Dodaj do ulubionych

Grecja samochodem - którędy

IP: 217.96.4.* 25.01.10, 12:22
Witam,
Wybieramy się w sierpniu 2010 dwoma rodzinami z dzieciakami w wieku 2-12lat (2+2 oraz 2+3) do Grecji (okolice Leptokarya) - którędy najszybciej i najbezpieczniej tam dojechać ?
Jakieś sugestie odnośnie miejsc postoju , przerw na zwiedzanie po drodze, trasy od bywalców tamtejszych terenów :)
pozdrawiam i czekam na info
Tuptus
Obserwuj wątek
    • Gość: Andrzej Re: Grecja samochodem - którędy IP: *.chello.pl 25.01.10, 12:49
      Tupus jak możesz to zmień cel pobytu choćby na środkowy /palec/ Chalkidiki. Odległość ta sama,a Grecja jakby całkiem inna.
      • tuptus_2009 Re: Grecja samochodem - którędy 25.01.10, 13:09
        Dzięki Andrzej za odzew, pamiętam tamte rejony z dawnych czasów :)
        Powiedz dlaczego okolice Platamonas są kiepskie?
        Byłem jeszcze w okolicach Epanomi i stamtąd mam gorsze wspomnienia.
        A jeżeli środkowy palec to jakieś konkretne miejsce masz na myśli ?
        pozdr.
        • Gość: Andrzej Re: Grecja samochodem - którędy IP: *.chello.pl 25.01.10, 13:59
          Też byłem jeszcze za komuny na Rivierze olimpijskiej i było cudownie ,ale jak póżniej zacząłem jeżdzić w inne rejony to Leptokaria została na końcu tego rankingu miejsc,chociaż przyznam się że po 20 latach ,rok temu byłem praktycznie w każdej z tych miejscowości spędzając tam chyba 5 dni łacznie.
          Po pierwsze jest tam najtaniej,po drugie najprostsza droga a po trzecie zabudowa miasteczek i morze wygląda tak jak w Międzyzdrojach.
          Nie ma tam zatoczek,skarp,domków jak na pocztówkach,nie czuć tego klimatu Grecji.
          Jeśli chodzi o chalkidiki to polecam od Sarti w dół.Jak lubicie wieczorami gwar to właśnie owa miejscowość jest najlepsza pod względem kwater,widoków i piaszczystej wielkiej plaży.
          Ponad 10 km dalej jest małe Kalamitsi oaza spokoju przy pięknej piaszczystej plaży a wśrodku seżonu wszędzie można znależć miejsce.
          W tamtym roku objechałem autem tamte rejony ale konkretny cel miałem w okolicach Aten i przyznam ,że na trasie Ateny -Saloniki jest taka miejscowość Kamenna Wourula /chyba tak sie pisze/ jest ona miejscem wczasowym przeważnie dla Greków i taniej jeszcze jak na Riwierze.
          • des4 Re: Grecja samochodem - którędy 25.01.10, 19:08
            dobry wybór - Sithonia a tam Sarti i Kalamitsi...

fajna jest też Asprovalta na wchodnim wybrzeżu pólwyspu i małem
            miejscowości jak np. Nea Fokea, Possidi, Siviri...

chociaż coraz bardziej kusi mnie Pelion i przepiękne plaże w
            Chorefto i Potistice, czekam tylko aż młodszy podrośnie ;)

a dojazd najkrócej i najszybciej przez Węgry/Serbię/Macedonię...
            • Gość: Tuptus Re: Grecja samochodem - którędy IP: *.as.kn.pl 25.01.10, 20:38
              WItaj des4. Czyli jednym słowem potwierdzasz wersję Simona_r. Czy robiliście
              jakieś postoje , gdzie noclegi i jakie ogólne wrażenia z jazdy. Asprovaltę
              zaliczyłem dawno temu , ale jakoś średnio dobrze wspominam warunki szczególnie
              plażę :( Ale to było dawno więc mogę nieco mieć zamglone pojęcie. Czy
              nocowaliście głównie na campingach czy w motelach/hotelach? Wszelkie info z
              podróży mile widziane. Dzięki za posta.
        • simon_r Re: Grecja samochodem - którędy 25.01.10, 16:16
          a poczytaj sobie -> Samochodem
          do Grecji
          • Gość: Tuptus Re: Grecja samochodem - którędy IP: *.as.kn.pl 25.01.10, 20:30
            Dzięki Simon_r , twój opis czytałem. Jest dobry , ale jestem ciekawy czy
            istnieją jakieś alternatywy. Trochę boję się Serbii , a poza tym nie jestem
            długodystansowcem i pewnie podróż zajmie mi nieco dłużej. Dlatego chcę się
            dowiedzieć, czy inni też wybierają tę trasę oraz jakie po drodze można robić
            przerwy, żeby przy okazji coś zobaczyć.
            Tak czy inaczej Twój przewodnik spełnia swoją rolę. Dzięki.
            • des4 Re: Grecja samochodem - którędy 26.01.10, 08:07
              oczywiście, że istnieją alternatywy poza Serbią, wystarczy popatrzec
              na atlas - masz do wyboru albo Rumunię/Bulgarię, albo prom z Włoch...

nie rozumiem czym przeraża cię Serbia...
    • bah77 Re: Grecja samochodem - którędy... 25.01.10, 20:24
      > (okolice Leptokarya)...

Współczuję.

> którędy najszybciej i najbezpieczniej tam dojechać ?

Zapomniałaś napisać, skąd jedziesz.

www.viamichelin.pl/htm/hme/Homepage_lite.htm

> Jakieś sugestie odnośnie miejsc postoju , przerw na zwiedzanie po
      drodze...

Np. w okolicy Bratysławy:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,97614212,97727247.html

W powrotnej drodze:

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,97614212,102580912.html

fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,50565337,53785219.html

Pozdrawiam

bah77
      • Gość: Tuptus Re: Grecja samochodem - którędy... IP: *.as.kn.pl 25.01.10, 20:46
        Ok. Dzięki , przekonaliście mnie że są fajniejsze i ciekawsze miejsca niż
        wspomniana Leptokarya. Apropo's to był tylko jakiś pomysł , zmiana trajektorii i
        miejsca pobytu jak najbardziej możliwa. Jadę z Wrocka. Bratysława wydaje mi się
        nieco za wcześnie , ale może się mylę . Muszę jeszcze zweryfikować dane :).
        Dzięki za info i super pomysł. Dzieciaki na pewno będą zachwycone zamkiem.
        • m.c.r Re: Grecja samochodem - którędy... 25.01.10, 21:01
          Spokojnie jadąc i nie ładując się w jakiś korek na granicy Węgiersko-Serbskiej
          powinieneś dojechać mniej więcej w okolice Belgradu może nawet Nis'a. Po drodze
          masz kilka moteli (a do większej ich ilości prowadzi spora ilość reklam
          przydrożnych).
          • tuptus_2009 Re: Grecja samochodem - którędy... 25.01.10, 21:12
            Dzięki Marcin za info. A czy któryś w tej okolicy ktoś odwiedził ? Jadę z
            dzieciakami (5 szt. łącznie) więc zależy mi na jakimś sprawdzonym miejscu ,
            bezpiecznym i w miarę dobrze wyposażonym (czytaj czysto i z dobrym jedzeniem ).
            pozdrawiam Tuptus
            • m.c.r Re: Grecja samochodem - którędy... 25.01.10, 22:24
              W tej kwestii niestety już nie pomogę, ponieważ jadąc swego czasu przez Serbię z
              Wrocławia wyjechałem w nocy i krótką drzemkę mieliśmy gdzieś na Słowacji, a
              później dopiero w Delfach.
              Od tego czasu jeździmy inną trasą.
              • tuptus_2009 Re: Grecja samochodem - którędy... 26.01.10, 08:11
                Witam , mam wobec tego pytanie , czy istnieje jakaś alternatywna droga
                (niekoniecznie najszybsza) .
                Bardziej sobie cenię możliwości obejrzenia czegoś ciekawego po drodze niż czas.
                Chociaż obie sprawy muszą być w jako takiej równowadze. Ale skoro wspominasz o
                innej trasie ... to jestem ciekawy jak ?
                • m.c.r Re: Grecja samochodem - którędy... 26.01.10, 08:16
                  Jedziesz (planujesz jechać) na północ Grecji, zatem moja trasa przez Włochy może
                  być mało sensowna dla Ciebie :-)
                  Natomiast możesz spróbować przez Bułgarię zamiast FYROM.
                  • tuptus_2009 Re: Grecja samochodem - którędy... 26.01.10, 08:41
                    Masz rację, trochę bez sensu :) Myślałem raczej o Chorwacji + Czarnogórze.
                    Dzięki. Pozdr
            • simon_r Re: Grecja samochodem - którędy... 26.01.10, 09:02
              Unikaj motelu Jerina... syf a la Gomółka
              Polecanym natomiast ale przeze mnie osobiście nie sprawdzonym jest motel Stary
              Chrast jakieś 20km dalej.
              Oba znajdują się kawałek za Belgradem czyli w zasięgu ok. 9 godzin jazdy od
              Wrocka standardową trasą.
        • bah77 Re: Grecja samochodem - którędy... 25.01.10, 23:40
          > Ok. Dzięki , przekonaliście mnie że są fajniejsze i ciekawsze
          miejsca niż wspomniana Leptokarya.

Jeśli ma być blisko, to polecam np. Półwysep Pilion:

fotoforum.gazeta.pl/k/pilion.html

> Dzieciaki na pewno będą zachwycone zamkiem.

A mnie podoba się Twoja chęć zwiedzania i poznawania Europy "po
          drodze", co sam też czynię, jak zapewne zauważyłaś.

Nocleg w Serbii niedaleko autostrady:

forum.gazeta.pl/forum/w,203,93165124,93228835,Re-Serbia_.html

Oczywiście, w motelach też można spać, ale wtedy nie zobaczysz nawet
          odrobiny krajów tranzytowych...

Pozdrawiam

bah77
    • prezes1953zk Re: Grecja samochodem - którędy 25.01.10, 21:39
      forum.gazeta.pl/forum/w,203,93165124,93230912,Re_Nocleg_Serbia.html
      • tuptus_2009 Re: Grecja samochodem - którędy 26.01.10, 08:42
        Dzięki za linka na pewno się przyda. pozdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka