Dodaj do ulubionych

RODOS - TAK! HOTEL AMBELIA - NIEKONIECZNIE

11.06.04, 11:15
Hej, w poniedziałek wróciłam z dwutygodniowego urlopu na Rodos. Bylismy z
Triadą, w hotelu Ambelia w Genadi. Rodos jest piękną wyspą, którą warto
odwiedzić. ALE UWAGA - nie wykupujcie wycieczek po wyspie oferowanych przez
rezydentów (TRIADA) Nami opiekowała się pani EWA M.- żenada. Dziewczyna
kompletnie nie przygotowana. Myliła pojęcia np. kolaboracja z konspiracją -
szkoda kasy! Wycieczki organizowane przez rezydentów przypomniają te,
organizowane dla Niemców - jazda autokarem i pstrykanie zdjęć - zero
ciekawych i ważnych informacji. Szczególnie zapadła mi w pamięci wycieczka
dookoła wyspy (jesli dobrze pamietam 32 euro za osobę, dziecko pól ceny). Pół
godziny za miastem Rodos czterdziesto minutowy postój w tawernie przy plaży.
Pani rezydent nie raczyła nikogo poinformować, że w tym wolnym czasie można
było zwiedzic oddalone o 500 metrów ruiny heleńskiego miasta. Dodam, że
następnego dnia wypozyczyliśmy samochód (Punto z klimą za 25 euro -NIE PRZEZ
REZYDENTA - wtedy 35 euro) i zrobilismy sobie powtórkę z objazdówki.
Nie wierzcie rezydentom, którzy straszą przed zachodnim wybreżem Rodos - jest
spoko- trochę serpentyn i górek. Jeździliśmy z czteroletnim dzieckiem.
Przesadą było kasowanie za wycieczkę do Lindos (piękne miasteczko + akropol +
piszczysta plaża) 19 euro, gdzie autobus z Genadi 1,8 euro, dzieci gratis,
wstęp na akropol 6 euro, w soboty gratis.
Jesli chodzi o hotel Ambelia - standartd naszego motelu. Basen - OK, plaża
kamienista. Wyżywienie - bez komntarza. Śniadania w godz. 7-9 : czerstwe
pieczywo, szynka z przeszkodami - nasza mortadela, żółty ser, kawa- lura,
herbata, rozcińczony sok pomarańczowy, dzem. Czasami pomidory, oliwlki, feta,
jogurt z owocami z puszki. Obiado - kolacja - godz 19-20 - trochę lepiej.
Dało sie zjeść. Niestety, niemozliwością jest wytrzymac od 8 rano do 19 -
trzeba odwiedzić tawernę. Więc propnuję nie wykupować wyżywienia.
W okół hotelu brak jakiego kolwiek placu zabaw dla dzieci, boiska itp.
Acha - wg oferty pokoje wyposażone są w radio - kawałek deski na ścianiem,
dwa pokretła. Kiedy przyjechaliśmy - nie działały w żadnym pokoju. Po 3
dniach pojawił się specjalista, w naszym pokoju nie udało mu się naprawić juz
do końca turnusu (2 tygodnie) - pojechał po części:). Co do radia - pani z
recepcji puszczała 1 z trzech płyt - jak miała dobry hymor- Kayah + dwie
greckie. Pani rezydent jak zwykle nie potrafiła rozwiązać tego problemu.
Pomimo tych kilku uwag gorąco polecam Rodos
Pozdrawiam

Obserwuj wątek
    • Gość: mali_na Re: RODOS - TAK! HOTEL AMBELIA - NIEKONIECZNIE IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 12.06.04, 10:13
      Mogę wiedzieć ile zapłaciłaś za wyjazd?
      • aniaa13 Re: RODOS - TAK! HOTEL AMBELIA - NIEKONIECZNIE 14.06.04, 11:48
        oczywiście, to żadna tajemnica, 2 osoby dorosłe po 1500 zł + dziecko (4 lata) -
        1300. Pokój miał być z dostawką. Jak się okazało dostawka jest różnie
        rozumiana. Jako jedyni misliśmy łóżko polowe (raczej hamak). Pozostali jako
        dostawkę otrzymali normalne, trzecie łóżko. Nie wiem z czego to wynika.
        PA
        • marghot Re: RODOS - TAK! HOTEL AMBELIA - NIEKONIECZNIE 14.06.04, 12:33
          aniaa13 napisała:

> oczywiście, to żadna tajemnica, 2 osoby dorosłe po 1500 zł + dziecko (4
          lata) -
          > 1300. Pokój miał być z dostawką. Jak się okazało dostawka jest różnie
          > rozumiana. Jako jedyni misliśmy łóżko polowe (raczej hamak). Pozostali jako
          > dostawkę otrzymali normalne, trzecie łóżko. Nie wiem z czego to wynika.
          > PA

cóż, uważam że 1500zł w HB na 2 tyg. to na prawdę niewygórowana cena.
          stą też niezbyt urozmaicone jedzenie.
          oczywiście cena nie tłumaczy niekompetencji pani rezydent.
          a łóżka - hotel ma ograniczoną ilość zywkłych i wtedy udostępnia polowe.
          pozostali mieli więcej szczęścia.
          a rodos faktycznie - piękne miejsce :)))
        • Gość: mali_na Re: RODOS - TAK! HOTEL AMBELIA - NIEKONIECZNIE IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 14.06.04, 14:16
          aniaa13 napisała:

> oczywiście, to żadna tajemnica, 2 osoby dorosłe po 1500 zł + dziecko (4
          lata) -
          > 1300. Pokój miał być z dostawką. Jak się okazało dostawka jest różnie
          > rozumiana. Jako jedyni misliśmy łóżko polowe (raczej hamak). Pozostali jako
          > dostawkę otrzymali normalne, trzecie łóżko. Nie wiem z czego to wynika.
          > PA

Czyli podsumowując; za 1 osobę w hotelu z klimą i basenem oraz z dwoma
          posiłkami zapłaciłaś 1500zł/2tyg? Idź do biura podróży i pocałuj ich w rękę w
          podziękowaniu. Zasada jest prosta jak płacisz, tak masz. Tyle kosztuje miejsce
          w apartamencie, bez wyżywienia i z dojazdem autokarem.
          • aniaa13 Re: RODOS - TAK! HOTEL AMBELIA - NIEKONIECZNIE 14.06.04, 16:01
            MALI_NA,
            nie wiem czy pracujesz dla Triady, czy też nie, ale nie zgadzam się z Tobą i
            nie skorzystam z Twojej rady całowania nikogo w rękę. Cena wyjazdu nie była
            oczywiście wygórowana (chyba nie czytałeś/aś dokładnie moich uwag). Dziwne jest
            że to samo biuro, w tej samej cenie oferowało hotel również 3*, jednak
            propozycje kulinarne i nne atrakcje były bardziej urozmaicone. Większoć moich
            uwag kierowana jest w stronę pani rezydent, która pomimo uwag uczestników
            turnusu, nie potrafiła, czy też nie chciała pomóc.
            • marta76 Re: RODOS - TAK! HOTEL AMBELIA - NIEKONIECZNIE 14.06.04, 16:37
              byłam w Ambelii w tym samym czasie tylko przez tydzien.
              Oczywiście zgadzam się pod paroma wzgledami ale jakbym mialm jechac jeszcze raz
              na Rodos to być może wybrałabym sie ponownie do Ambelii.
              Co do cen to rzeczywiscie konkurencyjne bo ja za tydzien pobytu płaciłam 1600
              zł od osoby więc Wy nawet taniej a na dwa tygodnie.Wiem,że płaci sie za tydzien
              relatywnie więcej ale troszke przegieli z tymi wyjazdami na 2 tygodnie.
              Co do rezydentki nie mam uwag bo jakoś nie potrzebowałam szczególnie jej pomocy
              więc mam zdania.
            • Gość: mali_na Re: RODOS - TAK! HOTEL AMBELIA - NIEKONIECZNIE IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 15.06.04, 19:31
              Na cenę wycieczki składa się:ubezpieczenie(obowiązkowe) cena lotu, cena
              autokaru, hotel z posiłkami,pensja rezydentki i jej ubezpieczenie, wynajęcie i
              utrzymanie lokalu w kraju, pensje pracowników i może coś o czym nie wiem.

Skoro sam lot kosztował w ubiegłym sezonie 1000zł, oznacza to ,że ktoś
              utrzymywał was za 500zł przez 2 tyg. To daje 35 zł na dzień. Za 35 zł/dzień
              dostałaś nocleg z klimą, śniedanie na które tak narzekasz i obiadokolację.
              Dla kierowcy, rezydentki,pracowników biura już nic nie zostało.
              Dziewczyno, zejdź na ziemię i utrzymaj kogokolwiek za 35 zł!
    • Gość: ania Re: RODOS - TAK! HOTEL AMBELIA - NIEKONIECZNIE IP: 193.23.63.* 15.06.04, 15:59
      A jak Ci się podobała sama miejscowość Genadi, mam nadzieję ,że hotel nie był
      aż taki zły, bo mam zamiar tam pojechać we wrześniu. Pozdrawiam
      • marta76 Re: RODOS - TAK! HOTEL AMBELIA - NIEKONIECZNIE 15.06.04, 22:04
        dla mnie z mężem super.Genadi to cicha wioska przynajmniej przed sezonem.Małe
        uliczki prawie zero ludzi.Hotel tak jak pisałam ok tylko kiepskie jedzenie i
        nie chodzi tu o pieniądze tylko o brak inwencji moim zdaniem.I polecam tavernę
        Mama's Kitchen bardzo dobre jedzonko.
    • agasosz Re: RODOS - TAK! HOTEL AMBELIA - NIEKONIECZNIE 16.06.04, 10:18
      Pytanie do Aniaa13!!!
      Czesc ja jade do Ambelii 28 czerwca i mam pytanie o pokoje. Czy sa lepiej
      usytuawane - z tego co wiem Ambelia ma kilka budynkow? Mozesz cos poradzic?? Bo
      podczas zakwaterowania mozna miec wplyw na wybor budynku, czy pokoju i chetnie
      poslucham Twojej rady. A moze jeszcze jakies wskazowki dla majacych spedzic
      dwa tygodnie w Genadi wczasowiczow??
      Pozdrawiam.
      • Gość: mali_na Re: RODOS - TAK! HOTEL AMBELIA - NIEKONIECZNIE IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.06.04, 12:27
        Ambelia, składa się z 4 budynków położonych kilkanaście metrów od siebie.W bp
        prosiliśmy aby dano nam pokój koło znajomych i nie było problemu ze spełnieniem
        tej prośby. Przydział pokoi odbywa się tak jak w innych hotelach, recepcjonista
        rozdaje klucze wg listy sporządzonej wcześniej przez hotel. Nie wiem,czy
        istnieje jakiś klucz wg którego rozdają pokoje. Zauważyłam tylko,że ludzie po
        dwadzieścia kilka lat zakwaterowani zostali w najdalszym budynku. Było to
        słuszne ze względu na imprezy trwające do godzin rannych. W ten sposób byli
        mniej dokuczliwi dla rodzin z małymi dziećmi.Może to był przypadek?
        Genadi jest małą wioską, która po bumie turystycznym sprzed kilku lat podupada,
        stąd pozamykane niektóre sklepy i knajpy. Posiada jednak ta miejscowość swój
        urok, typowej greckiej wioski. Dyskotek brak, więc jeśli chcecie zabawić się
        wieczorem to do wyboru jest; spacer, kolacja w tawernie, lub pożyczenie
        samochodu i wycieczka na imprezę.
        Pozdrawiam i życzę udanych wakacji.
        • agasosz Re: RODOS - TAK! HOTEL AMBELIA - NIEKONIECZNIE 16.06.04, 13:13
          Dzieki za odpowiedz. Mam oczywiscie nadzieje na wspaniale wakacje i bardzo sie
          ciesze, ze Genadi jest spokojna miejscowoscia, bo nienawidze miejsc typu
          Jastrzebia Gora, Wladyslawo czy Jastarnia latem, a wlasnie tak wygladalo
          wiekszosc miejscowosci na Krecie, ktore widzialam w zeszlym roku. Ja bylam w
          Stavros w drugiej polowie sierpnia i bywalo, ze bylismy sami na plazy!!! I tego
          wlasnie szukam. Pozdrawiam serdecznie.
        • Gość: ania Re: RODOS - TAK! HOTEL AMBELIA - NIEKONIECZNIE IP: 193.23.63.* 16.06.04, 13:15
          Mama s Kitchen - jakie ceny są w tej tawernie, jeżeli mógłby ktoś napisać
          byłabym wdzięczna. Czy inne tawerny są dużo droższe, czy jest jakaś sympatyczna
          i tania nad morzem?
          pozdrawiam
          • marta76 Re: RODOS - TAK! HOTEL AMBELIA - NIEKONIECZNIE 16.06.04, 13:38
            ceny sa wszędzie podobne.Mama's jest daleko od morza tzn w samej wiosce ale
            jedzenie najlepsze.Można wybrać sobie różne ich potrawy w innych jest np tylko
            musaka.Tam są pyszne gołabki w liściach winogron i najlepsza sałatka grecka za
            3.5 euro z tego co pamietam a w Rodos za 4.5 i mniej.
            Zyczę Wam super udanych wakacji my odpoczeliśmy wspaniale.
            Co do pokoji były przydzielone z góry i nie mieliśmy wpływu.
            • Gość: ania Re: RODOS - TAK! HOTEL AMBELIA - NIEKONIECZNIE IP: 193.23.63.* 16.06.04, 15:08
              dziękuję za informacje. Co dobrego jedliście z typowo greckich potraw, czy
              karta jest tylko po grecku, czy może też po angielsku?
              • mali_na Re: RODOS - TAK! HOTEL AMBELIA - NIEKONIECZNIE 16.06.04, 16:20
                W Genadi dominują Polacy.Dwa hotele ,Ambelia i Genadi Bay są największe i
                przyjeżdżają tam nasi rodacy. Grecy jako elastyczny naród szybko zrozumieli z
                kogo żyją i nauczyli się kilka słów w naszym języku. W tawernie na plaży
                zatrudnili nawet dwie Polki. Nie wiem, czy pracują one w tym sezonie.
                W tawernie przy plaży tej pod drzewami zamówiliśmy talerz malutkich rybek na
                przystawkę.Były pyszne, niestety nie pamiętam ich nazwy:)
                • marta76 Re: RODOS - TAK! HOTEL AMBELIA - NIEKONIECZNIE 16.06.04, 17:01
                  w Mama's potrawy sa po grecku,angielsku i po polsku.tak samo w najblizszej
                  tavernie przy Ambelii nad sama plażą.Przy plaży rzeczywiście jest Polka chyba
                  Agnieszka i pomaga w zamawianiu jeżeli nie umie się mówić po angielsku.
                  • Gość: ola Re: RODOS - TAK! HOTEL AMBELIA - NIEKONIECZNIE IP: 193.23.63.* 18.06.04, 14:09
                    dużo osób pisz, żąe śniadanka były nudne i takie sobie , a co podawano na
                    obiadokolacje - Ambelia?
                    pozdrawianka..
                    • marta76 Re: RODOS - TAK! HOTEL AMBELIA - NIEKONIECZNIE 18.06.04, 14:56
                      Gość portalu: ola napisał(a):

> dużo osób pisz, żąe śniadanka były nudne i takie sobie , a co podawano na
                      > obiadokolacje - Ambelia?
                      > pozdrawianka..
                      PICIA DO KOLACJI NIE MA
                      1 kolacja:udko z kurczaka,frytki,ryz i tzatziki
                      2 :2 kotlety hamburgery takie plaskie z mikrofali,frytki,ryz,pol pomidora
                      3: te same hamburgery tylko w pieczarkach ,ryż
                      4: jakies mieso chyba wolowe dalo sie tylko rzuc,ziemniaki,buraczki w sosie
                      czosnkowym
                      5. to chyba bylo najlepsze jakies mieso chyba baranina,ryz i frytki i 3 oliwki
                      6.to dobre pastizio taka ala lasagna
                      5.
                      • preta Genadi Bay Ambelia 22.06.04, 19:35
                        To Agnieszka jeszcze pracuje w Tawernie na plazy? Jak bylam na Rodos 2 lata
                        temu, to do tej Tawerny (tuz przy Ambelii - na plazy) garnely sie tlumy
                        Polakow - bo Agnieszka to super mila dziewczyna, no i zamawianie po polsku to
                        duza ulga dla wiekszosci naszych turystow. Wtedy byla kelnerka (od rana do
                        poznej nocy na nogach -ufff!). Moze teraz jest juz kims wazniejszym? Ciekawa
                        jestem... Co do Ambelii, to chodzilam tam na telewizje (mieli TVN). W naszym
                        hotelu - w pobliskim Genadi Bay nie bylo TVN-u i w ogole szczerze odradzam
                        Genadi Bay - prowadzony przez "mila grecka rodzinke". Basen nie do uzytku
                        (ciagle popsute pompy), brud w pokojach, nie sprzatane, zarcie ohydne.
                        Mieszkancy Ambelii byli nieporownanie bardziej zadowoleni niz my. Czy nadal w
                        niedzielne popoludnie odbywaja sie na plazy house-party? fajna impreza!
                        Zjezdzaja mlodzi ludzie z calej okolicy i fajnie tancza (kultura! - tylko do
                        20.00!). Ogolnie Rodos piekne, Genadi Bay - troche nudna wiocha, ale ma swoje
                        zalety - spokoj, spokoj, spokoj. Taka wakacyjna nuda tez ma swoje zalety. Pa -
                        Preta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka