Gość: piotrasz IP: *.aster.pl 24.07.09, 10:31 Jestem pewien, że Polacy potrafią liczyć i ktoś już skalkulował tę trasę. Może zechce się podzielić swoimi obliczeniami? Myślę, że nie tylko mi się to przyda. :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: Najtaniej trasa Warszawa -Split, samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 12:16 Z Warszawy do Cieszyna za darmo,Cieszyn -Zilina na Słowacji za darmo,Zilina -Bratysława winietka 10 euro miesięczna (spokój na powrocie),Węgry droga nr.86 za darmo ,Chorwacja -autostrada płatna na bramkach (do Splitu koszt około 190 kun) Odpowiedz Link Zgłoś
hepik1 Re: Najtaniej trasa Warszawa -Split, samochodem 24.07.09, 12:28 Kalkulator chorwackich autostrad: www.hac.hr/?task=ces&stask=2 Odpowiedz Link Zgłoś
rafikini Re: Najtaniej trasa Warszawa -Split, samochodem 24.07.09, 13:57 no można przez Czechy i winieta tańsza aczkolwiek trzeba w Austrii zapłacić 2 x 7. W cro od karlovacko można jechać za darmo "1" na Sinj zamiast autostradą. Odpowiedz Link Zgłoś
www.zobacz-swiat.pl Re: Najtaniej trasa Warszawa -Split, samochodem 24.07.09, 14:07 Do Splitu i Czarnogóry jeździłem przez Zagrzeb, a następnie starą jedynką, co pozwalało zaoszczędzić na kosztach autostrady w Chorwacji. Wystarczy ze z Zagrzebia wyjedziesz normalnie autostradą jak do Splitu i w miejscowości Karlovac odbijasz na drogę D1/E71. Autostradą na pewno jest szybciej, ale jedynką też nie jest źle (pomimo że jest jednopasmowa, ale w nocy nie ma prawie ruchu). Plus tej trasy to na pewno jej malowniczość :) Jeżeli ktoś planuje nocleg po drodze to jest to doskonałe rozwiązanie ponieważ D1 prowadzi bezpośrednio przez Plitvickie Jeziora, gdzie jest bardzo dużo kwater i przy dobrym zaplanowaniu podróży można zwiedzić jeziora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goścuwa Re: Najtaniej trasa Warszawa -Split, samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 14:49 Jak wy tak chcecie jechać za pól darmo to lepiej zostańcie w domu i kasa zostanie,to jest takie wycieranie dupy szkłem,powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fryderyk Re: Najtaniej trasa Warszawa -Split, samochodem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.07.09, 14:53 To lepiej bocznymi albo polnymi drogami i jeszcze samochód bym pchał,kasa zostanie i paliwo. Odpowiedz Link Zgłoś
www.zobacz-swiat.pl Re: Najtaniej trasa Warszawa -Split, samochodem 24.07.09, 18:27 Piotrasz w swoim poście zapytał o tanią trasę, więc podałem mu swoje doświadczenia w tym zakresie. Ja jeździłem w ten sposób ponieważ jest bliżej i mogę się założyć, że na nudnej autostradzie przysnąłbym od razu. Idąc twoim tokiem rozumowania to może w ogóle kupić osiołka na targu w środę i zasuwać na nim. Nie rozumiem waszego oburzenia. Moim zdaniem każdy ma prawo zorganizować sobie wakacje jak chce. A już Polaka natura taka, że kombinuje jak może :) PS. Gdyby ktoś próbował się podcierać szkłem to czekam na relacje. Może autor spróbuje.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrasz Re: Najtaniej trasa Warszawa -Split, samochodem IP: *.aster.pl 28.07.09, 20:16 Dzięki wszystkim za odpowiedź, widzę że dyskusja poszła trochę w inną stronę niż moje pytanie, ale też ciekawie. Czy tymi "tanimi" drogami dużo się nadrabia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf Re: Najtaniej trasa Warszawa -Split, samochodem IP: *.adsl.inetia.pl 29.07.09, 09:47 W cro od karlovacko można jechać za darmo "1" na Sinj zamiast autostradą. Km tyle samo, 6h zamiast 5 h jazdy z Zagrzebia do Breli, paliwa mniej, bez opłat za autostrady, widoki bezcenne. Więcej na maps.google.pl Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Najtaniej trasa Warszawa -Split, samochodem 24.07.09, 18:54 > jedynką też nie jest źle (pomimo że jest jednopasmowa, ale w nocy nie ma prawie ruchu). Plus tej trasy to na pewno jej malowniczość :) Jest malownicza w nocy? bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
www.zobacz-swiat.pl Re: Najtaniej trasa Warszawa -Split, samochodem 24.07.09, 18:58 Nawet w nocy. Jeden z lepszych widoków do wjazd do Kninu do którego zjeżdża się z góry serpentyną. W nocy wygląda to niesamowicie. Napisałem również o urokach tej drogi, ponieważ miałem raz okazję jechać nią w dzień, jak również w drodze powrotnej noc łapała nas mniej więcej w połowie trasy. A może ktoś jechał autostradą i opisze swoje wrażenia? Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Najtaniej trasa Warszawa -Split, samochodem 24.07.09, 20:07 > Napisałem również o urokach tej drogi... W/g mnie, jeśli ktoś nie lubi jeździć autostradami lub/i ma dużo czasu, to (w dzień) zdecydowanie polecam przejazd malowniczą Magistralą Adriatycką zamiast tej drogi. Pzdr bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
www.zobacz-swiat.pl Re: Najtaniej trasa Warszawa -Split, samochodem 24.07.09, 20:33 Pisząc o magistrali masz na myśli drogę biegnącą wybrzeżem od Splitu do Dubrovnika? Jeżeli tak, to D1 dojeżdżałem do Splitu, a później właśnie drogą nad morzem do samego Herceg Novi i potwierdzam że to niezła atrakcja sama w sobie :) Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Najtaniej trasa Warszawa -Split, samochodem... 24.07.09, 21:07 Magistrala Adriatycka to droga nr 8, czyli kilkaset km pięknych widoków: od Rijeki do Grudy (za Jugosławii - do granicy z Albanią)... bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Najtaniej trasa Warszawa -Split, samochodem.. 24.07.09, 21:19 A np. w okolicy Senja wygląda tak: fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,65309825,67379232.html bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
www.zobacz-swiat.pl Re: Najtaniej trasa Warszawa -Split, samochodem.. 24.07.09, 21:48 :) Jednak mówimy/piszemy o tej samej drodze. Ja też mam kilka zdjęć tej drogi. http://www.zobacz-swiat.pl/podroze/gallery/point/9/94 - widok samej drogi. http://www.zobacz-swiat.pl/podroze/gallery/point/9/43 - widok rozpościerający się z pobocza. Odpowiedz Link Zgłoś
lesio5 Re: Najtaniej trasa Warszawa -Split, samochodem 25.07.09, 12:35 Taa... z Rijeki do Dubrownika zamiast 5 godzin 10 godzin jazdy. Swietna alternatywa. A rece ukrecone przy nasadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Magistrala Adriatycka... 25.07.09, 13:09 > Taa... z Rijeki do Dubrownika zamiast 5 godzin 10 godzin jazdy. > Swietna alternatywa. Zupełnie nie zrozumiałeś mnie - to nie jest alternatywa, to świadoma decyzja. Magistarala Adriatycka jako długa droga widokowa nie ma konkurentek w Europie. Te 600 km wzdłuż wybrzeża to dla mnie min 2 dni na sam przejazd + fotki, a ze zwiedzaniem to nawet i ze 2 tygodnie. Dla kogoś, kogo zwiedzanie nie interesuje, nie jechanie autostradami przez Chorwację to oszczędność bardzo wątpliwa. bah77 Odpowiedz Link Zgłoś