Dodaj do ulubionych

Uwaga na winietki w Słowacji

IP: 193.193.69.* 13.09.01, 18:24
Jadąc do chorwacji i wracając przez Słowację miałem problemy z zakupieniem
winietki na szybę. Oczywiście celnik słowacki poinformował mnie że w każdej
stacji benzynowej ją dostanę . nic bardziej błędnego - nie ma ich nigdzie .
W rezultacie kosztowało mnie to 10 DM do ręki celnikowi przy wyjeździe na
granicy z austrią . rada najlepiej zakupić wszystkie winietki w Polsce w PZMOT
wtedy jedzie się spokojnie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Nika Re: Uwaga na winietki w Słowacji IP: *.poznan.dialup.inetia.pl 18.09.01, 14:34
      Mialam tydzien temu to samo. na stacjach sa, ale dziwnym trafem tylko roczne...
      Nie wiem czy mozna dostac w PZMotach, na polskiej granicy nie kupi sie, panie
      nawet nie wiedzialy ze cos takiego jest potrzebne.
      Odradzam wogole jazde przez Slowacje.
    • Gość: sowa Re: Uwaga na winietki w Słowacji IP: *.pke.pl 19.09.01, 13:07
      Co prawda jechałem przez Słowację w lipcu, ale nie uważam tego rozwiązania za
      złe a wręcz przeciwnie. Winietki najlepiej kupować w Polsce - trzeba zapytać w
      PZMocie gdzie są dostępne najbliżej miejsca zamieszkania. Ja kupowałem słowacką
      winietkę na granicy w Cieszynie (oczywiście po polskiej stronie)! Można tam
      zresztą kupić także winietki austriackie. Jazda przez Słowację jest ok. -
      jakieś 70% trasy wypada autostradą i nie trzeba specjalnie szukać drogi.
      Winietka Słowacka jest ważna przez 15 dni - oznacza to, że jadąc do Chorwacji
      można po typowych dwutygodniowych wczasach wrócić jeszcze na niej do Polski. W
      przypadku przejazdu przez Czechy (trasa zdecydowanie mniej przyjemna i nieco
      dłuższa, poza tym w terenie zabudowanym jest ograniczenie do 50 km/h) winietki
      są na 10 dni - trzeba więc kupić ich dwie. Nie jest to żaden majątek, ale widać
      jak czeskie państwo dba o to by z cudzoziemców "złupić ile wlezie".
      • Gość: cat Re: Uwaga na winietki w Słowacji IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 02.10.01, 08:03
        Pod koniec września nie były już do dostania na Słowacji winietki inne niż
        roczne! A i roczną nie kupiłem od razu!
        • Gość: jalokim Re: Uwaga na winietki w Słowacji IP: 213.77.34.* 03.10.01, 13:37
          Nie kupowalem winetek, bo nie było ich nigdzie. to tłumaczenie wystarczyło
          Policji. Jak by mi ktos dawal 50DM to tez bym wzial.
          • Gość: mamaje Re: Uwaga na winietki w Słowacji IP: *.poznan.uw.gov.pl 05.10.01, 09:30
            Winietki można kupić na granicy, tuż po jej przekroczeniu i taką odpowiedź
            policji usłusztsz na granicy. W drodze powrotnej rzeczywiście tam je kupiliśmy.
    • Gość: mamaje Re: Uwaga na winietki w Słowacji IP: *.poznan.uw.gov.pl 03.10.01, 11:19
      Mnie to kosztowało 50 DM. w ogóle policja słowacka to dorobkiewicze na boku.
      Gdy wracałem zabrali mi dowód rejestracyjny za rzekome przekroczenie prędkości -
      nie chcieli pokazać odczytu z radaru. Oddali po zapłaceniu mandatu - 500
      koron.Moja rada być stanowczym, jeśli ma się czas. Pozdrawiam
    • Gość: Kicur A ja jechałem w czerwcu i na pierwszej stacji benzynowej.... IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 06.10.01, 13:30
      ..., od której jeszcze baaardzo daleko było do jakiejkolwiek autostrady -
      kupiłem winietkę. Tygodniową. Kosztowała ok. 10 zł i jeszcze zapłaciłem kartą.
      • Gość: mac Re: A ja jechałem w czerwcu ... do Kicur IP: 213.77.125.* 08.10.01, 12:25
        Ale to chyba było w Czechach, sądząc po cenie jaką zapłaciłeś i fakt zapłaty
        kartą kredytową. A wątek dotyczy Słowacji. Pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka