xaf8zc34 Re: pomóżcie podjąć decyzję 29.06.12, 12:45
          Dzięki Tom. Dom znajduje się przy plaży, zacieniony parking, grill... Apartament nie jest najwyższych lotów ale ma wszystko co trzeba. Nas jednak przekonuje do tej wyspy to, że są tam podobno dzikie mało uczęszczane plaże, co prawda kawałek od tego domu i trzeba do nich dopłynąć lub dojechać samochodem. Nie znam Chorwacji, możesz polecić jakieś spokojne miejscowości. W miarę możliwości bez tłumów na plażach. Z góry dziękuję.
          • Gość: darek.59.pl Re: pomóżcie podjąć decyzję IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.12, 13:56
            Chorwacja jest długa pod względem wybrzeża i takich spokojniejszych miejsc jest wiele, a opowieść o nich byłaby zbyt długa. Dlatego ograniczę się do podania np. na wyspie Krk - Śilo lub Stara Baśka, Jadranowo k. Crikvienicy, na wyspie Rab - Gonar, Supetarska Draga, na Pag -Metajna, na wyspie Brać - Sumartin, na półwyspie Peljeśac - Żuljana, Loviśte, a jeszcze dalej to Slano, Soline.
          • le5zek Re: pomóżcie podjąć decyzję 02.07.12, 13:37
            NA Ciovo dzikie plaże? Zapomnij .... ktoś w balona Cię robi.
    • Gość: bobek Re: pomóżcie podjąć decyzję IP: *.radionet.info.pl 29.06.12, 13:19
      Na Chorwacje jedzie się w ciemno.Ja byłem 4 razy w okolicach Omisia i najwięcej płaciłem za apartament 45euro 4osobowy.Oczywiście się targowałem.A znalezienie Apartamentu nie trwało dłużej niż 10 min.
      • Gość: ort. Re: pomóżcie podjąć decyzję IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.12, 13:37
        Piszemy i mówimy "DO Chorwacji" a nie "NA.."
        • heca7 Re: pomóżcie podjąć decyzję 29.06.12, 14:10
          Wg mnie to niemało. Ja płacę 70e za 2 pokoje na Hvarze. W apartamencie jest aneks kuchenny, klima, tv sat i na życzenie (pewnie za dopłatą) internet. Do tego balkon bezpośrednio nad morzem. Do plaży 10m? Do morza tyle ile trwa lot z I piętra do wody ;) bo budynek jest na skale wybudowany. I będziemy tam w 5 osób ( o czym właściciel wie) 2 dorosłych i 3 dzieci (10-7-5l). Rezerwowaliśmy na przełomie grudnia i stycznia.
          Za 4 osoby bez tv 60 e to trochę dużo ale może piękny widok jest? albo nowiutkie , bardziej komfortowe wyposażenie? Jeżeli uważacie, że zawiera wszystko co potrzebne wam do dobrego wypoczynku to bierzcie.
          • xaf8zc34 Re: pomóżcie podjąć decyzję 29.06.12, 14:41
            Dzięki. Wiesz, mieszkanie wcale nie jest nowe. Dwie sypialnie, salonik, wyposażona kuchnia, łazienka. Jest wszystko co trzeba ale trudno nazwać go komfortowym.
            Chodzi o to czy wypada się targować/negocjować. Ale z tego co piszecie to cena wcale nie jest taka super. Właścicielka zapewnia, że to wyjątkowa cena, bo tak w ogóle to bierze po 70 euro.
            • Gość: Foxer Re: pomóżcie podjąć decyzję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.12, 14:55
              Zaproponuj jej 550 euro za cały pobyt, wliczając w to taksę klimatyczną.
              Jak się nie zgodzi, to szukaj dalej
              • heca7 Re: pomóżcie podjąć decyzję 29.06.12, 15:24
                Powiem tak... my zawsze jeździmy do zarezerwowanych miejsc. Więc przez internet kiepsko się negocjuje :/ Zanim znaleźliśmy tą kwaterę mój mąż wyszukał zdjęcie z zeszłego roku gdzie sfotografował tabliczkę z numer tel itd w domu nad samą plażą. Pan nam przysłał ofertę a mąż zapytał czy zgodzi się ileś tam euro mniej. I cisza............. pan zapadł się pod ziemię, nawet jak napisaliśmy, że damy tyle ile chciał to nam nie odpowiedział :/ Także negocjacje przez email to chyba kiepski pomysł ;)
                • Gość: chlopiec_z_plakatu Re: pomóżcie podjąć decyzję IP: *.adsl.net.t-com.hr 29.06.12, 15:47
                  heca7 naprawdę warto negocjowac i nie udawac niemca tylko pisac,że jesteś z Polski.Ja wybrałem ok. 7 lokalizacji i napisałem do nich z zapytaniem,tylko od jednego nie dostałem odpowiedzi.Mało tego jak już wybrałem apartament to tamci inni się odezwali i każdy z niższą ceną od wyjściowej.Jednego apartamentu nawet żałuje był dosłownie na samej plaży z własną zatoczką przystanią takie romantyczne miejsce.Za rok poszukam czegoś takiego jeszcze marzy mi sie z łódką.Pozdrawiam-Tomek
                  • Gość: Foxer Re: pomóżcie podjąć decyzję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.12, 22:58
                    Negocjacje w internecie mają to do siebie, że nam nikt nie robi łaski, nikt na nas nie wpływa emocjonalnie żądając odpoczynku po podróży,
                    czasem się udaje spuścić cenę, czasem nie.

W ciemno w sezonie nie ma warunków na dobry wybór, chłodną analizę.
                    Wtedy jest najgorzej, najłatwiej dać się naciąć na wysoką cenę za niespecjalne warunki, wystarczy zrzędliwa żona po 12 godzinach jazdy lub marudzące dzieci.
                    W tych warunkach negocjacje stają się dyktatem wynajmującego.

• Gość: ciovo Re: pomóżcie podjąć decyzję IP: *.adsl.inetia.pl 29.06.12, 23:41
              Wynajęliśmy apartament 2+1 na Ciovo, także w sierpniu (2-13) z klimą, tv, internetem, opłatami klimatycznymi za 49E. Może wspólne piwko w ramach integracji :)
              • xaf8zc34 Re: pomóżcie podjąć decyzję 02.07.12, 10:42
                Integracja przy piwku... bardzo chętnie, tylko jeśli już zdecydujemy się na wyjazd do Slatine, będzie to raczej w drugiej połowie sierpnia. Na razie babka nie odpisuje sama nie wiem może poszukamy w innej miejscowości lub w ciemno. Pozdrawiam
                Gość portalu: ciovo napisał(a):

> Wynajęliśmy apartament 2+1 na Ciovo, także w sierpniu (2-13) z klimą, tv, inte
                > rnetem, opłatami klimatycznymi za 49E. Może wspólne piwko w ramach integracji :
                > )
      • Gość: darek.59.pl Re: pomóżcie podjąć decyzję IP: *.dynamic.chello.pl 29.06.12, 22:22
        Ja to mam pecha, w życie nie byłem "na Chorwacji", a tak bardzo chciałem. Jakoś mi nie było po drodze.
    • Gość: chlopiec_z_plakatu Re: pomóżcie podjąć decyzję IP: *.adsl.net.t-com.hr 29.06.12, 15:19
      Rzekł bym jest to cena średnia ale zawsze możesz negocjowac lub szukac dalej.Ja za 4 osoby apartament dwu pokojowy w każdym klima (w cenie)internet(w cenie)dwa duże balkony z widokiem na morze i góry w pełni wyposażona kuchnia,garaż do morza 200 metrów 50 euro.Cena wyjściowa była 60 euro ale właścicielka opusciła po paru emailach.Jestem zadowolony ,wysoki standard za rozsądną kasę.Baśka Voda
      • Gość: tom Re: pomóżcie podjąć decyzję IP: *.tvkstella.pl 29.06.12, 21:05
        To przypomina rozmowy przy rąbaniu lasu... Są dziesiątki czynników, które wpływają na cenę, a o ktorych debiutanci nie maja najmniejszego pojęcia, i trudno mieć im to za zle. Dlatego pisałem, że cena nie jest morderczo wysoka, ale jak na Ciovo - wysoka. Bo siedząc na Ciovo ma się dość utrudnione zwiedzanie okolicy. Dla kogoś, kto lubi osiadły wypoczynek - OK, nie ma sprawy, ale jak ktoś codziennie chce gdzieś podjechać - przebijanie się dwa razy dziennie przez zapchany Trogir jest bolesne. Nadto - standard wyposażenia, jego jakość, a nwet takie drobiazgi, które można nazwać przywilejem hotelowym: ręczniki, srodki higieny i czystości, możliwość - za wyraźną rekomendacją gospodarzy - podjadania winogron czy pomidorów, fig albo innych żiżuli z ich ogrodu - to wszystko wpływa na tę ocenę. Podobnie - wielkość, usytuowanie tarasu, widoki z niego - na morze lub wręcz przeciwnie. Nadto - bliskość uciążliwego sąsiedztwa - drogi, hałaśliwej tawerny, knajpki z nocną muzą, bliskość jakiegoś traktu spacerowego, sposób dojścia do plaży (po plaskim, po stromym zejściu czy po schodach), bliskość parkingu itp., itd. Nadto - jedno gospodarze podają cenę netto, a przy rozliczeniu dochodzi podatek klimatyczny, inni juz to wliczają w cenę, jedni oferują klimę w cenie, inni - za dopłatą, podobnie z internetem.
        Dlatego negocjowanie wynajmu przez internet czy telefon zawsze obarczone jest szerokim marginesem niedopowiedzenie i ryzykiem nieporozumień.
        Nam się zdarzyło raz trafić nieomal idealnie położony, niedrogi, nieźle wyposazony apartman za sensowną cenę. gdyby nie czujność żony i jej kiperski nos, ugotowalibyśmy się na twardo. Zauważyła, i słusznie, że w pokojach najzwyczajniej śmierdzi z kanalizacji. Tego na żadnym zdjęciu, ani w żadnym opisie nie znajdziesz, to wychodzi dopiero na miejscu - tak jak trzeszczące łóżko, nie dzialający telewizor albo łazienka ze źle działającą wentylacją.
        Ktoś pisze o 70 € za 4-osobowy aparttmam i cieszy się, że tanio. Ja od ręki mogę wskazać taki, za który płaci się 80 w wysokim sezonie, ale jest on po pierwsze 6-osobowy, po drugie - 15 kroków od plaży, po trzecie - z klimą, TVSat, internetem, grillem, parkingiem i plażą pod oknem, taką idealną dla dzieci, drobnokamyczkową, a w tym samym miejscu za 4-osobowy, w pełni wyposażony, luksusowy wręcz, apartman płaci się 50-55 € za dobę. W obu przypadkach cena obejmuje już taksę klimatyczną, więc nie ma niespodzianki na koniec pobytu, że trzeba dorzucić 1 € dziennie za każdą dorosłą osobę...
        Bywa, że szukając w ciemno trafisz apartman za śmieszną cenę, ale często jest tak, że ktoś miał rezerwację i nie dojechał, więc się go opłaci taniej puścić, niż mieć pusty. to jest argument za jazdą w ciemno. Ale osobom z dziećmi - odradzałbym jednak, zważywszy na ich dobro i potrzebę odpoczynku po podróży.
        • Gość: Foxer Re: pomóżcie podjąć decyzję IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.12, 22:52
          Bardzo rzeczowe i profesjonalne, lektura obowiązkowa dla każdego, kto chce wynająć apartament
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka