Gość: Ala IP: *.echostar.pl 21.06.09, 22:02 Co wiecie na temat polwyspu Istria?Warto tam jechac? Ja byłam na południu Chorwacji, podobało mi się, ale boję się, że Istria mnie rozczaruje... Nie chce jednak jechac na poludnie, daleko... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Turysta Re: Istriai??? IP: *.dip.t-dialin.net 21.06.09, 22:15 Naprawde warto travel.webshots.com/album/428857499qAOXtO Odpowiedz Link Zgłoś
monmam Re: Istriai??? 21.06.09, 22:49 Istria jest cudowna! Te urocze miasteczka na wybrzeżu- Rovinji, Porec, Vrsar, Umag,Pula już mniej mi się podobała chociaż Koloseum warto zobaczyć. No i trzeba się zapuścić też w głąb półwyspu - polecam Groznjan - miasteczko artystów, pełne galerii. A jedzenie! Nie wiem jak jest w południowej Chorwacji, ale na Istrii m.in. ze względu na sąsiedztwo Włoch jedzenie jest przepyszne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tom Re: Istriai??? IP: 83.1.216.* 22.06.09, 09:46 to jest tak: ci, ktorzy poznawanie Chorwacji zaczęli od Istrii, będą nią zauroczeni do końca życia. Często - przyjeżdżają tu co rok i nie bardzo maja skalę porównawczą w stosunku do innych regionów. Chwalą np. to, co jest - to jest moje zdanie - zaprzeczeniem Chorwacji, czyli prawie zupełną italianizację tego regionu. Zaciera ona i oslabia chorwacką nutę Istrii, a widoczne jest to m.in. w kwestiach kulinarnych. Ten sam proces zaczyna być widoczny wokół wszystkich większych miejscowości, utrzymujących połączenie promowe z Italią i mających znaczne napływy włoskich turystów. Jeśli ktoś pamięta np. Zadar czy Biograd sprzed 10 lat i obecny - zauważy wyraźne zmiany w tym kierunku. Nie mówię, że to jest złe lub dobre, ale to po prostu następuje, zgodnie z procedurami globalizacji. Dlatego dzis łatwiej zjeść w knajpce w Biogradzie pizzę na milion sposobów, lasagne czy spaghetti niż pljeskavicę czy jagnięcą wątróbkę. Jeśli będę chciał zasmakować włoskiej kuchni - pojadę do makaroniarzy, ale w Chorwacji chciałbym w pierwszej kolejności móc nacieszyć się (i poznać) tym, co bardziej chorwackie niz włoskie. Dlatego ja osobiście Istrii nie cenię nadzwyczajnie, co nie umniejsza mojej wysokiej oceny atrakcyjności zabytków tamtejszych itp. Nota bene - też czasami bardziej trącących klimatami Włoch niż Dalmacji na przykład. Uroczych miasteczek w stylu tych z Istrii nie brak i na południu, a krajobrazowo Istra nie wytrzymuje żadnych porównań np. z Riv. Makarską czy Peljesacem, nie wspominając o Dubrovniku czy Korculi. Naturalnie, są to moje, wybitnie subiektywne sądy i oceny, każdy ma prawo do diametralnie odmiennych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ala Re: Istriai??? IP: *.echostar.pl 22.06.09, 17:59 No własnie ja byłam na Plejesacu i w Dubrowniku, krajobrazy mnie tam wręcz powalały. Nie mam jednak dużo czasu na jeżdżenie, stąd pomysł Istrii. Odpowiedz Link Zgłoś