Dodaj do ulubionych

Pomóżcie Wyspa BRAC

18.04.05, 11:38
Wybieram sie z rodzinką w lipcu do Chorwacji konkretnie na Brać.
Może kotoś był napiszcie czy warto, będziemy w apartamentach z własnym
wyżywieniem, jak tam z zaopatrzeniem.Jak długo trwa przeprawa promowa, dzieci
mają chorobę morską. Bardzo proszę o jakieś wskazówki.
Obserwuj wątek
    • Gość: piotr Re: Pomóżcie Wyspa BRAC IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 21:08
      Byłem tam 2 lata temu w miejscowości Bol Hotel "Bonaca" na all inclusive. Nie
      znam więc cen żywności w sklepach. Przeprawa ze Splitu na wyspę trwała ok.
      godziny i było spokojnie. Nasz synek miał wtedy 5 lat i było ok.
      • Gość: MagdaK Re: Hotel Bonaca IP: *.robbo.pl / *.robbo.pl 02.05.05, 21:41
        Kto był z TUI w tym hotelu i może podzielić się wrażeniami?
    • Gość: XXL Re: Pomóżcie Wyspa BRAC IP: *.idea.pl 21.04.05, 11:02
      Niestety ceny na wyspach są nieco wyższe niż na lądzie stałym.
      Gdzieś 20 - 30%. Zwykle gdzieś w pobliżu jest mały sklepik taki
      wiejski ze wszystkim. Jeśli jedziesz samochodem to zrób
      najpotrzebniejsze zakupy (te co się nie psują) przed wjazdem na prom.

Adriatyk jest zwykle b. spokojny i nie kiwa.
    • emes-nju Re: Pomóżcie Wyspa BRAC 21.04.05, 13:05
      irka55 napisała:

> Jak długo trwa przeprawa promowa, dzieci
      > mają chorobę morską. Bardzo proszę o jakieś wskazówki.

Pomiedzy "kontynentem", a wyspa jest tak malo wody, ze nie wyobrazam sobie powstania tam fali, ktora spowodowalaby jakiekolwiek objawy choroby morskiej :-)
      • Gość: XXL Re: Pomóżcie Wyspa BRAC IP: *.idea.pl 21.04.05, 17:42
        emes-nju napisał:

> Pomiedzy "kontynentem",a wyspa jest tak malo wody, ze nie wyobrazam sobie pows
        > tania tam fali, ktora spowodowalaby jakiekolwiek objawy choroby morskiej :-)

Oooo niezupełnie :-))
        Z reguły jest spokojnie, ale czasem potrafi powiać.
        Przy odpowiednim kierunku wiatru (Pn-Zach) morze potrafi się rozbujać.
        Choć duże promy są na fale mało wrażliwe.
        • emes-nju Re: Pomóżcie Wyspa BRAC 22.04.05, 10:03
          Potrafi sie rozbuja - to fakt. Trudno jednak o powstanie tam fali, ktora rozbuja spory przeciez prom. Nie raz tam zeglowalem w roznych warunkach i nigdy nikomu nawet sie nie ulalo :-) Fala moze robic sie dokuczliwa dopiero za wyspami, jak ma gdzie sie wypietrzyc.

pzdr
          • Gość: XXL Re: Pomóżcie Wyspa BRAC IP: *.idea.pl 22.04.05, 17:01
            emes-nju napisał:

> Fala moze robic sie dokuczliwa dopiero za wyspami, jak ma gdzie sie
            wypietrzyc.

I między wyspami, a nawet zwłaszcza między wyspami. Wyspy nie stanowię
            zwartej bariery. A jeśli się zdarzy powiać od otwartego morza wzdłuż
            zwężającego się przesmyku to bywa ciekawie, zwaszcza dla małych jednostek.
            A i mniejsze promy mają wstrzymane połączenia.

Wiatr czasem przychodzi zupełnie niespodziewanie. Zwłaszcza bora co jak
            halny spada z gór Biokovo.
            • emes-nju Re: Pomóżcie Wyspa BRAC 25.04.05, 14:46
              W zeszlym roku plynalem w czasie Bory malym (10 m) jachtem. Troche bardziej na polnoc, ale tez w jednym ze sporych kanalow. Po calym dniu dmuchania, fala miala w porywach 0,7 m. Okolice Splitu odwiedzalem w czasie Yugo, ktory wieje bardziej rownolegle do kanalow niz Bora. Fala tez byla mala - klopoty mialem dopiero w porcie w Splicie bo wiatr bardzo utrudnial manewry. Wieksza fale (ponad 1 m) w Chorwacji mialem tylko za wyspami w czasie calodniowego, poludniowego wiatru.

Tak, czy tak, na zaglach w Chorwacji bylem kilka razy, po kilka tygodni, w roznych terminach i nigdy nie zdarzylo mi sie plywac tam w czasie falowania, ktore rozbujaloby niewielki prom. Oczywiscie zdarzaja sie tam wieksze fale (np. we wspominanych przez Ciebie przesmykach przy "korzystnym" ukladzie kierunku wiatru i uksztaltowania terenu), ale czestosc ich wystepowania jest tak znikoma, ze trzeba by miec wyjatkowy niefart, zeby sie na to zalapac w czasie godzinnego rejsu ;-)
              • citisus Re: Pomóżcie Wyspa BRAC 26.04.05, 13:25
                emes-nju napisał:

> ale czestosc ich wystepowania jest tak znikoma, ze trzeba by miec wyjatkowy
                > niefart, zeby sie na to zalapac w czasie godzinnego rejsu ;-)

To prawda :-)))
                Na te kilka razy mojej bytności to tylko raz załapałem się na porządną
                falę taką ze 2 metry. Wiało właśnie z pn-zach. to jest wzdłóż wysp
                od strony otwartego morza. To się zdarza jedynie podczas przejścia niżu
                co latem przy prawe stałej wyżowej pogodzie jest rzadkie.
                Pasażerowie spacerowych stateczków wracali sini z obłędem w oczach
                a wąska plaża była kompletnie zalana. (potem nazbierałem super muszelki)

Bora od lądu jest mniej groźna. Bo choć głowę urywa to falę tworzy
                daleko od brzegu.

Ja osobiście pływam na motorku, więc jak zaczyna kołysać za mocno
                to pryskam do portu :-)
    • amoniaaa Re: Pomóżcie Wyspa BRAC 25.04.05, 13:42
      Ja byłam tam 3 lata temy w sierpniu. Było super, to były najwspanialsze
      wakacje. Uważam że to jest najpiękniejszy kraj. Ja byłam w Supetar, tam jest o
      wiele taniej niż w Bol-u. W sklepach jest wszystko co potrzeba, choć chyba
      bardziej opłaca się wykupic jakies wyżywienie na miejscu (przynajmniej
      obiadokolację). My mieliśmy z wyżywieniem i jedzonko było pycha. Zastanawiam
      się czy tam znowu kiedyś nie pojechać.
      Przeprawa promowa jakieś 45 minut, szybko leci. Prom bardzo duży, można wejśc
      do środka i nie ma się zupełnie wrażenia że jest sie na środku morza ;) Udanych
      wakacji.
      • Gość: Irka55 Re: Pomóżcie Wyspa BRAC IP: *.mzopo.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.05, 12:10
        Bardzo Ci serdecznie dziękuję za opis jestem już trochę uspokojona, życzę Ci
        także miłych i wspaniałych wakacji. Duża buzka Pa
        • amoniaaa Re: Pomóżcie Wyspa BRAC 26.04.05, 14:17
          Dzieki serdeczne, ja w tym roku jadę do grecji we wrześniu... w podróż
          poslubną ;) Udanych wakacji równeiż :)
          • Gość: irka55 Re: Pomóżcie Wyspa BRAC IP: *.mzopo.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.05, 08:07
            Życzę samych dobrych i szczęśliwych dni na nowej drodze życia.Co do wyboru
            podróży poślubnej wybraliście super.Byłam z cała rodzinką dwa razy w Grecji
            naprawdę piekny i uroczy kraj.Grecy są bardzo sympatyczni.Byliśmy w Leptokari a
            drugi raz w Kokino Nero, jeżeli będziesz chciała jakiś informacji to napisz
            achętnie odpowiem.Jeszcze raz wiele, wiele szczęścia!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka