Dodaj do ulubionych

Kreta - Amoudara

IP: 193.19.72.* 02.04.04, 12:47
Witam, czy ktoś kiedyś był zakwaterowany w Amoudarze (czy jakoś tak)? Co to
jest za miejscowość, da się tam przez tydzień przeżyć? Pytam bo z braku laku
innych ofert w Travel Time Orbisu zostało jedynie to do wyboru (wyjazd w
maju)... Wilekie DZIĘKI za odpowiedzi!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: A Re: Kreta - Amoudara IP: *.cca.pl 02.04.04, 12:58
      Witam,
      Spedzilam tam dwu tygodniowy urlop w sierpniu, kilka lat temu.
      Jest to typowo turystyczna miejscowosc, dyskoteki, tawerny, kluby, sklepiki,
      wypozyczalnie samochodow, bardzo fajna plaza ogolnie chyba nie da sie tam
      nudzic, tzn nie wiem jak spedza sie tam czas w maju ale mysle ze bedzie fajnie.
      Poza tym z Amoudary jest bardzo dobre polaczenie autobusowe do Hiraklionu
      (jesli przekrecilam nazwe to przepraszam), ktory jest stolica Krety a tam
      rozrywki czekaja na kazdym kroku:) Mozna tez troche pozwiedzać:)
      Pozdrawiam
      A.
      • Gość: czarodziejka1 Re: Kreta - Amoudara IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.04.04, 14:07
        Poza tym Amoudara słynie z .... elektrowni. Jeśli lubisz wypoczywać w pobliżu
        elektrowni, to miłego pobytu.
        • Gość: madzia Re: Kreta - Amoudara IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.04.04, 14:22
          elektrownia wcale nie utrudnia wczasow w amudarze, jest prawie na koncu amudary
          wiec nie ma sie czym martwic:)
          tylko lepiej mieszkac w centrum:)))
          • Gość: ja Re: Kreta - Amoudara IP: *.polpx.pl / 81.15.170.* 02.04.04, 14:38
            przesada z ta elektrownia! oczywiscie z e nie przeszkadza!! tak to jest, ze
            niektórym wszystko przeszkadza! elektrownia jest na samym koncu, plaża jest w
            dużej od niej odległosci.
            Amoudara jest fajna, byłam tam 3 lata temu przez 2 tyg. W ogóle Kreta jest
            fantastyczna. Wtedy jeszcze nie było tam euro, wiec napewno było przyjemniej.
            Mieszkałam w hotelu Castro. Był w porzo.
            A co do dyskotek i rozrywek nocnych, to były tam ze 3 takie mało rozkręcone
            dyskoteki. Niemniej jednak bardzo dobry wyjazd.

Jeśli jednak mozesz wybrać inna miejscowość, to polecam MALIĘ na Krecie. Jest
            piekna jako miasteczko, ma ładna plaże i piękną wysepkę z malutkim kościółkiem
            (wyglada jak kościółek, ale nie sądzę aby ktoś do niego chodził;) mało dostepny.
    • Gość: Anna Re: Kreta - Amoudara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.04, 10:22
      Amudara to nie jest prawdziwa Grecja...tam jest brzydko, przejezdzalam przez
      nia autobusem, kiedy wiezli mnie rok temu do mojego hotelu, wygladalo to jak
      rumowisko. Nie polecam Amudary, szkoda Twojego czasu i pieneidzy na takie
      miejsce, a Malia moze jest troszke ladniejsza, ale szczerze to mysle sobie o
      tej miejscowosci i tez tam nie ma nic dopolecenia.
      • Gość: lulik Re: Kreta - Amoudara IP: 193.19.72.* 05.04.04, 12:53
        to widzę, że więcej jest przeciw niż za odnośnie tej miejscowości...:( trudno
        ale jakos inaczej bedzie sobie trzeba widoki umilić (niż tylko patrzeć na tę
        elektrownię)Tak wiec co warto zobaczyć (obowiazkowo) na Krecie jak sie ma tylko
        tydzień na zwiedzanie i imprezowanie??
        • Gość: A Re: Kreta - Amoudara IP: *.cca.pl 05.04.04, 15:44
          Zapewniam, ze wcale nie jest tak zle jak pisza inni:)
          A warto zobaczyc wąwóz Samaria, stolice Krety Heraklion, Ruiny palacu w
          Knossos, Chania - najpiekniesze miateczko portowe, plaże Matali i wiele wiele
          innych:) napewno będziecie mieć ze soba jakiś przewodnik:)
          Kreta jest bardzo malownicza dlatego pomysl aby zwiedzic ja samochodem jest
          super;)
          Pozdrawiam'
          A
        • czarodziejka1 Re: Kreta - Amoudara 05.04.04, 16:23
          Gość portalu: lulik napisał(a):

> to widzę, że więcej jest przeciw niż za odnośnie tej miejscowości...:( trudno
          > ale jakos inaczej bedzie sobie trzeba widoki umilić (niż tylko patrzeć na tę
          > elektrownię)Tak wiec co warto zobaczyć (obowiazkowo) na Krecie jak sie ma
          tylko
          >
          > tydzień na zwiedzanie i imprezowanie??

Faktycznie jeden tydzień na Krecie to stanowcza za mało, ale jeśli już tam
          będziesz to koniecznie udaj się na wyprawę do wąwozu Samaria. Koniecznie też
          odwiedź miasto Rethymnon ze swoim przepięknym portem weneckim i słynną twierdzą
          oraz miasteczko Chania. Do Heraklionu właściwie nie ma po co jechać, Knosos też
          sobie podaruj. Serdecznie pozdrawiam :)

• czarodziejka1 Re: Kreta - Amoudara 05.04.04, 16:23
          Faktycznie jeden tydzień na Krecie to stanowcza za mało, ale jeśli już tam
          będziesz to koniecznie udaj się na wyprawę do wąwozu Samaria. Koniecznie też
          odwiedź miasto Rethymnon ze swoim przepięknym portem weneckim i słynną twierdzą
          oraz miasteczko Chania. Do Heraklionu właściwie nie ma po co jechać, Knosos też
          sobie podaruj. Serdecznie pozdrawiam :)
    • Gość: Jaacky Re: Kreta - Amoudara IP: *.net-serwis.pl 05.04.04, 18:46
      Zachęcam do odwiedzin tego miasteczka. Co więcej, są tam wiekopomne polskie
      ślady. Naprawdę! Dokładnie, chodzi mi o niezwykły cud przemysłu w postaci
      elektrowni zbudowanej przez polskich fachowców. Ta elektrownia dymi jak na
      obrazkach z PRL i nie sposób jej przeoczyć. Widać ją zewsząd. A poza tym,
      zbudowano wreszcie wspaniały stadion olimpijski Pankritio, na którym będą grać
      w piłkę zarówno kobity jak i chłopy. Stadion jest tuż przy szerokiej plaży.
    • ramdac oj ludzie, ludzie 06.04.04, 11:34
      przede wszystkim, nie sluchaj zartownisiow, ktorzy "przejezdzali autobusem" i
      juz wszystko wiedza. Tragedia.

W ogole to typowa turystyczna miejscowosc, piekna plaza, masa kawiarni,
      restauracjii, barow, dyskoteki, sklepiki... no tak jak wszedzie.
      Oczywiscie doradzam tylko czesc Amoudary blizej centrum, a stad elektrownie
      widac w oddali, na horyzoncie i na tle pieknych gor :o))
      Dobre polaczenie do Heraklionu, warto zwiedzic miasto, kup sobie przewodnik po
      Krecie, tam jest plan i opis, co warto zobaczyc.
      Pare pieknych kosciolkow, katedra, przede wszystkim Muzeum w centrum, warto
      podjechac autobusem ( z centrum ) do Knossos i zobaczyc resztki palacu i
      labiryntu. Nie warto z rezydentem, raczej samemu.

Polecam wycieczki na Spinalonga ( rejs statkiem ), wieczor grecki ( wino,
      taniec i spiew ), Samaria no i Santorini, ale lepiej z lokalnym biurem z
      miasta, bo duzo, duzo taniej niz u rezydenta.

Jedyny problem z Kreta jest taki, ze wszystko co "greckie" zostalo zniszczone
      przez trzesienia ziemi, wiekszosc dzisiejszych zabytkow to budowle pochodzenia
      Weneckiego. :o))
    • Gość: ARSI Re: Kreta - Amoudara IP: 212.244.108.* 06.04.04, 12:41
      www.tripstop.com/index.php3?fdn=KKKK1563S541sKKKKalb

To jes link do moich wspomnień z tej miejscowości.Według mnie ok, dobry punkt
      wypadowy do zwiedzania Krety.Fajna plaża, długa i szeroka, sporo barów , tawern
      itp.Takze nudzic sie nie bedziesz.W okresie kiedy ja byłem czułem sie jak nad
      polskim morzem:)...tylu Polaków było.
      Jeśli chodzi o elektrownie to wogole mi nie przeszkadzała, jest na samym skraju
      miasta i widac tylko kominy z których nic sie nie dymiło!!
      Także polecam , smiało mozesz jechac
      • Gość: madzia Re: Kreta - Amoudara IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.04.04, 14:35
        ja bym o wiele bardziej polecala ci okolice chanii i rethymnonu niz amoudare:)
        • Gość: cs A gdyby tak przeczytac pytanie ? IP: *.k241.webspeed.dk 07.04.04, 20:37
          "Pytam bo z braku laku innych ofert w Travel Time Orbisu zostało jedynie to do
          wyboru "

Wiec co za roznica, co mu bedziemy polecac, skoro czlowiek pyta sie tylko, czy
          ma jechac do tej Ammoudary, czy nie.

No wiec tak, jedz, tak samo dobre miejsce, jak kazde inne.
      • Gość: ARSI Re: Kreta - Amoudara IP: 212.244.108.* 06.04.04, 15:32
        www.tripstop.com/index.php3?ulang=2
        sorrki tu jest dobry link
        • Gość: lulik Re: Kreta - Amoudara IP: *.acn.pl 08.04.04, 19:49
          Dzięki Twoim fotkom i opisom Krety na www.tripstop.com zaczynam żałować że mam
          TYLKO tydzień urlopu!!! :(
    • Gość: M. Re: Kreta - Amoudara IP: *.warszawa.tktelekom.pl 08.04.04, 20:02
      hej, bylam tam w zeszlym roku i bylo ok. do kominow przyzwyczaisz sie bardzo
      szybko, wiec tym nie ma sie co przejmowac. w amoudarze stolowalismy sie w
      maximie - knajpka przy hotelu castro, fajna obsluga i dobre jedzenie.
      amoudara jest dobrym miejscem wypadowym - do iraklionu autobusem cos ok 10-15
      min. jak planujesz wycieczki do gortyny, fajstos czy na matale (to ostatnie -
      polecam!!!) to warto zorganizowac je sobie samemu -najlepiej ruszyc z
      iraklionu, z dworca autobusowego. wychodzi duzo taniej a przy okazji sam
      decydujesz na co ile czasu przeznaczasz. samarie zobacz koniecznie, tylko dobre
      buty sie przydadza!!! i to chyba tyle, a tydzien w zupelnosci wystarcza.
      udanego wypoczynku
    • Gość: Betinka8 Re: Kreta - Amoudara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.04, 16:41
      W maju nie będzie otwartych wielu dyskotek...ale amoudara jest znakomitym
      miejscem wypadowym. Ponadto naprzeciwko hotelu Castro jest rzeczka (niezbyt
      czysta) ale pełna uroku...za kazdym razem idąc na plażę wpatrywałam się w nią
      jak zahipnotyzowana w poszukiwaniu żółwików i ryb...Najlepsze jedzenie jest w
      knajpie pod wiatrakiem...
      • Gość: ARSI Re: Kreta - Amoudara IP: 212.244.108.* 09.04.04, 16:57
        widze betinka że tez sie tam stołowałaś:)
        Super knajpka,fajny wiatrak i basenik, o ile dobrze pamietam nazywała sie
        PETUSIS.Jedzonko naprawde bardzo dobre i duzy wybór, robia tam tez fajne drinki.
        • Gość: M. Re: Kreta - Amoudara IP: *.warszawa.tktelekom.pl 09.04.04, 19:03
          naprzeciwko tej z wiatrakiem dosc czesto przesiaduja (w innej knajpce) Grecy
          ktorzy znaja troche Warszawe: Galerie Mokotow i Ground Zero ;-)
          • Gość: Doti Re: Kreta - Amoudara IP: 80.53.81.* 09.04.04, 23:06
            Byłam w Amudarze 4 miesiące, wiec coś niecoś mam orientację ;). Polskie biura
            podróży lokują głownie w mało atrakcyjnej części - na końcu, bliżej elektrowni,
            która NAPRAWDĘ nie przeszkadza, może głównie estetom, trochę zakłóca widok gór,
            ale nie dymi :). Ale za to jest tam ciszej niż w tzw "centrum". Tzw, bo Amudara
            gnieżdzi sie głownie przy jednej ulicy... Zasada ogólnie jest taka: im bliżej
            Heraklionu, tym droższe hotele :). Z centrum Heraklionu jezdzi 1 autobus, w
            sezonie chyba co 15-20 minut.
            Z knajpek także polecam Petousis, chociaz taniej (taniutko wręcz) jest w
            maleńkiej tawernie zwanej Oma & Opa, za rzeczką na końcu niemal Amudary po
            prawej nad samym morzem(trzeba popytać :) Prowadzi ją 2 starszych ludzi, gotują
            przepysznie. B. dobre i duuuuże gyrosy w Zorbas-ie. B. miła obsługa. Disco:
            muzyka spoko i atmosfera w Pub Saloon, choć greckiej muzyki tam nie
            uświadczysz ;). Nie polecam knajpy "Palmira", różni tam ludzie chodzą... Pub
            Prime tez spoko. Polaków - wszędzie pełno, pracują też w knajpkach i sklepach,
            po polsku sie mozna dogadać zatem ;)
            Co do zwiedzania: najlepiej wypożyczyć samochód (2 lata temu matiza można było
            wytargować za 20 euro) i samemu pojezdzic. Wycieczki organizowane przez biura
            są nawet 5 razy drozsze! Ale np wąwóz Samaria lepiej odwiedzic na
            zorganizowanej wycieczce, bo nie ma gdzie zostawic samochodu (wraca sie inną
            drogą). Miasta - Rethymno, Chania, Agios Nikolaos, wykopaliska - samemu.
            Ogólnie jesli w kilka osob - oplaca sie tylko samochodem, autobusami mało
            wygodnie. Wyjątek Iraklio (Heraklion)- dojedziesz autobusem do centrum, a potem
            tylko spacery chłonąc atmosferę :). Tam koniecznie muzeum archeologiczne! I
            parę punktów zaznaczonych w kazdym przewodniku (grob Kazantzakisa, fontanna,
            port, forteca... W razie pytań, jeszcze tu zajrzę :). Pozdrawiam i udanego
            wyjazdu!!
            • Gość: lulik Re: Kreta - Amoudara IP: 193.19.72.* 23.04.04, 08:37
              Serdeczne dzięki za informacje odnośnie Amoudary! Mam nadzieję że przy obecnym
              kursie EUR nie zbankrutuję ;) przez wszystkie przyjemności jakie czekają na
              Krecie.... Odnośnie wypożyczenia samochodu, mam pytanko jak to dokładnie
              wygląda? Tzn. na co należy zwracać głównie uwagę jak się chce coś wypożyczyć i
              czym najlepiej zwiedzać Kretę i co zwiedzać? Co prawda Orbis jakiś samochód (w
              ramach promocji)wypożycza na jeden dzień ale coś mi się wydaje, że jeden dzień
              to za mało na objazdówkę po wyspie....
              • Gość: Maraska Re: Kreta - Amoudara IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.04.04, 11:35
                hej
                ja bylam na Krecie 4 lata temu Ammudara tez mnie nie zachecala, ale jesli masz
                ja potraktowac jako baze wypadowa to w sumie co za roznica:-)
                co do wypozyczenia samochodu, mysmy po prostu wzieli to co bylo najtansze,
                wtedy fiat panda (stary model, oczywiscie), spoko sie jezdzilo. jeden dzien Ci
                w zyciu nie wystarczy na objazd wyspy, my mielismy auto na 4 dni a i tak nie
                zobaczylismy wszystkiego. uwage mozesz zwrocic czy nie ma limitu kilometrow, bo
                to moze Ci utrudnic/podrozyc wypozyczenie, do tego sprawdz czyt samochod jest w
                pelni ubezpieczony, zeby nie okazalo sie ze musisz cos placic w razie gdyby...
                Co zwiedzac... hmmm tydzien to nie duzo czasu na Krete, osobiscie polecam
                Chanie, chyba najladnijsze miasteczko na wyspie, fajna plaza w Matali, plaza
                Vai tez jest super tyle ze daleko,wawoz Samaria - konicznie i jako jedyny
                wyjazd lepiej z biurem podrozy o czym wspomniano juz wyzej. Iraklion moim
                zdaniem mozesz sobie darowac, nic tam nie ma tak naprwade. Warto by bylo tez
                santorini bo to piekna wyspa, tylko czy starczy czasu??? acha ja polece rowniez
                miejscowosc Fodele, niedaleko Irakilonu, gdzie znajduja sie gaje pomaranczowe,
                pyszne pomarancze naprawde!!!!!! napij sie soku ze swiezo wycisnietych owocow,
                mniam....
                W ogole pamietaj ze w miejscowosciach turystycznych nie zobzczysz prawdziwego
                oblicza Krety, wiec koniecznie pojedz w glab wyspy, zobacz male wioseczki,
                zjedz w przydroznych tawernach... taniej, smaczniej czest tez i urokliwiej.
                acha na niewielkie odleglosci to polecam skutery. taniej niz samochod a i
                frajda wieksza. mi sie bardzo podabalo.
                udanego wypoczynku
                pozdrawiam
                Maraska
            • Gość: cs Re: Kreta - Amoudara IP: 195.215.5.* 23.04.04, 09:57
              Jest tam dyskoteka, nie pamietam nazwy, ale prowadzi ja chlopak z ogonem na
              tyle glowy, ubrany na czarno i jezdzacy na Harleyu.
              Czesto, jeszcze jak jest jasno, stoi na chodniku i nagania klientow.
              Ma on zone Polke, z Warszawy. Puszczalem tam corke na nocne tance, miala 16
              lat, to facet zwracal na nia uwage, jak sie znalazl ktos zbyt nachalny, to go
              wykopal na ulice, mowiac przy tym "He is malpa" :o))
              Zawsze tez postawil dziewczynie drinka albo i dwa.

A co do rzeki - ja mieszkalem przy samej rzece, w hotelu Archondiko, u tego
              szalonego wlasciciela :o)) ale bylo wspaniale. Tylko ze w rzece zawsze
              szukalismy wezy i szczurow, cala masa tych przyjemniaczkow tam biegala.

Acha - w pierwszej wypozyczalni przy rzece tez pracuje Polka, taka sobe
              korpulentna pani ok 40 lat.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka