Dodaj do ulubionych

Objechałam Czarnogórę - odpowiem na pytania

24.08.09, 12:04
Witam, właśnie wróciłam z Czarnogóry. Jeździłam busami i z namiotem.
Byłam Bijelo Pojlu, Podgoricy, Barze, Ulcinju, Svetim Stefanie,
Budvie, Kotorze i Perascie.

Na początku jedynie udzielę dwóch drobnych "przestróg":
przewodnik "Czarnogóra. Fiord na Adriatyku" wydawnictwa Bezdroża
udziela wprawdzie bardzo dobrych informacji historycznych i
geograficznych o danych miejscach, ale w praktyce okazuje się, że
jest dość przedawniony, albo wręcz podaje informacje już
nieistniejące lub nie mające nic związanego z rzeczywistością.
Po drugie - zaznaczam, że mówię to z perspektywy studenta
ciułającego każdy grosik ;), ale niestety zauważyłam, że praktycznie
w KAŻDYM sklepiku nie będącym supermarketem próbowano nas świadomie
lub nie, oszukać - na drobne kwoty, 10, 20, albo 50 eurocentów.
Bardzo często widząc turystów, miejscowi podawali inne ceny
niż "oryginalne" zawyżając nawet 2-3 krotnie, albo oszukiwano na
wadze, nabijano produkt dwa razy itp. Może tylko ja miałam takiego
pecha, albo naprawdę wszystkie ekspedientki były tak bardzo
rozstrzepane... Ale gdyby nie czujność i dokładne sprawdzanie
wszystkich cen na metce i nabitej potem na kasę, można by stracić
kilkadziesiąt euro.
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • conena Re: Objechałam Czarnogórę - odpowiem na pytania 24.08.09, 12:44
      dzięki za przestrogę.
      a ceny jakie? jedziemy do Budvy i musimy sami się wyżywić, może pamiętasz mniej
      więcej cenę obiadu dla dwóch głodomorów? albo cenę wypożyczenia skutera? i czy
      faktycznie trzeba brać tam gotówkę, czy pojawiły się bankomaty? gdzieś czytałam,
      że nie ma co liczyć na bankomaty w Czarnogórze.
      pozdrawiam.
      • des4 Re: Objechałam Czarnogórę - odpowiem na pytania 24.08.09, 13:50
        wetnę się w dyskusję...

Budva jest najdroższym i najbardziej zatłoczonym miejscem w
        Czarnogórze, ceny nawet 2x wyższe niż w innych miejscowościach,
        przynajmniej jesli chodzi o knajpy, kluby czy bary...w każdym razie
        spokojnie mozna zalozyć ceny na poziomie chorwackich..

bankomatów w CG jest calkiem sporo, co oczywiście nie oznacza, ze są
        na każdym rogu ulicy i w każdej wioseczce...
    • nuova Re: Objechałam Czarnogórę - odpowiem na pytania 24.08.09, 14:37
      Zakupy robiłam w Panto i Novito. Co do zawyzania koncowek - ma to też miejsce w
      pl sklepach, nie widzę problemu ze raz utną mi koncowe a raz zawyza, to bylo
      kilka eurocentow, o ktore wojny robic nie bede.
      Raz zdarzylo mi sie kupic cos an wage, ale jakos oszukanstwa ze strony
      sprzedawczyni nie zauwazylam.
      W Panto jest czytnik kodow - kazdy chetny spr cene towaru i po krzyku.
      ---------
      Mam przewodnik Pascala 2008 "Czarnogóra" - korzystałam tylko z opisów ZAtoki
      Kotorskiej, Lovcenu, Cetinje, Herceg Novi. Jestem b.zadowolona z info tam
      zamieszczonych.
      • doublehania Re: Objechałam Czarnogórę - odpowiem na pytania 24.08.09, 20:19
        Jest dokładnie tak, jak mówią poprzednicy. Ja najczęściej robiłam
        zakupy w poplarnych, całodobowych supermarketach Maxi i ceny tam są
        praktycznie jak Polskie.
        Fajny obiad dla dwóch osób w takiej Budvie (która jest
        bardziej "imprezowa" niż klimatyczna) to koszt 20-40 euro.
        • el_mariposa Re: Objechałam Czarnogórę - odpowiem na pytania 25.08.09, 08:33
          Super wątek ;)
          Czy nie orientujecie się w cenach pociągów do Montenegro?
          Podróżowaliście pociągiem z PL? Może z przesiadką w
          Wiedniu/Budapeszcie ?
          Planujemy dostać się tam pociągiem ... może Ktoś z Was uczestniczył
          w takiej wyprawie i podzieli się wrażeniami i wskazówkami !?
          pozdrawiam
          • Gość: podroznik Re: Objechałam Czarnogórę - odpowiem na pytania IP: *.acn.waw.pl 05.09.09, 13:09
            Pociągiem nie jechałem, ale wiem że linia kolejowa na wybrzeże biegnie do Bar'u,
            co ciekawe są też przejazdy Belgrad-Bar gdzie możesz załadować auto na pociąg -
            fajne rozwiązanie jak ktoś nie lubi jeździć po górach, cena praktycznie
            równoważna cenie benzyny.
            Pozdrawiam
        • conena Re: Objechałam Czarnogórę - odpowiem na pytania 02.09.09, 16:14
          dzięki:-)
          • Gość: k2 Re: Objechałam Czarnogórę - odpowiem na pytania IP: 77.222.13.* 03.09.09, 20:32
            Właśnie jestem w Budvie. bez przesady z tymi cenami. Nocleg od 10 Euro za głowe
            (klima, aneks, TV). Piwo na plazy 1,5 E (w sklepie 0,7), obiad od 8E (1 danie),
            za 2-daniowy 3-5E wiecej, disel 1,01. Nikt jakos nie oszukuje na wydawaniu,
            barmani wydaja co do centa, a miałem przypadek, że nawet wiecej (rachunek 3,2
            płaciłem 5E i dostałem 2 reszty) Byłem tez w Ulciniju, tam chyba ceny
            niższe,porownujac kilka rzeczy, które tam kupiłem. Polecam Budvę jak najbardziej.
            • Gość: podroznik Re: Objechałam Czarnogórę - odpowiem na pytania IP: *.acn.waw.pl 05.09.09, 13:04
              Co do zaokrąglania cen, nie uważam że jest to jakieś oszustwo - raz dostanie się
              w dół raz w górę parę centów.
              Do miejsc wypoczynku - mi Budva się absolutnie nie podobała, za dużo ludzi, za
              tłoczno poza tym jest to już spora miejscowość, ja wolę te mniejsze kameralne,
              ale to kwestia gusta jeżeli ktoś lubi atmosferę kurortu to w Budvie ją znajdzie.
              Plusem jest atrakcyjna starówka i ilość różnych restauracji. Dodam że w te
              wakacje zwiedziłem wybrzeże oraz sporą część wnętrza kraju które szczególnie
              polecam.
              Pozdrawiam
              • conena Re: Objechałam Czarnogórę - odpowiem na pytania 22.09.09, 09:09
                w Budvie w restauracji Kangaroo za obiad dla dwóch osób - cevapi, jarzyna,
                pieczywo i dwa duże piwa - płaciliśmy około 12 euro. nie jest tragicznie. z
                kolei owoce morza w restauracji Olimp to juz wydatek około 30 euro. no, ale były
                pyszne:-)
                nie jest tak źle, dla nas Budva była bazą, z której jeździliśmy w różne miejsca
                aby co nieco zobaczyć. zaskoczeniem były ceny biletów autobusowych, np.
                Budva-Bar 2 osoby 7 euro, Bar-Budva 2 osoby 10 euro. powrót zawsze był droższy.
                • sofia41 Re: Objechałam Czarnogórę - odpowiem na pytania 22.09.09, 12:13
                  prawdopodoie wszystko co w przewodnikach pochodzi jeszcze z epoki
                  Tito, obawiam się, że nie ma wydań aktualnych i te stare są poprostu
                  powielane, kraj jest "wolny" dopiero od dwuch lat,
                  co do wysokich, dwa razy wyższych cen w Budwie to mocna przesada, są
                  takie same jak w Kotorze, Herceg Nowi czy Perast w odpowiedniej
                  restauracji, ba, nawet w Perast zapłaciliśmy więcej za podobny,
                  dobry obiad z tzech dań ale są miejsca nad zatoką, gdzie porcję
                  cevapi (250 gram plus dodatki) można zjeść za 3,5 euro, to chyba nie
                  jest drogo nawet na studencką kieszeń ?
                  • dorasia1 Re: Objechałam Czarnogórę - odpowiem na pytania 23.09.09, 12:08
                    Witam. Na począteksprostwanie - Czarnogóra jest wolna nie od "DWUCH"
                    a od trzech lat -ściśle- od czerwca 2006. Wtedy też pojechaliśmy do
                    Czarnogóry, spontanicznie, dysponując w/w przewodnikiem właśnie. Nie
                    pochodzi on z epoki Tito, gdyż na starówce w Ulcinju znależliśmy
                    knajpkę której właścicielem jest koleś z okładki. Gdy zobaczył nas
                    jeden taki, jak wędrowaliśmy sobie z tym przewodnikiem w ręce, z
                    krzykiem zaprosił nas do knajpy, której właścicielem był
                    jego "BROTHER" oczywiście. Facet wyszedł do nas w białym kapeluszu
                    (zupełnie jak na zdjęciu)
                    przywitał się z nami wylewnie, złożył autograf, po czym zjedliśmy
                    fantastyczny obiad w jego towarzystwie. Tani nie był, ale widok na
                    morze, smak i wspomnienia - bezcenne.
                    • sofia41 Re: Objechałam Czarnogórę - odpowiem na pytania 23.09.09, 12:17
                      co nie musi oznaczać, że opisy są aktualne, mógł mieć knajpkę i za
                      Tito, zdjęcia mogą być stare ale....

"po czym zjedliśmy
                      > fantastyczny obiad w jego towarzystwie. Tani nie był,,,,"

to ciekawe, a co takiego wspaniałego jedliście i za ile jeśli monża
                      zapytać ? może być dobrą wskazówką dla innych, kochających wspaniałe
                      żarełko
                      • dorasia1 Re: Objechałam Czarnogórę - odpowiem na pytania 23.09.09, 13:14
                        Wydanie I przewodnika -2003 r.
                        Jeżeli chodzi o jedzenie, to dzieciaki jakieś mięsa grillowane (za
                        dużo), my ryby i owoce morza.(ryby przynieśli surowe na tacy, trzeba
                        było pokazać paluszkiem tę wybraną). Wszystko pięknie podane, świeże
                        i pyszne. Do tego jakieś wino i karafka rakiji od firmy a dla
                        dzieciaków zimny arbuz. Ale nie w jedzeniu rzecz (choć wyśmienite),
                        tylko w dodatkowych "okolicznościach przyrody" o których pisałam
                        wcześniej.
                        • sofia41 Re: Objechałam Czarnogórę - odpowiem na pytania 23.09.09, 20:01
                          ciekawi mnie jak są podawane owoce morza w tym rejonie,
                          tam jedliśmy tylko Burgera w restauracji-barze na plaży, mięso miało
                          taki jakiś dziwny smak, baranina a może kozie ?
    • Gość: kitek Re: Objechałam Czarnogórę - odpowiem na pytania IP: *.cdma.centertel.pl 23.09.09, 13:08
      Łał ! Brzmi świetnie ! zwiedzanie busem i z namiotem ! szkoda, że
      tak mało ludzi teraz udaje się w podróż w taki sposób ! zapraszam do
      podzielenia się wrażeniami z podróży na nowym portalu
      społecznościowym www.przygodazycia.pl :) To portal dla ludzi
      lubiących przygodą, nie znoszących nudy ! Są ciekawe opisy i foty.
      Są konkursy i nagrody :) Polecam ! Im nas więcej tym ciekawiej !!
      pozdrawiam serdecznie !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka