Dodaj do ulubionych

Wyspa Thassos

01.08.11, 13:13
We wrzesniu wyladuje ze znajomymi na wyspie Thassos. Jezeli osoby, ktore juz ja odwiedzily chcialyby sie podzielic swoimi wrazeniami i moze jakimis sugestiami, to bede bardzo wdzieczny.
Obserwuj wątek
    • Gość: dankucz Re: Wyspa Thassos IP: *.tarnow.mm.pl 07.08.11, 21:10
      Witam. W tym tygodniu wróciliśmy z tej wyspy. Wyspa jest przepiękna. Dużo zieleni i gór. Byliśmy na plaży Golden Beach. Plaża bardzo czysta i piaszczysta. Woda bardzo długo płytka no i oczywiście czyściutka i cieplutka. Jeśli chodzi o ceny to najbardziej zdzierają na lodach bo prawie 2 EURO za zwykłego rożka. Jeśli będę mógł jeszcze na coś odpowiedzieć to pytaj. Pozdrawiam
      • Gość: regina Re: Wyspa Thassos IP: *.unknown.vectranet.pl 08.08.11, 19:25
        A ja polecam Chillout, piękny zachód słońca, kaskadowo poustawiane leżaki i hamaki, super relaksująca muzyka, zgodnie z nazwą plaży zresztą. Polecam również wioskę Sotiros, w Skala Sotiros skręca się w stronę gór, na miejscu spacer wąskimi uliczkami i fajna knajpka gdzie można coś zjeść i napić się Mythosa.
    • Gość: mac Re: Wyspa Thassos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.11, 12:53
      Byłem w ub.roku na przełomie VIII/IX z itaki, hotel niby nowy(nie pamiętam nazwy) i jeśli chodzi o pokoje,czystość, basten itd. to tip-top, ale obiadokolacje kicha na maxa-żarcie z marketu odgrzewane w microwave.Samo Thassos ok, nie braliśmy auta, bo nie zabardzo jest gdzie jechać,wzięliśmy jako fakultet rejs statkiem i jakieś zwiedzanie.Ja oczekiwałem leniwego wypoczynku, posiadywania w knajpkach nad frutti di mare przy winku, nieco plażowania i to otrzymałem.Koneserzy zabytków antycznych raczej się nie nacieszą, dyskotekowi imprezowicze również.
    • Gość: sylwiaellada Re: Wyspa Thassos IP: *.12.238.169.dsl.dyn.forthnet.gr 13.08.11, 20:49
      Witaj
      Tak się składa,że właśnie jestem na Thassos.Mieszkamy w Green Sea Studios przy samej plaży Golden Beach w Skala Potamias.Plaża jest w miarę ok ale nie powala na kolana,jedynie w miejscu przed naszą miejscówką nie ma kamieni przy wejściu do wody.Same Skala Potamias i Skala Panagia to nic ciekawego,same knajpy.Ale jest to fajna baza wypadowa.Przyjechaliśmy tu samochodem więc odwiedzamy inne plaże.Najlepsza Paradise Beach (płytko przy wejściu,czysta,ciepła woda)jedynie dojazd kiepski na samą plażę w dół.Byłam też na Alyki,gdzie oprócz małej plaży są też antyczne kamieniołmy, bardzo malownicze ale zatłoczone miejsce.W pobliżu jest też Monastyr Michała Archanioła,bardzo ładne miejsce.Dziś uparłam się,żeby dotrzeć do Saliara (Marble Beach) niedaleko Makryamos Jest to unikalna plaża z białym marmurowym żwirkiem,lazurowa woda,bosko,fajna knajpka,dj puszcza super muzę.Niewątpliwy minus tej plaży to dojazd,ok 4 km dziurawą drogą grunową.Ale warto choć raz tam zajrzeć.
      Fajne miejsce to Panagia (jedzie się do góry nad Skala Panagia),stare domki,żródełka,wąskie uliczki.
      Dalej narazie się nie ruszyliśmy,wszystkie opisane miejsca w zasięgu 30 km od Skala Potamias.
      Ogólnie Thassos super,ale nie na siedzenie na jednej plaży,trzeba pojeździć,w przeciwnym razie nudy.
      Pogoda idealna,w dzień 29-34 stopnie,w nocy ok 18 (we wrześniu może być chłodniej).
      Płynęliśmy promem z Keramoti (30 euro auto + 4 osoby),wszystko sprawnie,szybko.
      W razie pytań służę

• Gość: Rob Re: Wyspa Thassos IP: *.dynamic.chello.pl 28.08.14, 20:35
        Plaża Golden Beach jest w Chrissi Amoudia i nie tam żadnych kamieni.

R.
    • erba Re: Wyspa Thassos 19.08.11, 13:38
      My byliśmy na początku sierpnia. Przyjemna, spokojna wyspa, na pewno nie dla wielbicieli nocnego życia, raczej dla pragnących leniwego odpoczynku. Plaże przeważnie piaszczysto-żywirowe, z pasem kamieni zaraz po wejściu do wody. Najładniejsze wg mnie to Paradise Beach (świetne fale, można godzinami siedzieć w wodzie) i Saliara (przepiękna, biała plaża). Ludzie mówili, że fajna jest też Psili Amos, bo piaszczysta i płytka, ale straszny tam tłum, więc sie nie wybraliśmy.
      Warto odwiedzić stolicę Thassos, Monastyr Michała Anioła i Theologos. A jak ktoś lubi skoki do wody to można się wybrać na Giola (naturalny "basen" w skałach), niedaleko wioski Astris, trzeba pytać miejscowych, bo nie ma drogowskazów.
      A i koniecznie trzeba się zaopatrzyć w maskę z fajką!
    • Gość: kalimera Re: Wyspa Thassos IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.11, 17:57
      Byłam na południu- miejscowość Limenaria.
      Plaże żwirkowo-kamieniste, niestety na całej długości południowego wybrzeża z pasem
      podwodnych skał , dużo jeżowców.W Limenarii sporo sklepów, tawerny różne wzdł€ż brzegu.
      Bardzo polecam tawernę na końcu Limenarii- u Stelakisa.Absolutnie fantastyczne i prawdziwe
      greckie jedzenie, rodzinny biznes, mili i uczynni gospodarze, mówią wszyscy po ang.
      Nad tawerną mają kilka pokoi- 30 euro za noc z klimą.
      tel/fax 2593051510
      Plaże: Psili Amos i Aliki
      W Limenarii, obok tawerny Stelakisa jest na wzgórzu Iris Gold sklep ze złotem
      czynny do 22, duży wybór, na dole jest fabryczka, dopasują w 5 minut wszystko, także zegarki mają w dużym wyborze.
      Jeśli płacisz za leżak na plaży to na większości plaż masz za darmo frappe lub piwo.Pilnuj tego.Theologos i monastyr Michała Archanioła- warto.
      Poniedziałkowy targ w Prinos- nie warto, same szmaty byle co.Miód i kandyzowane owoce kup w Theologos.Polecam wycieczkę do Filippi(na lądzie)Magiczne miejsce.
      • lussi99 Re: Wyspa Thassos 19.02.12, 15:04
        Chciałam się dowiedzieć , jak daleko jest z limenarii do plaży saliara beach?
        • Gość: Stefan Re: Wyspa Thassos IP: *.unused.atman.pl 23.03.12, 14:13
          Niestety Limenaria leży po drugiej stronie wyspy (na południu), a Salaria jest na północy.
    • Gość: Stefan Re: Wyspa Thassos IP: *.unused.atman.pl 06.09.11, 12:26
      Niedawno wróciłem - tutaj mój opis:
      forum.travelway.pl/topic-post44683.html#post44683
      możesz pytać o co chcesz, odpowiem.
    • Gość: Zbigy Re: Wyspa Thassos IP: 212.160.172.* 14.09.11, 16:08
      Jeżeli lubisz wędrówki po górach to zecydowanie polecam zdobycie najwyższego szczytu na Thassos - Ipsarion. Szlak zaczyna się w miejscowości Potamia, później czeka Cię 3-4 godz. marszu pod gorę. Drugie tyle z powrotem. Czasami jest b. stromo, ścieżka ledwo widoczna, ale... te widoki... Zapierają dech w piersiach. No i satysfakcja przy składaniu podpisu w książce na szczycie gwarantowana;-).

• Gość: iza Re: Wyspa Thassos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.12, 11:05
      my na ipsarię wjezdzaliśmy autkiem terenowym, polecam, super sprawa:)
      • Gość: Zuza Re: Wyspa Thassos IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.12, 12:10
        W tym roku z wysp to...Madera. Thassos w planach urlopowych na przyszły rok. Już stosowna mapa zakupiona :)
    • Gość: gość Re: Wyspa Thassos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.12, 13:04
      Czy może ktoś polecić jakąś sprawdzoną wypożyczalnię samochodów w Skala Potamias.

• ka_ja1 Re: Wyspa Thassos 31.03.12, 19:18
        Hej:) proszę o informację odnośnie poruszania się po wyspie autobusami, busami itp. (jestem świeżo upieczoną posiadaczką prawa jazdy i raczej wypożyczenia autka nie wchodzi w grę )Wybieram się do Skala Potamia i chciałabym zwiedzić kilka uroczych plaż oraz miasteczek. Proszę o info gdzie najłatwiej można dotrzeć miejskim środkiem lokomocji? Czy dostanę się w ten sposób na plażę Saliara??
        czekam na wszelkie wskazówki i wasze cenne rady:) Pozdrawiam!
    • Gość: Konra.dzik Re: Wyspa Thassos IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.13, 16:01
      Cześć
      W czerwcu 2012 byłem z narzeczoną (jeszcze wtedy nie) w Limenarii, hotel Antonios.
      Zajebiste miejsce do odpoczynku. Ta wyspa nie jest dla dyskotekowiczów, więc odpoczynek gwarantowany. Dzieci mało. Polecam skutery/motocykle na objazd wyspy, Theologos - najlepsze jagnie jakie jadłem, wyprawa do Kastro- źródełko i wodospadzik.
      Generalnie wyspa super.
      • Gość: Konra.dzik Re: Wyspa Thassos IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.13, 16:04
        Cześć
        W czerwcu 2012 byłem z narzeczoną (jeszcze wtedy nie) w Limenarii, hotel Antonios.
        Zajebiste miejsce do odpoczynku. Ta wyspa nie jest dla dyskotekowiczów, więc odpoczynek gwarantowany. Dzieci mało. Polecam skutery/motocykle na objazd wyspy, Theologos - najlepsze jagnie jakie jadłem, wyprawa do Kastro- źródełko i wodospadzik.
        Generalnie wyspa super.
        W Panagiji nad źródełkiem, przy oklaskach niemieckich turystów moje oświadczyny zostały przyjęte :D
    • Gość: M&M Re: Wyspa Thassos IP: *.olsztyn.mm.pl 19.01.14, 11:58
      Informacje dotyczące wyspy Thassos oraz dużo zdjęc , znajdziecie w naszej relacji.
      Zapraszamy na naszego bloga o podróżach : travelek24.blogspot.com/2014/01/o-naszej-podrozy-na-grecka-wyspe-thassos.html

Pozdrawiamy M&M
    • Gość: Karina Re: Wyspa Thassos IP: *.home.otenet.gr 25.08.14, 08:49
      Własnie jestesmy na Thassos-wspaniała wyspa, cudowna pogoda, sympatyczni Grecy- bardzo dobry wybór na wspaniałe wakacje.Jestesmy w Potos w hotelu Potos- mega komfort, pyszne jedzenie, wspaniała obsługa.
      • Gość: Daria Re: Wyspa Thassos IP: *.play-internet.pl 29.08.14, 16:32
        Karina powiedz cos więcej o hotelu i gdzie warto być, plaże, knajpy itp ponieważ w poniedzaiłek też tam się wybieram
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka