Gość: klaudia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.10, 12:32 Czytam wlasnie że sa dwie możliwośći dojazdu, albo jechac na parking, zostawić auto i iść w dół górskim zboczem, albo dojechac drogą szutrową. Jaką drogę polecacie?????? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ja Re: Plaża Preveli- dojazd IP: 81.210.87.* 18.05.10, 12:35 Ja polecam zejście- o ile jest się zdrowym- widoki przepiękne. Zejście i wejście lekko męczące, szutrem nie jechałam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojciech Re: Plaża Preveli- dojazd IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.05.10, 13:13 A ile mniej wiecej czasu sie jedzie na Preveli z okolic Chanii? Oplaca sie? Bo widze kawalek jest,a juz mamy kilka obowiazkowych lagun na zachodniej czesci Krety,a autko tylko na tydzien. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Plaża Preveli- dojazd IP: 81.210.87.* 18.05.10, 15:02 do Wojciecha; Z Chanii oczywiście się opłaca i nie jest to żaden wyczyn. Chania-Rethymon ok 60 km. potem na południe. O ile pamiętam też coś koło tego. Widoczki po drodze piękne, trzeba obejrzeć też klasztor Prevelli (najlepiej wracając). Taka lekka wycieczka na cały dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
very_famous Re: Plaża Preveli- dojazd 18.05.10, 15:19 Jadąc na Preveli warto wybrać drogę przez wąwóz Kourtaliothiko a później przez wąwóz Kotsifou. Są to dwa bardzo wietrzne wąwozy. Wieje tam tak że ciężko jest normalnie iść, ale oba wąwozy są warte zobaczenia! Mając zaś w planach wizytę w klasztorze Preveli trzeba niestety uwzględnić w tych planach przerwę jaką robią mnisi na przyjmowanie turystów. Godziny otwarcia obowiązują od 8 do 13.30 oraz 15 do 18.30. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mira Re: Plaża Preveli- dojazd IP: 195.47.201.* 18.05.10, 14:44 My jechalismy tą drogą szturową, trochę stresująca, najbardziej jak się dwa samochody mijają, aż do dziś mam gęsią skórkę na samo wspomnienie!!! ale widoki fajne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojciech Re: Plaża Preveli- dojazd IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.05.10, 15:22 Dzieki "ja" za odpowiedz. 60 km x 2( i powrot oczywiscie) to faktycznie nie duzo. Tylko patrze na ta mape i zastanawiam sie ktora trase wybrac, bo ta z Rethymnon w dol potem zmienia sie na bardzo drugorzedne kręte drogi(musialbym krązyc prawie do Spili)... A ktos skrecal wczesniej w dol wyspy, przez Vrsses/Kares/Imbors? Wydaje mi sie droga lepsza, no i przy okazji mozna zahaczyc o Hora Sfakion i zamek we Frangokastelo i potem Plakias po drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: Plaża Preveli- dojazd IP: 77.223.200.* 18.05.10, 15:32 Jechałam z Kissamos. Zwiedziłam klasztor a potem zeszłam kilkaset metrów w dół. Cudowne widoki.Trochę czasu na plaży. Strasznie brudno w tych palmach. Wracając zajechałam na krótko do Rethymno, zapadał zmrok. Twierdza wyglądała pieknie. Odpowiedz Link Zgłoś
neronka Re: Plaża Preveli- dojazd 18.05.10, 15:43 Zdecydowanie szybsza i prostsza jest droga przez Rethymon, z Chani do R- 70 km+30 km na południe do Preveli, ok. 1,5 godz jazdy przez wąwóz Kourtalitiko o którym była mowa. Droga przez sfakię, Frankokastello to 2x dłuższy czas ze wzgl. na kręte drogi. Odpowiedz Link Zgłoś