Dodaj do ulubionych

Kreta w maju

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.11, 05:15
Witam! 15.maja wylatuję z mężem i 2 córkami na Kretę. Czy mógłby mi ktoś napisać, jakiej pogody mam się spodziewać? czy spokojnie można się nastawiać na letnie ciuszki i kąpiel w basenie/morzu? dziękuję z góry
Obserwuj wątek
    • Gość: mmm Re: Kreta w maju IP: *.warszawa.vectranet.pl 10.04.11, 06:19
      Letnie ciuszki tak, ale polecam cos cieplejszego na wieczory, ktore sa chlodniejsze. Woda w maju ma ok 19-20 C wiec kapiel zalezy od Waszej tolerancji na zimno
      • jacek1f zerknij tu 10.04.11, 10:16
        www.explorecrete.com/nature/crete-weather.html
        April: Spring time in Crete with medium temperatures and low rainfall. Crete is full of wildflowers and it is magnificent.
        May: The weather in Crete becomes warm and sunny. Rain is unlikely to occur past May 10. The "meltemi" seasonal North winds have not yet started to blow, the sea is calm and nature is at its best. May is considered the best month for outdoors activities. A jacket will prove useful for the night.

• Gość: szpaku Re: Kreta w maju IP: *.dynamic.chello.pl 10.04.11, 15:56
      W ubiegłym roku byliśmy z mężem i 10mies. dzieckiem w Sissi na Krecie w terminie 6.05- 19.05 (miało być od 5.05, ale były strajki na lotniskach). Pogoda była fantastyczna. W dzień przylotu krótki ciepły deszcz (ludzie nawet nie uciekali z leżaków przy basenie), a potem 26-28 st codziennie, z wyjatkiem dwóch bardzo upalnych dni, kiedy temperatura sięgała nawet 36 st i było bardzo duszno. Plażowaliśmy codziennie, woda w morzu ok na krótsze kapiele. W basenach i brodzikach lepiej, nie widziałam, żeby jakieś dziecko miało problem z temperatura wody;) (nasze też nie). Na wieczory po sweterku trzeba wziac. Słońce bardzo ostre, wysokie filtry obowiazkowe. Nam się trafiło super, ale na pewno może się trafić np. ulewa. Nawet gdyby, to przecież nie zepsuje Wam wakacji:)
      • Gość: sisi Re: Kreta w maju IP: *.c192.msk.pl 10.04.11, 16:23
        Kwitną kwiaty.
    • wojtek33 Re: Kreta w maju 11.04.11, 10:33
      Moje doświadczenia majowe są takie, że basen to i owszem, ale morze to tylko Elafonisi i ew. zwolennicy kąpieli w Bałtyku, jakiś dłuższy rękaw na wieczór też się może przydać, niekoniecznie wełna ale jakaś bawełna czy windstoper/cienki polar będzie ok. Co nie znaczy że filtry można odpuścić, smarowanie już jak w środku lata.
      • neronka Re: Kreta w maju 11.04.11, 12:18
        Polecam jazdę na południe i kąpiel w Matali - pusta Red Beach, pomarańczowy piasek i wielkie fale- niezapomniane przezycie.
        Woda dużo cieplejsza niż na północy.
      • Gość: piotrek Re: Kreta w maju IP: *.devs.futuro.pl 07.05.11, 15:00
        pytanko kto wylatuje 28 maja z pyrzowic na krete
        • Gość: ja Re: Kreta w maju IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.11, 08:24
          ja,a chcesz mi coś podać żebym ci przewiózł ?naiwni ludzie tu piszą
          • Gość: aska Re: Kreta w maju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.11, 13:20
            Ja też lecę 28/5 z pyrzowic.
            A jaki wybraliście hotel?
            • Gość: piotrek Re: Kreta w maju IP: *.ip.netia.com.pl 26.05.11, 21:23
              Hotel Grand Bay Beach Resort dostaliście wiadomość o opóznionym wylocie jakieś nieporozumienie
              • Gość: aska Re: Kreta w maju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.05.11, 08:54
                Tak niestety opóźnienie 18 godzin, cały dzień.
                A nasz hotel to Louis Creta Princess
                • Gość: toja Re: Kreta w maju IP: 217.153.153.* 27.05.11, 09:48
                  mój też Louis Creta Princess. Rezygnujecie czy lecicie?
    • marand3 Re: Kreta w maju 28.05.11, 14:13
      Jeśli ktoś wybierał się z myślą o plażowaniu to w tym roku wyjazd w maju to był bardzo zły pomysł. Od tygodnia codziennie pada, wieje i jest zimno. Dzisiaj jest może z 19 stopni. nie da się iść nad morze bo wiatr mało łba nie urwie....
      Za to jeśli ktoś wybierał sięz myślą o zwiedzaniu wyspy to całkiem całkiem..przez większość czasu można było się obejść bez włączania klimy w samochodzie:)
      • Gość: gość gn Re: Kreta w maju IP: 95.175.5.* 28.05.11, 21:08
        nie załamuj że jest aż tak źle... za kilka dni wyjazd na Kretę:(
        • Gość: marand3 Re: Kreta w maju IP: *.hrs.forthnet.gr 28.05.11, 21:21
          po południu wyszło słońce:) i wiatr się uspokoił, i nawet jeszcze wykąpłem się w morzu...idzie ku dobremu:)
          • Gość: gość gn Re: Kreta w maju IP: 95.175.5.* 29.05.11, 16:54
            Marand3, ale chyba nie byłeś jedynym kąpiącym się w morzu..?
            pozdrawiam;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka