Dodaj do ulubionych

Chorwacja czy Bułgaria ?

IP: *.unregistered.net.exatel.pl 21.01.15, 11:25
Dzień Dobry
Czy ktoś z Państwa był także w Bułgarii ??
Czas już zaplanować wczasy. Mamy ograniczony budżet i do wyboru mamy Chorwację Istria bo najbliżej autem albo samolotem do Bułgarii. Cena jest porównywalna. Jak oceniacie Państwo pobyt w Chorwacji a jak w Bułgarii ? Może ktoś mógłby się wypowiedzieć wówczas było by łatwiej podjąć decyzję. Na pewno czas podróży przemawia za Bułgarią ale może warto się przemęczyć i jednak zobaczyć Chorwację.
Obserwuj wątek
    • ceide_fields Re: Chorwacja czy Bułgaria ? 21.01.15, 11:51
      Zależy czego oczekujesz po wyjeździe i jak go chcesz spędzić.
      • deoand Re: Chorwacja czy Bułgaria ? 21.01.15, 12:13
        Dwie rózne rzeczy tzn . do Bułgarii lecisz samolotem chyba z biurem bo nie wyobrazam sobie przylotu do warny i szukania na piechote kwater ??? czyli masz pełne wyzywienie i nic ciebie nie obchodzi oprócz wycieczek fakultatywnych .... przywioza , zakwateruja , nakarmia i odwiozą .... Byłem w Bułgarii ale za komuny raz z grupa studencka - czyli pociag , autobus , plecak i namiot a raz własnym autem wtedy maluchem ... Ogólnie Bułgaria jest ładna a teraz pewno pełno hoteli i Morze czarne ma piaszczyste plaze i łagodne zejścia i nie ma jeżowców . Była ponoc Bułgaria bardzo tania a teraz ponoc podrozała ....
        Druga opcja jak sadze całkowicie odmienna - jedziesz autem - byłem tak w Chorwacji 10 lat temu i zjechałem ja od Rijeki po Dubrownik i z powrotem ... Tu jestes zdany na siebie - sam prowadzisz i sie meczysz sam gotujesz zupki chinskie i albo w ciemno szukasz kwtery albo coś tam zarezerwujesz ... plaże z jeżowcami .. ale Istria jest ponoc ładna ... akurat nie byłem na Istrii ... Jak juz na Istrię autem to przty okazxji trzeba zwiedzic jaskinie w Postojnej w Słowenii i wracać przez Wenecję tzn , jechać do Wenecji zatrzymac sie gdzies w Lido de Jesolo .. zwiedzanie Wenecji i potem prosta droga tzn autostrada do Polski ... mozna zahaczyc o Wiedeń noca . Czyli dwie rózne wycieczki do zastanowienia ...
        • Gość: Andziula Re: Chorwacja czy Bułgaria ? IP: *.unregistered.net.exatel.pl 21.01.15, 12:28
          Więc tak Chorwacja - pensjonat mamy wstępnie zarezerwowany z wyżywieniem przy samej plaży musimy tylko dojechać.
          Natomiast Bułgaria to oczywiście wycieczka z biurem podróży.
          Cena jest praktycznie taka sama. Tzn za Bułgarię trzeba zapłacić w całości za Chorwację kasę wydaję się stopniowo. Wiadomo paliwo, winiety , po przybyciu resztę za pensjonat.
          Tak jak napisałeś są to dwie różne wycieczki i ciężko je porównać ale musimy się wreszcie na coś zdecydować . Bułgaria lot 2 godz i na miejscu , piękna duża plaża ale opinie różne np często czytam że poza hotelem na plażach brudno, ludzi w sezonie full, pogoda trochę bardziej nie pewna niż w Chorwacji.
          Chorwacja jazda co najmniej 12h ze świętokrzyskiego ale piękne widoki, cieplutki Adriatyk, czyściej niż w Bułgarii. No i fajna wycieczka. Echhh chyba Chorwacja.
          • wtopeq Re: Chorwacja czy Bułgaria ? 21.01.15, 13:07
            A gdzie ta Bułgaria?
            • deoand Re: Chorwacja czy Bułgaria ? 21.01.15, 15:09
              Tyle tylko , ze jadac własnym samochodem do Chorwacji to trzeba ustalic trase tak aby cos jeszcze po drodze zobaczyć i na miejscu tez troche autem pojeździx chocby do Rijeki ... jazda z klapkami na oczach tam i z powrotem i na plaze i do domu to mija sie z celem ... jeśli tak to juz lepiej z biurem - przynajmniej sie nie meczysz i nic ciebie nie obchodzi !!
              • Gość: Andziula Re: Chorwacja czy Bułgaria ? IP: *.unregistered.net.exatel.pl 21.01.15, 16:43
                Do Chorwacji to na własną rękę możemy zarezerwować pokój. pozostaje tylko dojechać, natomiast Bułgaria to tylko z biurem. Co do rejonu to albo Złote Piaski albo Słoneczny Brzeg z tym że nie w samym centrum tylko patrzyliśmy na hotele bardziej na obrzeżach. Nie chcemy tłumów i dyskotekowiczów bo jedziemy z dzieckiem.
                Chyba padnie na Chorwację bo więcej do zwiedzania. Ale Bułgaria kusi pięknymi szerokimi plażami no i tym komfortem przywiozą, nakarmią, obsłużą, odwiozą.....
                • deoand Re: Chorwacja czy Bułgaria ? 21.01.15, 17:07
                  Pytanie w jakim wieku jest dziecko i co lepiej zniesie -jazdę samochodem czy samolotem - prosze pamietac , że na autostradach do Chorwacji sa korki i podróz lubie sie wydłuzac .. wszystko do rozważenia . Sprawdźcie jaka jest plaża tam gdzie chcecie byc w Chorwacji - piaszczysta - kamienista z jezowcami czy bez ... W Bułgarii nie ma tego problemu a w Chorwacji jest i trzeba miec plastikowe buty na nogi .
                  • Gość: Andziula Re: Chorwacja czy Bułgaria ? IP: *.unregistered.net.exatel.pl 21.01.15, 17:22
                    dziecko 5 lat. Dobrze znosi podróż. W zeszłym roku byliśmy w zachodniopomorskim i jechaliśmy prawie 9 godzin, też były korki. Do Chorwacji planujemy wyjechać tak żeby większość trasy pokonać nocą, wtedy myślę że jakoś damy radę. Plaża z tego co znajomi mówili w tym rejonie Istrii jest żwirowa więc obuwie konieczne. Ale to pewnie większość plaż w Chorwacji tak ma. Przeglądałam też fora Bułgarii i doczytałam że czasem pogoda może spłatać figla i woda w morzu sporo zimniejsza niż w Chorwacji. A w basenach też nie za ciepła.
                    • hanuk1 Re: Chorwacja czy Bułgaria ? 04.02.15, 17:57
                      Bywałam i tu i tu. Bułgaria - zazwyczaj w sierpniu, pogoda genialna, morze gorące, jedzenie tanie. Jeździliśmy po rezerwacji noclegu przez internet, bez żadnego biura podróży, bo po pierwsze: taniej, po drugie: jedzenia nie opłaca się mieć wykupionego w opcji hotelowej. Ile razy jeździliśmy, tyle razy żywiliśmy sie w knajpkach, bo ceny bardzo normalne, wręcz bardzo niskie. Z drugiej strony faktycznie czysto poza hotelami nie jest. Plaże piękne, nie wszystkie oczywiście. Trochę pachnie jeszcze PRL. Dolatywaliśmy samolotem, za czteroosobową rodzinę przelot w obie strony wychodził nas 1000-1200 zł. Chorwacja - klimat zupełnie inny (jak dla mnie), widoki zdecydowanie inne, morze klarowniejsze, plaże jak nie plaże ;). Komfort niegotowania niestety Chorwacji nie dotyczył, nie można sobie tak bezkarnie po knajpkach chodzić, bo ceny nieporównywalne z bułgarskimi. Jednakowoż w tym roku wygrała Chorwacja, chyba zatęskniłam za odgłosem cykad i rakiją...
                  • wtopeq Re: Chorwacja czy Bułgaria ? 21.01.15, 19:46
                    korki są tylko czasami, najczęściej w wysokim sezonie w soboty, kiedy zwykle zmieniają się turnusy, poza tym jazda jak na każdej innej autostradzie
                    • Gość: Andziula Re: Chorwacja czy Bułgaria ? IP: *.centertel.pl 21.01.15, 20:28
                      A tak mniej więcej ile potrzeba na dojazd z Kielc na Istrię. Wyjazd z domu załóżmy w piątek o 18
                      wiadomo jakieś dwa, trzy przystanki za potrzebą i żeby zjeść kanapkę.
                      • wtopeq Re: Chorwacja czy Bułgaria ? 26.01.15, 11:45
                        12-13 godzin, tylko dlaczego chcesz się męczyć i utrudniać sobie życie jadąc nocą? Nie lepiej wyjechać wczesnym rankiem i pod wieczór dojechać na miejsce?
    • trypel Re: Chorwacja czy Bułgaria ? 26.01.15, 11:33
      w kwestii czasu podróży:
      do tej Bułgarii to lecisz skąd? z Krakowa?
      Jesli z Krakowa to masz min 2 h na dojazd (ale dla bezpieczeństwa potrzebne 3)
      Musisz byc z bagażami i z dziećmi 2 h przed wylotem
      Lot 1,5 h
      odbieranie bagaży 1 h
      transfer 1 h (jesli trafiasz do kołochozu typu Słoneczny Brzeg, jak chcesz gdzies w łądniejsze okolice to 2 h)
      Liczę 3+2+1,5+1+1 = 8,5 h
      Jazda na Istrię to 11 h.
      Czy 2,5 h to duża różnica? żadna.
      Zwłaszcza jak nie masz parcia czasowego, jedziesz na luzie, robisz przerwy, zwiedzasz po drodze itd

róznica jest pomiedzy jazdą autem tam i tam
      Bo na północ Bułgarii potrzebujesz minimum 16-18 h. (1400 km)
    • Gość: rob Re: Chorwacja czy Bułgaria ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.15, 10:42
      Hej.W Bułgarii byliśmy z żoną raz w primorsku.Plaże podobne jak u nas piaszczyste,trochę swobodnie panie opalają się toples.Bardzo dużo ludzi zwłaszcza w neseberze.Było bardzo tanio.Atrakcją był wyjazd do Stambułu.W Chorwacji byliśmy cztery razy.Makarska,biograd,baśka woda,dubrownik.Przepiękny kraj tam nie można się nudzić.Piękne plaże wszak kamieniste,piękne klify parki narodowe,promenady z alejami palmowymi.Ludzie bardzo mili wszędzie czyściutko,aż chce się wracać,ale robi się coraz drożej.Chętnie bym tam wyemigrował.
      • Gość: janosik Re: Chorwacja czy Bułgaria ? IP: *.158.219.191.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.04.15, 13:53
        A ja bym tobie polecił Grecje.Polwysep Chalkidiki.Taniej niż w Chorwacji,spokój i różnorodność plaż gdzie czasami jest tylko pare osob.My kiedys na jednej w lini prostej następnych ludzi mieliśmy 200m od nas.Jak się później okazało tez Polaków.Spokojna cicha okolica,możliwość robienia sobie malych wypadów do różnych miejsc czy wykupienia wycieczki.My byliśmy w ciemno autem dwa razy z rzędu co roku.
        • olga400 Re: Chorwacja czy Bułgaria ? 21.04.15, 17:32
          A ja wyemigrowaIam do Chorwacji i czasami takie niestworzone historie tu czytam :).... podroz poIecam jednak na dzien nie na noc...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka