Dodaj do ulubionych

Korcula-apartamenty Bon Repos

IP: *.bielsko.msk.pl 12.03.03, 18:09
W lipcu wybieram się na Korculę do apartamentów Bon Repos.Jeśli ktoś był to
proszę o informację na temat okolicy ,czy daleko jest do miasta,czy można
kupić gdzieś w okolicy świeże ryby.Zamierzam pojeżdzić po wyspie,a także
odwiedzić Orebic.Wracając będę jechał przez Peljesac.Czekam na wszystkie
informacje (ciekawe miejsca,praktyczne wskazówki,co warto zwiedzić)na temat
wyspy oraz półwyspu Peljesac
Obserwuj wątek
    • Gość: kukaburra Re: Korcula-apartamenty Bon Repos IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.03.03, 22:44

Witam. Szczerze mowiac (a raczej piszac) za bardzo nie kojarze gdzie sie te
      apartamenty znajduja, ale... Sama Korcula jest bardzo urokliwym miasteczkiem
      (szczegolnie Stare Miasto). Co do innych miast na wyspie to mozesz pojezdzic,
      ale za duzo do zwiedzania tam raczej nie bedzie! Jak wpadniesz do Vela Luki to
      mozesz sie wybrac lodka na taka mala wysepke Proizd. Nikt tam na stale nie
      mieszka, jest tylko jakis jeden bar i plaze!! Ale jakie! Chyba ze 4 czy 5
      roznych, w zaleznosci na ktora strone wysepki pojdziesz! Niektore sa skaliste i
      dosyc strome, ale widoki, zapach sosnowego lasu i halas cykad powalaja na
      kolana! Warto sie przejechac! Natomiast sama Vela Luka to typowo portowa
      miejscowosc, w ktorej nawet nie ma pozadnej plazy... Co do polwyspu sie nie
      wypowiem, bo tam nie bylam (chociaz biore to pod uwage w tym roku). pozdr.
      • Gość: jan Re: Korcula-apartamenty Bon Repos IP: *.skawsoft.com.pl 15.03.03, 23:03
        Korcula, tak jak poprzednik, bardzo urokliwe miasteczko. Kiedyś piratów i
        podróźników. Można zwiedzić dom-muzum Parco Polo. Samo miasteczko, kiedyś
        rywalizujace z Wenecją.Położone na niewielkim wzgórzu. Wąskie uliczki w dół w
        stronę morza. Czuć orientem. Plaże, to zależy co kto lubi, są kamieniste lub
        piaszczyste ( z portu na lewo za kapilczką, to piaskowa). Na wyspę można
        dopłynąć z miast portowych wybrzeża Chorwacji lub samego Orebica. Orebic
        miasteczko wczasowe położne na końcu półwyspu Plejesac. Tam są promy na wyspę
        Korculę , kilka razy na dzień.Orebic, plaże żwirowo kamieniste. Jak ktoś lubi
        nurkować polecam.
        To Dalmacja, więc koniecznie trzeba zobaczyć Dubrownik. To już do oglądani, nie
        do opisania. Jedź koniecznie. PZDR.
    • Gość: Diego M. Re: Korcula-apartamenty Bon Repos IP: *.bielsko.msk.pl 17.03.03, 12:33
      Dzieki za informację czekam na następne.W Dubrowniku oczywiscie już byłem
      jestem pod wrażeniem-urocze miasto ,piękne zabytki i koniecznie trzeba wybrać
      się na spacer po murach obronnych -niezapomniane wrażenia,można by wspominać
      godzinami - PZDR
    • Gość: JerzyR Re: Korcula-apartamenty Bon Repos IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.03.03, 00:57
      caly Peljesac jest super - wg mnie fajniejszy od Korculi - mieszkalem w Orebicu
      i bylem na Korculi 2 razy - raz promem z samochodem i raz taxi-steczkiem -
      tylko do starego miasta. na peljesacu sa super miejsca - duzo dobrego wina -
      winiarnia Matuska - winko Dingac troche przed Orebicem.
      JerzyR
    • Gość: Patryk Re: Korcula-apartamenty Bon Repos IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 02.05.03, 15:02
      Witam. Jeszcze nie byłem na korculi ale też jade w lipcu od 6 . Może się tam
      spotkamy
    • Gość: olo Re: Korcula-apartamenty Bon Repos IP: *.zeb.com.pl 01.07.03, 11:02
      ja wybieram się na Korculę w sierpniu do tego samego hotelu. Jak wrócisz napisz
      jak ci się podobało. Miłego wypoczynku
      • Gość: patrykoo7 Re: Korcula-apartamenty Bon Repos IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 23.07.03, 20:57
        Wróciłem wczoraj. Wyspa ok. Wid0oki ładne. Woda czysta. Sama korcula urokliwa.
        Minus to to że zycie po 24 zamiera. Niema imprez. Hotel i apart. bon repos są
        połozone w zatoce przez co niema fal. Apart. myslałem ze będą lepsze. Ale
        niebyły najgorsze.Mam zastrzeżenia tylko co do basenu w którym jest slona woda
        i głębokośc od 1,80 do 2,30.Woda w nim jest zimniejsza niz w morzu. wieczorem
        gra na tarasie hotelu orkiestra. Całydzień i wieczorkami pracuja animatorzy
        dziecięcy. W dzień są aerobiki , gry w siatke itp. dla dorosłych. Niestety
        głowna prowadząca Maria nie zdąrzyła się nauczyc jeszcze polskiego (pozdrów ja
        od patryka z Poznania).Program jest po francusku, włosku , ang, niemiecku. Sa
        jeszcze dwie inne animatorki i opiekun Kriszo Którzy wieczorem zabawiają
        starych i mlodych różnymi konkursami. Super wiara. Ogólnie podobało mi się .
        Wracam tam napewno za rok.Aha wyżywienie w restauracji super, a obsługa jeszcze
        lepszcza (pozdrowienia dla serchia i jijany).Podsumowójąc same plusy a minus
        jeden - brak życia po 24.
    • Gość: Diego M Re: Korcula-apartamenty Bon Repos IP: *.bielsko.msk.pl 25.07.03, 23:46
      Dwa tyg.temu wróciłem z Korculi mieszkałem a aprtamentach Bon Repos-standard
      sredni jesli chodzi o okolice to oczywiscie jak a całej Chorwacji bardzo
      ładnie,natomiast basen i plaża przy aprtamentach i hotelu lichutka/zwławszcza
      jesliby sie chciało porównać z plaza nnp w Tucepi czy na Bracu.Polecam natomiast
      urokliwą plażę na Korculi za miejscowością Racisce-trzeba tą miejscowość
      przejechać i jechać dalej drogą już nie asfaltową tylko bvita ok 1 km i
      zatrzymać sie na końcu tej drogi /najczęściej stoi tam kilka samochodów /i potem
      zejśc w dół-plaża jak w folderach nieiwielka w zatoczce mało ludzi,oczywiście
      krystaliczna cieplutka woda az trudno to opisac.Byłem takze na plaży w
      Lumbardzie-plża piaszczysta-dal mnie nic takiego.Sama wyspa b.zielona z kilkoma
      ładnymi miasteczkami,jesli potrzeba troche adrenaliny/tylko dla odwaznych/ to
      koniecznie trzeba pojechać stara droga nad zatokę Pupnatską za miejscwoscią
      Smokvica trzeba jechac w lewo a nie prosto nową drogą do miejscowości Pupnat
      wspomniana droga jest b."atrakcyjna"-b.wąska,z dziurami i nad przepąsciami,
      była to najtrudniejsza droga jechłem w Chorawcji/a jechałem m.in.na Hvarze
      z Sucuraju do Stari Gradu.Na koniec miasto Korcula-przepiękne uwaąm ze jedno
      z najpiekniejszych w Chorwacji.

Jesli coś jeszcze to chetnie odpowiem na pytania.PZDR

pojechac

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka