Gość: Marta IP: 217.153.44.* 12.02.04, 15:00 zastanawiam się nad wyjazdem na tą wyspę. Byłam w zeszłym roku na Krecie i boję się że Rodos mnie teraz rozczaruje... a może polecacie jakąś inną wyspę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zosia Re: Rodos - warto? IP: *.kabelA.oprit.rug.nl 12.02.04, 15:26 hej, kazda wyspa Grecka jest inna - ma inny charakter, roslinnosc - laczy je za to wpaniala kuchnia, atmosfera i otwarosc mieszkancow. Rodos takze rozni sie od Krety - Rodos jest zielona , na Krecie krajobraz jest raczej ksiezycowy. Poza tym wedlug mnie Rodos jest bardziej "luksusowa wyspa" - w stolicy wyspy wszystko jest takie bardziej zadbane, hotele tez sa tu o wyzszym standarcie niz na Krecie. Bedac na Rodos na pewno trzeba zobaczyc doline motyli, zwiedzic starozytne miasto (w miescie Rodos), a takze akropol w Lindos. Poza tym mozesz wybrac sie promem na inna wyspe (np.Kos). Na pewno Rodos Cie nie rozczaruje!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zachary Re: Rodos - warto? IP: 5.2.* / *.chello.pl 15.02.04, 14:00 Zabrzmi nieco dziecinnie, ale warto choćby dla samego Aqua Parku w Faliraki. Co zwiedzić napisała już Zosia . Wyspa jest o wiele mniejsza od Krety ,ale wcale nie mniej zróżnicowana - różne krajobrazy ,różne plaże (w końcu z dwóch stron masz dwa różne morza). Byłem na jednej i na drugiej - polecam - nie rozczarujesz się .A Rodyjska starówka to po prostu sam miód ... Pozdrawiam z Krakowa. Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Potwierdzam! 16.02.04, 09:59 Aqua Park jest niesamowity! Poza tym Starówka w Rodos i Cytadela w Lindos. Jest jeszcze wiele innych atrakcji - wyjechaliśmy na punkt widokowy nad lotniskiem (kilkaset metrów n.p.m. o kilkaset metrów od morza) i oglądaliśmy lądujące pod naszymi nogami samoloty - widok na morze, aż do Kos! Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka1 Re: Rodos - warto? 16.02.04, 14:08 Kreta i Rodos to zupełnie różne wyspy. Kreta jest duża, dzika i tajemnicza. Rodos natomiast jest dużo mniejsza i bardziej skomercjalizowana. Można też powiedzieć, że jest "podrasowana" pod turystów. Osobiście jestem zakochana w Rodos, a zwłaszcza w jest Starym Mieście. W tym roku lecę tam po raz czwarty, chociaż na Kretę też się wybieram w tym roku już po raz drugi :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Rodos - warto? IP: *.itaka.pl / 194.181.107.* 17.02.04, 11:01 O starówce w Rodos i akropolu w Lindos już wiesz; dołóż do tego fantastyczne plaże na Tsambice, czy koło Charaki (Agathi) i życie nocne w Lindos. Rodos jest naprawdę super. Polecam Ci jedynie hotele w okolicach Kolimbii i Lindos. Taniej i przyjemniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotrek Re: Rodos - warto? IP: *.coig.katowice.pl 25.02.04, 11:52 Warto , warto nie zastanawiaj się ! Zamek wielkich mistrzów jest wprost niesamowity , zreszta całe miasteczko też. Lindos , Faliraki - to już było wspomniane przez poprzedników , poswięć też trochę czasu na wybrzeże po południowo - zachodniej stronie wyspy jest trochę dzikie. Rano i wieczorami trochę wieje meltemi, no i te cykady, naszczęscie milkną na noc. Ludzie mili....... a ja w tym roku wybieram się na kretę , czy warto ?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Rodos - warto? IP: *.elle.com.pl 25.02.04, 17:38 kreta jest kompletnie obłędna, naprawdę warto tam pojechać. Ja byłam już dwa razy, a najchętniej przeniosłabym się tam na stałe. Konieczne do odwiedzenia: Agios Nikolaos, płaskowyż Lassithi z wiatrakami - we wschodniej czesci wyspy; Matala, Agia Galini i ruiny Gortyna - na poludniu i Elafonissi na zachodzie wyspy. Mase cikawych rzeczy znajdziesz w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mika Re: Rodos - warto? IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 29.02.04, 18:21 A mnie sie kreta ... nie podobala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuia Re: Rodos - warto? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.02.04, 19:03 a dlaczego? ja mysle o krecie teraz, podobno jest szansa ze przed latem troche niewypalonej roslinnosci jeszcze sie ostanie. czy myslicie ze warto, jak sie chce cos zobaczyc, ale samochod odpada, to na nogach lub rowerem? wdzieczna bede za wskazowki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mrówka P. Re: Rodos - warto? IP: 212.106.150.* 03.03.04, 14:28 Jeździliśmy rowerami w okolicach Hanii na półwyspie Akrotirii. Dotarliśmy nawet do Moni Katholico a podjazdy są tam niezłe. Największą zaletą tych naszych wycieczek rowerowych był kontakt z "prowincją". Jeździliśmy przez "zapadłe" wioski, które są z dala od turystyki. Grecy nie jeżdżą na rowerach, ale kierowcy byli wobec nas byli kulturalni. Niestety za 2 rowery na 1 tydzien zapłaciliśmy tyle co za 3 dni samochodu. Polecam chodzenie po górach i wąwozach ( nie tylko Samaria ). Byliśmy w październiku na Psiloritis. Piękne są nadbrzeżne szlaki w prowincji Sfakia ( pd-zach czesc wyspy ). Pozdrawiam wszyskie Kreciki Odpowiedz Link Zgłoś