Dodaj do ulubionych

Wywóz pamiątek

02.07.17, 18:07
Jako, że mamy całkiem pokaźną kolekcję pamiątek mam pytanie- można swoje zdobycze wywozić legalnie, czy też lepiej wrzucić do morza? A może próbować ukryć? :)

Mamy:
piękną gałąź z szyszkami, pinia zapewne- po kilkumiesięcznej kąpieli morskiej
pancerze jeżowców we wszystkich kolorach
muszle, muszelki, kamyki
zasuszony szkielet kraba (uprzedzam, był wyłowiony martwy :) )

Mąż chce to wziąć do akwarium. Net nic nie podpowiada, a nie chcemy ryzykować
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: Wywóz pamiątek 02.07.17, 18:37
      Wielokrotnie przywoziłam do Polski piniowe, ogromne szyszki (co prawda, były bez gałęzi), uzbierane na plaży muszle, muszelki i kamyki oraz pancerzyki jeżowców. Pomalowano na złoty i srebrny kolor szyszki są piękną ozdobą na święta Bożego Narodzenia, kamyki, muszelki i jeżowce upiększają akwaria. Wiele rzeczy było przewożonych jeszcze przed wstąpieniem Polski do UE, kiedy to kontrole na granicach były bardziej szczegółowe. Teraz też nigdy niczego nie ukrywamy i nie sądzę, aby za wywóz tych "pamiątek" groziły kary.
      www.europ-assistance.pl/pl/zakazane-souveniry-czyli-czego-lepiej-nie-przywozic-z-wakacji
      • tol8 Re: Wywóz pamiątek 02.07.17, 19:14
        Najbardziej szkoda mi tych pancerzy- mamy beżowe, zielone, fioletowe, różowe i inne. Piękne, w całości.
        • aseretka Re: Wywóz pamiątek 02.07.17, 19:53
          Jak napisałam powyżej, też mam kilkanaście takich skorupek. Co innego, gdybyście w słoiku chcieli przewieźć żywego. :) Chociaż one chyba nie są żyjątkami chronionymi....
          • tol8 Re: Wywóz pamiątek 02.07.17, 21:58
            Tak, ale z drugiej strony szkoda oczyszczać z nich morze. Ale w sumie, jak nie my to ktoś inny je zabierze :)
            • Gość: sztandi Re: Wywóz pamiątek IP: *.cws.sco.cisco.com 10.07.17, 16:45
              Ja przewoziłem na lotnisku 10 kilo kamieni wulkanicznych z Islandii. Nikt się nie czepiał to mają się skorupek czepiać w samochodzie :]
    • Gość: Gucio Re: Wywóz pamiątek IP: 94.42.83.* 10.07.17, 11:23
      Ja bym bral wiele razy takie rzeczy przywozilem i nigdy nie bylo problemow :-)
    • rosynanta Re: Wywóz pamiątek 10.07.17, 13:01
      Teoretycznie muszli i koralowców nie wolno, tak podpowiada internet.
      Pancerze jeżowców czy szkielet kraba niby też się łapią.

www.esky.pl/porady-dla-podroznych/loty/informacje-celne-i-wizowe/czego-nie-wolno-wwozic-do-polski

Gałąź z szyszkami na 100% można ;)
    • Gość: Kir Re: Wywóz pamiątek IP: 94.42.83.* 10.07.17, 14:11
      Możesz to wszystko przywieźć do Polski. Na liście Cites są tylko muszle przydacznic i skrzydelnika olbrzymiego (oba gatunki nie występują w Adriatyku ) a i to w bagażu podręcznym można przewieźć kilka sztuk legalnie
      Za to z Chorwacji nie wolno ci wywieźć muszli Pinna nobilis (Przyszynka szlachetna). Obecnie te małże dzięki ochronie dość mocno się rozmnożyły i dość łatwo jest spotkać nawet blisko plaż. Są okazałe, ja widziałem okazy o wysokości 80cm, ale handel nimi jest zabroniony.
      Pancerze jeźowców i egzoszkielety krabów nie mieszczą się w żadnej grupie chronionych zwierzaków.
      • tol8 Re: Wywóz pamiątek 10.07.17, 18:42
        Dzięki, udało się bez przeszukania :)
        • jan003 Re: Wywóz pamiątek 11.07.17, 17:19
          tol8 napisała:

> Dzięki, udało się bez przeszukania :)
          >
          Jedzie taki polaczek nawali się,wstydu narobi ograbi kraj z przyrody a potem wymaga ze za pare lat morze kiepskie,lasy puste zwierząt mało,najlepiej wyslijcie tam ciężarówki i zwozcie nimi przyrode.Wstydu nie macie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka