Dodaj do ulubionych

Promy na Pag

IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.03, 11:09
Ludzie, za tydzień jadę na Pag i mam parę pytań:
1. Z jakiego miasta można dostać się tam promem, czy są to promy samochodowe,
czy często kursują i czy są drogie - a może lepiej mostem?
2. Znajomi straszą mnie skorpionami - czy naprawdę jest ich tam dużo i akurat
na Pagu, w Povlianie - jedziemy z 2-letnią córką i trochę się tego boję.
Z góry dziękuję za informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: malina Re: Promy na Pag IP: *.ists.pl / 192.168.15.* 06.09.03, 19:23
      1. Promy na Pag odpływają dość często, w zasadzie jak tylko się zapełnią. Są to
      promy samochodowe, przeprawa kosztuje:74 kuny - samochód osobowy, 12kun /osoba.
      Normalnie pływają dwa, jednak gdy jest duży ruch, w pełni sezonu, dodają
      jeszcze dwa. Wyjeżdżając z Pagu pod koniec lipca czekaliśmy około 10 minut.
      Jest to duża oszczędność czasu, bo lądem przez Zadar, a potem przez całą wyspę
      trzeba dodać co najmniej dwie godziny, a przeprawa trwa około 30 minut.
      2. W czasie całego pobytu na Pagu nie spotkaliśmy ani nie słyszeliśmy o
      skorpionach.(?)
    • Gość: malina Re: Promy na Pag IP: *.ists.pl / 192.168.15.* 06.09.03, 19:26
      Zapomniałam dodać:
      prom odchodzi z miejscowości Prizna (ląd). Jadąc Jadranką nie można nie
      zauważyć drogowskazu.
    • Gość: Eagel 2 Re: Promy na Pag IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.03, 10:48
      Gość portalu: Dalila napisał(a):

> Ludzie, za tydzień jadę na Pag i mam parę pytań:
      > 1. Z jakiego miasta można dostać się tam promem, czy są to promy samochodowe,
      > czy często kursują i czy są drogie - a może lepiej mostem?
      > 2. Znajomi straszą mnie skorpionami - czy naprawdę jest ich tam dużo i akurat
      > na Pagu, w Povlianie - jedziemy z 2-letnią córką i trochę się tego boję.
      > Z góry dziękuję za informacje.

Potwierdzam wiadomości o promach. Błem na wyspie Pag 2 tygodnie od 16.08 do
      30.08. W sezonie - do końca wrzesnia promy w dzień pływają non stop (od 4 rano
      do 8 chyba co godzine). Nie wiem do której w nocy pływają, chyba do 24. W nocy
      jest przerwa. Za dwie osoby i samochód płaciłem 98 kun (ok. 58zł). Polecam ten
      sposób dostania się na wyspe od strony Polski. Prom wypływa z miejscowości
      Prizna. Do miejscowości Prizna najlepiej moim zdaniem dojechać najpierw
      autostradą od Zagrebia potem do Kaklovaca, dalej autostradą do Bosiljeva, potem
      spory kawałek nowej autostrady (oddana w lipcu 2003) która kończy się w
      okolicach Josipdol. Dalej jedzie sie normalną drogą do Senij nad morzem(dobrze
      oznaczona). Z Senij do Prizny (tam prom) trasą nadmorską - super widoki. Prosta
      trasa, trudno zabłądzić. Ale jeżdżąc na wycieczki na południe, np. do Splitu to
      oczywiście najlepiej mostem - bez opłat za przejazd. Miłych wakacji
      A o skorpionach zupełnie nic nie słyszałem!!!!!!
    • Gość: ponpon Re: Promy na Pag IP: 195.94.206.* 08.09.03, 14:28
      Byłem tam kilka razy .. i owszem prawie rozchałem żółwia fisiującego na drodze,
      ale ... skorpiony???
      Jeśli chodzi o żyjątka na Pagu to piękne są takie ćmy wyglądające jak kolibry!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka