Dodaj do ulubionych

Chorwacja- Istrii. Potrzebna pomoc. Informacje.

01.08.06, 14:27
Pod koniec sierpnia wybieramy się z przyjaciółmi do Chorwacji. Ustalilismy że
bedzie to Istrii. Proszę o wszytkie pomocne informacje co do tego miejsca.
Tzn jak tam najszybciej dojechać, z Poznania... który camping polecacie (
cichy, z drewkami na hamak, czysty) co warto zobaczyć, zabrać itd. Z Góry
bardzo wszystkim dziękuje za pomoc:):):)
Obserwuj wątek
    • Gość: facet85 Re: Chorwacja- Istrii. Potrzebna pomoc. Informacj IP: *.despolnet.pl 01.08.06, 14:38
      ja jestem spod Poznania, trasa tradycyjna: Klodzko - Olomuniec - Brno -
      Mikulov - Wieden - Graz - Maribor - Ljubljana - Koper i do Chorwacji, na Istrii
      polecam Rovinj (polaczenie wszystkiego co w Chorwacji najlepsze), podobal mi
      sie maly prywatny keming (cichy, czysty, zadbany) po drodze do kempingu Polari
      (ktorego z kolei nie polecam).
      • Gość: dagarts Re: Chorwacja- Istrii. Potrzebna pomoc. Informacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 16:41
        Czy może pamiętasz nazwę tego campingu,marzą mi się jeszcze ceny.
        • Gość: facet85 Re: Chorwacja- Istrii. Potrzebna pomoc. Informacj IP: *.despolnet.pl 01.08.06, 16:53
          www.cel.hr/ulika/ - camp Ulika
          • Gość: dagarts Re: Chorwacja- Istrii. Potrzebna pomoc. Informacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 17:27
            Dziękuję za szybką odpowiedź.Jak daleko z campingu jest do morza i do Rovinj?
            Czy na campingu jest sklep?
            • Gość: facet85 Re: Chorwacja- Istrii. Potrzebna pomoc. Informacj IP: *.despolnet.pl 01.08.06, 17:52
              Najblizsza plaza jest przy polari, ktory jest obok tego kempingu, wiec blisko.
              Na Polari chyba jest tez sklep, ale robilem zakupy w sklepie na niedalekim
              osiedlu Villa Rubin, gdzie mieli super swieze owoce i duzy wybor wina
              istryjskiego. Na stronie, do ktorej link wyslalem, znajdziesz mapke, ktora Ci
              wszystko wyjasni. Do centrum miasta trzeba raczej udawac sie samochodem, bo to
              dosc daleko.
            • Gość: ona Re: Chorwacja- Istrii. Potrzebna pomoc. Informacj IP: *.lan / 83.238.15.* 01.08.06, 17:57
              Do dagarts:
              informacje o sklepie i odleglosci do morza sa zawarte na stronie internetowej i
              to nawet w 3 jezykach;-)
      • lusia59 Re: Chorwacja- Istrii. Potrzebna pomoc. Informacj 02.08.06, 10:37
        Czy na Rovinj znasz jakiś fajny kamping??
    • Gość: tomek Re: Chorwacja- Istrii. Potrzebna pomoc. Informacj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.08.06, 22:11
      witaj
      koniecznie ale naprawdę koniecznie trzeba zobaczyć stare miasto w PORECU(między
      Pulą a Umag od Puli samochodem jakaś godzinka )byłem tam w Lipcu jest super a
      najlepiej odwiedzić je wieczorem i w nocy bo w dzień puchy,a pola namiotowe
      Zielona Laguna 33 eurasy za 2 osoby :).Polecam też zobaczenie widoków z trasy
      przy RIJECE z góry pięknie widać wyspy np KRK (super).
      Pozdrawiam.
    • Gość: monikaa13 Re: Chorwacja- Istrii. Potrzebna pomoc. Informacj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.06, 11:07
      Jak blisko Polski to polecam Istrię, sami byliśmy tam dwa lata temu.

Piękne plażae, cudowne widoki, wspaniała, przeźroczysta, cieplutka woda, do
      btego piękne miasteczka warte obejrzenia, z pięknymi zabytkami, np Rovinj.

My byliśmy akurat na samym końcu w Premanturze, jest to sam koniec Istrii, z
      pięknym Parkiem Kamenjak, na który wprawdzie wstęp jest płatny, ale awrto,
      chodziliśmy tram prawie codziennie się kąpać we wspaniałych zatoczkach, a jakie
      widoki.

Oczywiście nie obijaliśmy sie tylko, zwiedziliśmy Rovinj, stare zabytkiowe
      miasteczko, Opatiję, bardzo ładny choć luksosowy kurort, w Fażanie wykupiliśmy
      sobie wycieczkę stateczkiem po wyspach, a na jednej sie zatrzymaliśmy i
      zostaliśmy tam na 2 godzinki, wspaniałe widoki, cudna woda.

Njawiększym miastem w Okolicy jest Pula, jest tam piękny amfiteatr, który
      trzeba zobaczyć, byliśmy też w oceanarium.

Zwiedziliśmy też Medulin i Rabac.

Cały czas mieszkaliśmy jednak w Premanturze, a na te wszytskie wycieczki
      jeżdziliśmy samochodem, naprawdę nei jest to daleko. Ale dużo też
      odpoczywaliśmy, codziennie kąpiel w morzu i wygrzewanie sie na kamienistych
      plażach.

Tyle o krajobrazie.

Trochę zrażała nas obecnośc wielu i to bardzo wielu Włochów, czuliśmy się
      prawie jak we Włoszech, ale oni tu maja blisko i taniej więc nie ma co sie
      dziwić, chociaż w niektórych restauracjach menu podawano po włosku i niemiecku,
      a nie po chorwacku, a nam łatwiej było w chorwackim. Po angielsku raczej sie
      nie dogadacie.

Co do namiotu to w Premanturze jest naprawd ę dobry camping, duży, ogrodzony, z
      prysznicami, restauracjami, miejscami na grilla, na grę w piłkę, z własnym
      sklepem, naprawdę bardzo profesjonalny, oczywiście nad samiutkim morzem, prawie
      na plaży, polecam sprawdzić.

Z Istrii można wybrać sie w rejs do Wenecji, a i do Słowenii, do jaskiń w
      Postojnej, podobno su[per, nie byłam

Byłam na Istrii, dokładnie w Premanturze, jest tam ogromny camping, w pełni
      wyposażony, prysznice, sklepy, bary, wszystko ogrodzone, miejsce do grania w
      piłkę, grill, itp, w ogóle w Chorwacji campingi sa na dość wysokim poziomie,
      polecam.
      Sama Premantura jest dosć ciekawym miejscem, na mkońcu znajduje sie piękny Park
      Kamenjak, z pięknymi plażami.
      Camping ten oczywiście lezy nad sama wodą.

W Medulinie też jest ładnie choć campingu nie znam, ale sama miejscowosc ok.

Polecam też campiong w Rabacu, byłam widziałam, też nad wodą, ale mniejszy niz
      w Premanturze.

A co do turystów, to fakt na Istrii jest najwięcej Włochów i Niemców, jak ci to
      bardzo nie odpowiada musisz wybrać inny rejon, np Dalmację.

Sama Istria jest naprawdę godna obejrzenia, piękne są plaże i widoki.

Wzsystko zalezy czego oczekujesz po tym wyjeździe a w Chorwacji jest ogólnie
      dość drogo, nie tylko na Istrii

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka