Dodaj do ulubionych

Mikulow - polecam nocleg

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 15:02
Witam! właśnie wróciłem z Trogiru. Jadąc z Gdańska nocowałem w Mikulovie
przed granica z Austria. Gorąco polecam nocleg w Penzion POHODA. Wyjatkowo
czysty z miłą obsługą (Właściciele Jana Fuskova i Ludvik Mach). Tel. +420 721
886 117. e-mail: penzionpohoda@centrum.cz. Z całą pewnością niejeden dobry
hotel mógłby sie uczyć czystości i porządku od właścicieli tego pensjonatu. W
każdym pokoju telewizor i czysciutka , pachnąca pościel. Pensjonat posiada
zamykane podwórze, gdzie można bezpiecznie ulokować auto. Za 4 osoby
płaciliśmy równowartość ok.120 zł polskich ( 900 koron)za noc. Gdy sie
meldowaliśmy dostaliśmy od gospodarza w prezencie mape mikulowa i okolic oraz
wydany po polsku przewodnik po mikulowie i okolicy z najważniejszymi
atrakcjami.Jak dojechać? Jadąc główną drogą w stronę Wiednia za sklepem Billa
z lewej strony skręcamy w lewo (droga na Breclav) i drugi zjazd w lewo
skręcamy. Po ok. 300 m widać pensjonat z bramą z drewnianych desek. To ten
pensjonat. Można się powoływać na Mirka z Gdańska. Wręcz proszę o to - bo
naprawdę myślę że warto się tam zatrzymać.Z cała pewnością były to najlepsze
noclegi podczas całej mojej wyprawy. Pensjonat posiada kuchnię gdzie można
przygotować posiłek lub kawę.Jak by co to pytajcie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ola Re: Mikulow - polecam nocleg IP: *.olsztyn.mm.pl 22.08.05, 15:14
      O której wyjechaliście z Gdańska i byliscie w ww. pensjonacie? Czy można jechać
      w ciemno, czy lepiej rezerwować?
      • Gość: 1fandango Re: Mikulow - polecam nocleg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 09:50
        jechaliśmy z wieloma przystankami, więc czas mojego wyjazdu nic ci nie da.
        Mikulov jest mniej więcej w połowie drogi z Gdańska do Chorwacji. Bylismy tam
        wieczorem, ale radzę rezerwować telefonicznie. Jeżeli nie będzie miejsc, to
        zdaje sie że mama właściciela prowadzi podobny pensjonat i pan Mach pomaga do
        niej dotrzeć. Dla mnie atrakcyjny był parking, bo inne pensjonaty w mikulowie
        chyba raczej nie mają parkingów zamykanych tylko na ulicy, dlatego uważam też że
        był to niezły pensjonat. Auto mieliśmy wyładowane z tyłu po dach.
    • Gość: myszaa3 Re: Mikulow - polecam nocleg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 17:25
      powiedz czy od Brna do Mikolova trzeba mieć winietkę i opisz trasę z Gdańska ,
      może być na maila : myszaa3@wp.pl.Ja startuję 9 września z Gdyni,pozdrawiam i
      dzięki.
      • Gość: 1fandango Re: Mikulow - polecam nocleg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 10:06
        Na autostradę jest konieczna oczywiście winietka - kosztuje 200 koron, ale jest
        też droga alternatywna - "bez popłatki" i my z niej korzystaliśmy. Tak więc nie
        kupowaliśmy winietki.Moja trasa z Gdańska to: Gdańsk - Sępólno Kraj.(odbiór 2
        pasażerek) - Jarocin- Wrocław - Kudowa Zdrój- Hradec Kralowe- Brno -Mikulow-
        Wieden- Graz- Maribor- Lubliana- Rijeka - Krk(tu 3 dniowy postój- wycieczka do
        Puli na Istrii)- Trogir(tu główny postój)- Split- Jeziora Plitwickie - Wenecja -
        Postojna Jama- Mikulow- Brno- Wrocław Sepólno Kraj. - Gdańsk. Zajęło nam to dwa
        tygodnie. Założenie mieliśmy takie- nie spieszymy się, wypoczywamy,
        zwiedzamy.Winietka jest potrzebna w Austrii(niecałe 8 euro)i nie radze bez niej
        jechać. Jest do kupienia na stacji benzynowej za granicą. W Słowenii i
        Chorwacjii są bramki na których płaci sie za przejechaną autostradą trasę.We
        włoszech również bramki- na początku wydaje automat bilet z początkiem trasy- na
        końcu po włożeniu w automat biletu, podaje kwotę do zapłaty. Można płacić kartą
        kredytową i automat w tym momencie rozpoznaje narodowość i mówi po polsku
        (niezłe nie)Autostrada do i z Wenecji kosztowała ok. 10 euro.
        • Gość: myszaa3 Re: Mikulow - polecam nocleg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 10:40
          podaj drogę alternatywną w Czechach.Chcę jechać tak jak Ty ale ponoc od Brna do
          Mikolova należy miec winietkę ???????
          • Gość: syk Re: Mikulow - polecam nocleg IP: 195.117.1.* 06.03.06, 17:02
            nie ma sensu jechac drogą boczną, którą jedzie się o wiele dłużej, a winieta
            tylko 200 CZK 28zł, a autrstrada jedzie sie na prawdę szybko!!! i kupujcie
            winietę na stacji benzynowej w czechach jest za 200 a nie na granicy w polsce
            hdzie doliczaja swoj zarobek!!!
    • Gość: jola Re: Mikulow - polecam nocleg IP: 213.199.193.* 23.08.05, 01:08
      Czy trzeba wcześniej rezerwować pokój ? Czy z właścicielami można porozumieć
      się po polsku dzwoniąc na podany przez Ciebie numer.
      • Gość: 1fandango Re: Mikulow - polecam nocleg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 09:52
        Ja jechałem w ciemno, ale po rozmowie oko w oko myślę , że bez większych
        trudności porozumiesz sie z właścicielem przez telefon. Wykazuje duzo dobrej
        woli w porozumieniu się z potencjalnym klientem.
        • Gość: myszaa3 Re: Mikulow - polecam nocleg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 13:43
          podaj drogę alternatywną w Czechach.Chcę jechać tak jak Ty ale ponoc od Brna do
          Mikolova należy miec winietkę ???????
          • Gość: 1FANDANGO Re: Mikulow - polecam nocleg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 13:51
            jak jechać podam ci jutro. jestem w pracy, a musze spojrzec w moje notatki. O
            ile pamiętam, to w brnie jakoś naturalnie wjeżdżaliśmy na droge - bez popłatku i
            wiedzieliśmy , że nie jest to droga płatna. Tak nam doradziła Czeszka na stacji
            benzynowej. Ale koszt winietki to tez nie szaleństwo - 200 koron to ok 26 zł o
            ile pamietam, ale napewno odezwe sie jutro
            • Gość: myszaa3 Re: Mikulow - polecam nocleg IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.08.05, 14:19
              dziekuję za informację i czekam...
    • Gość: Jacek Re: Mikulow - polecam nocleg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.05, 13:37
      Witam Czy w cenie jest śniadanie ? Z opisu wynika, że raczej nie, ale wolę się
      upenić. Dzięki i pozdrawiam
    • emes-nju Re: Mikulow - polecam nocleg 20.09.05, 15:05
      Wczoraj wrocilem z Chorwacji (udalo mi sie wcisnac urlop pomiedzy dwa powazne zalamania pogody). Nocleg wypadl mi w Mikulovie i chcialem, zgodnie z "tradycja" stanac w Penzion Roze. Nie moglem sie jednak dodzwonic i z marszu znalazlem inny pensjonat. I byl to strzal w dziesiatke! Zanim zapomne, podam adres internetowy - www.crhan.cz/

Wlasciciel to brodaty oryginal zmieniajacy nakrycia glowy i stroje tak czesto, ze mozna dostac zawrotu glowy. Spalismy w piwnicy (!). Okazalo sie, ze sa to fundamenty jakiegos starego domu. Na powitanie dostalismy wodeczke od gospodarza ubranego jak na zdjeciu na stronie internetowej. Umowilismy sie, ze sniadanie chcemy na 9 rano. O 9 sniadanie stalo na tarasie z widokiem na Mikulov i palac. Wlasciciel podawal do stolu ubrany na bialo, w kucharskim czepcu. Kawe za to podawal w berecie na glowie - styl paryski :-) Bardzo sympatyczny i komunikatywny oryginal. Za 4 osoby ze sniadaniem (nie do przejedzenia! - resztki dojadalismy juz w Polsce na postoju) zaplacilismy 51 Euro.

Jak ktos chce oprocz noclegu troche sie rozerwac, polecam :-) Swietnie sie z facetem rozmawia - az zal, ze nie mielismy wiecej czasu.
      • Gość: Maciek Re: Mikulow - polecam nocleg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 15:35
        Znam tego wspaniałego Czecha, zawsze u niego nocuję, tym razem też tak będzie,
        jadę w piątek 23.09. Oprócz tego wszystkiego o czym pisze emes-nju, Jaromil
        zaprowadził nas to znajomego winiarza, częstowli nas burczokiem, póżniej
        zawiózł nas do knajpki. Rano wielki śniadanie z tym samym widokiem. Pozdrawiam
        • emes-nju Re: Mikulow - polecam nocleg 20.09.05, 16:46
          :-)

Nie wiem czy dobrze robimy polecajac ten nocleg... Zabraknie dla nas miejsca :-)
          • Gość: Maciek Re: Mikulow - polecam nocleg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.05, 17:07
            Znając Jaromila zawsze znajdzie miejsce dla podróżnika, wspomaga się czasami
            szwagierką, też u niej nocowałem, bardzo miła Pani. Musimy trochę dobrego serca
            przekazać forumowiczom. Pozdro
            • emes-nju Re: Mikulow - polecam nocleg 20.09.05, 17:35
              Absolutnie nie mam zamiaru odcinac ludzi od tego adresu! Sam go w koncu podalem. Obawiam sie jednak, ze dobre wiesci szybko sie rozchodza i w pewnym momencie i szwagierka nie pomoze :-)

pzdr
    • Gość: sylwia Re: do 1fandango IP: 217.96.36.* 21.09.05, 15:15
      mam pytanie czy w tym pensjonacie sa pokoje dwu osobowe i czy są to pokoje z
      łazienkami???
      ja zawsze nocowałam w motelu Motorest tym po lewej stronie jadąc do wiednia
      zaraz koło marketu, motel jest super ale cena na nocleg cos ok 60 zł czy nawet
      ponad.
      • Gość: Maciek Re: do 1fandango IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.09.05, 15:35
        Witam, u Crhana są, właśnie w takich nocuję, wielkie śniadanie, cena ok 800
        koron za dwie osoby. Za dwa dni jadę, po powrocie podam szczegóły tegoroczne.
        Pozdro
    • Gość: Maciek Re: Mikulow - polecam nocleg IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.05, 11:44
      Wróciłem z CRO, nocowałem dwa razy u Jaromila Crhana, 2 osoby, 850 koron,nocleg
      plus wielkie śniadanie ( z prowiantem na drogę ). Kolację jedliśmy u Św. Urbana-
      -ok 350/400 koron, golonka 700 g, stek, wino, palacinki... Zeszłoroczne
      miejscowe wino--120 koron litr, całkiem przyzwoite w smaku. Jaromil podaje
      śniadanie na tarasie ze ślicznym widokiem na zamek. Pozdro
    • Gość: zbynek Re: Mikulow - polecam nocleg IP: *.plock.mm.pl 01.03.06, 19:01
      ok
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka