Gość: Huba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.06.11, 12:15 Słyszałam że wszystkie te palże są piękne ale na którą plażę jest najłatwiejszy i tym samym najszybszy dojazd z Hersonissos Preveli, Xserokambos czy Vai Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elena1_1 Re: Którą plażę na KRECIE 28.06.11, 08:02 Preveli po ubiegłorocznym pożarze nie jest już chyba najpiękniejszą plażą.Ładnych plaż mozna szukać na zachodniej Krecie-Elafonisi,Balos,Falasarna, ale to pewnie bedziesz musiala wziąć pod uwagę na przyszłe wakacje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Huba Re: Którą plażę na KRECIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.11, 11:17 tak niestety na zachodnią Kretę troszkę za daleko. Sugerujesz więc że na Priveli nie opłaca się już w tym roku jechać? Odpowiedz Link Zgłoś
zo_h Re: Którą plażę na KRECIE 28.06.11, 11:44 W zeszłym roku w sierpniu wyglądało to tak: Pożar na plaży Preveli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Huba Re: Którą plażę na KRECIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.11, 11:54 oj to rzeczywiście straszny widok.... przygnębiający. Też sugerujesz aby tak nie jechać? Odpowiedz Link Zgłoś
pigmejka1607 Re: Którą plażę na KRECIE 28.06.11, 11:55 Z tych 3 podanych najlatwiej dostac sie do VAI. Widoki podczas jazdy niezapomniane, szczegolnie od Agios Nikolaos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Huba Re: Którą plażę na KRECIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.11, 12:14 A damy radę w ciągu jednego dnia zrobić trasę Elounda - Spinalonga - Agios Nikolaos - Vai? Czy może coś powinniśmy zobaczyć jeszcze w ciągu tej trasy? Odpowiedz Link Zgłoś
pigmejka1607 Re: Którą plażę na KRECIE 28.06.11, 12:21 Rejs na Spinalonge bym sobie odpuscila . Nie warto, tym bardziej, ze czas goni. Koniecznie Elounda i PLAKA. Z naciskiem na Plake. Potem w dol do Agios - koniecznie - potem plaza ISTRO (moja ulubiona) , bialy miekki piach , woda..ach... no i piekna trasa widokowa az do VAI.. i dalej tez:) Zdazysz w 1 dzien, ale trzeba sie sprezac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Huba Re: Którą plażę na KRECIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.11, 12:25 A co drugiego dnia radzisz? Myślimy o Matali a co po drodze czy też w drodze powrotnej? Odpowiedz Link Zgłoś
pigmejka1607 Re: Którą plażę na KRECIE 28.06.11, 12:34 Matale sobie odpuscilismy ( w ciagu 2 lat jakos jej nie zdazylismy zaliczyc:)) Natomiast polecam szczerze wyspe Chrissi oraz plaze na wschod od Ierapetry. Mozna polaczyc taki dzien, rejs na wyspe plus zwiedznie poludnia wlasnie....az do Gouduras...bo do Xeratokampos to juz moze nie starczyc czasu.. Odpowiedz Link Zgłoś
pigmejka1607 Re: Którą plażę na KRECIE 28.06.11, 12:40 poprawka - chodzilo mi o plaze Xerokampos .. super sprawa ale to dosc daleka wyprawa juz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Huba Re: Którą plażę na KRECIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.11, 12:42 Właśnie kusi nas Chrissi na zdjęciach wygląda powalająco... Odpowiedz Link Zgłoś
pigmejka1607 Re: Którą plażę na KRECIE 28.06.11, 12:52 Z Chrissi na poczatku zrezygnowalismy, bo wlasnie zdjecia nas jakos specjalnie nie zachwycily , ale w koncu machnelismy reka i poplynelismy - i gdyby nie fakt , ze nie wystarczylo juz czasu, to powtorzylibysmy ten wypad z pewnoscia ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Huba Re: Którą plażę na KRECIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.11, 12:59 No powiem szczerze że jakoś szkoda nam czasu aby spędzić tyle czasu w jednym miejscu... w tym czasie możemy zobaczyć kilka innych miejsc ale skoro piszesz że warto to może powinniśmy to przemyśleć Odpowiedz Link Zgłoś
pigmejka1607 Re: Którą plażę na KRECIE 28.06.11, 13:46 Na Chrissi mozna tylko plazowac, kapac sie i zbierac rozowe muszelki:) Jezeli jednak wolisz zwiedzanie i nie masz zbyt duzo czasu, to Chrissi sobie odpusc , bo Kreta ma tyle do zaoferowania, ze bezludna wyspe to sobie mozna zostawic na koniec, jak sie juz zrealizuje caly plan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Huba Re: Którą plażę na KRECIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.06.11, 16:03 No też tak pomyśleliśmy :) Uważasz że na Spinalongę szkoda czasu? Odpuścić tę wycieczkę na konto Vai?A co sądzisz o Fajstos? Czy też sobie odpuściliście? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milka Re: Którą plażę na KRECIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.11, 16:43 A ja jednak bylabym za Spinalongą ale z PLAKI. Kursuje tam kuter.Masz godzinę na zwiedzenie wyspy potem poerot do PLAKI. Najlepiej wybrać się rano przed wpłynięciem szarańczy z całej Krety. Gdy my wracaliśmy wpływały dopiero statki wycieczkowe. Jako ze bylo pusta wrazenia z wyspy niesamowite, potem juz niestety turysci depczą sobie po piętach. Odpowiedz Link Zgłoś
pigmejka1607 Re: Którą plażę na KRECIE 29.06.11, 08:41 Zgadzam sie z Milka co do tego rejsu na Spinalonge. Jesli raniutko wyjedziesz z Herso i dotrzesz do Plaki, to stamtad nawet rybacy Cie zawioza na wyspe, to rzut beretem. Ale wazne, bys zdazyla przed statkami i wycieczkami. My tak zrobilismy 2 lata temu, tyle ze z eloundy. Na wyspie bylo pusto :) Ale to wszystko zalezy, ile macie czasu. Ja zrozumialam, ze chcecie raczej wiecej zobaczyc, niz dluzej zatrzymywac sie w 1 miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
pigmejka1607 Re: Którą plażę na KRECIE 28.06.11, 16:52 My ruiny odpuscilismy w ogole, takze knossos, fajstos itp nie byly naszym celem z zalozenia. Jezeli masz dylemat Spinalonga czy Vai, to moim zdaniem VAI, chocby dla przejechania tej trasy, wyjatkowo malowniczej. Nie wiem, czego oczekujesz, co chcialabys zobaczyc i ile masz czasu na zwiedzanie ? Ja spedzialam 2 tyg w samej czesci wschodniej... a wszystkiego i tak nie zobaczylam na pewno... Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek33 Re: Którą plażę na KRECIE 28.06.11, 22:43 Co człowiek, to opinia; ja odpuściłbym Vai, nuda i nieprzyjemny zapach, drogę z AN do Sitii zapamiętałem jako męczącą i wracałem zahaczając o południowe wybrzeże. Za to Phaestos to dla mnie top 10 Krety, po drodze Gortyna a na koniec Matala (choć jak Vai bez rewelacji). Odpowiedz Link Zgłoś
pigmejka1607 Re: Którą plażę na KRECIE 29.06.11, 07:46 Dokladnie, co czlowiek, to opinia. My na ruiny nie zajrzelibysmy nawet, gdyby byly w top 3:) Dlatego musisz sobie sama odpowiedziec na pytanie, co chcesz zobaczyc, wyznaczyc priorytety, a potem google i szukasz...szukasz... Ja planowalalam oba wyjazdy na Krete pol roku przed, robiac notatki, studiujac mapy, trasy i wyznaczajac miejsca , ktorych nie moge ominac i te, ktore mozna sobie darowac. Droga z AN do Sitii i dalej, byla nasza najprzyjemniejsza, najlatwiesza i najszybsza trasa, jaka zrobilismy , bedac na Krecie Wschodniej. Nie wiem, co w niej moze byc meczacego, ale jak juz Wojtek napisal, co czlowiek, to opinia :) Odpowiedz Link Zgłoś
supersiua Re: Którą plażę na KRECIE 29.06.11, 07:56 A czy zwiedzałaś wioskę Kritsa? Czytałam że plażę Istro polecałaś więc na 100% ją zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
pigmejka1607 Re: Którą plażę na KRECIE 29.06.11, 08:25 Tak, Kritsa byla naszym pierwszym punktem po przyjezdzie. polecam link www.crete.pl/miasta/kritsa.html Mnie urzekla. Odpowiedz Link Zgłoś
pigmejka1607 Re: Którą plażę na KRECIE 29.06.11, 08:28 Jeszcze jedno, na zdjeciach uliczki sa puste, ale gdy my tam bylismy, to pootwieranych bylo wiele sklepikow z pamiatkami a na zewnatrz siedzialy babinki sprzedajace rekodzielo. Odpowiedz Link Zgłoś
pigmejka1607 Re: Którą plażę na KRECIE 29.06.11, 08:31 Co do Istro, zobaczyc to za malo....tam trzeba skorzystac z kapieli :) Nie wiem tylko, czy w pelnym sezonie turysci jej nie zatlocza :( Odpowiedz Link Zgłoś
supersiua Re: Którą plażę na KRECIE 29.06.11, 08:51 a czy schodziliście do jakiejś jaskini czy też sobie odpuściliście? Odpowiedz Link Zgłoś
pigmejka1607 Re: Którą plażę na KRECIE 29.06.11, 09:03 hehe, my sobie musielismy wiele "odpusic", bo na wszystko nie wystarczylo czasu po prostu:) Jaskinia byla w planie...ale nie zostala zrealizowana z uwagi na problemy z samochodem. Odpowiedz Link Zgłoś
lolitalotta Re: Którą plażę na KRECIE 29.06.11, 12:28 Naturalnie porośnięta palmami - Plaża Vai, region Lasithi, możemy ja skojarzyć z reklamy Bounty (lata 80-te), źródła podają ze właśnie tam została nagrana, urokliwe miejsce i piękna złocista plaża i lazurowe wody w ogrodzie palmowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bomi Re: Którą plażę na KRECIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.11, 19:11 Koniecznie zaglądnijcie do klasztoru Moni Toplou ze wspaniałym zbiorem ikon. Odpowiedz Link Zgłoś