Dodaj do ulubionych

Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytanka?

12.05.04, 21:06
Hej
12.05 wróciłam z 12 dniowego pobytu na Krecie.
Rewelacja.
Przez cały czas mieliśmy samochód i dużo jeździliśmy. Jeśli ktoś niedługo
wyjeżdźa chętnie pomogę- oczywiście w miarę możliwości.
Obserwuj wątek
    • chiara76 Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan 12.05.04, 21:14
      ucieszyłaś mnie tą pogodą, wprawdzie nie zaraz , ale się tam wybieram:) już się
      nie mogę doczekać.
    • Gość: radol23 Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan IP: 213.155.168.* 12.05.04, 23:41
      A gdzie bylas dokladnie?
      ja jade w 10 lipca do Rthymnon.a ogolnie jak wrazenia????
    • czarodziejka1 Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan 13.05.04, 10:02
      Neronko też lecę za 3 tygodnie :) To będzie mój drugi raz na tej cudownej
      wyspie. Mam do Ciebie pytanie odnośnie strefy bezcłowej na lotnisku. Czy po
      naszym wejściu do UE nadal możemy tam robić zakupy? Ty napewno masz informacje
      z pierwszej ręki :)
      • neronka Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan 13.05.04, 10:33
        Cześć
        Nadal możemy robić zakupy w sklepach bezcłowych w Warszawie i Chanii (stamtąd
        wracałam).
        W Warszawie tani jest tylko alkohol, reszta się nie opłaca. Na Krecie zaś tylko
        lokalne alkohole, wszystkie pozostałe są droższe niż w normalnych sklepach.
        Co do wrażeń to cudownie:
        polecam wypożyczenie samochodu i jeżdżenie, jeżdżenie...... Wycieczki z
        rezydentami polskimi są do 3 razy droższe niż samodzielne bądź z biurami
        lokalnymi.
        Samochód radzę wypożyczyć już w Polsce przez internet bo na miejscu
        wypożyczenie jest bardzo drogie np. najtańsze auto na miejscu to min 45 euro za
        dobę (przy większej ilości dni małe zniżki). My wynajęliśmy Accenta z
        klimatyzacją za 200 euro z wszystkimi ubezpieczeniami za 12 dni.
        Moge podać biuro. Samochód podstawiają na lotnisko.
        • Gość: rena10 Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan IP: *.crowley.pl 13.05.04, 10:48
          Ja lecę na Kretę wprawdzie dopiero na początku sierpnia ale interesuje mnie
          możliwość wynajmu samochodu przez internet.
          Czy mogłabyś podać jakieś namiary i jak to załatwiać (zaliczka?)

Pozdrawiam
          Renata
    • zagussia Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan 13.05.04, 10:33
      gdzie dokładnie byłas, w hotelu, apartamencie, miałas wyzywienie czy jadłas w
      knajpkach, jakie ceny? jakie biuro?:)
      • Gość: klaryma Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan IP: *.brpo.gov.pl 13.05.04, 11:17
        Z tegio co zrozumiałam byłaś gdzieś w okolicach Platanias? Jeśli tak, to proszę
        podaj namiary na biuro lokalne oferujące wycieczki po Krecie. No i napisz coś
        wiecej o tym co widziałaś i gdzie byłaś.
    • Gość: ala666 Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan IP: *.smart.polish / 212.244.167.* 13.05.04, 11:34
      czy to przypadkiem nie Ty wcześniej pisałaś że wynajmujesz samochód przez
      polskie biuro i już bedzie czekał na Ciebie na lotnisku ?
      Jeżeli tak to proszę o informacje czy wszystko było Ok i jaki to koszt?
      • neronka Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan 13.05.04, 13:03
        Tak ja wcześniej pisałam na forum że wynajmuję samochód przez internet.
        Ceny wynajmu na miejscu są bardzo wysokie. Wynajmując przez internet można
        upomnieć się o zniżkę ok. 10-20%, poza tym cenę i warunki się negocjuje.
        Postaram się jutro podac tu na tej stronie linki do najtańszych wypożyczalni na
        Krecie. Wszystkie wypożyczalnie mają filie w większych miejscowościach więc nie
        ma problemu z odebraniem samochodu gdzie się chce. Chociaz najtaniej jest jak
        podstawią go od razu na lotnisko i tam też samochód się oddaje.
        Najlepiej wszystko dograć sobie mailami wcześniej przed wyjazdem. Trzeba wysłać
        zapytania do kilku biur i porównać ofertę.
        Samochód mieliśmy nowy- Hyundai Accent, miał na liczniku 2000 km. Wszystko było
        w najlepszym porządku. Płaciliśmy na miejscu przy odbiorze samochodu. gotówką.
        Ale część firm chce wcześniej zaliczkę z Visy.

Teraz o cenach ogólnie:
        Kreta jest droga. Może ze względu na olimpiadę ceny są wyższe niż w zeszłym
        roku. Wszystko ok. 2 x droższe niż w Polsce. Tylko makaron trańszy.
        W knajpkach sałatka 2-3 Euro, kawa od 2 e wzwyż, porcja suvlaków czy gyros ok.
        5 e.
        Wstęp do Knossos 6 e i do muzeum kolejne 6 e.
        Nie warto brać w hotelu all inclusive, znajomi mieli i jedzenie było byle
        jakie. Ogólnie w hotelach 3, 4 gwiazdkowych śniadania są marne, jednostajne.
        My byliśmy w apartamentach w miejscowości Kato Stalos koło Chani- bez
        wyżywienia. Dużo jeździliśmy po całej Krecie i jedliśmy po drodze gdzie się
        dało.
        Biur turystycznych lokalnych nie spisałam a nazw nie pamiętam ale w każdej
        wikszej miejscowości turystycznej jest ich tyle że po przejściu jednej ulicy
        można wybrać co się komu podoba. A ceny wycieczek w tych biurach są już podobne.
        Co do wyjazdu sierpniowego to nie radzę bo jest olimpiada i ceny mają jeszcze
        bardzo wzrosnąć na miejscu , poza tym jest wtedy najwięcej turystów i
        najgoręcej- niestety. Już teraz jest blisko 30 stopni. Ale jest super.
    • neronka Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan 13.05.04, 13:11
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=6755706
      To link do postu Betinki z której odkryc skorzystałam na Krecie.
      Pojechaliśmy w polecane przez nią miejsca, czyli:
      - Elafonissi - plaża rewelacja, jak na Karaibach
      - plaża Falasarna
      - plaża i zatoka na Balos, oraz wyspa piratów Gramvussa
      - Red Beach oraz plaża w Matali
      - wąwóz Samaria
      - wąwóz Tapolia
      - Knossos
      - wyspa trędowatych Spinalonga
      - miasteczko Chania i Retymon- urocze stare uliczki
      - płaskowyż Lashiti i wiatraki

Ale wszędzie kręte drogi, wielkie góry- także trzeba być niezłym kierowcą.
      • Gość: Preslaw Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.04, 16:45
        A z jakim biurem podróży warto jechać na kretę?
        • neronka Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan 13.05.04, 20:49
          Ja byłam z biurem Rainbowtours- bardzo polecam. Rewelacyjny pilot rezydent na
          miejscu- Radek.
          Z nami lecieli też z Open Tours i też byli zadowoleni.
    • Gość: mielin Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.05.04, 18:29
      Czy mogłabyś podać nam dokładne ceny w knajpkach (np. czy te souvlaki i gyros
      to w barku i do ręki czy w tawernie?), i w sklepie np. wody, piwa, owoców?
      Pozdrawiam Mielin
      • neronka Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan 13.05.04, 20:47
        Ceny:
        pomarańcze 1 kg - 0,6 e
        masło - 2,20 e
        margaryna do chleba, małe pudełko od 0,9 e
        chleb - 0,65 e
        wino retsina 0,3 l - ok. 1 e w zwykłym sklepiku, ok. 0,6 e w supermarkecie Inka
        lub Champion
        wino zwykłe 0,75 l- od 2,5 wzwyż
        woda mineralna 6 szt x 1,5 l- 1,40 e
        ziemniaki 3 kg- 2 e
        feta za 1 kg - od 4 e wzwyż
        tzatziki 0,5 kg - 1,30 e
        pomidory 1 kg- 1,5 e
        papryka zielona 1 kg- od 0,8 e
        makaron spagetti - paczka od 0,5 e
        mleko skondensowane puszka - 0,5 e
        zupki gorący kubek 3 szt- 3 e
        oliwki za 1 kg - od 3 e
        miód mały słoik - od 3 e
        płatki Nestle , chocapick - 2,50 e
        oliwa z oliwek 0,25 l- 2 e
        sok w kartonie 1 l - od 0,8 e

Ogólnie w dużych supermarketach jak Inka czy Champion ceny są przyzwoite
        natomiast w tzw marketach czyli sklepach w miejscowościach turystycznych jest o
        wiele drożej.

Jedzenie w tawernie, czyli z kelnerem do stolika:
        porcja mięsa np. gyros z frytkami 5-7 e
        talerz mięs z grilla - 8,5 e
        mussaka- 5 e
        dolmadakia- 5-6 e
        wino lokalne najtańsze za 0,5 l - 5 e
        frytki - ok. 2 e
        sałatki- od 2 e wzwyż
        cola, woda, itp. - 1,50-1,80 e
        pizza- od 5 e
        crepes z dodatkami od 3 e wzwyż
        lody porcja z dodatkami od 5 e
        sałatka owocowa z bitą śmietaną- 5 e
        jogurt z miodem - od 1,5 e
        owoce morza porcja od 15 e

Natomiast suvlakipita kupione na ulicy na wynos to ok. 2 e
        lody w rożku algida - od 1,50 e
        gałka loda- 0,8 e
        pocztówka- 0,15-0,3 e
        znaczek- 0,65 e
        • mielin Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan 14.05.04, 13:32
          Ojej Dzięki wielkie Neronka!!! Jesteś niezawodna! Myślę, że teraz mój mąż
          bedzie w pełni usatysfakcjonowany wieściami o cenach. Ja natomiast
          troszeczkę "zazdroszczę" Ci tej Krety i po tym co napisalaś, że zwiedzilaś
          widzę że ponowne odwiedzenie jej przez nas jest konieczne! Kto wie czy nie w
          tym roku, na Jesieni??
          Niestety nie jesteśmy zmotoryzowani. A orientujesz się może, czy w te miejsca
          (np.te plaże) dojeżdzjaą ichniejsze -zresztą świetne, co pamietam sprzed kilkiu
          lat- autobusy??? Lassithi np. widzielismy i dojechaliśmy autobusem
          dalekobieżnym i Spinalongę też przez dojazd do Agios Nikolaos. Bardziej
          interesuje mnie południe wyspy, jak z autobusami? I zaciekawił mnie ten drugi
          Kanion...
          Pozdrawiam M.
          • Gość: angelika Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan IP: *.proxy.aol.com 14.05.04, 13:39
            Mam pytanie,bo rowniez sie wybieram na Krete (polnocna czesc wyspy)i
            slyszalam,ze na plazy nie ma jak przejsc- tyle jest meduz.!!!!Chcialabym jednak
            sie jeszcze o tym upewnic od osoby,ktora juz tam byla...
            • neronka Meduzy 14.05.04, 18:07
              Na północy wyspy meduz nie widzieliśmy na żadnej plaży, natomiast na południu
              owszem- ale takie malutkie, nieszkodliwe.
              Mówili nam że to kwestia sezonowa, że teraz jest ich więcej a potem na lato
              odpływają wgłąb morza jak się ono ociepli.
          • neronka Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan 14.05.04, 18:05
            Jeśli chodzi o zmotoryzowanie to polecam wynająć samochód na cały czas pobytu i
            po prostu jeździć.
            Jak wynajmie się samochód przez internet z Polski, to my za 12 dni zapłaciliśmy
            tyle co na miejscu płacilibyśmy za 3-4 dni. Naprawdę warto.

Wąwóz Tapolia to wąwóz po drodze na plażę Elafonissi na pd-zach wyspy. Jest
            porównywalny z Samarią ale nie trzeba iść tylko jedzie się samochodem.
            Autobusy owszem jeżdźą wszędzie i na pd też, ale mimo wszystko polecam
            samochód, jest się niezależnym i można dojechać gdzie się chce.
            • Gość: ala66 Re: Pilne IP: *.chello.pl 15.05.04, 12:47
              Proszę o adresy internetowe z wypożyczalniami samochodów - może te z których
              korzystałaś. Albo chociaż jakieś wskazówki jak szukać.
              Dziękuję z góry i czekam na szybką odpowiedż.
              • Gość: Preslaw Re: Pilne IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.04, 19:29
                Ja też jestem bardzo zainteresowany adresami internetowymi do wypożyczalni
                samochodów.
                • Gość: Preslaw Re: Pilne IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.04, 19:31
                  Zapomianiełem się zapytać, czy znasz miejscowsć Amoudara i gdzie to jest, w
                  której części wyspy i biuro z Poznania o nawie EccoHoliday?
                  • Gość: ala666 Re: Pilne IP: *.chello.pl 15.05.04, 19:57
                    Amoudara to miejsowość kilka kilometrów na zachód od Iraklionu.
    • Gość: Pytanie o apartam Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.04, 20:23
      6 lat temu byłam na Krecie właśnie w Kato Stalos .Mieszkałam w pensjonacie
      Elizea -cudowni właściciele Nikolas i Elizea( Włoszka).Szukam jakiejś strony
      internetowej Chanii ponieważ nie mogę odszukać tego pensjonatu .W aktualnych
      polskich katalogach nie mogę znaleźć .Zastanawiam się nad wykupieniem samego
      przelotu i potem udania do Elizy .Nie wiem czy możesz mi coś podać .A,
      • Gość: ala666 Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan IP: *.chello.pl 15.05.04, 20:31
        może to jest ten adres?
        www.crete.tournet.gr/Villa_Elizea-sm-977-en.jsp
        • Gość: Iwona Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.04, 09:51
          Dziękuję za ten adres najprawdopodobniej to ten .
      • Gość: ala666 Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan IP: *.chello.pl 15.05.04, 20:33
        może to jest adres, którego szukasz?
        www.crete.tournet.gr/Villa_Elizea-sm-977-en.jsp
      • neronka Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan 16.05.04, 20:03
        Nie wiem czy będzie ci się opłacało wykupywać sam przelot i do tego na miejscu
        apartamenty.
        To wychodzi dość drogo.
        Na Kretę latają tylko czartery z biur podróży. Lepiej wykupić w jakimkolwiek
        biurze najtańszy pobyt z przelotem (ok. 750 zł już można trafić) a potem udać
        się do Elizei........
    • neronka Wypożyczalnie samochodów------------------- 16.05.04, 20:00
      Słuchajcie nie odzywałam się wczoraj bo jestem w stałym kontakcie z "moją"
      wypożyczalnią z Krety i...... zaproponowali nam tzn. mnie i mojemu mężowi
      poprowadzenie ich filii w Polsce. Tzn. poprowadzenie to za duże słowo ale chcą
      żebyśmy reprezentowali ich w Polsce. Jestem w trakcie tłumaczenia ich strony
      internetowej na polski i będę dogrywać szczegóły. Wszystko to stało się tak
      szybko że jeszcze jestem w szoku......

Oczywiście podaję adres internetowy, jeszcze bez polskiej strony:
      www.autoway-kreta.de/index_uk.html
      Jeśli więc ktoś byłby zainteresowany wynajęciem samochodu na Krecie i chce mieć
      pewność co do dogadania się z Grekami to zapraszam do mnie.
      Narazie proszę pisać tu na forum lub na mój adres gazetowy. Myślę że w
      przyszłym tygodniu będzie już adres mailowy po polsku na ich stronie.
      Ja dogram wszelkie szczegóły z właściecielem (Janisem). Mam obiecane że w
      ramach wchodzenia ich na polski rynek osoby załatwiające przeze mnie będą
      dostawały upust wobec cen jakie są w internecie. O tym jaka będzie wyssokość
      upustu zależeć będzie od ilości dni i typu wypożyczanego samochodu.
      Firma Autoway jest sprawdzona przez nas i jak pisałam wcześniej wszystko było
      ok. Zresztą na stronie można dużo poczytać.
      Samochód bez dodatkowych kosztów podstawiają na dowolne lotnisko na Krecie bądź
      odbiera się od nich we wskazanym miejscu.
      Nie płaci się nic w Polsce, ani kartą przez internet.
      Zapłata przy odbiorze samochodu na miejscu.
      pozdrawiam
      daga
      • Gość: Preslaw Re: Wypożyczalnie samochodów------------------- IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 16.05.04, 21:01
        Szanowna neronko, jak to dobrze spotkać kogoś takiego jak ty, właśnie
        potrzebujemy twojej pomocy. Bardzo chcielibyśmy wybrać się na Kretę w okresie
        od 23 maja do 30 maja bieżącego roku i jutro będziemy wiedzieli, czy biuro
        EccoHoliday ( o które we wcześniejszym poście pytałem) ma jeszcze miejsca. I
        bardzo chcielibyśmy wypożyczyć samochód na Krecie, nawet na cały okres naszego
        pobytu. Jeśli zgodziłabyś się nam pomóc, to byłoby wspaniale, bylibyśmy bardzo
        bardzo wdzięczni. Jeżeli wzystko będzie załatwione przez biuro podróży, to mamy
        mieszkać w miejcowości Amoudara, o ktorą też już wcześniej pytałem. Napisz co
        mamy robić, jak się z Tobą kontaktować. Na wszelki wypadek podaję nasz adres
        mailowy: paulawroc@poczta.onet.pl.
        • vvojtek29 Re: Wypożyczalnie samochodów------------------- 17.05.04, 10:24
          Wątek o wypożyczaniu samochodów na Krecie:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=5851241&v=2&s=0
          • neronka Re: Wypożyczalnie samochodów------------------- 17.05.04, 11:36
            Wątek podany powyżej jak widze jest sprzed roku i ceny nijak się mają do
            tegorocznych. Obecnie jest niestety dużo drożej.
            Prawo jazdy międzynarodowe należy mieć bo oficjalnie jest onmo w Grecji
            wymagane, ale nas przez 2 pobyty nikt nigdzie nie sprawdził. Nawet
            wypożyczalnia nie sprawdzała.
            Policję na Krecie widziałam 2 x przez 2 tygodnie a jeździliśmy dużo.
            • Gość: ala666 Re: Wypożyczalnie samochodów------------------- IP: *.smart.polish / 212.244.167.* 17.05.04, 11:46
              Piszesz, że wypożyczając samochód można powołać się na Ciebie - na Neronkę ?
              Proszę o więcej informacji, lecimy na Kretę 03-06 dużo czasu już nie zostało.
              Będziemy dwa tygodnie z tego samochód chcemy wypożyczyć na 7-10 dni (uzależniam
              od cen). A może lepiej na cały okres?
              • neronka Do Ala666 17.05.04, 13:00
                Hej Alu
                Napisz do mnie na priv albo podaj swojego maila to ja napiszę.
                Wypożyczalnia nie zna mnie jako neronkę bo to tylko moja ksywa tu na forum
                gazety wyborczej.
                Napisz mi jaki samochód by cię interesował i z jakiego lotniska bądź
                miejscowości.
                Ja skontaktuję się bezpośrednio z Janisem, bądź jak wolisz zrobisz to sama.
            • vvojtek29 Re: Wypożyczalnie samochodów------------------- 17.05.04, 12:50
              Nie neguję Twoich informacji co do tegorocznych cen, ale mówienie i pisanie, że
              przez internet jest zawsze taniej chyba nie jest zgodne z prawdą. Można zawsze
              także na miejscu cenę negocjować i można trafić na specjalne promocje. I coś mi
              się wydaje że trochę tu w prywatym interesie działasz.
              • neronka Re: Wypożyczalnie samochodów------------------- 17.05.04, 12:57
                Nie, no bez przesady. Narazie nie mam żadnego interesu.
                ale wróciłam tydzień temu i wiem że w internecie były ceny za ok. 30 e za dobe
                prz 1-3 dniach a na miejscu ludzie płacili ok. 45 e za ten sam samochód i czas
                więc napisałam tylko to co widziałam. Polacy którzy lecieli z nami zapłacili
                150 e za 3 dni a my 200 e za 12 dni więc chyba to jest róznica.
                A zeszli 3 miejscowości turystyczne zanim wybrali i wynajęli ten samochód bo
                szukali dobrej ceny.
                ale oczywiście każdy zrobi jak chce. Ja nikogo nie namawiam, służę tylko poradą.
                • Gość: bah7 Re: Wypożyczalnie samochodów------------------- IP: 213.192.80.* 17.05.04, 13:08
                  Może wiesz, dlaczego w necie na stronie Janisa nie ma jego rewelacyjnych cen?...

bah7
                  • neronka Re: Wypożyczalnie samochodów------------------- 17.05.04, 13:27
                    Myślę że nie ma cen bo oni ustalają je indywidualnie w zależności od ilości
                    dni, typu samochodu itp. To właśnie stwarza możliwość negocjacji.
                    Chociaż w sumie masz rację, ceny powinny być, żeby wiedzieć na czym się stoi.

Podaję tutaj tez linki do innych wypożyczalni które mają ceny na stronach:
                    www.zorbas.nl/new_page_6.htm
                    www.kissamosrentacar.com/
                    mermaidcars.tripod.com/mermaidcarrental/id8.html
                    Można sobie je porównać , a ja oprócz tego sprawdzę ceny w Autowayu na
                    konkretny samochód i termin.
                    • neronka Re: Wypożyczalnie samochodów------------------- 17.05.04, 13:31
                      I jeszcze inne:
                      www.palaikastro.com/lionsrentacar/prices/index.html
                      georgioupoli.net/rentals/eurorent/eurorentgb.htm
                      www.ansotravel.com/rentals.html
                • gale Re: Wypożyczalnie samochodów------------------- 05.06.04, 21:04
                  neronka napisała:

> wiem że w internecie były ceny za ok. 30 e za dobe
                  > prz 1-3 dniach a na miejscu ludzie płacili ok. 45 e za ten sam samochód i
                  czas
                  > więc napisałam tylko to co widziałam. Polacy którzy lecieli z nami zapłacili
                  > 150 e za 3 dni a my 200 e za 12 dni więc chyba to jest róznica.

O tej porze roku mozna na Krecie wynajac auto od EUR 24 za dobe (100 km
                  dziennie, pelne ubezpieczenie i podatek wliczone), ten sam samochod kosztuje
                  EUR 165 za 7 dni, co daje nam EUR 23,58 za dobe. Kolejny dzien EUR 22. Mowie tu
                  o suzuki alto albo daewoo matiz, oczywiscie z klimatyzacja, w Kastelli. Bardzo
                  podobne ceny (choc o jakies EUR 3 wyzsze) proponuje Kalfaki Speed z Chania.

Czegos zatem nie rozumiem, choc bron Boze nie chce Ci zarzucac niczego - czy
                  rzeczywiscie mowisz o najtanszych autach, ktore oferuje reprezentowane przez
                  Ciebie biuro? Czy o autach "ze srodkowej polki", takich jak hyundai accent czy
                  suzuki baleno?
                  • neronka Re: Wypożyczalnie samochodów------------------- 06.06.04, 20:05
                    Hej gale
                    Tutaj mowa była nie o najtańszych autach ale o Citroenie c3 i hyundaiu accencie.
                    Także są to auta z cat. C1 lub D w zależności od firmy.
                    Natomiast z pełnym ubezpieczeniem i bez limitu km, a to ważne, bo cóż to jest
                    100 km dziennie?
                    • gale Re: Wypożyczalnie samochodów------------------- 06.06.04, 21:14
                      A to w takim razie rozumiem i sie nie wymadrzam :) Moze rzeczywiscie byloby po
                      prostu klarowniej gdyby na stronie internetowej firmy pojawil sie cennik,
                      chocby nawet bez upustow. Ludziska mieliby mozliwosc zorientowania sie jak to
                      wyglada w porownaniu z innymi wypozyczalniami, ze oferta jest atrakcyjna itd.

Kurcze, mialem sie nie wymadrzac... ;))

Milego,
                      • neronka do gale 06.06.04, 21:20
                        Wiesz też tak chciałam, ale szef Autowaya ma taką zasadę że nie podaje cen na
                        żadnj ze stron ani na niem, ani na ang, ani na franc., więc i na polskiej ich
                        nie ma.
                        Myślę że to dlatego żeby ludzie pisali i pytali a wtedy on ma możliwość
                        opuszcznia tych cen żeby przyciągnąć klientów.........
                        Ale powalczę z nim jeszcze żeby umieścił ceny na stronie, mi tez byłoby
                        łatwiej, bo ludziska pytają i pytają......
                        • Gość: bah7 Re: do Neronki... IP: *.karwiny.multicon.pl / *.karwiny.multicon.pl 06.06.04, 23:16
                          Gale ma rację...
                          W/g mnie, poważna strona internetowa _wiarygodnej_ wypożyczalni powinna mieć
                          min 2 rzeczy, aby nie odstraszać klientów:
                          - adres(y) firmy {że nie firma "krzak"};
                          - szczegółowy cennik {oczywiste}... Na G. Canarii utargowałem Punto-cabrio z
                          245,- EUR /tydz. na 175,-, ale samo targowanie jest dla mnie bardzo
                          nieprzyjemne (chyba, że towar ma jakieś wady)...

Pozdrawiam

bah7
        • neronka Re: Wypożyczalnie samochodów------------------- 17.05.04, 11:41
          Zaraz skontaktuję się z Autowayem.
          Napisz mi proszę na adres:
          neronka@gazeta.pl lub daga.gorgol@wp.pl
          w ile osób jedziecie, i jaki samochód by was interesował.
          Ja sprawdzę ceny, oczywiśćie z pełnym ubezpieczeniem, bo firmy często w
          internecie podają gołe ceny za samochód, bez ubezp. ludzi czy np. opon lub
          lusterek.
          Miejscowości Amoudara nie znam, z Ecco Holiday też nie podrózowałam.
          Jak tylko będziesz wiedzieć czy jedziecie daj znać i dowiedz się dokąd
          przylatujecie bo to ważne.
          daga
      • Gość: Betinka Re: Wypożyczalnie samochodów------------------- IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 11:49
        Mam nadzieję że przed naszym wylotem (03.06) będziesz miała już wszystko
        dograne i powiesz mi ile zapłacę za Nową Pandę na 7 dni (albo i więcej):-)
        PS cieszę się że korzystłaś z moich wskazówek i prosze powiedz gdzie jest ten
        drugi wąwóz...
        • neronka Re: Wypożyczalnie samochodów------------------- 17.05.04, 12:51
          Hej Betinko
          Przed samym wyjazdem trafiłam na Twoje opisy najpiękniejszych miejsc na Krecie,
          wydrukowałam tak w razie czego i..... dzięki tym wskazówkom trafiliśmy na Balos
          samochodem i na Red Beach w Matali.
          Od 12 maja na Balos są rejsy ale my byliśmy wcześniej i droga lądowa była
          jedyną możliwą.
          Dzięki bardzo za tamten wątek.
          Ten drugi wąwóz to Tapolia, jedzie się przez niego po drodze na Elafonissi z
          Kissamos. Pewnie jechałaś?
          Na mnie zrobił duże wrażenie, jest tam taki tunel jednokierunkowy......
          Pandę Ci sprawdzę dziś albo jutro.
          Ma być z klimatyzacją? Odpiszę jak tylko będę coś wiedziała.
          Aha i napisz z jakiego lotniska chcesz odbierać samochód.
          Zazdroszczę Ci że jedziesz.......
          pozdrawiam
          • Gość: madzia bylam w amudarze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.04, 15:20
            ja bylam w amudarze wiec jak ktos ma jakies pytanka to chetnie odpowiem:):)
            • Gość: Preslaw Re: bylam w amudarze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 16:11
              Szczerze powiem, że trochę się zgubiłem, bo nie wiem, kto komu odpowiada. Jeśli
              wszytsko dobrze pójdzie, to 23 maja 2004r. będziemy lądować na Krecie,
              prawdopodobnie w Heraklionie, bo jak się dowiedziałem, Amoudara, to jakby
              przedłużenie (dzielnica) Heraklionu. Jesteśmy zaiteresowani wypożyczeniem
              samochodu, nawet do końca naszego pobytu, czyli do 30 maja. Ale teraz nie wiem
              jak to zrobić, czy wynająć przez internet jeszcze w Polsce, czy zrobić to na
              miejscu. Zwracałem się z prśbą w tej sprawie do neronki, bo ofiarowała swoją
              pomoc, podałem adres mailowuy, jeśli byłby potrzebny, ale jeśli ty madziu,
              jesteś w stanie mi pomóc, to też chętnie skorzystam. Pytanie mam podstawowawe,
              czy lepiej jest wynająć samochód przez internet będąc jeszcze w Polsce, czy się
              tym nie przejmować i zrobić to będąc już na wyspie.
              • neronka Re: bylam w amudarze 17.05.04, 16:27

-Napisałąm do ciebie na priv.
                daga
              • Gość: Preslaw Re: bylam w amudarze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.04, 16:32
                Najwyraźniej potrzebuję już odpoczynku, bo wszystko mi się pomieszało. Właśnie
                przed chwilą dowiedziałem się, że neronka napisała do nas pod podany adres
                mailowy, a ja nie otwierałem dzisiaj skrzynki. Otwierała Paulina. No i chyba
                nie przeczytałem wszystkich dzisiejszych postów. Za przeoczenie neronkę bardzo
                przepraszam, bo wyszło na to, że chyba jestem jakiś niewdzięcznik. A ja
                wszystkim bardzo dziękuję za wszelkie informacje. Jjak tylko będzoemy coś w
                sprawie wyjazdu wiedzieć odezwę się. Ten post nie oznacza jednak, że nie jestem
                zainteresowany informacjami od forumowiczki madzi. Wszytkie informacje są mogą
                się przydać. Pozdr.
                • neronka Re: bylam w amudarze 17.05.04, 17:00
                  No to teraz już rozumiem.
                  Pozdrawiam
                  Daga
          • Gość: Betinka Re: Wypożyczalnie samochodów------------------- IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.04, 20:39
            Interesowałby mnie samochód z klimatyzacją, najchętniej odebrałabym gdzieś
            blisko Stalidy (bo tam mamy mieszkać)
            Z góry dziękuję
            • neronka Do Betinki 17.05.04, 21:00
              Jeśli możesz podaj swojego maila, napiszę do Ciebie, mam już ceny.
              I nie wiem gdzie jest Stalida.
              • betinka8 Re: Do Betinki 18.05.04, 13:30
                betinka8@wp.pl, Stalida jest na wschód (ok12 km )od Hersonissos
                • neronka Re: Do Betinki 18.05.04, 16:53
                  napisałam do ciebie
                  • Gość: radol23 Re: Do Betinki IP: 217.153.6.* 18.05.04, 18:01
                    Ja jade w lipcu do rethymnon czy powie mi ktos cos o wypozyczaniu skuterow(nie
                    wodnych!) na krecie????????????????
    • Gość: cortina Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan IP: 217.173.195.* 18.05.04, 08:23
      jade do Kissamos Palace 24 .06 i chciałabym zarezerwowac autko z klimą juz
      teraz Neronka czy jest to mozliwe zeby zrobic to u Ciebie? Byłabym
      zainteresowana czy mogłabys odpisac , nie musisz na forum podaje swoj e-mail
      agnieszka.wierzba@umwo.opole.pl
      Z góry dziękuję
    • neronka Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan 18.05.04, 11:12
      Odpisałam na priv.

Informuję że jeśli ktoś byłby zainteresowany autkiem na Krecie to już można do
      mnie pisać w tej sprawie.
      neronka@gazeta.pl
      • Gość: ala666 Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan IP: *.smart.polish / 212.244.167.* 18.05.04, 12:28
        Wysłałam ptytania na podany przez Ciebie adres, Neronka może załóż nowy wątek
        np. "wypożeczenie samochodu na Krecie" tu się można już pogubić w tematach.
        • neronka Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan 18.05.04, 12:44
          Tak chyba to zrobię.
          Będzie nowy wątek, tylko z tego co widziałam takie wątki często usuwają z
          forum.........
          Odpisałam Ci na priv na temat warunków wynajmu.
          • neronka Wypożyczalnia samochodów 19.05.04, 20:29
            W sprawie wynajmu autka na Krecie proszę pisać na adres:
            autoway_polska@wp.pl
          • Gość: iwona Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan IP: *.kalisz.cvx.ppp.tpnet.pl 19.05.04, 23:21
            Neronko mam pytanie czy na Krecie można bez problemu wykupić sobie samemu (
            podobno tak ) obiadokolacje w tawernie na cały pobyt - słyszałam że jest o
            wiele lepsze jedzenie niz w hotelu a podobno cena 5-7 EUro za kolację .wiesz
            coś na tem temat .
            • neronka Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan 20.05.04, 10:56
              Oczywiście że w tawernach jedzenie jest smaczniejsze. Hotele raczej śniadania
              mają dość skromne, a obiadokolacje jednostajne. (no może nie w 5 gwiazdkowych).
              Trzeba pójść do jakiejś fajnej knajpki w okolicy i dogadać się z właścicielem.
              Im więcej tych kolacji i dla większej ilości osób tym taniej. Tylko trzeba
              dokładnie ustalić czy będzie wino, kawa itp.
              A potem: zależy od tawerny albo dają gotowe danie do stolika, albo masz wybór z
              karty (rzadziej). A ceny naprawdę różne, trzeba się dogadywać.
          • neronka Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytania 14.06.04, 10:42
            Wątek o wynajmie auta już usunęli:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=396&w=12737937
            także nie ma sensu zakładać osobnych wątków.
            • Gość: Graża Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytani IP: *.crowley.pl 14.06.04, 15:47
              Dlaczego usunęli, przecież forum powinno nam służyć pomocą, a nie utrudniać.
              • neronka Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytani 14.06.04, 16:35
                No właśnie nie wiem.
                Uważają to za reklamę a nie pomoc........
                Widzę w tym niewidzialną rączkę paru osób którym to nie odpowiadało. Ale mam
                nadzieję, że mimo wszystko moja pomoc się przydaje.
                I jeśli ktoś wrócił z Krety i ma nowe informacje to niech wpisuje. Łatwiej
                potem szukać.
    • kastor7 Dzięki za pomoc Neronko!!!!!!!! 15.06.04, 13:36
      Słuchajcie
      wróciłem we wtorek z Krety.
      Byłem tydzień i miałem autko cat. B od Autowaya. Załatwione przze Neronkę w
      Polsce. Wszystko sprawowało się super. Podstawienie pod apartamenty.
      W samochodzie full insurance, radyjko i cd. Klima działała.
      Na Krecie 30 stopni wiec się przydała.

Pozdrawiam Dagę i Janisa - do przyszłego roku!!!!!!!!!!!!!
      • neronka Re: Dzięki za pomoc Neronko!!!!!!!! 16.06.04, 13:48
        Dzięki Tadziu, mam nadzieję że spotkamy się w przyszłym roku na Krecie- już
        osobiście.........
        • maciek27 Re: Dzięki za pomoc Neronko!!!!!!!! 18.06.04, 16:24
          Czy to prawda że na Krecie jest 38 stopni?
          Czy to wogóle możliwe?
          Ktoś wie?
          Neronka?????
          • gale Re: Dzięki za pomoc Neronko!!!!!!!! 18.06.04, 22:15
            Jak widac, wczoraj maksymalna osiagnela 30 st. A wiec nie jest az tak zle.

Milego,
            • maciek27 Do Neronki ............. 21.06.04, 22:50
              Neronka
              Wysłałem do ciebie wczoraj 20.06 maila i nie mam odpowiedzi.
              Nadal czekam. Jestem zainteresowany wycieczkami.
              m.
    • Gość: paula Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan IP: 62.233.169.* 23.06.04, 21:06
      Neronka czy wiesz może jaka jest cena rejsu na Chrisi?
      Może się orientujesz jak tyle widziałaś?
      paula
      • neronka Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan 24.06.04, 12:30
        Bilet na Chrisi z Ireapetry to ok. 20 euro od osoby za całodniową wycieczkę.
        Chrissi jest przepiękna, to unikat. Złoty piasek, drzewa cedrowe.........
        Warto tyle zapłacić.
    • Gość: wazari szukam informacji IP: *.echostar.pl 24.06.04, 01:53
      witaj, przeczytalem pare listow do Ciebie i od Ciebie. widze ze rzeczywiscie
      masz sporo informacji i skwapliwie odpowiadasz na pytania. zatem moze zechcesz
      odpowiedziec na moje. otoz, wyjezdzam z moja dziewczyna na wycieczka na krete,
      chcemy jechac na dwa tygodnie do hotelu, z przelotem itp. na miejscu natomiast
      chcielismy w miare mozliwosci przedluzyc pobyt. jak sie pewnie domyslasz w tym
      celu musielibysmy znalezc jakies zajecie. wiec pytanie brzmi tak: czy twoim
      zdaniem dwojka studentow z polski z dobra znajomoscia angielskiego itd itp ma
      tam czego szukac jesli chodzi o prace w jakims pubie, czy cokolwiek? kompletnie
      nie wiem jak to wyglada na krecie i w ogole w grecji. nastawiam sie raczej na
      dwutygodniowe wakacje. jednak moze z twoimi wskazowkami moje przewidywania
      odroznia sie troche od prognozy pogodny i zyskaja choc sladowy przymiot
      pradopodobienstwa. z gory dziekuje.
      • gale Re: szukam informacji 24.06.04, 13:29
        Przy odrobinie szczescia i wysilku mozna dostac robote "na czarno", zwykle za
        jedzenie i spanie, tudziez ewentualnie niewielkie kieszonkowe, np. jako
        naganiacz w knajpach w miejscowosciach turystycznych. Na jesieni pojawia sie
        opcja na zbior oliwek, co jednak nie jest specjalnie ambitna i dobrze platna
        praca. Podejmuja sie jej glownie Albanczycy.

W Chanii nalezy pojawic sie o swicie na Platia 1866, ktora o tej porze stanowi
        jeden wielki posredniak dla pracownikow fizycznych (rowniez na czarno).
      • neronka Re: szukam informacji 24.06.04, 13:48
        Uważam że wyjazd na Kretę jest super pomysłem.
        Jeśli zależy Wam żeby być jak najdłużej to myślę że szkoda kasy na hotel z
        wyżywieniem to drogo wychodzi.
        Weźcie jakiś w miarę tani apartament np. Egli z Rainbow albo Catrine czy
        Little Bay z Triady, bez wyżywienia tylko z przelotem, a na miejscu
        próbujcie szukać jakiejś pracy.
        Jeśli znacie język to możecie próbować w knajpkach, tawernach itp.
        Albo jak pisze Gale - przy zbiorach pomarańczy, oliwek czy winogron na
        wiochach, albo w porcie przy myciu łodzi.
        Wiadomo że raczej będzie to fizyczna robota no ale zawsze to coś.
        Jeśli wam się nie uda to trudno, jak powiedziałeś będziecie mieć fajne
        wakacje.
    • Gość: ania Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan IP: *.il.waw.pl / *.il.waw.pl 25.06.04, 13:00
      Czy wiesz coś może o wycieczkach biura Dan Travel, proponowanych przez
      Kritikosa?
      • Gość: ala666 Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan IP: *.smart.polish / 195.164.7.* 25.06.04, 13:49
        W pierwszej połowie czerwca bałam w Kato Gouves i korzystałam z usług biura Dan
        Travel. Wszystko jest tak jak opisuje Kritikos, może jedynie przy wykupie
        wycieczki na Santorini nie było tak dużej różnicy w cenie. Inne np. Spinalonga,
        mogłam wykupić u rezydenta za 44 Euro lub w Dan Travel za 24 Euro i.td. Jeżeli
        chodzi o polskich pilotów wycieczek Piotra i Małgorzatę to są bardzo solidni,
        sympatyczni i naprawdę mogą dużo przekazać ciekawych informacji. Z ich pomocą
        wynajełąm również samochód.
        Proponuję skontaktować się z Piotrem lub Małgorzatą po przylocie na Kretę,
        przecież to nic nie kosztuję i wtedy Sama wszystko ocenisz.
        Życzę super wypoczynku i troszkę zazdroszczę że mam to już za sobą.
        • Gość: ania Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan IP: *.il.waw.pl / *.il.waw.pl 25.06.04, 14:00
          dziękuje za odpowiedz, interesuje mnie głównie wycieczka na Santorini, czy
          mogłabys cos więcej powiedzieć, ile kosztuje (dla 6 letniego dziecka), w jakie
          dni sie odbywa, jak jest zorganizowana? Czy nie wiesz czy swoim zasięgiem
          obejmują również okolicę Chanii? Bedę bardzo wdzięczna za odpowiedz,napisalam
          na adres podany przez Kritikosa, ale nikt nie odpowiada;(
          pozdrawiam
          • neronka Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan 25.06.04, 14:14

Myślę że Kritikos jeździ z wycieczkami i dlatego nie odpowiada. Może
            wieczorem.......
            Mają dobre ceny na wycieczki więc może warto?
            Ale z tego co wiem to oni jeżdżą z Hersonissos i wsch częśći Krety a Ty
            będziesz koło Chanii więc nie wiem......
            Ale pisałam Ci że naprawdę w okolicach Chanii jest mnóstwo biur lokalnych które
            robią różnego rodzaju wycieczki więc napewno coś znajdziecie na miejscu.
            Pozdrawiam
            Daga
            • Gość: Ala666 Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan IP: *.chello.pl 26.06.04, 20:38
              Dan Travel ma swoje biuro w Agios Nikolaos Ty bedziesz w Chani więc to druga
              strona Krety i chyba nie prowadzą swoich usług w tych oklolicach. Ale warto
              sprubować w lokalnych biurach napewno dużo zaoszczędzisz.

Powodzenia i udanego wypoczynku.
    • Gość: Stanisław Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan IP: *.visp.energis.pl 28.06.04, 17:59
      Pani Dagmaro!
      Chciałbym podziękować na łamach tego forum za:
      - bardzo porządny samochód z klimatyzacją na Krecie
      - za podstawienie go i odebranie spod hotelu w Agios Nikolaos o ustalonych
      godzinach
      - za pomoc w wyborze miejsc do zwiedzania
      - za miłą i uprzejmą obsługę telefoniczną i internetową.

Jestem człowiekiem tzw. starej daty, moja znajomośc języka jest na niewysokim
      poziomie i dlatego zdecydowałem się na wynajęcie samochodu już w Polsce.
      Nie żałuję i z czystym sumieniem mogę polecić Pani osobę i firmę dalej.
      Z poważaniem
      Stanisław K.
      • neronka Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan 30.06.04, 12:46

Dziękuję panu Stanisławowi za ciepłe słowa i przepraszam że dopiero teraz, ale
        wcześniej nie widziałam tego wpisu.
        Pozdrawiam
        Daga
        www.autoway.gr/index_pl.html
        • Gość: patrycja Re: Właśnie wróciłam z Krety - może jakieś pytan IP: *.oil.lublin.pl 08.07.04, 15:49
          Witam, chciałabym zapytać Dagmary w jaki sposób się skontaktować, chodzi mi o
          wypożyczenie samochodu na Krecie , ( będziemy w Agios Nikolaus) w teminie od 22
          lipca. Pisałam na adres autoway, ,ale odpowiedzi nie dostałam Pozdrawiam -
          Patrycja
          • neronka Do Patrycji 08.07.04, 17:00
            Patrycjo dostałam od Ciebie zapytanie (chyba od Ciebie) i odpowiedziałam.
            Jeśli nie dostałas maila to podaj proszę swojego lub napisz na
            neronka@gazeta.pl albo autoway_polska@wp.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka