IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 12:30
Czy macie jakieś przepisy na owoce morza do przygotowania samemu? Chcemy
kupowac ryby, małże, ośmiorniczki itd a potem samodzielnie je gotowac, piec i
smażyc. Ale wolałabym nie potruc przy okazji rodziny:))) podajcie jakis
przepisik proszę.
Obserwuj wątek
    • corrina_f1 Re: przepisy 05.06.06, 12:36
      Czy chodzi Ci o stricte chorwackie przepisy?
      Nie jestem ekspertem od owoców morza, bo niestety jestem na nie uczulona :(
      ale jedna rada odnośnie ośmiornic, poczytaj wczesniej trochę w necie o ich
      przygotywaniu, bo mozna się nieźle naciąć przygotowujac je samemu. Wiem na
      pewno, że przed gotowaniem czy smażeniem trzeba je dość porządnie "zbić" czyli
      np walić ośmiornicą o jakiś kamień itp. Ponoć trzeba też moczyć je jakiś czas
      w occie, aby pozbyć sie charakterystycznego, niezbyt przyjemnego smaku i
      zapachu.
      Myślę, że sporo inspiracji znajdziesz na forum Kuchnia i w Galerii Potraw:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=77
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=777
    • corrina_f1 Re: przepisy 05.06.06, 12:37
      A jeśli chodzi o chorwackę kuchnie ::
      www.gourmet.gr/recipes/croatian/?gid=1&nodeid=13
    • Gość: zazula Re: przepisy IP: *.zax.pl / *.zax.pl 05.06.06, 14:47
      Specjalistą nie jestem, ale ja zawsze kupione ryby świeże(mąż je czyści)sole i
      pieprze a potem na grila w folii aluminiowej-pycha, bez tłuszczu,
      zdrowo...zawsze u ludzi u których mieszkaliśmy był gril ogrodowy.Pozdrawiam.
    • emes-nju Re: przepisy 05.06.06, 14:53
      Jezeli kupisz jadalne skladniki i odkazisz je na grillu, to na pewno nikogo nie otrujesz. Dla wiekszej pewnosci proponuje spozywanie w czasie konsumpcji wiekszych ilosci wewnetrznych srodkow dezynfekujacych w postaci jak najbardziej podlego i taniego wina miejscowego :-) O taniosci pisze specjalnie (z podloscia przesadzilem) - trzeba poznawac miejscowy koloryt, a ichnie domace wina sa naprawde niezle.

Smacznego
    • Gość: cro-expert Re: przepisy IP: *.dialin.iskon.hr 05.06.06, 17:02
      zobacz: www.gastronaut.hr
      • Gość: beaataa Re: przepisy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.06, 20:11
        dzięki stokrotne za porady. Pewnie że w necie poszukam. O wszechstronnych
        zaletach miejscowych napitków przekonałam się w czasie pierwszej bytności w
        Cro, gdzie miły gospodarz częstował mnie szczodrze proskiem dioklecjana. i co z
        tego że wszyscy mieli potem ubaw, ale żadne choróbsko mnie się nie czepnęło:)
        co do przepisów cro-experta, to są świetne. Zwłaszcza ta pijana torta w oczy mi
        się rzuciła. Tylko szkoda żem niekumata w tym języku. Smacznego życzę wszystkim.
        b.
        18 dni do wakacji!!!!!!!!!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka