Dodaj do ulubionych

Postojanska Jama w Słowenii

14.07.05, 11:10
Tak zaplanujcie droge do Corwacji lub z niej, zeby zwiedzić w Słowenii, w
Postoinie /Postoina, Postojna/ jaskinie. To jest ogromny, przecudny podziemny
teren. To nie jakies tam dołki w ziemi. Jak sie ma mało kasy /wstęp ok 50zł
ulgowy/, to warto odpuscić w Chorwacji jakąś wycieczkę lub nawet dzień
pobytu, a to zobaczyć.

Wjeżdzą się kolejką, potem turyści są dzieleni wg preferencji językowych i
dopiero wtedy zaczyna zapierać dech i dostaje sie oczoplasu.
Wjazd o każdej pełnej godzinie, kolejka zabiera bardzo dużą grupę, warto
mieć na sobie długie spodnie i jakąś kurteczkę, sweter, bo w jaskiniach dość
zimno.Dają takie peleryny, ale niezbyt świeże.

Zresztą poszukajcie w googlach.
Obserwuj wątek
    • Gość: deo Re: Postojanska Jama w Słowenii IP: *.wss.zgierz.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.07.05, 11:27
      Zgoda na 100 % ...
      Ten kto w drodze albo do albo z powrotem tam nie pojedzie to traci bardzo
      dużo.
      Najlepiej tak sobie zaplanowac podróż by zanocowac w Postojnej czy w wioskach
      obok zwiedzić jaskinie i pojechac dalej do Chorwacji ...

Ja jestem zafascynowany jaskiniami ......
      • alek31 Re: Postojanska Jama w Słowenii 14.07.05, 17:12
        Mam zamiar w tym roku zajechać w drodze do Chorwacji do Postojnej, ale proszę o
        informację ile czasu trzeba przeznaczyć na taką wizytę. Czy niedziela to będzie
        dobry dzień na zwiedzanie ? Będę musiał zdążyć na wieczorny prom z Rijeki do
        Dubrovnika, stąd muszę dokładnie wyliczyć o której zajechać do Postojnej.

Pozdrawiam, alek
        • Gość: Sebi Re: Postojanska Jama w Słowenii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.05, 18:34
          Byłem rok temu i z tego co pamiętam, to samo zwiedzanie zajęło ok. 2 godz.
          Myślę, że musisz dodać ok. 3,5 godziny. Kol. axsa napisał, że wejście jest co
          godzinę, ale wydaje mi się, że wpuszczali co 15 minut.
          • alessa Re: Postojanska Jama w Słowenii 14.07.05, 23:09
            Jestem pilotem wycieczek od 10 lat jeżdżę do Włoch i Chorwacji z grupami.
            Długo omijałam Jaskinie Postojne, bo kiedyś w programie pewnego Biura w drodze
            powrotnej było na życzenie klienta zwiedzanie Postojnej.
            Kiedy pierwszy raz pojechałam od tego czasu nie ma możliwości ominąć tego
            miejsca, jest jak w bajce.
            Faktycznie wjazd jest co godzinę i trzeba się ubrać w długie spodnie i sweter
            temperatura w lecie około 10 stopni .
            NAPRAWDĘ WARTO.
          • alek31 Re: Postojanska Jama w Słowenii 15.07.05, 08:40
            Dziękuje za info.
            Jeśli dobrze zrozumiałem trzeba liczyć łącznie ok. 3,5 godziny na zwiedzanie ?
            • Gość: Sebi Re: Postojanska Jama w Słowenii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.05, 10:42
              Z dojazdem i wyjazdem, tyle czasu Ci to powinno zająć.
              • alek31 Re: Postojanska Jama w Słowenii 15.07.05, 17:23
                Dzięki raz jeszcze
                • Gość: zbynek Re: Postojanska Jama w Słowenii IP: *.c151.petrotel.pl 15.07.05, 20:43
                  można jeszcze zwiedzić zamek i groty pod nim i wtedy trzeba 7 godz.
    • Gość: armal Re: Postojanska Jama w Słowenii IP: *.topole.waw.pl 16.07.05, 08:40
      Postojna Jama jest troche przereklamowana, jezdzi kolejka i wszystko jest
      oswietlone jak w dzien. Jezeli macie malo czasu, pojedzcie lepiej 40 km dalej
      do miejscowosci Skocjan, tam jest tansza (w ubieglym roku 8 euro) Skocjanska
      Jama, a w niej najwiekszy podziemny kanion w Europie - 120 m wysokosci, do tego
      podziemna rzeka i przechodzenie mostem zawieszonym nad ta rzeka na wysokosci 70
      m. Niestety chyba nie dla osob majacych lek wysokosci. Bylem tam dwa lata temu,
      wiec jak przejezdzalismy z chorem w ubieglym roku, to namowilem caly autokar na
      zmiane trasy, jaskinia wywarla niesamowite wrazenie.
    • majka015 Re: Postojanska Jama w Słowenii 26.07.05, 15:00
      Byłam 2 lata temu i gorąco polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka