Gość: ola IP: *.lama.net.pl / 192.168.12.* 08.09.03, 19:37 Czy dobrze robię wybierając Zadar jako miejsce spędzenia mojego urlopu w Chorwacji ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kir Re: Zadar - trafny wybór ? IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 09.09.03, 11:37 Sam Zadar czy okolice? Zadar to duże miasto. Nie tak duże jak Split ale jednak spore. Do zwiedzenia jest kilka obiektów na starówce, niestety te niby najciekawsze, rzymskie są prezentowane w 19-wiecznej manierze - porozkładane kawałki dekorów na placu, gdzie zachowały się ruiny "do kolan", do tego kolumnada w szczątkach - z kamieni rzymskich budowli zbudowano miejscową bazylikę. Wszędzie widoczne ślady panowania Wenecji, ale nie ma tego nastroju co w Trogirze Polecam odwiedzić kościół Francka (nie jestem pewien pisowni) w południowo- zachodnim krańcu starówki (niestety ogołocony) i zaraz przy nim instyt liturgi pastoralnej z pięknym renesansowym dziedzińcem gdzie turyści nie trafiają. I koniecznie zobaczyć rzymską ruinę przy targu na drugim końcu starówki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Eagel 2 Re: Zadar - trafny wybór ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.03, 22:28 Zadar - prawdę mówiąc nie wywarł na mnie dużego wrażenia. Mam porównanie do Trogiru i Splitu, powiem że dla mnie tam jest dużo ładniej. Chodzi mi oczywiscie o starówki itd. Niestety nie dotarłem do Dubrovnika. Jeśli jeszcze raz wybiorę się do Chorwacji to będe chciał bardziej na południe. W sierpniu byłem na wyspie Pag, na północ od Zadaru. Opłaca się pojechać te 200 - 250km dalej na południe. Takie jest moje zdanie. Ja aby zobaczyć (byłem pierwszy raz) tylko najciekawsze miejsca Split, Trogir, Sibenik, wodospady Krka zrobiłem ok. 1000 km tylko w celach turystycznych po Chorwacji. A gdzie jeszcze Dubrovnik, Plitvickie jez., i inne miejsca - na następny raz. Miłego wypoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ola Re: Zadar - trafny wybór ? IP: *.lama.net.pl / 192.168.12.* 12.09.03, 00:38 Dzięki za odpowiedzi. A jakie tam są warunki jeśli chodzi o plażowanie, kąpiele w morzu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: Zadar - trafny wybór ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.09.03, 10:17 Po jednej stronie jest cały kompleks wypoczynkowy Borik. Z hotelami, plażą - kamienistą, pomostami, kawiarniami. Byłam tam 5 lat temu - na pewno coś się zmieniło, ale jeśli, to na lepsze. Mi się podobało. Po drugiej stronie miasta jest piękny deptak (super miejsce na spacery) i nieduża żwirkowa plaża, był też basen - ale stary - nie wiem jak jest teraz. Sama starówka jest naprawdę śliczna. Wiem, że są inne miasta z równie ładnymi lub z ładniejszymi starówkami, ale te wąskie uliczki, kafejki, sklepiki mają w sobie coś uroczego. Polecam. Mi się podobało. Poza tym koniecznie jedź na wycieczkę na wyspy kornat. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: Zadar - trafny wybór ? - nie bardzo ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.03, 10:51 Podobnie jak niektórzy moi przedmówcy - stwierdzam, że do Zadaru można wpaść,ale na krótko. Jest tu trochę ładnych zabytków (często w sąsiedztwie współczesnych budowli, architektonicznie szpecących te stare zabytki...),lecz miasto nie "poraża" urodą. W Chorwacji są piękniejsze miasta i ciekawsze zakątki do spędzenia urlopu.Wybór zależy oczywiście do Ciebie... Polecam urokliwe, mniejsze miasteczka Dalmacji (odpowiedzi znajdziesz na forum w różnych postach n/t Chorwacji - jest ich mnóstwo), albo np.nieco na północ mało znaną wśród Polaków, a jedną z najpiękniejszych wysp Chorwacji - zieloną w. Losinj i miasteczko Mali Losinj(dobry punkt wypadowy do zwiedzenia w. Losinj i w. Cres, ale tam z Polski dotrzesz raczej tylko indywidualnie). PS - Jeśli urlop chcesz spędzić w październiku - to zdecydowanie wybierz się bardziej na południe Chorwacji - będzie cieplej... Pozdrawiam serdecznie Gaga Odpowiedz Link Zgłoś