Dodaj do ulubionych

pies na plaży w Chorwacji

IP: *.siec2000.pl 30.07.06, 15:18
Witam serdecznie!
Proszę o pomoc - we wrześniu (pierwsze 2 tygodnie) planuję urlop w Chorwacji
(nie wiem jeszcze dokładnie gdzie). Jedziemy w 2 osoby + pies.
Do tej pory wakacje spędzaliśmy tylko nad Bałtykiem i trochę martwię się o
psa - tzn. czy we wrześniu w Chorwacji nie będzie za gorąco? w jakich
miejscowościach można liczyć na większy spokój (mniejszą liczbę turystów)?
zależy mi też na łagodnym zejściu do wody - czy ktoś mógłby coś konkretnego
mi polecić?? trochę przerażają mnie też "betonowe" i kamieniste plaże... (my
ubierzemy buty, ale co z psem?)
będę wdzięczna za wszystkie informacje! Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • Gość: bonar Re: pies na plaży w Chorwacji IP: *.telpol.net.pl 30.07.06, 16:55
      Witam
      Psa najlepiej zostawić u rodzinki i beztrosko spędzić ten wolny czas tylko we
      dwoje. A gdzie, wszystko zależy od upodobań, jak na pierwszy raz dobrze jest
      podzielić ten wypoczynek na naturę np. Plitvice i architektura, każde miasteczko
      chorwackie.
      pozdrav
      • Gość: Gosiath Re: pies na plaży w Chorwacji IP: *.zarzad.rudzka.com.pl 31.07.06, 08:07
        Na publicznych plażach psu nie wolno wchodzić do wody, jak pójdziesz gdzieś na
        ubocze to potem go musisz okąpać ze słonej wody.Ja nigdy nie byłam ze swoim
        psem na Chorwacji, gdybym nie miała go z kim zostawić to pojechałabym gdzie
        indziej. W zeszłym roku był taki upał (czerwiec)że psy męczyły się
        strasznie.Ale każdy musi zdecydować sam.
        • Gość: leszeke Re: pies na plaży w Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.06, 15:58
          mimo niewątpliwego gorąca, uważam, że zdrowy i zadbany pies zniesie upał lepiej
          od dwuletniego białego dziecka, a niektórzy jadą z takimi - w sierpniu !
    • Gość: leszeke Re: pies na plaży w Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.06, 08:34
      Przy zachowaniu rozsądku - da się z psem spokojnie przeżyć: byłem z naszym psem
      dwa razy w Chorwacji, a w tym roku w Grecji ... Czerwiec/lipiec.
      Owczarek belgijski, cały czarny.
      Buty na plaży zakłada się przede wszystkim, żeby nie nadepnąć na jeżowca, a te
      są zazwyczaj na głebokości minimalnej, gdzie pies już nie ma szansy stanąć.
      Natomiast należy bardzo uważać na rozgrzeane podłoże: ciemne skały, nie mówiąc
      o asfalcie rozgrzewają się do nieprawdopodobnej temperatury.
      Nasz pies jeśli jechalismy gdzieś dalej - jechał z nami i wtedy szukaliśmy mu
      zacienionego miejsca, co nie jest specjalnie trudne, albo zostawał w
      apartamencie - zawsze wybieraliśmy takie z zacienionymi, duzymi tarasami ...
      We wrześniu powinno byc super: słońce już dużo niżej, znacznie mniej ludzi -
      powodzenia.
      Jeśli to pierwszy raz w Chorwacji - polecam wyspę Ciovo koło Trogiru - można
      spokojnie zwiedzić Split, Szybenik, wodospady Krka, oczywiście sam Trogir, a na
      samej wyspie piękne miejsca do kapieli i spacerów. No i można dojechać lub
      wrócić autostradą. A na drugi tydzień np wyspa Krka. Obie wyspy maja to do
      siebie, że można dojechać na nie mostem, co może zaoszczędzić czasem trochę
      nerwów...
    • Gość: Lipski Re: pies na plaży w Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.06, 09:31
      Troche szkoda psa - bardzo sie umeczy podroza i upalami tam na miejscu .
      Dodatkowe niebezpieczenstwo - jezowce . Od tamtejszej wody morskiej moze
      dostac uczulenia , Ogolnie wiele argumentow jest na nie . Ale wiem ze jezdza
      ludzie i mowia ze bylo ok .
      • Gość: leszeke Re: pies na plaży w Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.06, 09:48
        Jeśli przeżył tegoroczny lipiec w Polsce, to przeżyje również wrzesień w
        Chorwacji ...
        I wcale nie musi się kąpać w słonej wodzie - nie wszystkie to lubią ...
        Natomiast każdy normalny pies bardzo przeżywa rozstanie z opiekunem ...
        • Gość: Lipski Re: pies na plaży w Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.06, 13:04
          > Natomiast każdy normalny pies bardzo przeżywa rozstanie z opiekunem ...

No to jest silny argument zeby zabrac psa ze soba

> Jeśli przeżył tegoroczny lipiec w Polsce, to przeżyje również wrzesień w
          > Chorwacji ...

Tu bym dyskutowal czy pies ma ochote we wrzesniu na poprawke tego co bylo w
          lipcu
          • Gość: facet85 Re: pies na plaży w Chorwacji IP: *.despolnet.pl 31.07.06, 14:24
            pewnie zaraz posypia sie na mnie gromy ze strony posiadaczy psow, ale pozwole
            sobie zwrocic do Was z prosba: oszczedzcie wiekszosci plazowiczow
            niehigienicznego i halasliwego towarzystwa Waszych czworonoznych przyjaciol!
            • Gość: Lipski Re: pies na plaży w Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.06, 14:31
              Pies psu nierowny , ale wole ratlerka kolo siebie na plazy niz wlochow :-)
              Psy zadko kiedy pala i pija i machaja rekoma na plazy. Nie trzeba pilnowac tez
              rzeczy bo psy nie znaja sie na markach i nie kradna aparatow i masek . Oglnie
              nie jest zle . Z psami jak z ludzmi niektorych (psow) ma sie ochote pomerdac a
              niektorym sprzedac kopa :-)
            • Gość: mrówka Re: pies na plaży w Chorwacji IP: *.man.bydgoszcz.pl 31.07.06, 14:35
              Myslałam,że nikt nie napisze takiego postu.Dzięki. Poza tym nie widzę
              przyjemności kąpania sie w morzu zarówno dal siebie jak i dla dzieci z psami.
              • Gość: Gosiath Re: pies na plaży w Chorwacji IP: *.zarzad.rudzka.com.pl 31.07.06, 14:46
                Gdy byłam w zeszłym roku było sporo psów ale kąpały sie na uboczu tam gdzie nie
                było ludzi a myśle że dzieciom nic by nie było gdyby pies wykąpał sie w pobliżu
                bez przesady.
              • Gość: leszeke Re: pies na plaży w Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.07.06, 15:52
                W Chorwacji jest o tyle fajnie, że są tam setki czy tysiące kilometrów nie
                zagospodarowanego jeszcze wybrzeża, setki zatoczek, które można trakotować jako
                bezludne, szczególnie we wrześniu. Dla mnie to właśnie jest piękne, że nikt mi
                nie dmucha dymem papierosowym czy nie puszcza "muzyki" typu "łup-łup", a małe
                dzieci mogę ogladac z daleka , tylko czasem prez szybę samochodu ...

Ja swojego psa nie zmuszam do pływania w tak słonej wodzie, ale gdyby chciał -
                w odludnym miejscu bym mu chyba nie zabraniał.

A jeśli ktoś brzydzi się psów , to niech pomyśli, gdzie np. wędrują resztki z
                przetwórstwa ryb i owoców morza, itd. - nie będę rozwijał ...

WIele zależy od kultury - obu - stron ...
    • paewlek Re: pies na plaży w Chorwacji 31.07.06, 18:33
      Całe szczęście,że napażach na których byłam był zakaz wprowadzania psów. Nie
      widziałam żadnego psa wałęsającego sie po plaży.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka