Dodaj do ulubionych

CZY W CHORWACJI SĄ GDZIEŚ PIASZCZYSTE PLAŻE?

23.10.04, 21:13
czy ktoś może wie gdzie w Chorwacji są jakieś piaszczyste plażę? o ile wiem
to na takim cypelku, co go czesto na fotografiach chorwacji umieszczają. bedę
wdzięczna za każdą informację, chodzi mi szczególnie o okolice dubrownika,
splitu.
Obserwuj wątek
    • Gość: heike Re: CZY W CHORWACJI SĄ GDZIEŚ PIASZCZYSTE PLAŻE? IP: *.tvsat364.lodz.pl 23.10.04, 22:18
      Z tego, co wiem to w Chorwacji piaszczystych plaż nie ma. Tylko kamieniste lub
      betonowe. Jeżeli zamierzasz dotrzeć w okolice Dubrovnika, to polecam jechać
      jeszcze kawałek dalej na południe do Czarnogóry. Tam jest kilka naprawdę
      pięknych piaszczystych plaż, a ceny naprawdę o wiele niższe niż w Chorwacji.
      • mokki Re: CZY W CHORWACJI SĄ GDZIEŚ PIASZCZYSTE PLAŻE? 23.10.04, 23:34
        dzięki za rade!, czarnogóre na pewno przemyślę, ale temat piaszczystych plaż
        chorwacji bedę nadal drążyć, bo wiem z całą pewnością, są takie, np. "zlatni
        rat" w Bolu na wyspie Brać jest piaszczystą plażą (ten słynny cypelek
        zmieniający kształt w zależności od wiatru) :-)))
        • Gość: anka Re: CZY W CHORWACJI SĄ GDZIEŚ PIASZCZYSTE PLAŻE? IP: *.acn.waw.pl 24.10.04, 01:36
          Plaża żwirowa, z fragmentami plaży piaszczystej znajduje się w wiosce
          turystycznej Zaton, 16 km na północ od Zadaru.
        • Gość: fiona Re: CZY W CHORWACJI SĄ GDZIEŚ PIASZCZYSTE PLAŻE? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.10.04, 17:57
          Bol to nie piasek a drobny żwir!!! Nie wierz w bajki o jakimś piasku na Złotym
          Rogu. Najprawdziwszy piasek (dokładnie taki o jakim myślisz) jest tylko na
          wyspie Rab, ale to bardzo daleko od Dubrownika...
          • Gość: heike Re: CZY W CHORWACJI SĄ GDZIEŚ PIASZCZYSTE PLAŻE? IP: *.tvsat364.lodz.pl 24.10.04, 19:07
            Czarnogóra jest naprawdę najpiękniejsza! :)
            I mają tam 13 km szeroką plażę z drobniutkim piaseczkaiem (który jeszcze do
            tego ma podobno lecznicze właściwości).
            • mokki Re: CZY W CHORWACJI SĄ GDZIEŚ PIASZCZYSTE PLAŻE? 24.10.04, 20:19
              dzieki za rady, a do ciebie heike mam pytanie, czy mozesz podac jakies nazwy
              tych plaży lub miejscowości w Czarnogórze gdzie są takie fajne piaszczyste
              plaże? i która z tych miejscowości ci się najbardziej podobała? a może znasz
              też ceny za dobe w pensjonatach, kwaterach? bede wdzięczna, pozdrawiam!
              • Gość: heike Re: CZY W CHORWACJI SĄ GDZIEŚ PIASZCZYSTE PLAŻE? IP: *.tvsat364.lodz.pl 26.10.04, 13:01
                Ta największa piaszczysta plaza, o ktorej pisala jest w Ulcinju, na południu.
                Kwatery są bardzo tanie, w te wakacje spałam za 3 euro. A w ogóle cała
                Czarnogóra jest piękna. Na bardzo małym obszarze jest mnóstwo kontrastów, w
                ciągu jednego dnia możesz zdychać z gorąca i dotrzeć w góry, gdzie leży śnieg.
                Zależy, co cię interesuje, czy tylko morze, czy też trochę zwiedzania.
                Oto moja prywatna lista najpiękniejszych miejsc w Czarnogórze:
                - Kotor - miejscowość wpisana na listę światowego dziedzictwa Unesco, stare
                miasto wybudowane na wodzie w jedynym fiordzie na południu Europy, mnóstwo
                zabytków i drobny polski akcent: w skarbcu kościoła świętego Trifuna jest
                przechowywany krzyż, którym był błogosławiony Sobieski przed zwycięstwem pod
                Wiedniem.
                - Perast - maleńkie, urokliwe miasteczko z pięknymi barokowymi rezydencjami, z
                wąziutkimi uliczkami w postaci schodków. Tam ma się wrażenie, że czas zatrzymał
                się w miejscu. Można wynająć łódkę i popłynąć na maleńkie wysepki, na których
                są przepiękne cerkiewki (łódka kosztuje 2 euro).
                - Budva - stare miasto, miniatura Dubrovnika, biały kamień, czerwona dachówka.
                A do tego centrum rozrywki, mnóstwo imprez, koncertów, dyskotek.
                no dobra, na razie tyle, bo musze leciec, dalej napisze wieczorem. pozdrowionka
                • Gość: heike cd IP: *.tvsat364.lodz.pl 27.10.04, 10:48
                  Lovćen - Park Narodowy, góra, piękne widoki, przy dobrej pogodzie widać morze,
                  tam człowiek ma wrażenie, że znalazł się w chmurach. Niesamowite wrażenie, a
                  dostępne także dla leniwych, można się tam poruszać samochodem.
                  Jezioro Szkoderskie (Skadarsko jezero) - dla mnie nie tylko najpiękniejsze
                  miejsce w Czarnogórze, ale w ogóle jedno z piękniejszych na świecie. Tam można
                  się wyrwać, kiedy chce się odpocząć od gwaru nadmorskich kurortów (25 km od
                  wybrzeża). Jeszcze nie skolonizowane, cisza, spokój, rybacy pływający maleńkimi
                  łódkami i przyroda... Poczynając od rechoczących żab, kończąc na pelikanach. Na
                  malutkich wysepkach są stare monastyry (klasztory prawosławne), XII, XIIIw.
                  Za 10 euro mozna wynająć łódkę i zostać "obwiezionym" po wszystkich ciekawych
                  miejscach.
                  Im bardziej w głąb kraju, tym mniejsza infrastruktura turystyczna, ale nie jest
                  to wadą. Po prostu wszyscy traktują cię jak gościa, a co za tym idzie noclegi
                  za darmo lub prawie darmo, kawa, rakija, czasem obiadek:)
                  Monastyr Ostrog - jest ciekawym obiektem, ale najciekawsze jest jego położenie.
                  W ogóle monastyry były budowane w trudno dostępnych miejscach, ale ten bije
                  wszelkie rekordy. Jest dosłownie przyklejony do skały. Prowadzi do niego
                  stroma, wąska droga, widoki są przepiękne, ale nawet świetnemu kierowcy musi
                  się podnieść poziom adrenaliny. Warto. To najważniejszy monastyr w Czarnogórze,
                  święte miejsce prawosławia.
                  Kanion Tary - podobno drugi na świecie po Wielkim Kanionie, na pewno największy
                  w Europie. Wrażenie niesamowite nawet jak sie patrzy. A można sobie wykupić
                  rafting, chociaż to już jest dosyć droga impreza. Ceny są bardzo różne, w
                  zależności od długości, sprzętu, ewentualnych pośredników. Z tego, co pamiętam,
                  to najtańszy wariant kosztował ok. 50 euro.
                  Durmitor - blisko Tary, Park Narodowy, góry podobne i pod względem budowy i
                  wysokości do naszych Tatr. Bazą wypadową jest Żabljak, najwyżej położona
                  miejscowość w całej byłej Jugosławii. W górnych partiach nawet w lipcu jest
                  śnieg, a w czerwcu tego roku jeszcze działały wyciągi i można było jeździć na
                  nartach.
                  Jak na jeden pobyt, to już i tak chyba za dużo miejsc, ale Czarnogóra ma tak
                  maleńką powierzchnię, że odległości tam są naprawde żadne.
                  Jeśli masz jakies pytania, to chętnie odpowiem. Znam te tereny całkiem nieźle.
                  Pozdrawiam.
                • mokki Re: CZY W CHORWACJI SĄ GDZIEŚ PIASZCZYSTE PLAŻE? 28.10.04, 17:35
                  heike bardzo ci dziękuję za obszerne informacje o Czrnogórze i przyznaję, że
                  kusząco to brzmi, planowałam wyjazd do chorwacji w okolice dubrownika, na
                  riwiere makarska, po drodze zwiedzając jeziora pletwickie i wodospady krk, a
                  potem juz w dół dubrownik no i moze ciut niżej do tej czarnogóry? bo tak
                  zachecająco opisujesz :-))) a do której miejscowości nadmorskiej najblizej
                  dubrownika i w ogole chorwacji być radziła się wybrać? pozdrawiam!

RÓWNIEŻ I INNYM OSOBOM DZIĘKUJĘ BARDZO ZA WSZELKIE INFORMACJE!
                  • Gość: heike Re: CZY W CHORWACJI SĄ GDZIEŚ PIASZCZYSTE PLAŻE? IP: *.tvsat364.lodz.pl 29.10.04, 08:21
                    Najbliżej Dubrovnika jest Igalo, ok 40 km, moze 45. To typowy kururcic. wysokie
                    hotele, duzo Niemców i dyskotek. Jest tam mała plaża piaszczysta, gemeralnie
                    żwirek. Mnie się tam za bardzo nie podoba, bo lubię mieć, co zwiedzać.
                    Właściwie przylega do Igalo Herceg Novi - tam już jest małe stare miasto,
                    twierdza hiszpańska i umocnienia tureckie. Ale plaży piaszczystej nie ma.
                    Ja bym ci polecała wycieczkę po wybrzeżu ( jeżeli jedziesz samochodem, to żaden
                    problem ). Długość wybrzeża CG to niecałe 150 km, a widoki przepiękne. Jeżeli
                    zależy ci na typowym plażowaniu, to najlepsza plaża jest koło Ulcinja, na samym
                    południu. Ulcinj ma już trochę orientalny charakter, wiecej tam meczetów niż
                    cerkwii. Ale jest tam najstarsze stare miasto po tej stronie Adriatyku. Od razu
                    uprzedzam, że trochę zapuszczone.
                    Kawałeczek za Veliką Plazą jest ujście rzeki Bojany. Podobno kiedys zatopił się
                    tam statek piracki:) (w ogóle piraci z Ulconja siali postrach), jego wrak nie
                    został wydobyty, zaczął osadzać się piach i powstała malownicza sztuczna wyspa
                    Ada Bojana (jest tam jedna z najbardziej ekskluzywnych plaż dla nudystów w
                    Europie, a co za tym idzi sporo Niemców:), ale bungalowy mają tam bardzo ładne).
                    Ulcinj nazywał się kiedyś Dulcinum i krąży legenda, że zauroczony tym miastem
                    Cervantes, nadał swojej bohaterce imię Dulcinea.
                    Ulcinj jest w tej chwili najtańsym miejscem na wybrzeżu i trzeba przyznać, że
                    trochę zapuszczonym. Dlatego moim zdaniem tam jest najlepiej odpoczywać( bo
                    takiej plaży nie ma nigdzie), bawić się w Budwie, zwiedzić Kotor. Wszystko
                    zależy ile masz czasu do dyspozycji, ale jeszcze raz podkreślam - odległości
                    tam są żadne.
                    Jeszcze jedno, co może cię zainteresować - ja po Bałkanach od lat jeżdżę
                    wyłącznie stopem. I nigdy nie miałam żadnych niesympatycznych przygód. Tam to
                    jest ogólnie przyjęte i nie ma z tym problemów. To chyba powinno cię
                    przekonać, że nie powinnaś bać się Czarnogóry pod względem bezpieczeństwa.
                    Jeżeli masz jeszcze jakieś pytania, to jak tylko będę potrafiła, to odpowiem.
                    aha, i odwiedź koniecznie Jezioro Szkoderskie ( Skadarsko jezero) - to
                    najpiękniejsze miejsce na Ziemi:)
              • Gość: chamsin@o2.pl Re: CZY W CHORWACJI SĄ GDZIEŚ PIASZCZYSTE PLAŻE? IP: *.saturn.pl 29.01.05, 12:10
                bylem w Czarnogorze w Ulcinj, za miastem jest 13 km odcinek piaszczystej plazy,
                nocleg w Ulcinj kosztowal mnie 10euro/noc suer warunki i czysto, jedzenie duzo
                tansze niz w Chorwacji i ludzie milsi, serdeczniejsi, u nas trudno takich
                spotkac.
                Pozdrawiam
                Chamsin
            • Gość: Arek Re: CZY W CHORWACJI SĄ GDZIEŚ PIASZCZYSTE PLAŻE? IP: 193.25.186.* 18.02.05, 23:19
              Witaj troche czasu uplynelo od twojego pisania ciekawy jestem czy to jakos
              dojdzie do ciebie jesli tak to czy mozesz pomoc w wyjezdzie do czarnogory ??
              jakies namiary, porady itp ??
              Pozdrawiam Arek patart@plusnet.pl
          • Gość: Monia Zlaty Rag IP: 213.17.171.* 03.02.05, 10:22
            ... to jest żwir nie piach i ja zwiedziłam prawie całe wybrzeże i piachu nie
            widziałam. podobno wysypują sztuczny. Ale po co Ci piach. Kamienie i żwir są
            oki. Krystalicznie czysta woda i można nurkować. Extra
    • aseretka Re: CZY W CHORWACJI SĄ GDZIEŚ PIASZCZYSTE PLAŻE? 26.10.04, 07:06
      Położony na cypelku wyspy Pag camping Simuni ma z jednej strony plażę
      kamienistą, zaś z drugiej piaszczystą. Do wyboru, do koloru.
      www.kamp-simuni.hr/
    • Gość: Stachu Re: CZY W CHORWACJI SĄ GDZIEŚ PIASZCZYSTE PLAŻE? IP: *.coig.pl 29.10.04, 15:26
      Najpiekniejsza i największa piaszczysta plaża w Chorwacji jest w miejscowości
      Baśka na wyspie Krk. Jest tam piaseczek taki jak nad Bałtykiem. Ale
      najładnieszą miejscowością do wypoczynku jest Podgora lub Baska Voda na
      riwierze makarskiej.Plaże tam sa drobnożwirkowe. Da sie przeżyc. i jest mało
      jeżowców.
      Pracuję w dużym biurze turystycznym zajmującym sie organizacją wypoczynku w
      Chorwacji i Czarnogórze więc znam to z autopsji.
      Z Czarnogóry polecam Ci Bećići k. Budvy. Szeroka piaszczysta plaża i Budva z
      malowniczą starówką w zasięgu spaceru wieczornego.
      Ulcinij odpuść. Nie polecam tej miejscowości gdyż tam odpoczywa Albania i teren
      jest bardzo zapuszzcony. Standard na poziome lat 70 i 80.
      • mokki Re: CZY W CHORWACJI SĄ GDZIEŚ PIASZCZYSTE PLAŻE? 29.10.04, 21:33
        dziękuję za praktyczne informacje! i pozdrawiam! :-)))
        • Gość: heike Re: CZY W CHORWACJI SĄ GDZIEŚ PIASZCZYSTE PLAŻE? IP: *.tvsat364.lodz.pl 29.10.04, 22:55
          Jeszcze jedna przewaga Czarnogóry nad Chorwacją: tam praktycznie nie ma
          jeżowców i do morza wchodzi się bez butów.:)
          • Gość: hispanola Re: PIASZCZYSTE PLAŻE IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 03.11.04, 14:48
            ja osobiście uważam,że żwirowe i kamieniste plaże mają przewagę nad piaskiem.
            Piasek lepi sie do ciała,włazi w majtaski,włosy,po spłukaniu wciąż lgnie do
            ciała.Byłam w Chorwacji w Podgorze na Rivierze Makarskiej i jestem bardzo
            zadowolohna z tego urlpu.Jeżowców nie spotkałam a woda przez to że nie wzbijał
            inie zmulał jej piasek była przejrzysta niczym kryształ.na piaszczystych
            plażach nie jest tak pięknie.Jedyny minus-trzeba wziąć ze soba karimatę albo
            zakupic materacyk do lezenia bo niektórym może być niewygodnie.
            Ja wchodziłam do morza w butkach tzn.zwyczajnych sandałach piankowych albo
            takich na rzepy-i nie była to dla mnie męka-nogi same leciały do góry i łatwiej
            się pływało.Polecam plaże niekoniecznie piaszczyste!!!!!
    • Gość: a Re: CZY W CHORWACJI SĄ GDZIEŚ PIASZCZYSTE PLAŻE? IP: *.konin.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.04, 19:19
      na wysokości Dubrownika ostatnia horwacka wyspa to Milet jest cudowna połowa z
      niej to park narodowy po środku dwa jeziora a po drugiej stronie piaszczysta
      plaża ogólnie niezły klimacik
    • Gość: sticz Re: CZY W CHORWACJI SĄ GDZIEŚ PIASZCZYSTE PLAŻE? IP: *.olsztyn.mm.pl 05.11.04, 14:18
      moze plaza nie do konca piaszczysta, a raczej z trawka i lekkim zwirkiem,ale za
      to dlugi brzeg w glab morza calkowicie piaszczysty(!!!!!!) jest kolo Biogradu
      na wyspie PASMAN:)))), polecam;))))...w kazdym razie-kamieniste plaze i tak sa
      duzo lepsze,szczegolnie dla amatorow snorkellingu;)))))
    • Gość: Krzysztof Re: CZY W CHORWACJI SĄ GDZIEŚ PIASZCZYSTE PLAŻE? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.11.04, 14:53
      Kto pisze, ze w Chorwacji nie ma piaszczystych plaż, ten nie zna tego kraju!

Piaszczyste plaże są m. in. na Rabie (cała Sahara to kupa piasku), na Losinju
      (tylko trzeba poszukać...), w Orebicu na plaży Trstenica, a wyspa Susak ma w
      ogóle budowę wydmową.

Pozdrawiam
      Krzysztof
      www.lastovo.prv.pl - wyspa Dalmacji, na której diabeł mówi: "dobranoc"
      • Gość: fiona Re: CZY W CHORWACJI SĄ GDZIEŚ PIASZCZYSTE PLAŻE? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 05.11.04, 16:38
        Nie dalej jak kilka dni temu o tym właśnie pisałam. Ale skoro autor (-ka)
        upiera się przy BiH, to trudno.
        Nie tylko Sahara na Rabie, praktycznie każda mniejsza plażyczka (i o wiele
        piekniejsza niż Sahara)jest piaszczysta. Z całego serca polecam Stolac (moją
        ulubioną), Cigankę i Dubac. Z jednym tylko zastrzeżeniem: to plaże FKK ;)))
        • veselinka ????? 06.11.04, 15:20
          Jaka BiH? Tam to naprawde ni ma piaszczystej plazy. Gdzie na tym kawałku 7 km w
          okolicach Neumu? Bośnia nie ma więcej dostępu do morza!
          • Gość: fiona Re: ????? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.11.04, 02:21
            Sorka, nie o BiH chodziło a o Czarnogórę.
    • boris2 Re: CZY W CHORWACJI SĄ GDZIEŚ PIASZCZYSTE PLAŻE? 06.12.04, 20:05
      Na wyspie Vis sa aż cztery zatoczki z piaszczystymi plażami a na dodatek spokój
      i nieskażona przyroda
    • Gość: kati Re: CZY W CHORWACJI SĄ GDZIEŚ PIASZCZYSTE PLAŻE? IP: *.zgora.dialog.net.pl 25.12.04, 18:34
      Ja znam jedna piaszczysta plaze. Znajduje sie ona na wyspie Brac. Czesto jest
      pokazywana w folderach - jest to taki duzy cypel.
      • Gość: asia Re: CZY W CHORWACJI SĄ GDZIEŚ PIASZCZYSTE PLAŻE? IP: 217.153.99.* 29.12.04, 18:55
        nie ma
        na wyspie Rab to co zwą piaskiem to faktycznie brudna glina/sama wyspa bardzo
        piekna robi wrażeenie/
        ciekawa jestem gdzie w Baśce jest piasek co za bzdury
        a jeszcze fajniej wygląda złoty folderowy róg, jedz tam na plaży będziesz
        leżecz jak sardynka w puszcze jak to powiedział zaprzyjazniony chorwat to samo
        w makarskiej
        a tak wogóle Chorwacja jest super ale nie szukaj tam piasku.
    • Gość: Kiku_san Re: CZY W CHORWACJI SĄ GDZIEŚ PIASZCZYSTE PLAŻE? IP: *.bu.uni.wroc.pl 30.12.04, 08:05
      Kochani, trudno mi ocenić wymienione przez was plaże w Chorwacji, bo ja byłam
      tam tylko raz na Istrii, gdzie, jak wiadomo, plaż jako takich nie ma (choć jest
      pięknie). Ale powiem wam, że dużo podróżowałam po Włoszech, Hiszpanii i
      niestety, ale takich plaż jak my mamy nad Bałtykiem a zwłaszcza na Helu to
      nigdzie nie widziałam. No, może plaża w Bibione obleci, ale mnie osobiście
      denerwują te równiutko ustawione rzędy leżaczków i parasoli. To już wolę plaże
      w Hiszpanii (niestety raczej żwirowe), gdzie wszyscy są równi i nie ma odcinków
      dla "lepszych" i "gorszych". Żebyśmy tylko pogodę mieli lepszą i wodę
      cieplejszą...
      • tu_nia Re: CZY W CHORWACJI SĄ GDZIEŚ PIASZCZYSTE PLAŻE? 19.01.05, 21:41
        kolo zadaru jest duza marina-port jachtowy Sukosan,za ta miejscowoscia trzeba
        skrecic w prawo jadac od polnocy i tam jest plaza piaszczysta,bialy drobny
        piaseczek jak na karaibach,kwatery prywatne-ja mieszkalam tak,ze ogrod mial
        wlasna plaze!polecam
        • Gość: maga Re: CZY W CHORWACJI SĄ GDZIEŚ PIASZCZYSTE PLAŻE? IP: 134.146.212.* 02.02.05, 15:46
          prosze o namiary
        • Gość: krzyholu Re: CZY W CHORWACJI SĄ GDZIEŚ PIASZCZYSTE PLAŻE? IP: *.pkobp.pl 17.02.05, 12:01
          Podaj prosze jakies namiary na ta plaze i domek /kwatere gdzie mieszkales.
          Jka mozesz to podaj ceny i jakis telefon do tej kwatery - interesuje mnie
          wrzesien.
          moj adres: krzyholu@o2.pl
          krzysiek
        • Gość: Arek Re: CZY W CHORWACJI SĄ GDZIEŚ PIASZCZYSTE PLAŻE? IP: 193.25.186.* 18.02.05, 23:24
          Witaj mozna jakies namiary i cos wiecej o tym pieknym miejscu ??
          pozdrawiam Arek patart@plusnet.pl
          • sigal1962 Re: CZY W CHORWACJI SĄ GDZIEŚ PIASZCZYSTE PLAŻE? 19.02.05, 16:18
            prosze o kontakt heike A jak jest w Czarnogórze z naturyzmem Pozdrawiam
            wszystkich
        • p_czecz Re: CZY W CHORWACJI SĄ GDZIEŚ PIASZCZYSTE PLAŻE? 22.02.05, 11:35
          Możesz podać namiary na to miejsce?
        • Gość: Gość Re: CZY W CHORWACJI SĄ GDZIEŚ PIASZCZYSTE PLAŻE? IP: 164.128.46.* 04.03.05, 11:45
          Czy moglabym prosic o jakies namiary do tego uroczego miejsca, o ktorym pisalas.
          Pozdrawiam Olga.Dyniewicz@eu.sony.com
          • Gość: 'Mike' Re: Na południe od Perły Adriatyku IP: *.olkusz.sdi.tpnet.pl 04.03.05, 21:58

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka