Dodaj do ulubionych

Proszę o dokładne przetłumaczenie mi tego SMSa!

IP: *.dynamic.chello.pl 03.07.12, 14:38
Z góry dziękuję bo google mi zgłupiały. Coś tam rozumiem ale chciałbym dokładnie.
"molim te duso ako mi mozes viditi i odgoroviti e-mail od poljaka. hvala"
Przy okazji - zna ktoś jakiś dokładny translator chorwacko-polski?
Obserwuj wątek
    • gerv.azy Re: Proszę o dokładne przetłumaczenie mi tego SMS 04.07.12, 09:13
      A co na to translator google?:
      Och proszę, czy można mnie zobaczyć i odgoroviti e-mail od Polaków. dziękuję
      :/
    • le5zek Re: Proszę o dokładne przetłumaczenie mi tego SMS 04.07.12, 09:15
      "Proszę, czy możesz zobaczyć i odpowiedzieć na e-mail od Polaków. Dziękuję."
      translate.google.pl
      • Gość: Irek Re: Przecież pisałem, że w google wychodzą głupoty IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.12, 10:40
        Sami juz wiecie, ze w google wychodza z tego zdania głupoty. Ale gogle nie będzie tłumaczyło akcentów i gwar regionalnnych. Problem w tym że Chorwat pisze do mnie i odpowiada na mojego emaila a nie prosi mnie o odpowiedź czy przetłumaczenie maila od innych Polaków. Oczywiście, chorwacki gospodarz nie zna żadnego języka poza ichniejszym a rozmawia ze mną i tylko ze mną. Właściwie nie ma już problemu bo się dogadaliśmy i wczasy zarezerwowałem. Nie ma jak bez posredniaków i tam gdzie jeszcze nie było Polaka. Dzięki Wam za próbę pomocy!
        • hepik1 Re: Przecież pisałem, że w google wychodzą głupot 04.07.12, 11:04
          Raczej sie cieszy,ze sie niedługo zobaczycie i pomozesz mu odpowiedzieć na mejla innego Polaka.
          A co to za miejsce gdzie Polaków nie widzieli?
          Tak z ciekawosci pytam.
          • Gość: Irek Re: Przecież pisałem, że w google wychodzą głupot IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.12, 12:03
            Widzieć widzieli, tylko nie gościli. Byłem tam rok temu ale, że nie zwiedziłem jeszcze Zadaru i Splitu (rok temu gdy pojechałem zwiedzic Trogir i Split ten drugi był niesamowicie zakorkowany gdyż za parę godzin odbywał się rewanż Hajduka z Fulham Londyn w el. Ligi Europejskiej więc zawróciliśmy). Miejsce nic specjalnego - Brodarica ale blisko do sieci sklepów i mojego bankomatu w Szybeniku, do tamtejszego Starego Miasta, do atrakcji Solaris Resorts dla moich dzieci. Do wspaniałego wieczorami Primosztenu. Do fajnej miejscowej plazy Reżanac i uwielbianej przez nas plaży z "otwartym morzem" na Camp Adria przed Pimosztenem. Ponad wszystko konkretny gospodarz i swietny apartament dla rodziny 2+2 (ma 2 identyczne) nie za blisko Jadranki w bardzo spokojnym miejscu z dala od innych apartamentów. Gościa trafiłem przypadkowo szukając rok temu apartamentu w last minute na stronach bezposrednio do Chorwatów. W naszym terminie (za 2dni) jednak nie mieli już wolnego. Na drugi dzien z maila do jednego z apartamentów w Brodaricy odpisał po chorwacku właśnie Ante. Miał wolne i pisał by przyjechac. Przesłał opis i zdjęcia. Oczywiście gotówka na miejscu zreszta podobnie teraz bo juz nas zna i polubiał. Apartamenty na górze zrobił 2 lata temu . Dół jest jego. Parking dla nas osobny przy tarasie. Są nowe i full wyposazone z wieżą, LCD, klima, tarasem, sypialnią , salonem, aneksem kuchennym (zmywarki, serwisy stołowe itp). Grill wyłącznie dla nas. Nie ma widoku na morze zaa to jest na piękne lasy i zieleń ze wzgórzem. Do najblizszej plazyczki 400m, do sklepu 300. Płasko. Oprócz nas miał tylko Chorwatów. Nie ma go w internecie. Myślę, że jest na czarno bo nie płaciłem za klimatyczne. Cena rok temu 40e teraz 45e. Nie ma czegos takiego jak ograniczenia ww włączaniu klimatyzacji. Jest w cenie i tyle. Brak Wifi i tu bedę kolegę, kolegów koncem lipca (bo jade 31.07-11.08) prosił o pomoc bo biorę laptopa. By sprawdzić konto lub zaplanowac wycieczkę pracę musiałem odrabiac w McDonald w Szybeniku ale to 2,5 km. Miejscówkę trzymam na razie tylko dla siebie. Może za rok już puszczę no chyba, że ktoś mnie naprawde przekona, że lubi spokój, cisze i nie będzie Chorwatom rozrabiał (ja sobie siedziałem przy piwku oczywiście do późna przy delikatnej muzyczce - z tym nie ma problemu). Raz z Antem wymieszaliśmy Żubrówkę z Rakiją i wynaleźlismy nowy język (polsko-chorwacki). Niestety przez telefon lub przez google czasem wychodza takie niedomówienia. Ale skoro nasz lipiec to ich sierpeń a nasza godzina to u nich rok...
            • Gość: Irek Re: Jeszcze jedno IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.12, 12:19
              Plusem jest to, ze nie ma czegos takiego jak pobyt od soboty do soboty, więc po Waszych wskazówkach na forum tak zawsze planowałem termin by nie przyjezdżac-wyjeżdżać w sobotę.
              • hepik1 Re: Jeszcze jedno 04.07.12, 12:32
                Brodarica nic ciekawego-pełna zgoda ;)
                Czy na czarno,wątpię.Gra nie warta świeczki dla Chorwata.Raczej klimatyczne po prostu włączył w cenę a nie pobierał dodatkowo.
                Widziałem juz w CRO nalot ichniej policji turystycznej na apartamenty na czarno.(akurat na Polkę trafiło,mieszkająca na Braczu od lat,bracia, sąsiedzi Chorwaci zapewne mieli w tym udział-nienawiść sąsiedzka to wcale nie tylko polska domena)
                Turyści na walizkach na zewnątrz (i nie ma zmiłuj) a dla gospodarza ban na dwa ,trzy lata od wynajmowania ;)
                • Gość: Irek Re: Jeszcze jedno IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.12, 12:49
                  Nie wiem czy na czarno ale nie uswiadczy nic o gospodarzu w necie. Nawet Imienia i nazwiska. Dom na uboczu Brodaricy. Ma tylko jednego sasiada. Nasze paszporty trzymał u siebie przez cały okres pobytu, no oprócz dziecięcych ale mieliśmy dowody osobiste. Oddał na koniec po sprawdzeniu apartamentu. Nigdy nie wszedł do nas. Zapytał tylko czy nie trzeba posprzatać ale powiedzielismy ze mamy czysto a drobnostki sami posprzatamy na bieżąco.
                  • hepik1 Re: Jeszcze jedno 04.07.12, 17:05
                    Możemy gdybać a i tak nie dojdziemy prawdy.Gdyby wszyscy Chorwaci byli uczciwi tak na 100% to i ta "policja turytyczna" nie była potrzebna. ;)
                    Nigdy nie zostawiałem dokumentów gospodarzom.Albo spisują do zeszytu i na tej podstawie melduje w ichnim urzędzie ,albo wystarczał skan z paszportu czy DO,zostawiony by sobie mogł na spokojnie spisać dane.
                    • Gość: Irekj Re: Jeszcze jedno IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.12, 18:41
                      właśnie wtedy pomyślałem, że kwateruje na lewo ale mi to akurat nie przeszkadza. Liczyła się cena i wygoda a to było ok.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka