Dodaj do ulubionych

rezerwować czy nierezerwoać?

18.01.06, 10:42
Oto jest pytanie...

Pisałem w innym wątku, że wybieramy się na trzytygodniowe wakacje. Plany
mocno ewoluują i aktualnie już nie chcemy siedzieć w jednym miejscu.
Doszlismy do wniosku, że chcemy przenosic się co 2, 3 dni
parenaście/paredziesiąt kilometrów z płn na płd CRO.

I największą frajdę sprawiłoby nam jazda w ciemno!:) Wyjeżdzamy 29 sierpnia i
wracamy koło 20 września i mamy ambicje zjechać całe wybrzeze.

Powiedzcie, Wy którzy byliście w tym terminie, czy jest powód żeby się
stresować, że w ciemno nie znajdziemy kwater albo będzie ciężko coś znaleźć?

Napiszcie też czy Chorwaci są tacy sami jak (większość) Polaków i nie
wynajmnują na 1 czy 2 noce ("bo mi się nie opłaca") albo przy tak krótkich
terminach będziemy musieli płacić b.dużo?

Mamy nadzieję nie płacić więcej jak 10-15 EUR od osoby.

Bardzo proszę o opinie osób które były.

pozdrawiamy,
Wojtek&Kasia
Obserwuj wątek
    • Gość: lola wiec:))))) IP: *.acn.waw.pl 18.01.06, 14:05
      wiec tak ..my bylismy na riwierze makarskiej w tucepi od 29sierpnia , ale w
      jednym miejscu bylismy 10dni wiec placilismy 9E za apartament 20m do morza
      -tylko przejsc przez ulice:)
      wiem ze ludzi ci wynajmowali tez na 2-3dni ale chcieli wtedy wiecej..bo zasada
      im dluzej tym taniej:)
      my jechalismy w ciemno i naprawde nie bylo problemu ze znalezieniem (tylko ze my
      chcielismy cos do 10E blisko morza wiec nie bylo tak latwo:)
      pozniej bylsimy 3dni w Primosten i tam juz drozej placilismy za maly pokoik 12,5
      E(bez porownania podobala nam sie riwera bardziej od okolic primosten (dla mnie
      to miasteczko na jeden dzien zwiedzania;)
      tu masz fotki z tego pobytu
      www.wakacje.ao.pl/
      a tu inne forum cro godne polecenia
      www.cro.pl/forum/
      • x-ceed Re: wiec:))))) 18.01.06, 15:33
        Lola, dzieki, a na Twoje fotki (bardzo ładne zresztą) natknąłem się już jakiś
        czas temu, szukając stron o CRO.:)
    • Gość: bah7 Re: rezerwować czy nie rezerwoać? IP: *.crowley.pl 18.01.06, 14:30
      X-ceed, bardzo popieram Twój plan - oczywiście, nie rezerwować kwater
      (ewentualnie Plitvice).

Chorwacja to wymarzony kraj na objazdową wycieczkę samochodową.

Po sezonie nie widzę problemu z noclegami, a Chorwatom opłaca się wynająć pokój
      nawet na 1 noc.

Tak podróżowałem ja i tak podróżowała po HR m.in. Forumowiczka z mojego wątku
      samochodowego:

www.naszepodroze.pl/nasze_podroze/chorwacja.html

Pzdr

bah7

• x-ceed Re: rezerwować czy nie rezerwoać? 18.01.06, 15:34
        Bah! Dzięki, super wątek i w ogóle stronka, oddaję się lekturze:)!
        • Gość: pp Re: rezerwować czy nie rezerwoać? IP: *.acn.waw.pl 24.01.06, 16:20
          up
    • Gość: zbynek Re: rezerwować czy nierezerwoać? IP: *.plock.mm.pl 18.01.06, 14:37
      nie wiem po co chcecie się przenosić co dwie ,trzy noce nie widzę w tym za
      bardzo sensu - wypoczynek żaden i zwiedzania też mało.W tym okresie nie powinno
      być żadnych kłopotów z apartamentami.Jest to logiczne ,że każdy chętniej
      i taniej wynajmuje na pięc nacy niż na dwie.Ja po doświadczeniach proponuję
      zwiedzić Plitwicki - następnie zatrzymać się w Orebicu/góra Svllia, klasztor/ -
      skąd jest blisko na Korculę,do Dubrownika,Stonu,Mljetu,Trpanj itp.Mamy lokum
      zwiedzamy resztę i na to potrzeba minimum 5-6 dni.Następnie po drodze oglądamy
      Makarską i zatrzymujemy się pomiędzy Primostenem a Trogirem lub w jednej z tych
      miejscowości.I zwiedzamy Primosten,Trogir,Split,Sibenik,Omiś, wodospady Krka -
      to minimum 5 dni.Następnie możemy zatrzymać się w Rijeka i zwiedzić tamte
      okolice - no i w powrotnej drodze Postojna.Bo nie jest sztuką przejechać tylko
      wybrzreżem Chorwackim ale trzeba jedzcze coś zobaczyć.Takie jest moje zdanie -
      każdy ma swoje.Ja nie namawiam nikogo do stosowania mojego wyboru ale uważam,
      żę on pozwala wypocząć i zobaczyć najciekawsze miejsca w Chorwacji.
      • x-ceed Re: rezerwować czy nierezerwoać? 18.01.06, 15:36
        > nie wiem po co chcecie się przenosić co dwie ,trzy noce nie widzę w tym za
        > bardzo sensu - wypoczynek żaden i zwiedzania też mało.W tym okresie nie
        > powinno

Ale frajda większa, poza tym taki wyjazd jest bardziej spontaniczny, przez co
        ciekawszy.

Niemniej jednak Twoj pomysł też jest bardzo fajny i jest czymś pośrednim między
        siedzeniem w jednym miejscu a typowym objazdem - dzięki.
    • Gość: MOnia Re: rezerwować czy nierezerwoać? IP: 213.17.171.* 19.01.06, 10:23
      My zawsze jeździmy w ciemno i najdłuzej szukaliśmy lokum pół godziny. Dobry
      pomysł wycieczka objazdowa. My jedździmy na 2 tygodnie i zmieniamy miejsce -
      tyle, że po tygodniu.Polecam Rivierę Makarską i koło Splitu: Primosten - urocze
      miasteczko- polecam!
    • Gość: Aśka Re: rezerwować czy nierezerwoać? IP: *.derbynet.pl 24.01.06, 18:41
      Cztery razy w HR. Posiadam bliskich znajomych, którzy byli 9 razy w HR (2 razy
      byliśmy razem).
      My raz rezerwowaliśmy bo jechaliśmy we dwójkę z małym dzieckiem. Pozostałe razy
      zawsze w ciemno. Oni nie rezerwowali nigdy.
      Praktycznie zawsze w sezonie (połowa lipca - połowa sierpnia). (tzn. oni zawsze
      w tym terminie, my raz byliśmy we wrześniu).
      Zalety w ciemno:
      najpierw oglądasz - potem decydujesz - na końcu płacisz
      Jak zarezerwujesz - to możesz na miejscu niestety zobaczyć coś innego niż się
      spodziewałeś - a zaliczka przeważnie już wysłana i choć te kilka dni trzebaby
      pomieszkać.
      Generalnie w Chorwacji ciągle więcej jest właścicieli, którzy chcą złapać
      turystę niż turystów chcących złapać kwaterkę. To widać bo to Ciebie
      zaczepaniają (czasem sprawiają, wrażeni, że rzucą sie pod koła :) :) :))
      A w terminie po 20-tym sierpnia to już w ogóle same puste kwatery.....

W sezonie mógłbyś spotkać niechętnych na krótki termin (te dwa-trzy dni); po
      sezonie nawet ta niechęć umyka w podskokach.

Pozdrawiam,
      Aśka
    • Gość: cro-expert Re: rezerwować czy nierezerwoać? IP: *.dialin.iskon.hr 24.01.06, 21:38
      atrakcijne i lepsze kwatery sa zarezerwowane juž w maju
      na pobyt 2-3 dni nikt nie zrobi rezerwacje
      wedlug mnie, trzeba unikać właciciele kturzy łapia turiste przy drodze
      w každym miescie jest biuro turystyczne, gdze možna znalešć kwatere
      pozdrawiam
      • Gość: lola Re: rezerwować czy nierezerwoać? IP: *.acn.waw.pl 26.01.06, 15:15
        wiele razy jezdze w ciemno i wlasnie czesto mieszkam u takich ktorzy mnie lapia
        na drodze:)!zawsze mam tanio , bliziutko morza i b dobre warunki:)moze ze to
        dlatego ze jezdze ok28 sierpnia tak an ok 2tyg to zawsze duzo wolnych:)
        • kasiula.m Re: rezerwować czy nierezerwoać? 27.01.06, 09:39
          potwierdzam zdanei Loli, a jak sie troche boisz to zawsze mozesz wczesniej
          rozeslac pare maili z pytaniami typu- czy maja wolne, na jaka kowete
          ewentualnie musisz byz przygottowana i takei tam, ale wedlug mnie to
          niepotrzbne jezeli sie wybierasz w ostani weekend sierpnia badz tak do 10 lipca-
          wtedy tylko w ciemno!
          K
          • kasiula.m do cro-expert 27.01.06, 10:46
            Mam do CIebie pytanie- dlaczego mowisz, zeby unikac tych co stoja na drodze
            i "lapia" turystow, czym oni sie roznia od innych kwaterodwacow?
            • Gość: cro-expert Re: do cro-expert IP: *.dialin.iskon.hr 28.01.06, 08:53
              roznia sie od innych, bo na zarobek od wnajmowania kwatery nie placa podatek
              panstwu (na czarno)
              nie wiem jak w Polsce, ale tutaj, každy zarobek i praca musza bić przez
              rejestrowane firmy.
              problem jeszcze wiekszy jak sa turysci nie zameldowani
              przez biuro turystyczne to wszystko legalne
              • kasiula.m Re: do cro-expert 28.01.06, 09:26
                nie wszyscy nie placa, my wlasnie w ten sposob zostalismy zlapani- po tygodniu
                gospodarz wzial od nas paszporty celem zameldowania i zaplacenia podatku-
                wszystko legalnie, ale wiem o czym mowisz- w Polsce tez tak jest, ze niektorzy
                wynajmuja na czarno- nie wiem jaki %, ale tak jest
                • Gość: iy Re: do cro-expert IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.06, 15:00
                  no to chyba to jest problem włąscicieli a nie turysty - mi to obojetne jak sie
                  rozlicza z państwem, to jego sprawa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka