Dodaj do ulubionych

Z DOWODEM OSOBISTYM DO CHORWACJI!!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.05, 22:38
Spokojnie mozna wjechac!!!!!! Na granicy tylko machaja reka, nie sluchajcie co
mowia w biurach podrozy. Ja bylem od 15 do 29.07. jezeli jeszcze macie
watpliwosci to zadzwoncie do ambasady, potwierdza.
Obserwuj wątek
    • remo29 Re: Z DOWODEM OSOBISTYM DO CHORWACJI!!!! 02.08.05, 10:29
      Nie ma się czym podniecać... Po wyjeździe z PL paszportu nie wyciągałem przez 2 tygodnie. Rzadko się zdarzyło, żeby z jakimkolwiek celnikiem nawiązać choćby kontakt wzrokowy. Machają rękami i tylko lekka niepewność zostaje czy wachlują sie w upale czy pokazują, żeby jechać ;)
      Swoją drogą zgubienie dowodu osobistego na urlopie dało by ci do myślenia, dlaczego warto jechać jednak z paszportem...
      • Gość: dziadziu Re: Z DOWODEM OSOBISTYM DO CHORWACJI!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 23:11
        Ten tekst jest do wszystkich takich osob, ktore podobnie jak ja obudzily sie
        przed wyjazdem, i stwierdzily ze skonczyl im sie paszport a jechac przeciez musza.
        ja bylem w 4 osoby samochodem osobowym (2osoby mialy paszport) dokladniejsze
        sprawdzanie dokumentow bylo tylko na granicy polsko-czeskiej, tak wszedzie
        machano reka- jechac! jesli chodzi o nocowanie, to nie mialem tez zadnego
        problemu- ale spalismy na mniejszych- prywatnych kempingach, nie po hotelach czy
        kempingach molochach typu eurocamp(wiec nie wiem jak to wyglada w tym
        przypadku). jedyna przeszkoda z przekroczeniem granicy moglaby byc na granicy z
        bosnia, w drodze do dubrownika, ale tego nie sprawdzielem. jesli chodzi o
        zgubienie dokumentow to sie zgadzam- jednak mi sie nic zlego nie przytrafilo-
        ryzykfizyk. ja pojechalem tylko z dowodem i sie udalo, na prawde wasze
        odpowiedzi tylko dowodza, ze jestescie ludzmi szukajacymi problemow- wasza
        sprawa. pamietajcie jednak ze chorwaci to ludzie elastyczni i przede wszystkim
        chca zarobic na turystach a nie ich wyplaszac. to tyle- wybor nalezy do Ciebie
        (o ile go masz;))
    • emes-nju Re: Z DOWODEM OSOBISTYM DO CHORWACJI!!!! 02.08.05, 10:37
      Dwonilem w zeszlym roku do chorwackiego konsulatu. Dowod osobisty jest na granicy akceptowany. Przemila pani uswiadomila mnie jednak, ze to, ze na granicy nie zadaja paszportu nie swiadczy o tym, ze gdzies wewnatrz kraju go nie zazadaja - glupio byloby np. nie moc zanocowac w pieknym pensjonacie nad sama woda tylko dlatego, ze wlasciciel jest formalista i chce zameldowac gosci na podstawie paszportu...
      • Gość: gosiath Re: Z DOWODEM OSOBISTYM DO CHORWACJI!!!! IP: *.zarzad.rudzka.com.pl 02.08.05, 11:52
        Byłam na kampingu. Do zameldowania wymagali paszportu.
    • Gość: Anika Re: Z DOWODEM OSOBISTYM DO CHORWACJI!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.05, 20:36
      Wlasnie wrocilam z wycieczki autokarowej do Chorwacji. Z tego co wiem chyba
      wszyscy w autokarze mieli jednak paszporty. A "bardzo mili" panowie celnicy
      ogladali je jakbysmy byli co najmniej uchodzcami lub przestepcami, a na granicy
      austriacko - slowenskiej kazano nam wysiasc z autokaru i przejsc z paszportami
      pod okienkiem a pan celnik przeswietlal je pod jakas lampa laserową czy czyms....

Kochani, lepiej wezcie paszporty, chociazby po to by sobie oszczedzic nerwow na
      granicy :)
    • Gość: pracownik biura Re: Z DOWODEM OSOBISTYM DO CHORWACJI!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.05, 16:21
      A dlaczego nie słuchac pracowników biura?
      Oto tekst zamieszczony na stronie www polskiej ambasady w Chorwacji link
      www.ambasadapoljska.hr/pl/info_dla_przy.htm
      "Obywatele polscy mogą wjeżdżać i przebywać w Chorwacji bez wiz do 90 dni.
      Powyższe uprawnienie nie dotyczy osób, które zamierzają podjąć pracę, naukę w
      chorwackich szkołach i uczelniach, a także udających się na pobyt stały –
      powinny się one ubiegać o specjalne zezwolenie władz chorwackich, będące
      podstawą do wydania wiz w przedstawicielstwie dyplomatycznym Chorwacji. Przy
      wjeździe nie ma szczególnych wymogów dotyczących okresu ważności paszportu,
      jednakże nie może być on krótszy niż dozwolony okres pobytu. Od 1 sierpnia 2004
      r. w Chorwacji obowiązuje rozporządzenie rządu RCh w sprawie systemu wizowego,
      które m.in. zezwala obywatelom UE na przekraczanie granicy chorwackiej także na
      podstawie dowodów osobistych. Ministerstwo Spraw Zagranicznych pragnie
      przestrzec, iż jest to uregulowanie wewnętrzne państwa trzeciego i przy
      przekraczaniu granicy chorwackiej na podstawie dowodu osobistego dochodzi
      zarówno do łamania postanowień prawa polskiego, jak i poważnych problemów na
      terenie Chorwacji (np. brak możliwości: powrotu do Polski drogą lotniczą,
      zameldowania się, korzystania z bezpłatnej opieki medycznej w nagłych
      przypadkach, korzystania z usług banków, czy “Western Union”) Dlatego też nadal
      w ruchu osobowym między Polską i Chorwacją przy przekraczaniu granicy
      chorwackiej należy obowiązkowo posiadać paszport. Jeżeli przeciwko
      cudzoziemcowi jest prowadzone postępowanie karne lub wykroczeniowe, właściwe
      organy mogą tymczasowo zatrzymać jego paszport, wydając w zamian pisemne
      zaświadczenie. Przepisy chorwackie przewidują możliwość odmowy wjazdu, a także
      wydania zakazu pobytu tym cudzoziemcom, którzy nie mają wymaganych środków na
      utrzymanie. Ilość dewiz, które należy okazać przy ewentualnej kontroli przy
      wjeździe, nie jest jednak dokładnie określona."
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka