karina.h 23.08.05, 19:13 mam prośbę, proszę o praktyczne porady dot. medjugorie, jakie pieniądze tam obowiązuja,ile to km. lub gdzie moge znaleźć takie informacje, z góry dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zera Re: Medjugorie1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 19:27 Poszperaj trochę na tym forum, był już ten wątek (okolice lipca). Ja byłam w Medjugorie, można bylo płacic kunami i euro (to jest Bośnia i Hercegowina, więc obowiązują marki). Nie wiem skąd chcesz jechać, my jechaliśmy z Makarskiej i było to około 70km. Jak tam będziesz, poza oczywiście kościołem serdecznie polecam byś weszła na Górę Objawień (Podbrdo), jest to około 1,5-2km od kościoła). Pozdrawiam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
karina.h Re: Medjugorie1 23.08.05, 21:16 dziękuję za informacje na pewno sie przydadzą Odpowiedz Link Zgłoś
deoand Re: Medjugorie1 23.08.05, 19:29 Medjugorie to Bosnia i Hercegowina ale własciwie to więcej tam katolickiej Chorwacji niz muzułmańskiej Bosni ... Jedzie sie jakos tak od Makarskiej piekną doliną Neretwy - tam chyba byl kręcony film o walkach partyzantów i jakies akcji angielskich komandosów - ale sie teraz pozmieniało ... Tak czy inaczej to Medjugorie to jest w zakresie 50 -60 no nie więcej niz 100 km od granicy z Chorwacja ... Waluty nie pamietam ale Euro zawsze wymienisz a chyba mozna w Medjugorie płacic kunami ... pisze chyba ... Do kupienia pamiatki - bardzo ładna Matka Boska z Medjugorie - koniecznie trzeba kupic - jakies bibeloty ....i napic sie soku czy zjeśc lody ... bo gorąco ... obejrzec kościół ... wejść na Górę objawień ... i to chyba tyle i powrót do Chorwacji ... Wiecej informacji to wpisz w wyszukiwarke ...Medjugorie - chyba już była na forum taka dyskusja ... albo wpisz Medjugorie w Google ... Pzdr ... Będąc blisko warto zobaczyć ale to nie Fatima ani Lourdes ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zera Re: Medjugorie1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.05, 19:46 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=201&w=26284748&a=26284748 :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wiki Re: Medjugorie1 IP: *.streamcn.pl 25.08.05, 15:43 Byłem tam w lipcu w drodze powrotnej z Dubrownika. W sklepikach praktycznie możesz zapłacić każdą walutą nawet "ZL". Aby zwiedzić kościół musisz być przed godz. 17.00 ponieważ później jest zamknięty. Będąc tam napewno należy pójść na górę objawień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: Medjugorie1 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.05, 08:02 Z rzeczy praktycznych - Gora Objawien jest kamienista, nalezy zalozyc sportowe buty, przykro bylo patrzec na panienki w klapkach ze szpilka, wykrecajacych sobie nogi i lapiacych po drodze obcych ludzi, zeby nie zleciec. Odpowiedz Link Zgłoś
piort Re: Medjugorie1 26.08.05, 08:45 Te panienki na szpilkach łapiące się obcych ludzi mogą być atrakcją! Na mnie Medjugorie zrobiło jak najgorsze wrażenie. Komercja i tylko komercja, autokary dowożące co chwila setki ludzi i biznes się kręci. Może i ktoś przeżywa tam religijne uniesienia, ale Watykan nie znalazł tam żadnych zjawisk nadprzyrodzonych i nie uznał cudu. Chciałem opłukać ręce pod jednym z kranów i głupio mi się zrobiło gdy zobaczyłem, że ktoś nabiera ją do buteleczki jak relikwię. Już sam pomysł proboszcza, aby na dwóch stojących po obu stronach wejścia wieżach kościelnych umieścić dwa, pokazujące ten sam czas, zegary jest chory. Zresztą Jasna Góra też się obrzydliwie skomercjalizowała, te neonówki świecące się po wrzuceniu monety zamiast tradycyjnego zapalenia świeczki bardzo mnie zmartwiły. Odpowiedz Link Zgłoś