Dodaj do ulubionych

wypad samochodem

22.02.13, 10:15
Witam ,bardzo proszę o informacje bo w tym roku chcialabym sie wybrac na Chorwacje ale.......kompletnie nie wiem od czego zaczac:(nie ukrywam ,ze istotny jest koszt takiego wyjazdu,2+1 wyjazd z podkarpacia .Poproszę namiary na jakies sprawdzone kwatery w ładnej okolicy.
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: wypad samochodem 22.02.13, 10:30
      Z Podkarpacia to żaden problem :) Możesz jechać z noclegiem lub bez. Zależy jak rodzina znosi podróże ;) Ja proponuję Riwierę Makarską na początek. Ciepło, ładnie, piękne plaże itd.
      My jeździmy z Warszawy na Hvar z noclegiem pod Zagrzebiem. Z trójką dzieci nie da się inaczej. Po drodze możesz się zatrzymać na zwiedzanie choćby jezior Plitvickich. Jeśli chcesz je zwiedzić dokładnie to właściwie trzeba im poświęcić cały dzień. 3-4 godziny starczy na liźnięcie ;)
      Jeśli bardzo zależy na kosztach to wybierz może Istrię. Jest bliżej. Możesz zaryzykować jazdę "w ciemno" wtedy w wybranym apartamencie spróbuj negocjować cenę.
      • bbasik72 Re: wypad samochodem 22.02.13, 10:44
        liczyliscie wstępnie koszt takiego wyjazdu? sorrki ale ja muszę sama jakos to ogarnac organizacyjnie:( maz zaakceptuje oczywiscie ale nic poza tym
    • trypel Re: wypad samochodem 22.02.13, 10:51
      bbasik72 napisał(a):

> chcialabym sie wybrac na Chorwa
      > cje ale.......kompletnie nie wiem od czego zaczac

Może zacznij od tego żeby sie jednak wybrać DO Chorwacji,
      reszta przyjdzie wtedy dużo łatwiej
      • bbasik72 Re: wypad samochodem 22.02.13, 11:42
        bardzo trafne spostrzezenie:) wole jednak miec cos zarezerwowane:)
        • trypel Re: wypad samochodem 22.02.13, 12:56
          na razie to jeszcze sama nie wiesz czego chcesz.
          Pytasz i tu i na Bułgarii.
          Oba miejsce są nieporównywalne i od razu kierują ku kompletnie innym rozwiązaniom urlopowym. Innym budżetom. itd
          • bbasik72 Re: wypad samochodem 22.02.13, 13:12
            pytam bo biore pod uwagę własnie te dwa kraje,chcę porownac i na cos sie zdecydowac.wiem ,ze to brzmi troche dziwnie ale ybieram sie pierwszy raz nez biura podrozy i to jest dla mnie wyzwanie
            • trypel Re: wypad samochodem 22.02.13, 13:36
              15 lat temu uczono mnie żeby zacząć od zbadania potrzeb klienta - to napisz czego oczekujesz po urlopie, gdzie chcesz mieszkać, standard, plaża, wyżywienie, dzieci, alkohol itp... :)
              • bbasik72 Re: wypad samochodem 22.02.13, 14:03
                po prostu chcę odpocząć ,miec niedaleko do plaży i mieszkać w miarę konfortowych warunkach tj czystym ,schludnym miejscu z dostępem do łazienki bez ograniczeń.Alkohol mnie nie interesuje :)
                • trypel Re: wypad samochodem 22.02.13, 14:08
                  100% Twoich oczekiwań spełni Velka Domasa i jeden z ośrodków na brzegu..
                  Na dodatek bedzie tam max 3 h jazdy z Rzeszowa.
                  • bbasik72 Re: wypad samochodem 22.02.13, 14:21
                    ok,dzięki jednak poszukam sama
                    • heca7 Re: wypad samochodem 22.02.13, 16:04
                      Cóż, trudno tak porównywać. Nas jest pięcioro i w zeszłym roku byliśmy 10 dni na Hvarze. Nad samym morzem, w malutkiej zatoce ( 3 domy). Kompletny koniec świata ;) Jechaliśmy z Warszawy więc trzeba doliczyć większe koszty benzyny (ropy). Zanim się dotoczymy do granicy to nas mało szlag nie trafi ;)
                      Wyżywienie własne, 3 razy byliśmy na obiedzie w restauracji, kilka razy lody. Duuużo owoców, mało alkoholu.
                      Podsumowując zamknęliśmy wydatki w 8 tys. wliczając dojazd, winiety, jedzenie, apartament, prom, nocleg po drodze i co tam jeszcze ;)
    • wislok1 Re: wypad samochodem 22.02.13, 19:37
      Najpierw to trzeba SPOKOJNIE poczytać o Chorwacji, wpisać do wyszukiwarki google
      np. atrakcje Chorwacji.

Potem trzeba ustalić, ile możecie wydać i jak długo chcecie jechać do Chorwacji, z noclegiem czy bez.

Potem dopiero się planuje podróż

Namiary możesz dostać, ale jak nie wiesz, jak tam wygląda okolica, to jest to bez sensu.
      Dostaniesz namiary, to się popytaj, gdzie ot jest, jak tam wygląda plaża, czy są sklepy, itp.
      • heca7 Re: wypad samochodem 22.02.13, 19:40
        I pamiętaj , że w Chorwacji 200m od morza nie zawsze oznacza 200m do plaży ;) I często jest to ostre podejście pod górę.
        • Gość: tom Re: wypad samochodem IP: *.tvkstella.pl 22.02.13, 20:20
          Jeśli jedziesz pierwszy raz, wyluzuj, nie staraj się łapać wszystkich srok za ogon. Jeśli to możliwe - wybierz opcję poza wysokim sezonem (lipiec-sierpień), bo wtedy jest:
          - najdrożej
          - najbardziej upalnie
          - najtrudniej na drogach
          - najtłoczniej na przejściach granicznych.
          Oczywiście, jeśli masz dziecko w wieku szkolnym, lub jedno z Was w szkole pracuje, to jest pozamiatane, zostaje wysoki sezon. Ale jeśli masz jeszcze wybór...
          Druga połowa czerwca albo początek września jest bardzo OK, a wielu wymienionych problemów unikniesz bądź będą znacznie mniejsze. Zaplanuj urlop, aby nie musiec jechać w weekend, a np. w poniedziałek, środę itp.
          Z przejść granicznych w Barwinku czy Koniecznej (korzystam z nich, też jeżdżę do Chorwacji z Podkarpacia właśnie) masz na przykład tylko banalne 900 km do wjazdu na Krcki Most i na wyspę, tyleż w okolice Rijeki, podobnie do Crkvenicy. To niewiele ponad 8-9 godzin jazdy. W lecie to jest jazda przez całą drogę przy dobrym oświetleniu, sama radość, choć nudnawo. Opłaty autostradowe od Gorican do zjazdu w Ostrovicy to łącznie 101 (41 + 60) HRK, plus matrice u Madziarów, tygodniowa lub miesięczna. U Słowaków nie płacisz za stradę Presov-Kosice, omijasz ją bokiem (choć jest teoria, że też trzeba za to zapłacić, we wrześniu 2012 tego nie było). W okolice Sibenik-Zadar masz nieco dalej, ok. 1200 km, ale i to się da pokonać jednym etapem, bez konieczności korzystania z noclegu.
          Ceny paliw sami sobie sprawdźcie przed wyjazdem, dziś nikt Wam tego nie powie. Mieszkanie? Zależy od mnóstwa czynników, ale dla 2+1 w wysokim sezonie nie oczekuj nic poniżej 45-60 € za dobę raczej, chyba że chcesz mieszkać kilometr od plaży i morza, albo mieć widoki z tarasu na jakiś busz, albo jakieś inne "atrakcje" uzasadniające niższą cenę. Poza szczytem jest realne znalezienie czegoś w przedziale 35-50 €, i w niezłym standardzie. Realne to nie znaczy pewne. Żarełko i jego ceny oraz opłacalność "importu bagażnikowego z Polski"? Na forum jest "pińcet" wątków na ten temat, poszperaj.
          Mając wybór Chorwacja czy Bułgaria nie wahałbym się ani minuty. Także z uwagi na bezpieczeństwo, na komfort dojazdu, na jakość oferty: Bułgaria jest zdominowana przez hotelowce, kwatery prywatne przy chorwackich są daleko w tyle, Chorwacja ma niewiele hoteli, ale kwatery prywatne gwarantują ciekawsze warunki pobytu. Ale są i miłośnicy hoteli i "all incl.", i wolno im. Tych nie przekonamy;-))

Jak chcesz jakiegoś wskazania na konkretne, sprawdzone mieszkanie "z rekomendacji", powiedzmy w środkowej części Dalmacji, mozesz napisać na jureszcz@wp.pl, postaram się jakoś pomóc.
          • bbasik72 Re: wypad samochodem 25.02.13, 15:01
            czytam i czytam i jestem coraz bardziej przerazona! myślałam ze jak pojedziemy samochodem to zaoszczędzimy a z tego co czytam to wcale nie jest kolorowo:( planowalam ze za tydzien pobytu zamkniemy się w kwocie 5000 ale chyba sie przeliczyłam :(
            • heca7 Re: wypad samochodem 25.02.13, 15:42
              Bez przesady ;) Poczytaj jeszcze. Na pewno znajdą się apartamenty wam odpowiadające. Ustaliłaś już rejon , który chcecie odwiedzić? Byłoby łatwiej szukać. Naprawdę proponuję Istrię, bliżej, szybciej itd.
              • bbasik72 Re: wypad samochodem 25.02.13, 15:46
                własnie ten rejon brałam pod uwagę ale jak czytam forum to wychodzi na to,ze wczasy w Turcji,Egipcie albo Tunezji z biurem podrózy i samolotem wychodzi taniej:( a ja chciałam w tym roku inaczej :(
            • wislok1 Re: wypad samochodem 25.02.13, 16:07
              Skąd wam się tyle kosztów uzbierało ?
              • bbasik72 Re: wypad samochodem 25.02.13, 16:12
                no czytam to co pisza:) noclegi lipiec 50-60 euro+ paliwo ,opłaty i wyzywienie................no chyba ,ze cos zle licze:( cholera a tak sie nastawiłam ,ze cos zobaczymy:(
                • wislok1 Re: wypad samochodem 25.02.13, 16:32
                  50 euro razy 14 dni = 700 = 3000 złotych
                  Dojazd z winietami, opłatami, itp. = 1500 średnio złotych

No to już mamy podróż i noclegi z głowy

Śniadania we własnym zakresie, na obiad pizza czy coś podobnego, wieczorem grill lub wyjście do knajpy, zwiedzanie okolicznych miejscowości, itp. - tu liczmy 200 złotych dziennie =
                  14 razy 200 złotych = 2800
                  Dorzućmy z 700 złotych na pamiątki

Wychodzi około 8000 złotych
                  • heca7 Re: wypad samochodem 25.02.13, 18:54
                    Ale chyba autorka tydzień chciała spędzić w Cro ;)
                    • wislok1 Re: wypad samochodem 25.02.13, 20:30
                      Nie wiadomo, na razie tydzień nie chce jej wyjść poniżej 5000.
                      Moim skromnym zdaniem tydzień to za mało,
                      człowiek zanim poczuje się dobrze na wczasach, już się stresuje powrotem
            • Gość: vvv z Podkarpacia IP: *.ists.pl 25.02.13, 17:53
              Z Podkarpacia najbliżej masz chyba w rejon Senj - Novi Vindolski (z Rzeszowa NV jest niespełna 1000 km, to umożliwia spokojny przejazd w jeden dzień). Patrzę w booking.com i przed 20 lipca można jeszcze znaleźć pokój za ok 1700-2300/ tydzień. Jak tam się wakacjuje nie wiem bo byłem tylko przejazdem.
              • Gość: tom Re: z Podkarpacia IP: *.tvkstella.pl 25.02.13, 18:44
                Nie porównuj Chorwacji z hotelowo-samolotową Tunezją czy Egiptem, to zupełnie inny rodzaj turystyki i wypoczynku. Wyjazd wlasnym autem daje Ci niezależność, możesz w dowolnie wybranym momencie odwiedzać to, co pragniesz i na co Cię stać, ale jedynym Twoim kosztem jest paliwo plus ew. opłata za zwiedzanie. Tunezja czy Egipt, pomijając już wszystko inne, daje Ci wybór: za niską cenę hotel i plaża, albo - jak Cię stać - fakultety.
                Policz sobie tak: wyjazd z okolic Rzeszowa w rejon pólnocnej Dalmacji to jest jakieś 150 litrów paliwa, i to ze zwiedzaniem na miejscu, powiedzmy w promieniu 100 km. Za winiety zaplacisz - co łatwo sprawdzisz w necie - ok. 5,5 tys. HUF (Madziary) plus ok. 200 HRK. Jadąc jednym skokiem bez problemów i ryzyka przywieziesz zamrożone zapasy żywności po polskich cenach, kilka razy wydasz coś na miejscu na lody i knajpki oraz napoje (które zresztą wcale nie muszą Cię zrujnować nawet w wysokim sezonie, kiedy jest skwar; tamtejsza kranówa w większości wypadków nadaje sie do picia bez gotowania, a trochę soków owocowych spokojnie z Polski przywieziesz...). Dolicz do tego jeszcze ok. 50-55 € dziennie za mieszkanie. Nie wierzę, że wyjdzie Cię to 8 tysięcy...
                Jeździmy do Chorwacji praktycznie rok w rok, czasem zapuszczamy się w Czarnogórę, robimy na urlopie po prawie 4 tys. km, specjalnie niczego sobie nie odmawiając (z wyjątkiem parków narodowych, które już poznaliśmy dawniej, nie widzimy sensu jeździć do nich po raz wtóry). Ani raz nas to nie kosztowało 8 tysięcy, wierz mi! Ostatni urlop (Krk, Pag i okolice Sibenika) we wrześniu pochłonął nam 2500 km, nieco ponad 150 l. paliwa przy średniej cenie po przeliczeniu na PLN - 6,24 za litr, noclegi za 17 dni - a to był wrzesień! - to było po 40 (Stara Baska na Krk) i 25 (Simuni na Pagu) oraz po 35 pod Sibenikiem wyniosły nas łącznie niewiele ponad 520 €, żarełko - różnie. Zapewniam,przy tamtejszych upałach burek za 7-8 kun (czyli ok. 4 PLN) potrafi zastąpić obiad, i tu nie chodzi o kwestię sknerstwa, ale zapotrzebowania organizmu na energię. Nie fetyszyzujmy problemu jedzenia w czasie urlopu; przy +35-37 stopniach nikt nie myśli o schabowym z kapustą i dwudaniowym obiedzie z deserami. Mało kto jest w stanie to przeżyć...;-)) Podejdź do sprawy spokojnie, don`t panic;-)))

• bbasik72 Re: z Podkarpacia 25.02.13, 19:52
                  bardzo Ci dziękuję absolutnie nie porównuję z Turcja itp bo wiem ,że to nie te klimaty:) byłam i nie kręci mnie rywalizacja z Rosjanami o miejsce przy basenie czy restauracji:) chciałam cos zobaczyc,byłam jako dziecko w byłej Jugosławi i z tego co pamiętam było cudnie:) uparłam się na Chorwację bo chce coś pokazac dziecku oprocz basenu i restauracji! Jestesmy zdecydowani tylko jeszcze jakieś kwatery-znalazłam ale zeby zarezerwowac trzeba podac numer karty kredytowej (nie posiadam) Jasne,fajnie by było miec z 10 tys do wydania ale nie mam i muszę sie liczyc z kosztami:( niemniej jednak poprawiliscie mi humor:)
                  • Gość: tom Re: z Podkarpacia IP: *.tvkstella.pl 25.02.13, 20:56
                    Jak chcesz, odezwij się na jureszcz@wp.pl, może coś znajdziemy wspólnie - bez takich różnych kombinacji;-)) Ale na basen nie licz;-))
                    A numeru karty nie podawaj (to nic, że nie masz...), nie tak się te sprawy zalatwia

• bbasik72 Re: z Podkarpacia 26.02.13, 06:54
                      bardzo prosze na maila bbasik3@wp.pl basenu moze nie byc ,chodze w zimie :) plaza tez moze byc dalej-trzeba sie ruszac i spokojnie 10 minut spaceru spokojnie damy rade:) jeszcze raz wielkie dzi eki za informacje ,dzisiaj poszperam za kwaterami,moze wyciagnę szwagra z rodziną to tez troche zniweluje koszty:) muszę tam pojechac i kropka :)
                  • Gość: vvv Re: z Podkarpacia IP: *.ists.pl 25.02.13, 20:57
                    Rzeczywiści booking.com prawie zawsze wymaga karty. Ale może spróbuj przez jakiegoś pośrednika. Wrzuciłem sobie jeszcze do googla Senj i accomodation i jako pierwszy wyskoczył mi taki z cenami od 300-400 E za tydzień w lipcu, a płatność możliwa także przelewem (trzeba by się wywiedzieć czy płatność nie jest za granicę bo to dodatkowy koszt, bo to biuro akurat było niemieckie).
                • wislok1 Re: z Podkarpacia 25.02.13, 21:59
                  No, ja podałem 8000 jako cenę za 2 tygodnie,
                  na 1 tydzień, 7 noclegów to wychodzi około 5000.
                  Rzecz jasna da się to zmniejszyć do 4000, bo np. nie trzeba wydawać dziennie 100 kun na jedzenie na 3 osoby.
                  Ale lepiej kalkulować więcej,a potem mile się rozczarować, niż "jechać na styk".
                  Turcja w szczycie sezonu na 2 tygodnie to około 15 000, bo chyba, że siedzie się tylko przy basenie i niczego nie zwiedza
                  • wislok1 Re: z Podkarpacia 25.02.13, 22:02
                    Z tą Turcją to miałem na myśli rodzinę 2+2, z 2+1 wychodzi taniej, wiadomo.
          • Gość: Grzegorz Re: wypad samochodem na chorwcję IP: 79.162.117.* 15.07.13, 12:44
            Jazda samochodem w dalszą trasę to trzeba być pewnym swojej fury bo można majątek na naprawy wydać, ja leciałem na chorwację i mi się zepsuł to koszt naprawy jest zabójczy awarii auta nikomu nie polecam moto.wp.pl/kat,55194,title,Awaria-auta-za-granica,wid,15812916,wiadomosc.html
    • Gość: darek.59.pl Re: wypad samochodem IP: *.dynamic.chello.pl 22.02.13, 21:42
      Wpisz w google ten adres: www.ljeto.com/cro/mjesta/kozino.asp i znajdziesz propozycje na riw. zadarskiej, np. w Koźino, ale jest wiele innych propozycji,
      lub apartmani Maja, Koźino zstrenja@net.hr
      Okolica to Zadar, wyspa Pag, Narodowy Park Paklenica, Kornaty.
      • Gość: tom Re: wypad samochodem IP: *.tvkstella.pl 22.02.13, 22:10
        ...a z okolic Rzeszowa do Zadaru masz - przez Barwinek, Kosice i Miskolc (tu wjeżdżasz na autostradę, i zjeżdżasz dopiero w Zadarze) oraz Budapest, Letenye/Gorican i Zagreb - tylko jakieś 1340 km, w tym 1220 autostradami, co się przekłada na maksimum 13 godzin czystej jazdy, w tym jakieś 11 godzin po autostradach. W razie potrzeby nocleg możesz urządzić sobie w Budapeszcie, nad Balatonem, przy samej granicy H/HR, w okolicy Plitvic - albo ciąć jednym skokiem. W lecie, kiedy zmrok zapada około 21, w słońce wstaje przed 6, jest to jazda za dnia przez cały czas. Choć męczące, to wykonalne, wiem coś o tym...;-))
    • Gość: cooleczka Re: wypad samochodem IP: *.promax.media.pl 25.02.13, 21:03
      Witaj,
      ja z rodziną w 2011r (jeszcze wtedy 2+1) byliśmy we wrześniu na Korculi (służę namiarami na kwaterę - wtedy bodaj 30e/apart z sypialnią i pokojem dziennym i wielkim tarasem tylko dla nas), droga z WLKP przez Czechy, Austrię, Słowenie, prom z Ploce do Trpanj i drugi z Orebicia do Korculi, 11 noclegów, jedzie mieszane (PL i CRO), całość ok 5500 (gro kosztów to trasa).
      Niemniej polecam!! W tym roku (już 2+2) jedziemy na Hvar :)
    • edziasz Re: wypad samochodem 25.02.13, 21:44
      Jak chcesz to napisz dam Ci namiar na Vodice edyta740@poczta.onet.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka