Dodaj do ulubionych

temperatura wody w Chorwacji

13.10.06, 14:39
w Chorwacji byłam 4 razy i woda w morzu miała niewiele ponad 22 st, dla mnie
to przerębla, na forum jest mnóstwo postów z których wynika, iz piszący kapali
sie w wodzie określanej mianem zupa, proszę o wasze uwagi, czy miałam pecha, a
wszyscy pozostali wodę 28 st, czy takiej w Chorwacji nie ma, a ci zadowoleni
lubią wodę chłodną? Jola
Obserwuj wątek
    • Gość: abuska Re: temperatura wody w Chorwacji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.06, 15:13
      najwidoczniej mialas pecha.ja rowniez bylam w chorwacji 4 razy(poludnie -
      makarska) i woda byla bardzo ciepla.zalezy to od pogody,np.kiedy wieje bardzo
      silny wiatr BURA to nastepnago dnia woda jest chlodna a wrecz zimna.
      • Gość: Ninka Re: temperatura wody w Chorwacji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.10.06, 19:46
        przeciez to ze komus sie woda wydaje cieplutka czy zimna jak lod, zalezy od
        wrazliwosci kazdego z nas, kazdy ma albo mniej albo wiecej receptorow ktore
        reaguja na zimno.i tak np ja bylam 5 razy w Chorwacji, i choc woda miala
        przewaznie po ok 26 stopni to dla mnie jak wchdozilam rozgrzana do morza, bo na
        sloncu ok 40 a woda 26 to jak dla mnie za duza roznica, wiec bylo mi zimno,
        mialam gesia skorke itp, kazdy patrzyl na mnie jak na idiotke, bo potrafilam pol
        godizny wchodizc do wody aby cala sie zmoczyc... a moj brat czy znajomi bez
        problemu wchdoizli i dla nich byla cieplutka. inny rpzyklad, teraz byam w
        tunezji.... ponoc tam to niby zupa.... i fakt byla cieplejsza woda, ale byly dni
        ze rowniez jak dla mnie byla za zimna... wiec mowienie czy woda jest ciepla cyz
        zimna to pojecie wzgledne...
    • chaladia Re: temperatura wody w Chorwacji 13.10.06, 21:03
      Wyjaśnienie:
      Wybrzeże chorwackie jest tak ukształtowane, że (posłużę się przykładem Zatoki
      Kwarnerskieh) mamy wysokie góry na Wybrzeżu lądu stałego (w tym przypadku
      Velebit), z których spływają masy lodowatej wody górskich strumieni i chłodzą
      skutecznie wodę w głębokim Kanale Velebickim. Tej wody słońce łatwo nagrzać nie
      zdoła.
      Za to wyspy, takie jak Krk, Rab lub Pag mają od strony morza brzeg płytki,
      zwłaszcza w zatokach i tak woda się nagrzewa łatwiej i ma temperaturę o ładnych
      parę stopni wyższą, choć odległość pomiędzy Zatoką Bascańską a np. Crkvenicą to
      ledwo paręnaście mil morskich.
      Podobnie jest z wyspami położonymi na granicy otwartego Adriatyku (Losnij). Od
      stropny morza woda jest zimniejsza, od strony przeciwnej - cieplejsza.
    • bah77 Re: temperatura wody w Chorwacji... 15.10.06, 00:02
      > czy miałam pecha, a wszyscy pozostali wodę 28 st, czy takiej w Chorwacji nie
      > ma...

Możesz to sprawdzić, porównując temp. wody np. w okolicy Splitu w różnych
      dniach w ostatnich latach:

www.izor.hr/eng/online/puntajurana/

bah77

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka