Dodaj do ulubionych

Najpięniejsze plaże w Chorwacji

14.08.13, 08:58
Za kilka dni wybieram się samochodem na Chorwację (1 raz) w okolice Splitu, Trogiru. Jestem ciekawa gdzie w tych okolicach znajdę na prawdę zjawiskową plażę, z mega przejrzystą wodą, z super widokami, skałkami. Chciałabym raz wypoczywać na tej plaży, raz na innej. Może być też inny rejon, w znośnej odległości, ale warty zobaczenia.

I jeszcze jedno: W drodze powrotnej do Polski gdzie warto zboczyć z trasy, aby zobaczyć coś niesamowitego, widoki, krajobrazy...

W ogóle jakie miejsca polecacie w Chorwacji?

PS. Jeżeli był podobny wątek przepraszam, ale nie zauważyłam nic na temat plaż..
Obserwuj wątek
    • Gość: Vert Re: Najpięniejsze plaże w Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.13, 10:11
      Ale to jakiś kolejny żart ?
      Na ogół przez wyborem danej miejscowości w Chorwacji sprawdzamy, jak ona wygląda
      i jakie są plaże.
      Nie odwrotnie !
      Tak się składa, że w Splicie i Trogirze znaleźć zjawiskową plażę,
      z super widokami, będzie trudno.
      Forum jest jakieś dziwne, co chwila ktoś zakłada podejrzany wątek, tak jakby ich autorzy urwali się z choinki i nie na tym świecie żyli.
      Nie wiedzieli, gdzie jadą, nie umieli poszukać kwatery, przypuszczali, że w Chorwacji burzy się zabytki, które mają 600 lat, itd.
      Ja w to nie wierzę, że ktoś przed samodzielnym wyruszeniem do Chorwacji nie popyta się choćby znajomych, jakie miejsce wybrać. Nie kupi mapy, nie zajrzy do internetu, nie spojrzy do przewodnika.
      Wszytko mi wygląda na robotę jakiegoś dowcipnisia, który jak Kamil Nosel usiłuje wkręcić ludzi, udając w kolejnych wcieleniach zupełnie "zielonego" turystę

• hepik1 Re: Najpięniejsze plaże w Chorwacji 14.08.13, 11:13
        >Ja w to nie wierzę(...)

Bo małej wiary jesteś ;)
        Takich ludzi sa tysiące.Usłyszeli,że tam jest fajnie i bez wgłębianie w temat,studiowania forum,ogladania fotek w googlach,filmów na YT,bez pytań ruszają na wakacje.
        Osobiscie znam klienta,na co dzień zupełnie normalnego ,rozgarniętego ,prowadzącego swój biznes,który 3 lata temu pojechał do CRO i wrócił,nie mając pojecia,że jadąc autostradowo przez Czechy ,Austrię i Słowenię trzeba mieć wykupione winiety ;)
    • Gość: :-) Re: Najpięniejsze plaże w Chorwacji IP: 91.235.231.* 14.08.13, 12:06
      Poszukaj info na forum cro.pl. Polecam, bo sama korzystałam rok temu - temat Sedam Bisera. Znajdziesz informacje o pięknych i niedocenianych walorach Riwiery Kasztelańskiej. Zapewniam, że można znaleźć piękne plaże. Urokliwe miejsca znajdziesz też na Ciovo (niedaleko Slatine, na końcu wyspy, piekny klasztor po drugiej stronie). W różnych tematach znajdziesz relacje z podróży. Pewnie będzie Ci mało - bo trzeba porównać gdzie jest ładnie, gdzie pięknie - więc wyruszcie dalej. Szibenik (zabytki, ale niedaleko jeśli masz dzieci Solaris Resort Club - część atrakcji za darmo), Primosten, (to na północ). I koniecznie szukaj uroków w Breli (plaża Punta Rata i okolica), spacer promenadą. To blisko - ok 60 km, więc godzinka drogi. Z innych atrakcji Salona (Solin), twierdza Klis, jeziora - Imotski, jaskinia Spilia Vraniaca - o jeszcze Ogród Biblijny - mało znana, a ciekawa atrakcja w Kasteli. Posadzone są tam wszystkie gatunki roślin wymienione w biblii. Wszystko można dotknąć, powąchać. To tam pierwszy raz widziałam jak rosną migdały, pistacje :-) (polecam późnym popołudniem). A zapomniałabym Rafting Cetiną.... Nie będziesz żałować. Ja też za bardzo nie długo znów tam wracam - jest do czego :-)
      Pozdrawiam

• tiramisuu123 Re: Najpięniejsze plaże w Chorwacji 14.08.13, 12:40
        Dziękuję za informacje, rzeczywiście piękne miejsca! Slatine i wyspę ciovo już miałam w planach ;) Na pewno wybiorę się w któreś z polecanych przez Ciebie miejsc:)

Do Vert
        Nikt z moich znajomych nie był w Chorwacji, więc nie mam kogo zapytać, a forum daje mi taką możliwość. To że pytam, nie znaczy, że nie szukam, nie przeglądam przewodników. W okolicy mojego domku nie ma ładnej plaży dlatego pytam o inne warte uwagi. Nie wiem co w tym złego? "Nie urwałam się z choinki" ani nie jestem"zielonym turystą". Po prostu chce wiedzieć gdzie i co warto zwiedzić!!!
        • Gość: Vert Re: Najpięniejsze plaże w Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.13, 13:44
          W okolicach Splitu i Trogiru plaże są średnio ładne.
          Najpiękniej widokowo jest w Chorwacji na Riwierze Makarskiej.
          Od czytania forum znacznie lepszym pomysłem jest zakup dobrego przewodnika po Chorwacji i dopiero potem wybór miejsca na pobyt.
          • Gość: CH Re: Najpięniejsze plaże w Chorwacji IP: *.182.10.129.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 18.08.13, 17:46
            Vert, ale z ciebie spinacz :)
          • tomaroc Re: Najpięniejsze plaże w Chorwacji 14.11.13, 14:36
            Zależy kto co lubi, dużo osób wybiera miasteczko Omiš na rivierze makarskiej www.chorwacja24.info/srodkowa-dalmacja/omis Ujście rzeki Cetiny gwarantuje żwirową plaże - co w Chorwacji jest ewenementem, bo w zdecydowanej większości plaże są skalne, kamieniste albo wylane betonem... Omiś to chyba optymalny wybór bo jest w połowie drogi do Splitu gdzie jest sporo do zwiedzania oraz do Makarskiej gdzie również warto się pojawić.... Jest to opcja dla kogoś kto nie chce ponieść kosztów dotarcia na wyspę, bowiem naprawdę pięknie jest na wyspie Hvar ;-P
    • Gość: Zibbi Re: Najpięniejsze plaże w Chorwacji IP: *.dynamic.chello.pl 14.08.13, 13:25
      Polecam liczne plaże za Dubrwonikiem (Mlini, Srebreno), gdzie nie ma tak dużo turystów lub też tych plaż jest tak tak dużo, że nie ma tłoku. Z kolei fajna i bardzo ciepła plaza jest w Omiś. Ale trzeba sie przygotować,że bęzie tłoczno. I bardziej głośno niż w wymienionych wyżej miejscowosciach. Ale warto bo miasto to jest świetnie usytuowane. I też jest sporo plaż, może troszkę mniejszych i kamienistych od tej głównej ale za to woda jest niezmącona.Kiedys bylismyprzeciwnikami kamienistych plaż ale teraz bardzo nam się podobają właśnie ze względu na to, że woda jest krystalicznie czysta, można pooglądać jakieś zbłąkanie i odważne rybki...Jakby co to mogą podpowiedziećjeszcze coś...
    • Gość: ir-ed Re: Naj... plaże w HR. IP: *.dynamic.chello.pl 14.08.13, 14:33
      tiramisuu123 napisała
      Chciałabym raz wypoczywać na tej plaży, raz na innej.

plaże HR < zerknij > beachec HR

Pozdrawiam,
      PS
      Nasza ulubiona < zapraszam
    • heca7 Re: Najpięniejsze plaże w Chorwacji 14.08.13, 17:49
      Stanowczo Riwiera Makarska. Sama Makarska taka sobie- wielki kurort, co kto lubi.. Ale sąsiednie miejscowości godne polecenia- Podgóra, Brela, Tucepi, Igrane.
      • sofia41 Re: Najpięniejsze plaże w Chorwacji 14.08.13, 20:47
        >> Sama Makarska taka sobie- wielki kurort ...............

pl.wikipedia.org/wiki/Makarska
        Nic przeciw miejscowosci letniskowej Makarska, chyba najpopularniejszej w Dalmacji ale kur-ortem to ta miejscowosc raczej nie jest.
        • heca7 Re: Najpięniejsze plaże w Chorwacji 16.08.13, 16:46
          Jak dla mnie za duża ;) I za hałaśliwa. Przypomina mi polskie miasta nadmorskie.
    • alawinx Re: Najpięniejsze plaże w Chorwacji 16.08.13, 12:12
      Bilo przed Primostenem, piękna zatoczka :) Do Trogiru bardzo nie daleko.
      • lillylive Re: Najpięniejsze plaże w Chorwacji 16.08.13, 19:33
        alawinx napisała:

> Bilo przed Primostenem, piękna zatoczka :) Do Trogiru bardzo nie daleko.
        Bilo potwierdzam,poza tym najpiękniejsze plaże jak dla mnie to te które widzialam na wyspie Hvar,bija na głowę te na riwierze makarskiej,ale każdemu podoba sie co innego....
        • Gość: ola Re: Najpięniejsze plaże w Chorwacji IP: *.radomsko.vectranet.pl 17.08.13, 16:44
          Też uważałam, że nigdzie nie będzie ładniej niż na Rivierze Makarskiej. Byłam tam 3 razy. Byłam też na Peljesacu - widoki cudne, byłam na Ciovo - najsłabiej wypada niestety. W tym roku byliśmy na Pagu, co dzień na innej plaży, pełno cudnych zatoczek, dzikich plażyczek. W środku sezonu, a na niektórych cisza i spokój, np. w Zatoce Girenica. Widoki na wyspie Pag niesamowite. Tak,że nie dla każdego Riviera Makarska musi być najpiękniejsza( choć do tej pory tak uważałam). Pag zauroczył mnie najbardziej tą swoją surowością, księżycowymi krajobrazami. Jak dla nie numer jeden. Ale każdy woli coś innego.:) i na tym polega wolny wybór.
          • lillylive Do Ola 17.08.13, 20:15

Witaj
            Możesz mi podesłać namiary na apartament w którym mieszkałaś na Pag-u?jesli oczywiście byłaś zadowolona:) Rozważam Pag na przyszły rok...e-mail:purpurowe74@wp.pl
    • tomaroc Re: Najpięniejsze plaże w Chorwacji 07.12.13, 10:12
      tiramisuu123 napisała:
      > W ogóle jakie miejsca polecacie w Chorwacji?

Wprawdzie nie jest to Dalmacja, ale jeśli ktoś nie zamierza jechać aż tak daleko na południe to szczerze polecam Kvarner i wyspę Krk. Na południowym krańcu wyspy jest miejscowość Baska a tam przepiękna plaża na terenie campingu Bunculuka - jednak wstęp na plażę możliwy jest dla każdego (odpłatnie 20 Kun) kilka fotek: www.chorwacja24.info/zdjecie/plaza-na-camp-bunculuka-baska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka