Dodaj do ulubionych

fiat Panda na Krecie

IP: *.c154.petrotel.pl 15.04.12, 22:27
Mam pytanie do tych kto poruszał się tym autem po wyspie. Jak sobie Panda daje radę na serpentynach, czy nie ma problemu z podjazdem pod górę (4 osoby w tym 2 dorosłe i 2 nastolatki). Czy da się dojechać nią bez przygód np z Chanii do Paleochory lub Hora Sfakion? Czy lepiej wypożyczyć "mocniejsze" auto?
Obserwuj wątek
    • Gość: sisi Re: fiat Panda na Krecie IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.04.12, 08:49
      Fiat Panda jest świetny na wąskie drogi, łatwy do parkowania, wysokie zawieszenie, ekonomiczny. Doskonale radzi sobie na serpentynach. Natomiast 4 osoby-mogą być problemy z wjazdami na stromiznach. Zdarzyło nam sie (zabralismy znajomych) jechać na jedynce i z wylączona klimatyzacją. Ale dojechał.
    • zo_h Re: fiat Panda na Krecie 16.04.12, 10:46
      Generalnie jestem zwolennikiem takich małych samochodów, ze względu na niskie koszty wypożyczenia, łatwość w parkowaniu no i oczywiście rozsądne spalanie, ale ... to wszystko sprawdza się przy 2 osobach dorosłych. Przy 4 osobach może to być trochę za słaby samochód, będziesz się strasznie męczyć przy podjazdach. Oczywiście odbije się to również na spalaniu. Ja bym pomyślał o nieco mocniejszym samochodzie, ale jeśli masz ciasny budżet to i Panda będzie wystarczająca. Po Kreteńskich drogach przejechałem już kilka tysięcy kilometrów i w zasadzie nie było takiego miejsca (z asfaltową nawierzchnią) gdzie nie udało mi się dojechać.
    • Gość: jb Re: fiat Panda na Krecie IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.04.12, 22:35
      zrobilem panda 1700 km w zeszlym roku w cztery dorosle osoby. wjechalismy nia wszedzie.
      prawie jak Pajero :)
      • des4 Re: fiat Panda na Krecie 17.04.12, 08:02
        z 10 lat temu jeżdziliśmy w 4 osoby dorosłe po Krecie Renault Twingo, czyli autem porownywalnym

wjechał wszędzie bez problemów
    • wojtek33 Re: fiat Panda na Krecie 17.04.12, 09:24
      Ujeżdzałem na Krecie litrową Picanto i dała radę, nawet z klimą, choć jej wyłączenie dynamizowało jazdę ;) Musisz się tylko przyzwyczaić do częstej zmiany biegów, jeżdżenia na dwójce i hamowania silnikiem (to każdym samochodem, większym bardziej).
    • jot.be Re: fiat Panda na Krecie 17.04.12, 11:01
      Gość portalu: Ewcia napisał(a):
      > np z Chanii do P
      > aleochory lub Hora Sfakion? Czy lepiej wypożyczyć "mocniejsze" auto?

Droga do Paleochory jest dość "łagodna" i bez serpentyn.
      Czego absolutnie nie można powiedzieć o drodze do Hora Sfakion :o)

Pozdr
      • Gość: Ewcia Re: fiat Panda na Krecie IP: *.152.c93.petrotel.pl 17.04.12, 20:55
        dzieki wszystkim za pomocne wskazówki . Mam jeszcze pytanie o drogę na Hora Sfakion. Dokładnie będziemy jechać z Maleme i mamy zamiar obejrzeć most w Aradenie. Czy rzeczywiście tam droga jest taka tragiczna?
        • Gość: sisi Re: fiat Panda na Krecie IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.04.12, 08:42
          Byłam w 2008. Właśnie droga z okoliic Chanii(ja jechałam od Kissamos) do Hora Sfakia była rozbudowywana(Unia) i jechało sie nieco klopotliwie ale płynnie. Miejscem docelowym była Aradena. Od Sfakii droga na płaskowyż Annopoli i wąwoż Aradena również była w budowie-szutr ale szeroka i w zasadzie ruchu samochodowego nie było. Serpentyny zapierały dech. Muszę przyznać ,że zaczęłam panikować i zawrócilismy. Ale po 2 dniach powrócilismy i dojechalismy do Aradeny. Mysle że te drogi obecnie są wykończone i nie powinno byc problemu z dojazdem. Tyle że na drodze do Sfakii może byc spory ruch. A na wschód od Sfakii jest twierdza wenecka Frankokastello-warta obejrzenia. Fiat Panda doskonale sobie poradził. Z Maleme pojedziesz National Road za Chanię i skrecisz na południe na Sfakię.
          Polecam równiez zwiedzenie Aptery-starozytego miasta-kilka kilometrów za Chanią w góry. Przepiekne widoki.
        • zo_h Re: fiat Panda na Krecie 18.04.12, 08:46
          Droga do Aradeny jest dosyć wygodna, tyle że kręta. W zasadzie to żadna wada, bo tylko dodaje uroku tej podróży. Zresztą zobacz na poniższej stronie zamieściłem filmik nakręcony na tej drodze:
          Droga do Aradeny

Więcej informacji o Samej Aradenie i Sfaki znajdziesz tu:
          Sfakia i Aradena - kraina przepaści

Ogólnie drogi w tym rejonie (łączące północ z południem Krety) są niesamowite. Jadąc od strony Maleme pewnie będziesz jechać przez Imbros, który już na dzień dobry zapiera dech w piersiach ... a potem jest tylko jeszcze lepiej.

Pozdrawiam
          • Gość: Ewcia Re: fiat Panda na Krecie IP: *.127.c93.petrotel.pl 18.04.12, 14:20
            Dziękuję wszystkim za bardzo przydatne info. Będę oczywiście wdzięczna za jakieś fajne "dzikie miejsca", które odkryliście , a których nie ma w przewodnikach.
            Jadę pierwszy raz na Kretę i na 2 tyg więc chcę chłonąc jak najwięcej. W 2010 r byłam tydzień na Rodos i czuję niedosyt. Tak pytałam o Pandę bo właśnie tam mieliśmy trochę problem z podjazdami, ale bez klimy na 1 biegu jakoś daliśmy radę:)
            • wojtek33 Re: fiat Panda na Krecie 18.04.12, 15:06

> Tak pytałam o Pandę bo właśnie tam
              > mieliśmy trochę problem z podjazdami, ale bez klimy na 1 biegu jakoś daliśmy r
              > adę:)

Kreta jest dużo większa i różnorodniejsza od Rodos, są i dużo łatwiejsze i dużo trudniejsze drogi (jak w filmie za_ha, choć i do Frankocastello da się dojechać łatwiej z podobnymi widokami). Pamiętasz gdzie Cię Rodos tak przydusił? mi tam brakowało "agrafek" takich jak na Krecie ;).
              • Gość: Ewcia Re: fiat Panda na Krecie IP: *.127.c93.petrotel.pl 18.04.12, 15:13
                Jechalismy z Kolymbii do Apollony potem Kamiros. Tam nie było własnie az tak dużych podjazdów a jednak był problem. Para z Polski, ktora spotkalismy po drodze Matziem nie dali rady i zawrócili, żeby wymienić auto na lepsze. Może trafiliśmy akurat na zjeżdżony samochód:)
                • wojtek33 Re: fiat Panda na Krecie 19.04.12, 08:41

> Jechalismy z Kolymbii do Apollony potem Kamiros.

To pewnie podjazd z Apollony do Profitis Ilias i dalej, to rozumiem ;)
            • marand3 Re: fiat Panda na Krecie 18.04.12, 22:09
              z miejsc mniej znanych polecam płaskowyż Katharo. Droga od strony Agios Nikolaos dostarcza niesamowitych widoków. początkowy odcinek od miejscowości Krista to naprawdę było wyzwanie dla Pandy (2 osoby dorosłe + dwoje dzieci), później jednak dojeżdża się do zupełnie nowej drogi. Katharo jest mniejszy od Lassiti, ale też dużo rzadziej odwiedzany przez turystów. widoki, i jedzenie w lokalnej tawernie, ahh miło powspominać:
              www.quercus.kbt.pl/3xm/podroze/2011_05_Kreta_wschodnia/slides/Katharo.html
              • zo_h Re: fiat Panda na Krecie 20.04.12, 14:29
                Oj tak też zdecydowanie polecam Katharo. Naprawdę świetny płaskowyż, zresztą wszystkie płaskowyże Krety są godne polecenia. Niezmiennie zachwycają niesamowitymi widokami. Fajne jest również to, że wraz z kolejnymi metrami wspinaczki robi się coraz chłodniej (w końcu można zrezygnować z klimatyzacji w samochodzie) a krajobraz za oknem staje się coraz bardziej surowy. No i te niesamowite widoki gdy przekroczy się przełęcz, tak jak np na płaskowyżu Lasithi.
                Po drodze jest jeszcze Kritsa - bardzo klimatyczna wieś na Krecie. Warto zatrzymać się w niej, pochodzić po starej części wsi, zwiedzić malownicze zakątki. Przy okazji można również zwiedzić sklepik Nostmion prowadzony przez mieszkającą tam Polkę.
    • e_podmiejska Re: fiat Panda na Krecie 17.04.12, 11:45
      Mnie się Nissan Micra sprawił wyśmienicie. Małe zwrotne autko i dało radę pod górę;))
    • Gość: Przemek Re: fiat Panda na Krecie IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.04.12, 00:24
      Po Krecie jeździłem podczas jednego z pobytów Cinquecento i dał radę. Fakt, że w dwie osoby.
      Jak już inni napisali, przy 4 osobach musisz się liczyć z podjazdem na 1 biegu, jak to mi się zdarzyło na Thasos , a jechałem wtedy Atosem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka