Dodaj do ulubionych

Nie wiem gdzie jechac ???

17.04.06, 17:41
Bylismy w zeszłym roku na Ciovo a teraz mamy dylemat gdzie jechac. Chcemy
połaczyc wypoczynek na plazy z zwiedzaniem i atrakcjami typu quady czy spływ
cetiną. Prosze wszystkich o rady gdzie sie wybrac.

Zalezy nam na apartamencie w spokojnym miejscu w miare blisko plazy
(najchetniej skałkowej czy betonowej, nie chcemy zwirku) jednoczesnie chcemy
aby miasteczko mialo urokliwa starówkę, promenade, gdzie mozna pojsc na fajną
kolację (czy znajde cos równie pięknego jak Trogir?) Poza tym chcemy byc w
mare blisko innych atrakcyjnych miejsc, zeby podróz nie trwała tam poł dnia.
Proszę podpowiedzcie cos.
Zastanawialismy sie nad wyspami, ale odstrasza nas przeprawa promowa kilka
razy w ciągu pobytu, zeby pojechac cos zwiedzic.
Obserwuj wątek
    • kamcia_79 Re: Nie wiem gdzie jechac ??? 19.04.06, 16:17
      No i co? Czemu nikt mi nie pomoze :))
      • Gość: nina10 Re: Nie wiem gdzie jechac ??? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.04.06, 17:04
        Myślę,żę decyzję musisz podjąc sama, a ludzie na forum mogą tylko wyrazić swoje
        zdanie na ten temat! Nie jestem zwolnenniczką wracania w te same miejsca, a
        przecież Chorwacja jest na tyle długa wybrzeżem, że znajdziesz coś dla siebie.
        Poczytaj co ludzie piszą o poszczególnych rejonach Chorwacji.
        Pozdrawiam
        • kamcia_79 Re: Nie wiem gdzie jechac ??? 19.04.06, 17:40
          no własnie czytam i im wiecej czytam tym wiem mniej :))
          • ppaduch Re: Nie wiem gdzie jechac ??? 18.05.06, 16:37
            to tak jak ja.....każdy mi co innego i ja mam mętlik w głowie po kilku dniach
            szukania fajnej miejscowości niedaleko Splitu na nocleg. Proponuję Ci nawiązac
            bezpośredni kontakt z osobą która była w Chorwacji więcej niż raz...jest
            b.fajne forum Chorwacja On-line : www.cro.pl/forum/index.php, wejdź tam
            i poczytaj :-)
            powodzenia :-)
    • Gość: zbynek Re: Nie wiem gdzie jechac ??? IP: *.plock.mm.pl 19.04.06, 22:01
      polecam Orebic na Peljesacu.
      • kamcia_79 Re: Nie wiem gdzie jechac ??? 19.04.06, 22:25
        a dlaczego? jakie są zalety tego miejsca?
    • Gość: Mimica Re: Nie wiem gdzie jechac ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.04.06, 22:38
      Nie chcę niczego Ci narzucać ale proponuję apartamenty w Mimicach koło Omiśa u
      wspaniałych ludzi:Bożo i Luciji Barić.Byliśmy tam wiele,wiele razy,podobnie jak
      i nasi znajomi ... i nieznajomi internauci.
      Miejsce i gospodarze szczególnie przyjaźni Polakom /od wielu już lat ok.80%
      gości to Polacy /oraz rodzinom z dziećmi.Niestety duże,dwupokojowe apartamenty
      są już zarezerwowane prawie na cały sezon.Pozostają jednopokojowe.
      Zajrzyj na te strony:
      free-st.htnet.hr/apartmani-lara

www.apartmani-hrvatska.com/ -potem Splitska Riviera,dalej Mimice i Bożo Barić
      a tu opinie gości:

www.cro.pl/forum/viewtopic.php?t=10040&highlight=mimice
      Wszelkie informacje i rezerwacje: rywal01@poczta.onet.pl
      Pozdrav
      • Gość: zbynek Re: Nie wiem gdzie jechac ??? IP: *.plock.mm.pl 19.04.06, 23:24
        zalety są takie,że to miejsce/Orebic/spełnia warunki których szukasz.
        • kamcia_79 Re: Nie wiem gdzie jechac ??? 20.04.06, 08:10
          hmm, ale do Cetiny daleko :)
        • kamcia_79 Re: Nie wiem gdzie jechac ??? 20.04.06, 09:21
          Gość portalu: zbynek napisał(a):

> zalety są takie,że to miejsce/Orebic/spełnia warunki których szukasz.

No pooglądałam sobie troche w necie, ładne miejsce ale plaza to chyba tylko
          zwirkowa płaska? czy sa tam jakies urocze zatoczki ze skalkami?
          Znasz jakies godne polecenia apartamenty?
          Ile trwa podróz do Orebica ze Splitu?
      • kamcia_79 Re: Nie wiem gdzie jechac ??? 20.04.06, 08:14
        Dziekuje za informację, obawiam sie jednak ze plaza w Omisiu nie jest taka jak
        bym chciała, podobno jest piaszczysta i wpływa tam zimna woda z Cetiny, no i
        apartamenty za małe...
    • Gość: zbynek Re: Nie wiem gdzie jechac ??? IP: *.plock.mm.pl 20.04.06, 21:17
      w Orebicu nie ma plaż betonowych.Plaże betonowe znajdziesz w TRPANJ na Peljesacu.
      Tak wymyślnych i o różnych kształtach plaż betonowych nie widziałem nigdzie więcej
      Jednak Orebic posiada więcej zalet a do Trpanj można dojechać.W Orebicu jest
      przepiękna promenada nadmorska - kolację można zjeść w lokalu współczesnym
      jak i z wystrojem/orginalnym/,z przed wieków z potrawami sporządzonymi na
      wiekowych narzędziach kuchennych.Ponadto z okoloc klasztoru wspaniałe widoki na
      Korculę,na Korculę krok,blisko do Dudrownika ,Stonu,Mljetu,Trstenika.
      A spław Cetiną trwa razem z powrotem i pobytem na miejscu trzy godziny - można
      tego zażyć przejeżdzając.
      • kamcia_79 Re: Nie wiem gdzie jechac ??? 21.04.06, 07:11
        Dziękuje ci bardzo za te informacje,
        Cały czas sie waham, jednak wstepnie chyba zdecydujemy sie na Brele, a na
        Peljasec pojedziemy w przyszłym roku.

Gość portalu: zbynek napisał(a):

> w Orebicu nie ma plaż betonowych.Plaże betonowe znajdziesz w TRPANJ na Peljesac
        > u.
        > Tak wymyślnych i o różnych kształtach plaż betonowych nie widziałem nigdzie wię
        > cej
        > Jednak Orebic posiada więcej zalet a do Trpanj można dojechać.W Orebicu jest
        > przepiękna promenada nadmorska - kolację można zjeść w lokalu współczesnym
        > jak i z wystrojem/orginalnym/,z przed wieków z potrawami sporządzonymi na
        > wiekowych narzędziach kuchennych.Ponadto z okoloc klasztoru wspaniałe widoki na
        > Korculę,na Korculę krok,blisko do Dudrownika ,Stonu,Mljetu,Trstenika.
        > A spław Cetiną trwa razem z powrotem i pobytem na miejscu trzy godziny - można
        > tego zażyć przejeżdzając.
        • Gość: zbynek Re: Nie wiem gdzie jechac ??? IP: *.plock.mm.pl 21.04.06, 13:47
          Brela,Tucepi to także dobre miejsca na wczasy - tylko one spełniają twoje
          założenia w 50%.
          • kamcia_79 Re: Nie wiem gdzie jechac ??? 21.04.06, 15:36
            a jakich załozen nie spełniają? plaze z tego co zdazyłam zauwazyc sa raczej
            zwirkowe, ale troche skałek tez jest, a poza tym?
            • Gość: zbynek Re: Nie wiem gdzie jechac ??? IP: *.plock.mm.pl 22.04.06, 09:28
              50%-przeczytaj swoj pierwszy post.
    • Gość: agata Re: Nie wiem gdzie jechac ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 16:33
      Polecam Omiś. Jest pomiędzyZadarem a Dubrownikiem (2h samochodem do
      dubrownika). Jest to miejscowość stricte turystyczna, choć nie tak urokliwa jak
      trogir, ale możesz stamtąd popłynąć w rejsy na różne wyspy, skorzystać z
      nurkowania lub raftingu. Jest to miejscowość u ujścia Cetiny do morza.
      Krajobrazowo jest to bardzo malownicza miejscowość. Dla chętnych jest także
      wspinaczka skałkowa, łażenie po górach. Naprawdę duzo ciekawych miejsc. Polecam
      • Gość: Maciek Re: Nie wiem gdzie jechac ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 17:13
        Co osoba to odmienne wrazenia. Byłem w okolicach Omiśia i więcej tam nie
        pojadę. Dwa dni miejscowej frajdy, rafting, widoki i dalej tylko nudy.
        Przeniosłem się w okolice Orebica, zdecydowanie ciekawiej.
        Oczywiście to są tylko moje odczucia, każdy moze mieć inne.
        Większość miejscowości chorwackich ma dobre położenie do zwiedzania okolicy,
        jak nie Dubrownik to Split, jak nie Trogir to Zadar, jak nie Pula to ...zawsze
        gdzieś, w jakieś urokliwe miejsce jest max ok 100/200 km. Dla mnie ważny jest
        urok danego miasteczka, a tego w Omisiu nie miałem, w Orebicu znalazłem, może
        nie w samym centrum, ale na górze z klasztorem, w restauracji klasztornej, w
        widoku na Korculę i zacumowany przed nią wielki statek.
        Pozdrowienia
        • Gość: agata Re: Nie wiem gdzie jechac ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 21:30
          Mnie się okolice Omisia podobały, bo mogłam i pochodzic po górach i poleżec na
          plazy i popłynąć atatkiem w rejs. Tak jak mówisz Maciek, każdy ma odmienne
          wrażenia, ale to dobrze, bo inaczej nie pomieścilibysmy się w jednym miejscu. w
          te wakacje wybieram się do Turcji, ale w przyszłym roku może znowu wrócę do Cro
          i twedy wybiore się tam, gdzie podobało sie tobie. Może i mnie sie spodoba.
          Udanych wojazy gdziekolwiek będziecie
    • Gość: 19ika72 Re: Nie wiem gdzie jechac ??? IP: *.chello.pl 21.04.06, 17:45
      Ja miałam ( i chyba jeszcze mam) podobny dylemat w tym roku. To będzie mój 4
      wyjazd do Cro. Pierwszy raz - okolice Dubrownika i Trogiru - jechaliśmy w
      ciemno i posatnowilismy szukac czegoś na odludziu , jechaliśmy, jechalismy i
      tak dojechaliśmy na sam koniec CRO, drugi raz okolice Omisia - to był już wypad
      z dziećmi i szukaliśmy czegoś spokojnego z fajną plażą - po przejrzeniu forum
      padło na Mimice niedaleko Omisia - i to był dobry wybór, 3 raz Hvar bo tak
      naprawdę w tamte wakacje nie chciałam jechac do Cro ale ostatecznie względy
      finansowe wzięły górę i pojechaliśmy na Hvar bo zawsze tam chciałam pojechać.
      Za kazdym razem czytając posty miałąm jakiś pogląd na miejsce do którego sie
      wybieram i tak naprawde to tylko czśściowo to co było opisywane było zgodne z
      prawdą. Po powrotach czesto czytałam sobie forum jeszcze raz zweryfikować moje
      wrażenia z opiniami innych - i czasami było to to jak porównywanie białego z
      czarnym. Tak naprawdę to kazdy ma inne oczekiwania, wymagania, kryteria oceny,
      wiec nie ma co polegać na innych. Proponuję poczytać sobie opinie o różnych
      miejscach Cro i na podstawie właśnych kryteriów spróbować coś wybrac. My w tym
      roku najprawdopodobniej "zakotwiczymy" w Primostenie. Czy to będzie dobry
      wybór ? Jesli tylko będzie wystarczająca ilość słońca - na 100% Tak.
      Zyczę trafnych wyborów i nie brania jako pewnika informacji przekazywanych w
      postach ( to co dla innych jest SUPER dla Ciebie nie musi tym być)
      Ika
    • Gość: JJ Re: Nie wiem gdzie jechac ??? IP: *.streamcn.pl 18.05.06, 20:36
      Bylam w chorwacji moze 20 razyniekiedy dwd razy w roku ale od kilku lat tylko
      Orebicz nie ma piekniejszego miejsca . Tam jesli chcesz miec hotel wyzszej
      klasy to centrum orebicza a jesli hotel sredniej klasy ale wspaniale miejsce
      zwlaszcza z zaletami po sezonie to hotel Komodor w OrebiczuPerna. Zawiozlam
      tam soich znajomych i sa to kolejni fani Orewbicza. Ja znam wiele miejsc
      rowniez Omis i to nie ma porownania z Orebiczem. W Orebiczu bywalam w czerwcu
      lub we wrzesniu mysle jednak ze w sezonie jest niestety gorzej
      • new_woman Pytanie dotyczące plaż w Orebicu 19.05.06, 09:23
        W tym roku planuję również jechać do Orebica. Ale odstrasza mnie jeden fakt:
        gdzies na tym forum przeczytałam, że na żwirek na plażach jest oblepiony jakąś
        smołą:/ Jak to wygląda w rzeczywistości?
        Czy woda jest tam czysta i czy można nurkować?
        Wiem, że to głupie pytania, bo skoro wszysscy tak zachwalają to miejsce to musi
        być tam pięknie. Ale wolałam się upewnić.
        Pozdrawiam.
        • Gość: JJ Re: Pytanie dotyczące plaż w Orebicu IP: *.streamcn.pl 19.05.06, 12:49
          Biore odpowiedzialnosc za urode miejsca plaze i czystosc wody tzn camping
          Orebicz Perna gdzie przy plaz stoi hotel Komodor Ten jest klasy turystycznej
          ale ciepla woda caly dzien i jedzenie OK Dla mlodych osob mozna polecic
          komfortowe namioty czy dla rodzin z dziecmi bungalowy Co do nurkowania to
          mysle ze informacji udziela w biurze www funclub pl bo oni z mlodzieza
          prowadza fakultety nurkowania i windserfingu. oile to mozliwe polecam czerwiec
          lub wrzesien. Wcentrum Oreebicza sa hotele wyzszej klasy ale uroda otoczenia
          znzcznie gorsza jeszcze w e wrzesniu tloczno w tymokresie duza dostepnosc
          kwater. Do zobaczenia w Orebiczu bo 8osobowa grupa tam bedziemy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka