Dodaj do ulubionych

Lopar-Wyspa Rab-kto był?

23.07.14, 13:51
Szczerze mówiąc Chorwacja nigdy nie przykonywała mnie jako miejsce na wakacje z dziećmi ze względu na żwirkowe plaże ale ostatnio znajoma zachwalała Lopar na wyspie Rab gdzie jest plaża piaszczysta.No i druga zaleta to odległość-z tego co się orientowałam to Wyspa Rab leży na północy Chorwacji więc przewiduję ,ze do 12h zajedziemy (ze Sląska). Piaszczysta plaża to w sumie najważniejsza rzecz na jakiej mi zależy (w tym roku byliśmy nad Balatonem i niestety dzieciom bardzo brakowało piaszczystej plaży).
Bardzo proszę o namiary na sprawdzone kwatery w miejscowości Lopar-oczywiście z dostępem na plażę piaszczystą (obiło mi się o uszy ,że w Lopar są 3 rodzaje plaż do wyboru?). Nie zależy mi na jakiś super extra warunkach (ja mogę nawet w namiocie spać byleby miał łazienkę z wc;). Do plaży,zeby nie było więcej niż 500m. Dla rodziny 2+2.Proszę o namiary i orientacyjną cenę (lipiec,sierpień ponieważ jedno dziecko mamy w wieku szkolnym).Najlepiej jakby ktoś jeszcze napisał ile go takie wakacje wykosztowały w całości (pobyt z wyżywieniem-w zależności czy jadało się w knajpach czy zabierało jedzenie z Polski).
Obserwuj wątek
    • zwiedzaczek Re: Lopar-Wyspa Rab-kto był? 25.07.14, 21:45
      Witam, spędziłem tydzień na Rabie w Lopar w 2012 i nie mogę narzekać.
      Osobiście nie polecam tej największej plaży, którą się wszyscy podniecają. Ciasno i brudno (cienka warstwa piachu pod którą jest zwykła czarna ziemia). Nie trudno sobie wyobrazić jaki daje efekt. Poza tym należy pamiętać, że woda jest płyciutka przez kilkadziesiąt metrów w głąb morza.
      Jeśli mam coś doradzić to proponuję po dojechaniu na miejsce na skrzyżowaniu przy szkole pojechać prosto pod górkę, (do tej słynnej plaży jest w prawo) prawie na sam szczyt wzniesienia.
      Tam ceny apartamentów są normalne czyli 40-50 Euro za rodzinę/dobę. Jest to świetne miejsce jeśli chce się skorzystać z dużo fajniejszych i mniej zatłoczonych plaż na końcu półwyspu. Uwaga są tam też plaże dla nudystów z których Rab jest słynny.
      Ceny apartamentów w tak zwanym centrum w okolicy tej słynnej plaży są dwukrotnie wyższe.
      Przy opcji z tańszym noclegiem i zakupach w dużym Markecie (przy wjeździe do Lopar) koszty urlopu będą rozsądne. W zależności jak kto szaleje jest to koszt od 6 do 8 tys./2 tygodnie (całość) nocleg, jedzenie, ubezpieczenie, paliwo, winiety itd.
      Pozdrawiam i życzę udanego wypoczynku.
      • betty842 Re: Lopar-Wyspa Rab-kto był? 30.07.14, 09:25
        A nie wiesz czasem czy plaża Mel jest piaszczysta? Chciałam poszukać w internecie informacji ale wyskakuje mi plaża Veli Mel a nie wiem czy to jest ta sama? No i nie pisze czy to plaża piaszczysta...Znalazłam dwie fajne oferty wczasów w Loparze z biura podróży (za bardzo rozsądną cenę) i są do wyboru dwie wille-jedna willa znajduje się 450m od Rajskiej plaży a 1km od plaży Mel (opcja bez wyżywienia) a druga willa znajduje się 450m od plaży Mel a 1km od Rajskiej plaży (opcja z wyżywieniem HB). No i w sumie nie wiem na co się zdecydować.Wolałabym opcję z wyżywieniem ale wtedy bliżej jest ta plaża Mel a nie wiem czy to plaża piaszczysta czy żwirkowa...Wolę piach (nawet wymieszany z ziemią) bo wiem,ze wtedy moje dzieci nie będą się nudziły.
        • betty842 Jeszcze jedno pytanko 30.07.14, 09:38
          A jak tam z pogodą na Wyspie Rab? Bo co niektórzy mnie straszą,że na północy Chorwacji jest latem pogoda taka jak w Polsce...Jakoś nie chce mi się w to wierzyć bo z tego co ja wiem to im bardziej na południe Europy tym jest cieplej więc jednak ciut cieplej niż u nas musiałoby być.Wiem,że na południu Chorwacji pogoda jest "pewniejsza" no ale chyba na północy tez nie jest źle?
          • zwiedzaczek Re: Jeszcze jedno pytanko 02.08.14, 09:34
            Sam jestem na urlopie i mam ograniczone możliwości szukania dla Ciebie dokładnych informacji. Co do pogody to jest to prawda tyle ze piszą tak Ci którzy nie są wstanie znieść choćby kropki deszczu na urlopie. Poprostu może pogadać. Co do plaży to nie wiem teraz która to Mel. Natomiast napisze tak na końcu "półwyspu" idac od rajskiej wzdłuż morza znajdziesz plażę bardzo podobna do rajskiej tyle ze bez tłoku i znajdziesz plaze która jest podobna do plaży nad Bałtykiem. Różnica jest taka ze po zabawie na tej podobnej do rajskiej trzeba dzieci wyszorować bo są czarne od blota. Lokalizację musisz dobrać Sama. Ja mogę Ci tylko napisać że najlepszy dostęp do tych plaz jest właśnie ze wzniesienia na które można wyjechać od szkoły. Można tam dojechać samochodem i nawet zaparkować ale miejsca jest niewiele i stawia się samochód w krzakach przy waziutkiej drodze a i tak na miejsce nie dojedziesz bo trzeba zejść ze wzniesienia piechotą. Tak to wygląda są również ładne pokaże po drodze od promu polecam sprawdzić. Jedna od razu w miejscu gdzie kończy się pas dla stojących w kolejce na prom. Od razu jedna rada. Przy powrocie przemyslcie o ktorej sie promowac bo można spędzić w kolejce kilka godzin. Fajna plaża jest też przy kościele na początku Rabu (darmowy parking).
      • Gość: Cro Re: Lopar-Wyspa Rab-kto był? IP: 91.222.126.* 04.11.14, 22:48
        Bzdura z tymi cenami apartamentów 2x w rejonie Loparu gdzie jest San Marino. Ja płaciłem za apartament 40 Euro, do plaży 5 minut.
      • Gość: Gosia Re: Lopar-Wyspa Rab-kto był? IP: 193.239.61.* 12.02.15, 22:22
        Witam,czy mogę prosić namiary na nocleg?
    • Gość: mysia Re: Lopar-Wyspa Rab-kto był? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.14, 12:48
      Byłam w tym roku. Plaża idealna dla małych i nieco większych dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka