Dodaj do ulubionych

kreta bez biura - jak to zrobic?

IP: 213.241.2.* 17.01.04, 21:52
hej!
to ma byc nasza pierwsza zagraniczna podroz...:)
nie chcemy: tlumow, dyskotek, hamburgerow, zbytkow
chcemy: greckiego zarcia, greckiej przyrody, ciszy

z lektury forum wynika ze druga opcja i biuro podrozy raczej sie wykluczaja
z drugiej strony jako nowicjusze nie mamy pojecia o organizacji samodzielnego
wypadu

przymierzamy sie do czerwca lub wrzesnia

prosze doradzcie. najwazniejsze: jak sie tam dostac??? i za jakie pieniadze?
Obserwuj wątek
    • Gość: ika Re: kreta bez biura - jak to zrobic? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 18.01.04, 17:49
      wg mnie wszystko zależy od tego ile macie czasu i gotówki.Naprawdę przelot
      czarterem jest najszybszym sposobem i najtańszym!A biura podróży wożą też w
      miejsca ciche ,atrakcyjne.Byłam z Triadą na Krecie w miejscowoSci Stawros w
      apartamentach Little Bay.Cisza, spokój, blisko / ok 50 m/ do piaszczystej
      plaży.Byłam w czerwcu:turystów bardzo mało, tawerny dwie, sklep jeden,dyskotek
      zero.Można chodzić na długie spacery,a jak ci się znudzi okolica to zawsze
      możesz wynająć samochód na kilka dni lub skorzystać z miejscowego autobusu do
      Chanii.Te apartamenty położone są bezpośrednio nad morską zatoczką/ ok.10m/ a
      codziennie o poranku pływa w niej stary Grek i pływając śpiewa pełnym głosem-
      czy takie greckie klimaty ci się marzą?
      • Gość: Ania Do iki - Stavros z Triadą IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.04, 18:28
        Chcielibysmy w tym roku wybrac sie na Kretę z Triadą. Zastanawiamy sie właśnie
        nad półwyspem Stavros i apartamentem Little Bay. Bylibysmy bardzo wdzięczni za
        wszelkie informacje dotyczące Twojego pobytu w tym apartamencie(standard,
        wyposażenie, może zdecydowac się raczej na ten drugi apartament z oferty
        Triady?), samej miejscowości (czy to w ogóle jest miejscowość?), komunikacji do
        Chanii, czy można tam zrobić codzienne zakupy czy trzeba za każdym razem
        jeździc do Chanii? Z góry bardzo dziekujemy za wszelkie informacje.
    • ptasia Re: kreta bez biura - jak to zrobic? 19.01.04, 18:08
      może być i tak: samolotem na własną rękę, potem podróż mniej lub bardziej
      spontaniczna promami/autobusami. osobiście polecam, tak zakochałam się w Grecji
      za pierwszym razem, z tym, że nie była to opcja dla osób, które nie lubią
      zmieniać planów. można wybrać półśrodek, zaplanować trasę np. z Aten i potem z
      Pireusu czy z Rafiny, na greekferries.com są rozkłady promów (pamiętając,
      ze mogą być obsuwy czasowe, itp), a jak się juz dotrze do portu, nie będzie
      problemu z noclegiem (tzw. "naganiacze" w porcie). Tylko do tego dobry nastrój i :)
      zorganizowane wyjazdy mogą być w fajne miejsce, ale jednak ograniczają
      terytorialne + czasowo, no i jeżeli coś nie pasuje, nie można zebrać się i
      pojechać gdzieś indziej.
      • ptasia Re: kreta bez biura - jak to zrobic? 19.01.04, 18:13
        przepraszam, oczywiście
        greekferries.gr/
        a nie to, co wyżej.
        odnośnie pieniędzy: poza sezonem jest raczej taniej i bardziej pusto, ale w tym
        roku trzeba się liczyć z Olimpiadą ;/, na wyspach nie-czarterowych jest
        wystarczająco duża konkurencja/nie tak dużo turystów, by można było znaleźć
        atrakcyjny cenowo nocleg, są też campingi, tanie noclegi na tarasie/dachu itd.
        jedzenie: jak byliśmy na własną rękę, jedliśmy kilka razy w tawernach a poza tym
        własnej roboty sałatkami (pyszne i tanie warzywa/owoce) + gotowymi tzatzikami,
        taramą w pudełku (każdy minimarket ma). Courage!
        • ptasia mea culpa 19.01.04, 18:21
          aaa, dopiero doczytałam teraz, że chodzi o Kretę, a nie o Grecję całą. Też można
          samemu, czasem są czartery (rok temu widziałam jakieś za 680 zł/os/dwie strony
          bez opłat lotniskowych), prom z Pireusu + samolot do Aten to chyba dość droga i
          męcząca sprawa. z moich spostrzeżeń: byłam w Matali ze św.p. Big Blue na last
          minute, nie wydałam b. dużo, podobało mi się i cieszę się, że byłam na południu,
          a nie na północy, chociaż w pewne miejsca ciężko było mi technicznie i czasowo
          dotrzeć. odnośnie wspomnianych naganiaczy i miejsc noclegowych: pamiętam sporo
          ogłoszeń w Agia Galini (też na południu), w Matali też (kwatery przy trasie do
          Red Beach, centrum miejscowości), są też campingi (choćby za Matalą). Północ
          jest też ciekawa, ale bardziej tłoczna i droższa, zwłaszcza pn-wsch. Jesli
          szukałabym miejsca, to na pn-zach, może rzeczywiście we wspomnianym Stawros.
          Gdybym mogła ponownie + dowolnie zorganizować mój pobyt na Krecie, pojechałabym
          na tydzień do Matali + na tydzień np. w okolice Chanii - no, ale przy last
          minute ciężko to zrobić, chyba, że ma się więcej pieniędzy i płaci podwójnie za
          jeden tydzień.
    • Gość: ika do Ani Re: kreta bez biura - jak to zrobic? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 19.01.04, 19:05
      zdecydowanie-Little Bay,są przy plaży a te drugie dużo dalej.Podstawowe zakupy
      można robić na miejscu ale w Chanii jest większy wybór i trochę taniej.Autobusy
      jeżdżą jak to w Grecji tzn.potrafi odjechać 10 minut PRZED czasem a w drodze
      powrotnej -pytać w informacji na dworcu autobusowym, który numer jedzie do
      Stawros ( za każdym razem jest to inny numer a autobus nie ma tabliczki z nazwą
      miejscowości docelowej).Apartamenty standardowe ,czyste,sprzęt kuchenny w
      wystarczającej ilości, ręczniki wymieniali nam w ciągu 2 tygodni 4 razy ,
      pościel dwa razy, każdy apartament ma tarras lub balkon , ciepła woda była cały
      czas.Podkreślam jeszcze raz, że to bardzo spokojna miejscowość: mało
      Polaków,trochę Anglików,Holendrów i w ogóle Skandynawów.Tawerny w pobliżu
      Little Bay -dwie(zdecydowanie lepsza -Zorbas).Przed budynkiem, nad brzegiem
      zatoczki robiliśmy grila - sprzęt udostępniał Grek, który opiekuje się obiektem.
      • Gość: Ania Do iki - Stavros z Triadą CD. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.04, 18:49
        Bardzo dziękujemy za tak szybką odpowiedź i wszystkie informacje, chcieliśmy
        się jeszcze zapytać czy zwiedzałaś Kretę, dokąd udało Ci się dotrzeć? Czy
        korzystałaś z wycieczek oferowanych przez Triadę, a może zwiedzałaś na własną
        rękę? Chcielibyśmy wynająć samochód i pojeździć po wyspie, ale zastanawiamy się
        czy Stavros nie jest zbyt oddalony żeby traktować go jako bazę do wypadów do
        zachodniej części Krety. Triada ma jeszcze jeden apartament koło Heraklionu,
        Spiros&Soula, wprawdzie do plaży jest 800 m i to z i pod górkę, ale jest to
        mniej więcej pośrodku Krety i może wygodniej byłoby stamtąd zwiedzać.. może
        wiesz coś na temat tego miejsca?
        Czy można odnaleźć tam grecką atmosferę? Będę wdzięczna za wszystkie
        informacje, bo niestety w Triadzie niewiele można się dowiedzieć
        Pozdrawiam!
        • aniapawicka Re: Do iki - Stavros z Triadą CD. 14.06.04, 18:09
          Ja sama byłam w Amoudarze w tamtym roku a w S&S była moja koleżanka,którą tam
          odwiedziłam.Jeżeli chodzi o Spiros $Soula to same apartamenty są b.ładne i
          pięknie położone.
          Jednak do plaży jest b.daleko - schodzi sie malownicza droga w dół,ale wchodzi
          za to 800 m pod góre-to jest jakieś 40 min w pełnym słońcu pieszkom.
          Co do zwiedzania,to komunikacja autobusowa jest tam średnio rozwinieta i aby
          dojśc do przystanku trzeba pokonać tę samą drogę co do plaży.Dojechać
          bezpośrednim autobusem można tylko do Heraklionu,a żeby pojechac dalej trzeba
          w Heraklionie na dworcu autobusowym złapać kolejny autobus.
          Rozkłady jazdy są tylko na dworcach autobusowych ,na jednym przsytanku i podane
          tylko w jedną stronę o resztę trzeba pytać.
          Poza tym najlepiej wynająć samochód bo stamtąd też ciezko gdziekolwiek dojechać
          a cenowo wychodzi na jedno.
          • aniapawicka Do Ani- Spiros $ soula 14.06.04, 18:11
            Ja sama byłam w Amoudarze w tamtym roku a w S&S była moja koleżanka,którą tam
            odwiedziłam.Jeżeli chodzi o Spiros $Soula to same apartamenty są b.ładne i
            pięknie położone.
            Jednak do plaży jest b.daleko - schodzi sie malownicza droga w dół,ale wchodzi
            za to 800 m pod góre-to jest jakieś 40 min w pełnym słońcu pieszkom.
            Co do zwiedzania,to komunikacja autobusowa jest tam średnio rozwinieta i aby
            dojśc do przystanku trzeba pokonać tę samą drogę co do plaży.Dojechać
            bezpośrednim autobusem można tylko do Heraklionu,a żeby pojechac dalej trzeba
            w Heraklionie na dworcu autobusowym złapać kolejny autobus.
            Rozkłady jazdy są tylko na dworcach autobusowych ,na jednym przsytanku i podane
            tylko w jedną stronę o resztę trzeba pytać.Poza tym najlepiej wynająć samochód
            bo stamtąd też ciezko gdziekolwiek dojechać a cenowo wychodzi na jedno.
    • Gość: jola Re: kreta bez biura - jak to zrobic? IP: 213.25.149.* 21.01.04, 09:43
      miałam podobny pomysł w ubiegłym roku. Przelot czarterowy w obie strony na
      Krete kosztował w biurze Scan Holiday 460 zł, oczywiscie w ofercie last
      minute. W tym roku pewnie będzie podobnie. Ostatecznie wybrałam wyjazd
      zorganizowany, bo samolot ladował w środku nocy, nie miłam zarezerwowanego
      hotelu i nie znałam Krety. Byłam dwa razy w czerwcu i we wrześniu. Ze względów
      finansowych polecam czerwiec. Ceny w biurach najniższe. Byłam w Chani i
      Rethymnonie. Srodek wyspy to nie jest dobry pomysł. Monotonny krajobraz i
      wszedzie daleko. Za samochód najtańszy płaciliśmy 30 euro dziennie. daleko nie
      zajedziesz bo drogi górzyste i krete, ale widoki cudne. Zdecydowanie polecam
      zachód wyspy. Okolice Chani przepiękne do zwiedzania mnóstwo miejsc. Na
      półwyspie Stawros jest ślicznie ale bardziej na wyjazd stacjonarny, gdyz
      autobusów nie jest za wiele a ostatni do Chani o wczesnej godzinie. Lepsze
      byłyby miasteczka niedaleko Chani: Aghia Marina, Platanias, Stalos. Co
      dziesięć minut przejeżdża autobus. Bilet 1,20 euro. jest duzo obiektów w tych
      okolicach z naszych biur, poczekajcie do marca, gdyz jeszcze niewiele wydało
      katalogi. W czerwcu za tydzień w Chani płaciłam 990.00 zł a we wrześniu
      2000,00 za dwa tygodnie, oba wyjazdy bez jedzenia. Namawiam goraco na wyjazd
      Kreta cudna.
      pozdrawiam Jola
    • Gość: alka Re: kreta bez biura - jak to zrobic? IP: 213.241.2.* 21.01.04, 19:53
      dziekuje wszystkim, a zwlaszcza joli :)
      czerwiec brzmi fajnie, tylko czy temperatury pozwalaja wtedy na cieple kapiele
      morskie i wylegiwanie sie na plazy? nastawiamy sie raczej na leniuchowanie niz
      zwiedzanie (jedziemy z niespelna dwulatka). czy okolice o ktorych pisze jola
      maja piaszczyste plaze?
    • Gość: ika Re: kreta bez biura - jak to zrobic? IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 21.01.04, 19:59
      byłam w czerwcu- temperatura wody ok. 24 stopni -nie widziałam deszczu- dla
      takiego malucha z jakim jedziesz polecam kremy z wysokim filtrem tj, około 20
      • Gość: jola Re: kreta bez biura - jak to zrobic? IP: 213.25.149.* 22.01.04, 09:38
        cześć plaże są piaszczyste, nie w każdym miejscu szerokie,jak u nas. W czerwcu
        woda miała 27st w Chani, natomiast na południu tylko 24st. Miejscowi mówili, że
        pólnocny zachód ma zawsze wodę o kilka stopni cieplejsza. Kreta jest dosyć
        droga, jadąc z dzieckiem lepiej wziąć apartament i sporo jedzenia z Polski

pozdrawiam i życze udanych wakacji, zresztą na Krecie nie mogą być inne
    • neronka Re: kreta bez biura - jak to zrobic? 14.06.04, 19:40
      My co roku z mężem jeździmy na tydzień - czy dwa do Grecji lub innego
      śródziemnomorskiego kraju.
      Też kombinowaliśmy z tanimi przelotami, promami itp.
      Ale zdecydowanie najtaniej w sezonie (czyli od czerwca do sierpnia) wychodzi
      wykupienie najtańszego pobytu w apartamencie np. na Stavros z Traidy, tak jak
      tu pisano i wylot z nimi.
      To koszt przy dobrej ofercie ok. 1000 zł za 2 tygodnie.
      W tym roku za Kretę/Egli z Rainbowtours w maju płaciliśmy 749 zł od osoby.
      A sam przelot czarterowy ze Scana kosztował 700 zł.
      więc warto jednak polecieć z biurem i mieć dach nad głową. Jeśli oczywiście nie
      chcecie jakichś bajeranckich hoteli.
      My zawsze wynajmujemy auto na cały pobyt z podstawieniem na lotnisko i w ten
      sposób podróżujemy, np. w tym roku po Krecie.
      Zdecydowanie część zach Krety jest piękniejsza, bardziej dzika i mniej
      turystyczna.
      Nie ma tu tak dużo hoteli jak np. w okolichahc Rethymonu czy Iraklionu, a broń
      boże - Hersonissos......
      Szkoda czasu na jazdę autobusami, chociaż to też ma swój urok ale ja uważam że
      jak już jadę to chcę z tego pobytu jak najwięcej skorzystać, zobaczyć, odpocząć
      i nie dusić się w lokalnych środkach komunikacji.
      Rozejrzyj się więc po tanich ofertach biur:
      Triada, Itaka, Rainbow, i myślę że coś znajdziecie.
    • Gość: Wojtek Re: kreta bez biura - jak to zrobic? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.06.04, 09:04
      My w zeszłym roku kupiliśmy bilet w obie strony do Salonik po 490zł/osobę. O
      10zł tańszy był jeszcze lot właśnie na Kretę.
      Kupiliśmy to z oferty last-minute w biurze Scanholiday na 3 dni przed
      planowanym wylotem.
    • Gość: roma Re: kreta bez biura - jak to zrobic? IP: *.oliwa.multicon.pl / *.multicon.pl 17.06.04, 22:08
      No i jak?
      Wróciliście już napewno z podróży po Krecie.
      Możecie polecić jakiś fajny apartament oprócz Little Bay?
      Warto wogóle jechać na Kretę samemu bez biura podrózy?
      Pomóżcie........

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka