Dodaj do ulubionych

Wynajem apartamentu - kilka pytań

IP: *.promax.media.pl 18.07.07, 10:21
W sierpniu wybieramy się do Chorwacji - pierwszy raz, zmaierzamy wynająć
apartament i tutaj moje pytania:

1. Czy podróżując z małymi dziećmi (2 i 4 latka) wyjazd "w ciemno", tzn bez
wczesniejeszej rezerwacji apartamentu jest bardzo ryzykowny, czy może być
tak, że będziemy mieli kłopot ze znalezieniem na miejscu czegoś sensownego?
Podkreślam, że wybieramy się w terminie 10 - 25 sierpnia.

2. Jak liczą sobie za nocleg od dziecka (wiek: 2 i 4 latka). Chodzi mi o to
czy przy wynajmie apartamentu np. czterosobowego 4 dorosłym z 2 dzieci,
dzieci są gratis czy za 1/2 ceny? Czy też jest ustalona cena za apartament z
2 podwójnymi łóżkami i właściela nie obchodzi ile osób tam zamierza nocować...
(?)

Będę bardzo wdzięczny za odp.
Pozdrawiam Karol W.
Obserwuj wątek
    • Gość: cro-expert Re: Wynajem apartamentu - kilka pytań IP: *.dsl.iskon.hr 18.07.07, 15:51
      1.10-25 sierpnia, "w ciemno"-sensowny apartament=cudo
      Na Istri juz wszystko zajeto!!!
      2.Jezeli cena apartamentu dla 4 osoby,to własciciela nie obshodzi czy sa dzieci
      czy dorosły.
      Nalezy szukać: apartament 2+1(studio)
      2-łozka normalna
      1-łozko pomocne

pozdrawiam
      • Gość: tom Re: Wynajem apartamentu - kilka pytań IP: *.stella.net.pl 18.07.07, 15:59
        jeśli startujecie w ciemno, weź pod uwagę to, aby na miejscu dogadywać się
        indywidualnie, w razie potrzeby targować się - grzecznie i z uśmiechem, ale
        stanowczo i zdecydowanie. Wielu gospodarzy jest elastycznych, jeśli chodzi o
        przyjmowanie rodzin z dziećmi, czasami dodają np. dostawkę dla nich za drobną
        dopłatą do pokoju, czasami dopasujesz dla siebie klasyczną trójkę, w której
        spokojnie dwa maluchy pomieszczą się jako jedna osoba... Zazwyczaj gazdowie nie
        są tak wyliczeni jak recepcja w hotelu, idzie się dogadać. No, chyba że nie
        lubią dzieci i nie chcą ich na kwaterze, wtedy wyczujesz, że nie ma szans na
        porozumienie i szukasz dalej...
    • Gość: m@teo Czy to nie jest zbyt duże ryzyko IP: *.toya.net.pl 19.07.07, 10:06
      Karolu te smerfy, po podróży tez będą zmęcząne i to nie mniej niż dorośli a tu
      jeszcze przyjdzie czekać na kwaterę oczywiście jak się ją znajdzie. Moje
      osobiste zdanie jest takie: Ja bym nie ryzykował. Co jeśli przedłuży się
      nieoczekiwanie podróż i zajedziecie nie o tej godzinie co planowaliście. Mam tu
      na mysli wieczór. Co wtedy? Weźmiesz pierwszą lepszą kwaterę, żeby tylko płożyć
      dzieciaczki. Ile można przejść metrów kwadratowych w poszukiwaniu kwatery? Ja
      osobiście rezerwowałem apartament. Jaki jest luzik. Dojeżdżasz wypakowujesz
      bagaże i idziesz na spacerek rozpoznając przyległy teren. Każdy jednak wybiera
      pod siebie. Pozdrov
    • Gość: mi Re: Wynajem apartamentu - kilka pytań IP: 83.238.174.* 19.07.07, 14:36
      Witam. Myślę, że to zależy od miejsca, w które się wybieracie. Wróciliśmy z
      Riwiery Makarskiej- tu bym się troszkę obawiala w ścislym sezonie i z Orebicia-
      tu znajdziecie na pewno!Tubylcy siedzą pod domem i jak pytasz o pokój, to
      pokazują. w drugim tyg. lipca bylo ich mnóstwo do wyboru!W okolicach Makarskiej
      lapią klientów, zaczepiają - ogloszeń także bylo dużo. Jednak ze względu na
      dziecko tam zaklepaliśmy app.
      Co do ceny, faktycznie ceny są podane za app. W Orebiciu placiliśmy 40 euro za
      4-os app, a byliśmy w 3. Tam ceny niższe, ale i dalej.
      Udanego wypoczynku!
    • Gość: Walery Re: Wynajem apartamentu - kilka pytań IP: *.as.kn.pl 19.07.07, 14:55
      W każdym regionie Chorwacji są wolne kwatery w każdym okresie. Czasami tylko
      trzeba trochę poszukać, ale najpierw wybrać odpowiednią strategię poszukiwania.
      Skoro wiadomo, że sierpień jest głównym miesiącem urlopowym dla Europy
      Zachodniej to należy przyjąć 2 założenia:
      - nie szukać w centrach najpopularniejszych kurortów, ale od razu na obrzeżach
      - nie przyjeżdżać w sobotę wieczorem, gdyż do normalnego ruchu wczasowego
      (który wymienia się najczęściej w soboty) dochodzą jeszcze watahy Włochów
      przyjeżdżających na weekendy.
      I nie jest prawdą, że na Istrii już dawno wszystko zajęte - w takim kraju jak
      Chorwacja, gdzie w prawie każdym domu wynajmuje się pokoje zawsze coś można
      znaleźć.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka