Dodaj do ulubionych

Kreta-wynajem auta?

21.05.11, 16:27
chcę wynająć auto na 2-3 dni, a słyszałam o przekrętach np, płacisz za wynajem a przy odbiorze żądają tyle samo za ubezpieczenie bez uprzedzenia i jeśli się nie zgodzisz nie odzyskasz pieniędzy za wynajem, czyt to prawda? Proszę o rady, a może ktoś poleci mi miejsce gdzie wynająć autko w Hersonisos?
Obserwuj wątek
    • simon_r Re: Kreta-wynajem auta? 21.05.11, 20:56
      Auto na Krecie wynajmuje się w AUTOWAY... i basta!!..
      Przecież to każdy wie na tym forum ;))
      • voyager747 Re: Kreta-wynajem auta? 21.05.11, 21:36
        Ja byłem parę razy w Grecji, w tym na Krecie 2 razy i wynajmowałem w innych firmach, czyli się da :)
        • Gość: mika Re: Kreta-wynajem auta? IP: *.adsl.inetia.pl 27.06.11, 23:58
          ja też wynajmowałam w innych. Znajomym , w ostatniej chwili autoway nie podstawił auta!
      • 47agnieszka Re: Kreta-wynajem auta? 11.04.12, 18:02
        Witam serdecznie!

Mam na imię Agnieszka i pracuję w portalu BajeczneWakacje.pl. Na Krecie funkcjonuje bardzo wiele wypożyczalni aut, ale faktycznie warto polegać na tych sprawdzonych. Bardzo ważne jest to, aby przy wypożyczaniu zwrócić uwagę na to, aby samochód posiadał pełne ubezpieczenie, ponieważ w krajach południowych bardzo łatwo o stłuczkę - Grecy mają własne zasady ruchu drogowego :)

Jeśli mogłabym jeszcze w czymś pomóc, proszę o kontakt :)
        Pozdrawiam, Agnieszka
        603 993 499
    • Gość: gość Re: Kreta-wynajem auta? IP: *.adsl.inetia.pl 02.06.11, 20:57
      Właśnie wróciłem z Hersonisos. Miałem samochód z wypożyczalni Uniwersal ,bez żadnych problemów , jedna z pracownic mówi po polsku.Może nie najtaniej, ale dają pełne ubezpieczenie. Lać do baku i w drogę.
    • potwor_z_piccadilly Re: Kreta-wynajem auta? 02.06.11, 21:34
      lucky2380 napisała:

płacisz za wynajem
      > a przy odbiorze żądają tyle samo za ubezpieczenie bez uprzedzenia i jeśli się n
      > ie zgodzisz nie odzyskasz pieniędzy za wynajem, czyt to prawda?

Może i prawda, bo "frajerów nie sieją, sami się rodzą".
      Gościu.
      Zasada nr 1
      Oni ci kluczyki z zaakceptowaną przez ciebie umową, ty im kasę.
      Z rączki, do rączki.
    • Gość: qn Re: Kreta-wynajem auta? IP: *.ghnet.pl 02.06.11, 22:22
      Ja nie mialem problemow, prywatna rodzinna wypozyczalnia, auto nawet podstawia pod hotel. ok 25-35e/dzien
      • wojcieszek86 Re: Kreta-wynajem auta? 03.06.11, 08:32
        creteteam.pl - sprawdz tutaj :)
    • Gość: samson Re: Kreta-wynajem auta? IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 03.06.11, 11:49
      Jeśli nie zależy Ci na samochodzie na lotnisko a tylko w ciągu pobytu chcesz wynająć na kilka dni kiedy będzie Ci się podobać to zdecydowanie lepiej skorzystać z jakieś lokalnej wypożyczalni. Nigdy z nich nie korzystałem ale znajomi polecają Autowaya, tzn nie mieli z nim kłopotów. Ja brałem lokalnie i też było ok. W tym roku ze względów na małe dziecko biorę auto na dwa tygodnie i udało mi się znaleźć lokalną wypożyczalnię, w której za większe auto płacę 80Euro mniej niż w Autoway'u (AC też bez wkładu własnego) i nie muszę wpłacać zaliczki. Swoją drogą ciekwostką jest, że w mailu z Autoway dostałem inforamcję, że ewetualnie powinienem wpłacić do 15% zaliczki i jest to preferencja Greków. Żadna z 5 lokalnych wypożyczalni, do których pisałem nie chciała zaliczki. Może zbieg okoliczności. Na razie oceniam tylko ofertę - dam znać jak wrócę jak naprawdę było:).
      • Gość: samson Re: Kreta-wynajem auta? IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 08.07.11, 17:18
        Ja obiecałem piszę jak było.
        Autko zamówiłem mailowo w lokalnej wypożyczalni z Kissamos. Podstawione było na lotnisko w Heraklionie (170Km) skąd pojechaliśmy do hotelu właśnie do Kissamos. Następnego dnia poszedłem podpisać umowę(u nas by to nie przeszło!;)). Wszystko było ok. Nie miałem żadnych stłuczek czy nieprzyjemnych wydarzeń więc nie jestem w stanie określić jakby się zachowała wypożyczalnia w takim przypadku. Cena super bo za 15 dni za C.Xsarę (czyli nie nowe) daliśmy 340E(0% wkładu własnego w AC), w Autowayu proponowali mi za Polo 420E czyli różnica znaczna i do tego większe auto. Może różnica wynika z wieku auta, nie wiem. Dla mnie to nie miało znaczenia bo sam mam 5-letnie.
        Pozdrawiam.
    • lucky2380 Dzięki:) 27.06.11, 22:03
      Dzięki za rady. Skorzystałam na miejscu w Herssonisos z małej wypożyczalni ACTION 100% ubezpieczenia bez wkładu własnego, z dostawą do hotelu, dwóch kierowców, na 3 dni za 100e. Teraz to ja polecam ACTION. Dzięki :)
      • aldip2online Re: Dzięki:) 28.06.11, 08:23
        Witam.
        Właśnie wrócilismy z Krety.
        Wynajmowalismy auta w trzech wypozyczalniach:AUTOWAY,EUROPECAR,AGENCY TRAVEL jednej z okolicznych przy głównej ulicy.
        Autoway ma najbardziej przejrzyste warunki umowy.
        Chociaż ani jedna z odwiedzanych wypozyczalni nie pokazała mi ogólnych warunków ubezpieczenia samochodu.
        Wszędzie podpisuje sie umowę z której wynika zakres ubezpieczenia samochodu oraz inne warunki jak np limit km,udział własny przy szkodzie!!!!!!!!!!!!!!,uszkodzenia powstałe po zjeżdzie z dróg utwardzonych(nie dotyczy samochodów 4x4 itp.
        Autoway Był najbardziej konkretny chociaż mam dwie uwagi: tzn
        min. okres wypozyczenia to 3 dni:(
        poziom paliwa w baku-moim zdaniem powinien byc pełny-była połowa:(
        (przy oddawaniu dwa razy oddalismy więcej paliwa niż dostaliśmy)
        Poziom cenowy tych ,które podałem jest zblizony,chociaż we wszystkich sa inne samochody,więc trudno o dokładne porównanie.(jeździliśmy zarówno 4x4 jak i kabrio ,vanami oraz typowo małymi miejskimi autkami.)
        Znajdziesz też zdecydowanie tańsze,ale ja wolałem nie ryzykować.
        • zo_h Re: Dzięki:) 28.06.11, 08:58
          Poziom paliwa w baku powinien być wyraźnie oznaczony w umowie. Dobrą praktyką wypożyczalni jest że oddaje się samochód z nie mniejszym stanem paliwa niż ten oznaczony w umowie. Jeśli ktoś przy zwrocie samochodu żąda od Ciebie napełnienia baku do pełna, mimo tego że była tylko połowa to trzeba to szczerze uznać za naciąganie. Przypuszczam jednak że było to raczej jakieś nieporozumienie gdyż w Grecji nigdy nie spotkałem się z tym że oddawany samochód musi być zatankowany do pełna.
          • biomj Re: Dzięki:) 28.06.11, 10:33
            Wydaje mi się, że "aldip..' nie miał na myśli, że TRZEBA oddać pełen bak paliwa. Tylko, ze łatwiej dostać i oddawać auto z pełnym bakiem.Po prostu przed oddaniem jedzie się na stację i tankuje do pełna. Inaczej ciężko wyliczyć ile będzie potrzebne paliwa na ostatnie wyjazdy (zwłaszcza, że w nieswoim samochodzie używanym kilka dni, nie masz wprawy w określeniu po ilu przejechanych kilometrach osiągniesz połowę baku) i z reguły własnie oddaje się go więcej niz było.
            • wojcieszek86 Re: Dzięki:) 28.06.11, 10:55
              Jeżeli będziecie w Istro ( ok. Agios Nicolaos ) to polecam LIVAS - 220 euro / 5 dni Nissan Micra Cabrio :)
              • aldip2online Re: Dzięki:) 28.06.11, 11:15
                tak dokładnie o to mi chodziło.Dzięki biomj:))))
                • zo_h Re: Dzięki:) 28.06.11, 11:47
                  No tak pod tym względem bywa różnie, czasami może być ciężko określić ile paliwa brakuje do wymaganego poziomu, szczególnie gdy okres wypożyczenia jest stosunkowo krótki.
                  • Gość: aga69 Re: Dzięki:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.12, 13:49
                    Witam . Proszę o polecenie wypożyczalni aut w Stalos(lub okolicy) , tak z własnego doświadczenia . O AUTOWAY-u się już naczytałam , ale może doradzicie coś lepszego i tańszego jednocześnie .
                    Z góry bardzo dzięki
                    • tomekza Re: Dzięki:) 30.03.12, 14:16
                      Gość portalu: aga69 napisał(a):

> Witam . Proszę o polecenie wypożyczalni aut w Stalos(lub okolicy) , tak z własn
                      > ego doświadczenia . O AUTOWAY-u się już naczytałam , ale może doradzicie coś le
                      > pszego i tańszego jednocześnie .
                      > Z góry bardzo dzięki

Z własnego doświadczenia. Są tańsze, czy lepsze - nie wiem. Różnica, wydaje mi się, że podstawowa, jest w ubezpieczeniu. Od Neronki dostaniesz auto z full ubezpieczeniem, więc masz w nosie, czy gdzieś Ci zarysują, stukną, itp. Wyguglaj sobie jakieś wypożyczalnie w miejscu z którego chcesz dostać i porównaj ceny z tym, co dostaniesz z Autoway. I porównaj co jest w tej cenie. I czy Twój grecki jest na tyle dobry, że w razie problemów wytłumaczysz, że ta rysa to nie Twoja wina :)
                      Ja za półtora miesiąca lecę na Olimp i auto z Autowaya jest ok. 15 euro droższe za 4 dni niż od lokalnych wypożyczalni. Ale może się okazać, że z powodów śniegowych nie uda mi się wejść i zejść w jeden dzień i auto będzie sobie czekało na parkingu przez prawie 2 dni i mój komfort jest znacznie istotniejszy niż te paręnaście euro.
                      Tomek
                      --
                      Nasze podróże
                    • potwor_z_piccadilly Re: Dzięki:) 30.03.12, 23:25

> , ale może doradzicie coś le

Jeśli pragniesz urządzić dla ważnych gości wystawne przyjęcie, to posłuchasz się czyjejś rady by dla oszczędności potrawy przyrządzić na bazie artykułów zakupionych w Lidl-u ?
                      • Gość: aga69 Re: Dzięki:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.12, 09:34
                        Preferujesz BIEDRONKĘ ?
                        Dzięki za odpowiedź i nie proszę o jeszcze .
                        Pozdrawiam
                        • potwor_z_piccadilly wbrew prośbie. 31.03.12, 16:15

> Preferujesz BIEDRONKĘ ?

Nie przewodzę żadnej partii na P i nie muszę by wiedzieć że wszystko na tym świecie musi kosztować.
                          A już na pewno zabezpieczenie się przed ewentualnymi kłopotami.

• scorpio1956 Re: wbrew prośbie. 31.03.12, 16:30

AUTOWAY jest na pewno sprawdzoną firmą, ale ...droga i to bardzo.
                            W tamtym roku na Rodos wynająłem samochód ZAFIRA (7 -osób) z hotelu (zaprzyjaźniona wypożyczalnia z hotelem). Za 7 dni zapłaciłem 210 Euro. W AUTOWEYU wyliczymi ponad 300E. Umowe przeczytałem, bylo Full -casco. Przy odbieraniu i zdawaniu samochodu nawet nie widziałem przedstawiciela Rent-Car. Kluczyki i umowę wydał mi recepcjonista hotelu , auto stało przed hotelem. Kluczyki zdałem recepcjoniście i...żadnych problemów. Nawet nie sprawdzali mi D.I.
                            W tym roku wybieram sie na Kretę i AUTOWAY podał mi kosmiczne ceny. Nie zamierzam przepłacać. W Grecji wypozyczalni więcej niz mrówek. Tylko trzeba przeczytac dokładnie Umowę.

fotoforum.gazeta.pl/5,2,scorpio1956.html

community.webshots.com/user/scorpio1956200
                            community.webshots.com/user/scorpio1956100
                            • Gość: myszka Re: wbrew prośbie. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.12, 18:17
                              Rozumiem że wszystkie umowy są po angielsku
                    • sobota6969 Re: Dzięki:) 10.04.12, 10:49
                      Ja byłem 2x na Krecie i korzystałem z lokalnych wypożyczalni, więc po prostu poszukaj w necie. Oczywiście ważny w umowie jest udział własny. Jeśli coś jest podejrzane po prostu napisz do nich maila i poproś zawczasu o wzór umowy - ja tak zrobiłem i wiedziałem co później co ma być gdzie wpisane. Akurat w moim przypadku niska cena wiązała się z wiekiem auta (7lat) co mi zupełnie nie przeszkadzało bo sam takim jeżdżę a na dwóch tygodniach zaoszczędziłem prawie 150EUR gdybym chciał nowe lub w Autowayu. Na pewno plusem Autowaya w razie problemów jest rozmowa po polsku jeśli nie znasz angielskiego (swoją drogą akurat w wypożyczalni, z której korzystałem, pracowała Polka;)
                      Pozdrawiam

> Witam . Proszę o polecenie wypożyczalni aut w Stalos(lub okolicy) , tak z własn
                      > ego doświadczenia . O AUTOWAY-u się już naczytałam , ale może doradzicie coś le
                      > Z góry bardzo dzięki
                    • sobota6969 Re: Dzięki:) 10.04.12, 10:52
                      Stalos obok Agia Marina?

> Z góry bardzo dzięki
                      • Gość: aga69 Re: Dzięki:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.12, 14:46
                        Witaj . Tak , to samo Stalos .
                        dzięki
                        • sobota6969 Re: Dzięki:) 11.04.12, 10:54
                          Ja korzystałem z www.kissamosrentacar.com/ jakieś 30km od Stalos, ale podstawiają auta gdziekolwiek. Na plus w zeszłym roku pracowała tam "miejscowa" Polka - może w tym też będzie. Nie miałem żadnych stłuczek czy innych incydentów zatem nie wiem jak wyglądają w takich sytuacjach.

Pozdrawiam

> Witaj . Tak , to samo Stalos .
                          > dzięki
    • Gość: aga69 Re: Kreta-wynajem auta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.04.12, 14:18
      Witam , czy ktoś miał do czynienia z tą wypożyczalnią ? Proponują nie całe 400euro za 7 dni , na busa dla 9 osób - z pełnym(bez wkładu własnego) ubezpieczeniem . W najbardziej polecanej , na tym forum , wypożyczalni chcą ponad 600euro .
      Proszę o info , jeśli ktoś się zetknął z tą wypożyczalnią .
      Pozdrawiam
      aga69
      • Gość: aga69 Re: Kreta-wynajem auta? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.12, 09:58
        Nikt nie korzystał z usług " sunny " ?
    • fresh Re: Kreta-wynajem auta? 08.04.12, 00:59
      Lucky, wypożyczając samochód podstawową sprawą jest ubezpieczenie i jego zakres oraz ewentualny wkład własny. Szczególnie jeśli chodzi o zawieszenie. Ja pożyczałem 3-letniego (trochę zjeżdżonego) Hyundaia, wiedziałem że pojadę nim na Balos, więc sprawdziłem czy ubezpieczenie obejmuje zawieszenie. Przeczytaj dokładnie umowę. Druga sprawa - warto zrobić fotki samochodu przy odbiorze, w razie problemów będą dowodem na stan samochodu przy oddawaniu. Całe moje doświadczenie opisałem tu Kreta - wypożyczenie samochodu. Mam nadzieję, że informacje będą przydatne.
      • Gość: zuzia Re: Kreta-wynajem auta? IP: 212.106.189.* 11.04.12, 09:19
        Cóż, my wypożyczamy z autowaya, ale zdarza się że jeździmy tam gdzie ta firma nie działa i wtedy bierzemy z lokalnych firm.
        I po wnikliwym przeczytaniu umów (mąż zna trochę grecki) zawsze jak do tej pory dopłacaliśmy za zniesienie udziału własnego od 5 do 7 eu dziennie.
        Dwa razy zdarzyła nam się typowa nieuczciwość, dawno temu na Krecie (wypożyczaliśmy pierwszy raz auto) wpisano nam kwotę tłumacząc że nie jest to udział własny tylko jakaś informacja i daliśmy się nabrać, drugi raz na Santorini, po wnikliwym przeczytaniu umowy podpisał ją pracownik wypożyczalni i wręczjąc nam do podpisu dopisał długopisem udział własny 300eu, zrezygnowaliśmy. Z tym udziałem własnym jest dziwnie. Zdarzyło nam się po przeczytaniu regulaminu zamówić auto z dopłatą za zniesienie udziału własnego przez internet, oczywiście podwieźli nam auto pod hotel z gotową umową nie uwzględniającą zniesienia udziału (i nie pobrano dodatkowej kwoty)

udanych wakacji
      • sobota6969 Re: Kreta-wynajem auta? 11.04.12, 10:44
        Ale takie ubezpieczenie zawieszenia nie obejmuje na ogół jazdy po drogach żwirowych itp. Z tego co się orientuję to na Balos można pojechać tylko terenówką aby mieć ubezpieczenie podwozia. Ja byłem na Balos Pandą i zgodnie z umową gdybym tam urwał zawieszenie to była by to moja wina, jeśli na asfalcie - szkody pokrywa ubezpieczenie. Jeśli nie macie ścisłego budżetu polecałbym jednak terenówkę na Balos na jeden dzień wypożyczyć.

Pozdrawiam

> Lucky, wypożyczając samochód podstawową sprawą jest ubezpieczenie i jego zakres
        > oraz ewentualny wkład własny. Szczególnie jeśli chodzi o zawieszenie. Ja pożyc
        > załem 3-letniego (trochę zjeżdżonego) Hyundaia, wiedziałem że pojadę nim na Bal
        > os, więc sprawdziłem czy ubezpieczenie obejmuje zawieszenie. Przeczytaj dokładn
        > ie umowę. Druga sprawa - warto zrobić fotki samochodu przy odbiorze, w razie pr
        > oblemów będą dowodem na stan samochodu przy oddawaniu. Całe moje doświadczenie
        > opisałem tu Kreta - wypożyczenie samochodu. Mam nadzieję, że inf
        > ormacje będą przydatne.
        • zo_h Re: Kreta-wynajem auta? 12.04.12, 10:18
          Tylko jedna uwaga ... niezależnie od tego jaki samochód wypożyczysz umowa jest zazwyczaj ta sama. Suzuki Jimny czy inny pojazd tego rodzaju daje Ci tylko lepsze możliwości przejazdu w terenie, kosztem znacznie gorszych możliwości jazdy po asfalcie. A jak coś się stanie ... no cóż odpowiedzialność ta sama. Warto jeszcze zauważyć, że samochody terenowe są zazwyczaj znacznie bardziej wiekowe.
        • fresh Re: Kreta-wynajem auta? 02.05.12, 22:40
          sobota6969 napisał:

> Ale takie ubezpieczenie zawieszenia nie obejmuje na ogół jazdy po drogach żwiro
          > wych itp. Z tego co się orientuję to na Balos można pojechać tylko terenówką ab
          > y mieć ubezpieczenie podwozia...

To musisz dopytać i wyczytać w warunkach ubezpieczenia. Ja Hyundaiem i30 pojechałem w 4 osoby i nie było problemu. Tyle, że jazda masakra, żeby profilaktycznie nie uszkodzić auta, to te 9 kilometrów żwirówki w jakieś 40 minut...
          • Gość: Romancad Re: Kreta-wynajem auta? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.07.12, 14:28
            Próbuję przed wyjazdem wynająć auto na 13 dni. Długi okres i można negocjować.
            Szukałem w necie dobrych wypożyczalni i z kilkoma rozpocząłem wymianę maili.
            Okazuje się, że cenniki wystawione na stronach nie są odpowiednie dla top sezonu, a tych odpowiednich nie ma, albo nie zawierają wszystkich kosztów. Zadziwiła mnie ostatnio wypożyczalnia KISSAMOS RENTALS, którą znalazłem wcześniej na forum jako godną polecenia. Niestety wieści były z przed 2 lat i firmie zaszkodziło powodzenie.
            Wybrałem auto, w cenniku koszt 2 tyg 375eu. Wysyłam maila - dostaję cenę 499eu.
            Pytam z czym mają problem, z dostawą do hotelu, czy z samym autem? W odpowiedzi zdziwienie, że nie przyjmuję warunków. Następna oferta po negocjacjach na to samo auto 450eu. Tym bardziej, że na stronie leci banner, że w sezonie 2012 jest promocja -10%.
            Generalnie udają "Greka" przy szczegółowych pytaniach. Odradzam wynajęcie.
            • sobota6969 Re: Kreta-wynajem auta? 18.07.12, 15:01
              Witam,
              ten przytyk z poleceniem to pewnie do mnie.
              1. Poniżej cytuję moją poprzednią wypowiedź i jak napisałem nie miałem u nich problemów a wręcz przeciwnie było to jedyna wypożyczalnia, która za friko postawiła mi auto z Kissamos do Heraklionu.
              >Ja korzystałem z www.kissamosrentacar.com/ jakieś 30km od Stalos, ale podstawiają auta gdziekolwiek. Na plus w zeszłym roku pracowała tam "miejscowa" Polka - może w tym też będzie. Nie miałem żadnych stłuczek czy innych incydentów zatem nie wiem jak wyglądają w takich sytuacjach.>
              2. Korzystałem z ich usług w czerwcu 2011 zresztą w tym roku też mam już zarezerwowane auto na wrzesień.
              3. Aż z ciekawości wszedłem na ich stronę i może nie jest to napisane otwarcie ale w banerze widnieje, że podane ceny nie obowiązują 1.07-15.09. Zapewne podyktowane jest to popytem w szczycie sezonu. Z tego co pamiętam pod koniec czerwca nie mieli już praktycznie samochodów do wynajęcia. Pewnie w lipcu miałbym ten sam zgryz co Ty.
              Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka