Dodaj do ulubionych

Korfu- co i jak

IP: *.dormar.net.pl 07.06.12, 18:44
Witam serdecznie, w tym roku jedziemy z chłopakiem na Korfu 7 dni all (hotel ipsos beach), chciałam dopytać co warto zobaczyć. No i ile kasy zabrać ze sobą wliczając jakies wycieczki piwko itp:)
Z góry dziękuje za odpowiedzi ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: Piter Re: Korfu- co i jak IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.06.12, 13:53
      Po co Ci kasa na piwo jak masz wykupione all?
      • Gość: wojcieszek86 Re: Korfu- co i jak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.12, 16:40
        może po to, że nie wysiedzisz tylko w hotelu ?
        my mamy wykupione HB za 2 tyg. z wypozyczeniem auta na ok. 5 dni bierzemy 1000 euro
        • Gość: Angela Re: Korfu- co i jak IP: *.dormar.net.pl 10.06.12, 19:03
          właśnie nie chce cały czas w hotelu siedzieć:)
          dzięki
    • Gość: kiki Re: Korfu- co i jak IP: *.jjs.pl 10.06.12, 20:33
      1. Pałac Achillion (pałac księżniczki Sissi)
      2. Plaża Sidari
      3. Cape Drastis
      4. Paleokatrista
      5. Peroulades
      6. Vlachernę
      7. Plaża Kassiopi
      8. Theotokos monastary
      9. Miasto Korfu
      10. Port Kouloura/Kalami
      11. Mount Pantokrator
      12.Pondikonissii
      13. Plaża Mirtiotissa
      14. Strinilas village
      15. Lefkimi
      16. Agios Georgios
      17. Angelokastro
      18. Vatos
      19. Rejs statkiem na Paxos – Antipaxos
      kolejność wedle uznania:)
      • koma52 Re: Korfu- co i jak 10.06.12, 22:24
        Na Antypaxos, od strony północno - wschodniej piękna, "karaibska" plaża.
        • Gość: kiki Re: Korfu- co i jak IP: *.jjs.pl 11.06.12, 08:01
          ani trochę plaża na Antypaxos nie przypomina karaibskiej, kto był wie kto nie ma chociaż blade wyobrażenie, że karaibskie plaże szerokie rozłożyste z panamami, otoczone zielarnią a nie klifowa zatoczka z mała plażą.Jeśli już to plaża na Antypaxos przypomina zatoczki Sardynii, ale Karaibskie plaże wyglądają zupełnie inaczej:).
          Co nie zmienia faktu, że plaża jest urocza:)
          www.digart.pl/praca/6655150/Antypaxos.html
    • Gość: Aga Re: Korfu- co i jak IP: *.dynamic.chello.pl 11.06.12, 10:30
      My tam jedziemy 19 czerwca i jestem bardzo ciekawa jak tam jest ......
      • Gość: kiki Re: Korfu- co i jak IP: *.jjs.pl 11.06.12, 16:11
        na You Tube masz tysiace filmików z Korfu, chcesz wiedzieć jak tam jest wystarczy obejrzeć.
        Chociażby ten w 26 minut całe Kofru zaliczysz:)
        www.youtube.com/watch?v=8_5VrtLrJMY&feature=related
    • Gość: Podrozniczka Re: Korfu- co i jak IP: *.etlink.pl 28.06.12, 10:37
      Witaj,
      kilka dni temu właśnie wróciliśmy z Korfu. Wyspa jest piękna, jeśli się trochę po niej pojeździ. Koniecznie musicie zobaczyć Paleokastritsę (monastyr, plaże, Błękitne Groty), stare miasto w stolicy, panoramę stolicy z jednej z fortec, wysepki Vlacherna i Mysia Wyspa; jeśli lubicie piękne widoki to zdecydowanie Kassiopi i Sidari. Warto też wjechać na najwyższy szczyt wyspy - Pantokrator, dokąd z Ipsos już jest blisko.
      Generalnie nie ma tam ruin itp., a wyspa słynie z pięknych krajobrazów i plaż. Przez 7 dni (mimo opcji all) wydaliśmy ok. 100 euro na osobę (w tym wypożyczenie samochodu na 3 dni, pamiątki, bilety wstępu, paliwo itp.). Sporo zdjęć z naszego wyjazdu i opisy miejsc znajdziesz tutaj - www.wnieznane.pl/korfu,7,4,zdjecia Miłego oglądania i udanego wyjazdu! ;)
      • Gość: ania Re: Korfu- co i jak IP: *.mofnet.gov.pl 28.06.12, 10:47
        Przyłaczę się do prośby o radę.
        Jeżeli ktoś uważa, że na małej wyspie greckiej najlepiej jest "stacjonować" blisko centrum (np. dobre doswiadczenia z Lambi na Kos i z miasta Rodos), to gdzie na Korfu, żeby nie trafić na odludzie zbytnie? Blisko stolicy? Kompletnie nie mam jednak pojęcia o Korfu.
        Przy czym sprecyzuję o co mi chodzi - na Kos poza centrum stolicy, względnie Lambi, Psalidi zanudzilibyśmy się. Na Rodos do stolerowania były najwyżej Ixia i Kallithea jako miejsca do 5 km od miasta Rodos. Co byście radzili z Korfu, przy czym nie chodzi o to żeby w samym centrum mieszkać, ale na obrzeżu i przy w miarę dobrej plaży, roślinności.
        Miejscowości pokroju Faliraki, Kolymbia, Kardamena, Marmari - odpadają, albo jako odludzia albo zbytnie imprezownie bez klimatu.
        Czy na Korfu komunikacja autobusowa jest tak dobra jak na Kos/Rodos, do której chodza autobusy? A jak z rowerami - zbyt górzyście chyba?
        • Gość: Aga Re: Korfu- co i jak IP: *.akson.waw.supermedia.pl 28.06.12, 11:14
          Według mnie też dobrze byc blisko stolicy. Wyspę można zwiedzić całą w tydzień, jest na prawdę piękna. Ale mam wrażenie, że zycie sie toczy głównie w Korfu (nie biorę pod uwagę miejscowości gdzie "szaleją" młodzi anglicy bo to nie każdemu odpowiada:)
          Co do komunikacji. Jest zdecydowanie gorzej niz np na Rodos. Wiele razy mieliśmy sytuację, że czekalismy sobie na autobus, który był kiedy przyjechał :)) Dlatego dobrze wypozyczyć auto.
        • Gość: Podrozniczka Re: Korfu- co i jak IP: *.etlink.pl 28.06.12, 11:15
          Generalnie blisko stolicy znajduje się kilka ciekawych miejscowości - np. Ipsos, Dassia, Kontokali na północ, na południe Benitses i Moraitika (20 km od stolicy). Do wszystkich można dojechać busami (niestety ostatni ze stolicy w stronę Moraitiki i Messonghi odjeżdża ok. godz. 17:30 - nie wiem jak na północ). Po stronie wschodniej plaże są głównie żwirowo-piaszczyste, na północy - kamieniste, chociaż nie każda.

Najbardziej imprezowe jest Kavos na południu, ale teren tam jest bardziej płaski, przez co jest mniej ładnie. Górzyste rejony są na północy i w centrum, i faktycznie z wycieczkami rowerowymi może być ciężko (znajomi po 5 km mieli dość). Większość miejscowości jest mała, ale np. w Sidari są piękne widoki i miejsca, gdzie można wieczorem posiedzieć np. przy piwie. Kassiopi jest piękne, ale stosunkowo małe.

Stolica tętni życiem do późnej nocy, szczególnie w weekendy i w okolicy głównego deptaka Liston. Ok. 23 w piątek nie dało się przejść ulicą, taki był tłum ;). Budynki i twierdze są bardzo ładnie oświetlone nocą -

www.wnieznane.pl/korfu,7,4,zdjecia,foto-838

Na zachodzie (okolice Pelekas, Agios Gordis, Agios Georgios, Agios Stefanos) plaże są piaszczyste, długie i stosunkowo szerokie, teren jest ładny, górzysty, ale zarazem miejscowości są mniejsze i spokojniejsze, a do stolicy dość daleko i drogi kręte i wąskie.
          • wojcieszek86 Re: Korfu- co i jak 28.06.12, 13:18
            Podróżniczka - fajne opisy i śliczna galeria :)
            Orientujesz się może, za ile można wynająć łódkę, rowerek, lub coś innego co pływa - w Sidari :) ?
            • Gość: evulevu Re: Korfu- co i jak IP: *.dynamic.chello.pl 28.06.12, 22:23
              Podróżniczko, szkoda że dopiero teraz mogę przeczytać Twój opis. Wróciliśmy kilka dni temu i przydałoby się nam info chociażby o dojeździe na plażę Glifada- masakra, serce na ramieniu, ale nasze autko dało radę, nie wspomnę ile zdrowasiek odmówiłam w obie strony :) Byliśmy z trochę starszym maluchem i szacun, że Wam się udało aż tyle zobaczyć, my niestety też nie dotarliśmy na samo południe wyspy, ale i tak sporo zwiedziliśmy. Przejazdy zajmują mnóstwo czasu.
              Do wyjeżdżających- na Korfu są najgorsze drogi z jakimi się dotychczas spotkałam, nie dość że kręte i wąskie to pod dużym kątem i fatalnej jakości. Warto zainwestować w lepszy wózek z dużą mocą, bo niestety może być potem na drodze problem. Różnica w cenie nie jest duża, a przynajmniej człowiek czuje się bezpieczniejszy- tydz. Peugeot 207 kosztował nas 175 E z pełnym ubezpieczeniem , bez limitu km i fotelikiem dla dziecka gratis.
              W Sidari jest na plaży oferta również po polsku- w wypożyczalni łódek, pontonów, bananów i innych sprzętów pływających, pracuje Polka, z tego co pamiętam to cena za tego typu przyjemności zaczynała się od 20 E/os. Wypożyczenie leżaków i parasoli to 8E. Ale w knajpach obok przy zamówieniu czegokolwiek- są gratis.
              • Gość: Podróżniczka Re: Korfu- co i jak IP: *.etlink.pl 29.06.12, 10:50
                Przyznam, że też wcześniej nie wiedzieliśmy, co nas czeka przy dojeździe do Glifady. Ale po wjeździe na Pantokrator można powiedzieć, że byliśmy już zaprawieni w bojach i nie było źle ;). Tym bardziej, że zawsze brałam większy zapas jedzenia i pieluszek dla dziecka - tak na wszelki wypadek.
                Zdecydowanie warto mieć doświadczonego w jeździe po górach kierowcę i dobry, ale niezbyt wielki samochód, bo można nieźle utknąć. Tak wąskich, krętych i słabo oznakowanych dróg nie widziałam do tej pory nigdzie. Czasami musieliśmy nawet składać boczne lusterka, żeby bezpiecznie przejechać :D. Często przy skrzyżowaniach znaki były przy innych drogach, a przy naszej nie i np. musieliśmy szukać ich po bokach. Potem znów gdzieś ginęły i mając np. dwie jednakowo wyglądające drogi jechaliśmy na wyczucie ;) Na szczęście to mała wyspa i zawsze gdzieś się dojedzie.
                Mimo wszystko zachęcam do wypożyczenia samochodu, tylko trzeba mieć dużo cierpliwości i nerwów, bo dojazd gdziekolwiek zajmuje duuuużo więcej czasu niż normalnie, szczególnie jak się gdzieś zgubi drogę, co jest niezbyt trudne ;) Za to jakie widoki można wtedy spotkać po drodze...
            • Gość: Podróżniczka Re: Korfu- co i jak IP: *.etlink.pl 29.06.12, 10:37
              Dzięki ;) My wynajmowaliśmy jedynie łódkę z przewodnikiem w Paleokastritsie (Błękitne Groty, La Grotta) i płaciliśmy po 10 euro od osoby, tyle samo kosztował rejs "łodzią podwodną". Skuter kosztował 25 euro, parasailing ok. 40. Rowerów i kajaków nie widziałam - może były w innym miejscu. Można też było wypożyczyć małą motorówkę bez kierowcy / przewodnika, ale niestety nie pamiętam ile to kosztowało. W Sidari nie orientowałam się w cenach, ale zapewne jest podobnie.
              • Gość: evulevu Re: Korfu- co i jak IP: *.dynamic.chello.pl 29.06.12, 12:21
                Fakt, tam po prostu trzeba jeździć na wyczucie- oznakowanie fatalnie, jakieś zasmarkane tabliczki ukryte w krzaczorach, zdarzało się, że pisane tylko greckim alfabetem- przy okazji można nauczyć się języka :) Albo np wskazówka, żeby jechać prosto, a prosto jest przepaść albo stoi dom i co dalej , szybko wybrać drogę- prawo albo lewo, żeby po kilku km okazało się że akurat trafiliśmy, a gdyby nie to nawet za bardzo nie można wykręcić, bo jedzie się 1-pasmówką w dół przez las. Oczywiście autko własne polecam- mój kierowca jest już zaprawiony w "bojach", od lat dbam , żeby zdobywał doświadczenie :)
                • Gość: wojcieszek86 Re: Korfu- co i jak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.12, 18:52
                  Ja chyba najwięcej nerwów miałem w przypadku drogi na Balos w 5 os. Matizem + wesołe kozy z boku na stromych podjazdach :)

No zobaczymy jak to wygląda na Korfu, ale faktycznie Peugeot 206 za 175 euro to naprawdę dobra cena:)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka