Dodaj do ulubionych

gdzie na odludzie

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.06, 20:38
wiem, wiem napiszecie że w chorwacji wszędzie jest dużo ludzi
ale tak naprawdę niektórzy z was ukrywają informacje.
Najlepsze adresy chcecie zachować dla siebie.
Ale gdybym się pomylił - mam nadzieję - piszcie o:
miejscowościach bez knajp,
pustych plażach

Pozdraqiam
Obserwuj wątek
    • granvida Re: gdzie na odludzie 04.07.06, 21:57
      Moge Ci zdradzic pewna tajemnice: jest w Chorwacji wyspa Murter (w poblizu
      Sibenika), ktora jest rajem na ziemi. Znajduje sie ona w bezposredniej
      bliskosci archipelagu Kornati. Organizowane sa tam wyjazdy na te niezamieszkane
      wyspy, na ktorych znajduja sie tylko male domki rybackie. Oglaszane sa
      jako "wakacje Robinsona Crusoe", wspaniala idea, dowoza Cie na wyspe,
      zostawiaja w kamiennym domku z niezlym wyposazeniem i masz pelna prywatnosc i
      krysztalowe morze dla siebie. Sprawdz www.murter-slanica.hr. Mieszkam w
      Arizonie i bardzo chcialabym kiedys na Murter pojechac. Pozostaje on w moich
      wspomnieniach z lat 78-81. Milej wyprawy.
    • Gość: kasper68 Re: gdzie na odludzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.06, 22:03
      Jeżeli odludzie to nie miejscowość, bo tam zawsze trafisz na tłumek na plaży.
      Ja byłam w zeszłym roku na takim odludziu, 10 km od Novalji w kierunku na Lun.
      Jeden dom przed kampingiem Drazica a obok niego cztery. Na kempingu z 10
      namiotów i knoba.Plaża na kempimgu żwirowa, trochę dalej przed domami skałki a
      potem cudna piaszczysto-skalista zatoka. Byliśmy tam często jedynymi
      plażowiczami.
      • Gość: lukas Re: gdzie na odludzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.06, 21:29
        próbowałem znaleść to miejsce w necie ale bez skutku.
        Znalazłem jedynie stronę kempingu.
        Bardzo proszę o zdjęcia, jeśli to możliwe, z tej plaży.
        Pozdrawiam
        oskarrud@interia.pl
        • Gość: kasper68 Re: gdzie na odludzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.06, 22:06
          Zdjęcia domu i tej plaży są na www.novalja.com w okienku private accommodation,
          apartament p. Denona Mladena.
          A robinsonadę można sobie wybrać np. tu www.touristagency-lori.hr
          • Gość: jasna Re: gdzie na odludzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.06, 02:33
            Po pierwsze, jak sie chce to w Chorwacji mozna znalezc odludzie, znam ten kraj
            na wylot i zapewniam, ze przy odrobinie "chcenia" nie jest to sporym problemem.
            Jedyny warunek- nie kierowac sie na osrodki turystyczne, a juz na pewno
            sprobowac odwiedzic wyspy albo polwysep Peljesac. Jesli wyspy to darowac sobie
            te b.znane:Hvar, Brac, Korcule, Rab itp. tam zawsze sa ludzie, wybrac wlasnie
            wpsomniany Murter, sliczny i blizej jest Cres, gdzie jest sporo pustych plaz, bo
            tam malo komu sie chce jechac. A na Peljescu unikac Orebicia i campingu dalej
            tylko skrecic w ktoras z bocznych sciezek, mozna znalezc takie plaze i puste
            campingi, ze dech w piersiach zapiera (a jak sie znudzi ziwedzic Dubrownik
            -cudo! albo Korcule). I jeszcze jedna uwaga: w Chorwacji naprawde pisaku jest
            malo, jesli tego szukacie, to spodziewajcie sie towarzystwa. Pozdrawiam!
            • Gość: czc Re: gdzie na odludzie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.06, 10:41
              a właściwie dlaczego na Cres nie jezdzą ludzie tak chetnie ? slyszalem, że bywa tam chlodniej i woda nie taka ciepla ?!
              • Gość: jasna Re: gdzie na odludzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 02:34
                ...i jeszcze moze cie napasc Yeti. Turysci nie jezdza chetnie, bo zeby dojechac
                to trzeba sie postarac, nie ma mostu, trzeba przez Istrie albo dwoma promami
                (zobacz mape). Z reguly wszyscy zostaja gdzies "po drodze". Skad plotki o temp.
                morza? nie wiem. To jest Zatoka Kwarnerska, podlega podobnym prawom jak Krk, Rab
                czy Losinj. Druga kwestia to to, ze sporo ludzi ucieklo z Cresu w latach
                szescdziesiatych szukajac lawiejszej pracy w miastach (to byla ogolna tendencja
                na wyspach, turystyka jeszcze nie byla tak rozwinieta). Niewielu tam zostalo
                autochtonow, a co za tym idzie rozwinietej turystyki, a wyspa jest duza...I
                przyroda dzika i ciekawe jezioro. Ma swoich amatorow.
                • Gość: gdfg Re: gdzie na odludzie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 11:16
                  Hmm...moim zdaniem dojazd jest bardzo prosty, do Poroziny promem i heja. W ogóle, myslę że wyjazd na Cres i Losinj bedzie strzałem w dziesiątkę, chyba takich miejsc szukałem. Ale miejscowe czerwone winko da się gdzieś kupić ? Co sadzisz o Martinsice ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka