Dodaj do ulubionych

Kefalonia, Lefkada, Itaka - właśnie wróciłam

IP: *.up.wroc.pl 03.07.12, 10:19
Odwiedziłam te trzy wyspy, wszystko organizowane na własną rękę: najpierw przelot z Berlina liniami easy-jet do Aten, potem greckimi liniami Olympic na Kefalonię. Polecam noclegi w miejscowości Trapezaki w bardzo fajnym pensjonacie u Toni (www. marina-anna.com). Plaża w Trapezaki fajna- piasek, spokojne i ciepłe morze a plazy plaży świetna tawerna. Kefalonia jest bardzo ładna, dużo zieleni, fajne plaże. Przepiękne miasteczko Assos. ]
Następnie promem z Fiscardo popłynęliśmy na Lefkadę. Polecam zwłaszcza zachodnią stronę- piekne widoki z urwistych klifów, świetne plaże: Egremni, Porto Katsiki (zatłoczona po godz. 11 bo przypływją stateczki z turystami z Nidri), Katisma, plaża za Agios Nikitas. Wschodnie wybrzeże malowniczo zielone z wieloma małymi wysepkami ale plaże nieciekawe no i więcej ludzi. Po kilkudniowym pobycie na Lefkadzie wróciliśmy do Toni na Kefalonię i zrobiliśmy sobie jeszcze jednodniową wycieczkę na Itakę (promy odpływają z Sami). Itaka jest przepiekna- niesamowite krajobrazy, bardziej dzika niz pozostałe wyspy, urocze wioseczki Friskes i Kioni.
Niestety, nie udało nam się dostać z Kefalonii na Zakinthos a planowalismy tak na poczatku. Z powodu kryzysu zbankrutowała linia promowa, która obsługiwała połączenia z Pessady do Agios Nikolaos i nie wiadomo kiedy wznowią rejsy.
Dla przeciętnego turysty nie widać oznak kryzysu, ceny podobne jak w zeszłym roku może nawet ciut niższe za noclegi i wynajem samochodu. Podrożała benzyna (miejscami dochodzi do 2 euro za litr!). Spokojnie jedźcie na wakacje do Grecji. Turystów mało, Grecy czekają na każdego z otwartymi ramionami. Chetnie odpowiem na pytania.
Obserwuj wątek
    • 82piterek Re: Kefalonia, Lefkada, Itaka - właśnie wróciłam 06.09.12, 00:10
      Mi się udała podobna wycieczka w 2011 z tym że zamiast Ithaki było Zante. Mam podobne odczucia co do Kefalonii i Lefkady a szczególnie co do Assos w którym udało nam się przenocować 2 dni (najpiękniejsze widoki z balkonu jakie dotychczas miałem w Grecji:) Nie wiedziałem że już nie pływają z Ag. Nicolaos do Pessady, szkoda Angeli:( Moją relację możesz poczytać w innym wątku na forum a czy Ty wrzuciłaś gdzieś jakiś większy opis i jakieś fotki? Pozdrawiam
    • Gość: Wojtek Re: Kefalonia, Lefkada, Itaka - właśnie wróciłam IP: *.plock.mm.pl 06.09.12, 17:40
      Zachęcająca relacja. Jeśli mógłbym prosić więcej informacji o cenach biletów lotniczych, zarówno tych z Berlina jaki i z Aten oraz o cenach promów i kwater. Byłbym bardzo wdzięczny.
      • 1.vika Re: Kefalonia, Lefkada, Itaka - właśnie wróciłam 06.09.12, 21:34
        to jest moje wielkie marzenie - wyspy jońskie. Byłam tylko na Zante , myślałam: start - Korfu - Lefkada- Kefalonia- Itaka- Zante- powrót. Jeszcze nie wiem jak to zorganizować, pewnie nie raz będę prosić na forum o pomoc . jak możesz napisz szerzej o organizacji wyprawy, lub na gazetowego, jak możesz dziękuję , pozdrawiam
        • Gość: Kasia2 Re: Kefalonia, Lefkada, Itaka - właśnie wróciłam IP: *.internetia.net.pl 07.09.12, 21:59
          A teraz właśnie spędziłam jeszcze tydzień na Zante, bo podczas wyprawy w czerwcu nie udało nam się tam dotrzeć. Tym razem już nie był to wyjazd na własną rękę ale zorganizowany, z biura podróży (zdecydowaliśmy się na taki dodatkowy wypad w ostatniej chwili i trudno było już dostać bilety lotnicze w dobrej cenie). Muszę przyznać, że po obejrzeniu Kefalonii Zakynthos mnie nieco rozczarowała.
          Co do organizacji takiej eskpady na wyspy jońskie we własnym zakresie: bilety na lot z Berlina do Aten lowcostowym easy-jetem kupowaliśmy chyba w styczniu (na wylot w czerwcu). Nie pamietam ile dokładnie zapłaciliśmy ale chyba około 100 euro od osoby w obie strony + 1 sztuka bagażu nadawanego mieściła się też w tej cenie (bo za bagaż w easy jet płaci się osobno). Trochę później załatwialiśmy bilet z Aten na Kefalonię (liniami Olympic). Ceny nie pamiętam ale chyba mniej więcej tyle ile poprzedni bilet. Z Kefalonii na Lefkadę płyneliśmy promem (wraz z wypożyczonym na Kefalonii samochodem). Bilety kupowaliśmy tuż przed wypłynięciem. Z Kefalonii na Ithakę też promem wraz z wypożyczonym samochodem. Noclegi na Kefalonii załatwiliśmy sobie wcześniej przez internet (bo samolot z Aten przylatywał bardzo wcześnie i chcieliśmy mieć już jakąś kwaterę). Noclegi na pozostałych wyspach załatwiane ad hoc już po przypłynięciu. Nie było żadnych problemów ze znalezieniem wolnych miejsc. Polecam zwiedzanie wysp greckich na własną rękę. Niestety, nie jest to tańsze niż wyjazd z biurem podróży ale na pewno dużo ciekawsze.
          • Gość: Wojtek Re: Kefalonia, Lefkada, Itaka - właśnie wróciłam IP: *.plock.mm.pl 08.09.12, 17:44
            Kasia 2 dziękuję ;)
          • michaljaw Re: Kefalonia, Lefkada, Itaka - właśnie wróciłam 09.01.13, 21:13
            Witam,

Bardzo bede wdzieczny za wszelkie informacje na temat samodzielnego podrozowania po Kefaloni. Czy jest tam co robic i zwiedzac przez 2 tygodnie?
            Czy lepiej sie poprzemieszczac na inne wyspy?
            Prosze bardzo o kontakt bede ogromnie wdzieczny. michaljaw@gazeta.pl

Gość portalu: Kasia2 napisał(a):

> A teraz właśnie spędziłam jeszcze tydzień na Zante, bo podczas wyprawy w czerwc
            > u nie udało nam się tam dotrzeć. Tym razem już nie był to wyjazd na własną rękę
            > ale zorganizowany, z biura podróży (zdecydowaliśmy się na taki dodatkowy wypad
            > w ostatniej chwili i trudno było już dostać bilety lotnicze w dobrej cenie). M
            > uszę przyznać, że po obejrzeniu Kefalonii Zakynthos mnie nieco rozczarowała.
            > Co do organizacji takiej eskpady na wyspy jońskie we własnym zakresie: bilety n
            > a lot z Berlina do Aten lowcostowym easy-jetem kupowaliśmy chyba w styczniu (na
            > wylot w czerwcu). Nie pamietam ile dokładnie zapłaciliśmy ale chyba około 100
            > euro od osoby w obie strony + 1 sztuka bagażu nadawanego mieściła się też w tej
            > cenie (bo za bagaż w easy jet płaci się osobno). Trochę później załatwialiśmy
            > bilet z Aten na Kefalonię (liniami Olympic). Ceny nie pamiętam ale chyba mniej
            > więcej tyle ile poprzedni bilet. Z Kefalonii na Lefkadę płyneliśmy promem (wraz
            > z wypożyczonym na Kefalonii samochodem). Bilety kupowaliśmy tuż przed wypłynię
            > ciem. Z Kefalonii na Ithakę też promem wraz z wypożyczonym samochodem. Noclegi
            > na Kefalonii załatwiliśmy sobie wcześniej przez internet (bo samolot z Aten prz
            > ylatywał bardzo wcześnie i chcieliśmy mieć już jakąś kwaterę). Noclegi na pozos
            > tałych wyspach załatwiane ad hoc już po przypłynięciu. Nie było żadnych problem
            > ów ze znalezieniem wolnych miejsc. Polecam zwiedzanie wysp greckich na własną r
            > ękę. Niestety, nie jest to tańsze niż wyjazd z biurem podróży ale na pewno dużo
            > ciekawsze.
    • Gość: lika Re: Kefalonia, Lefkada, Itaka - właśnie wróciłam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.13, 11:45
      Dzięki za ten opis, bardzo pobudza wyobraźnie i zachęca by odwiedzić te wyspy!!

Najlepsze jest to, że już nie trzeba do Berlina, bo widzę ze min. Grecos i Itaka wprowadzili do oferty Kefalonie i Lefkadę:

Kefalonia z Grecosa
      i
      Lefkada

hmm mam nadzieje, że Grecos nie padnie do sezonu 2013 :)))
      • akodz Re: Kefalonia, Lefkada, Itaka - właśnie wróciłam 14.01.13, 08:42
        Fajnie, że w tak trudnym dla turystyki roku są biura, którym chce się uruchamiać nowe kierunki. Mam tylko nadzieję, że nie odwołają ich przed startem sezonu - na czerwiec zarezerwowałem sobie w Grecosie Kefallonię.
        Przed sezonem biura raczej nie padają :-), po sezonie bywa różnie...
        • Gość: lotta23 Re: Kefalonia, Lefkada, Itaka - właśnie wróciłam IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.13, 10:07
          Ja też mam zamówioną na czerwiec Kefalonię w Grecosie.Mam nadzieję ,że nie będzie przykrych niespodzianek.
          • michaljaw Re: Kefalonia, Lefkada, Itaka - właśnie wróciłam 14.01.13, 19:09
            Własnie jestem w trakcie wybierania hotelu.
            Czy cos mozesz polecic?
            Ja z zona i z 2,5 letnim dzieckiem.

Gość portalu: lotta23 napisał(a):

> Ja też mam zamówioną na czerwiec Kefalonię w Grecosie.Mam nadzieję ,że nie będ
            > zie przykrych niespodzianek.
            • katrinka82 Re: Kefalonia, Lefkada, Itaka - właśnie wróciłam 23.01.13, 21:06
              Czy hotel już wybrany? ja mogę rezerwować pod koniec stycznia, także szukam różnych ofert w Grecji, ale ostatnio zobaczyłam ten Hotel Ionian Sea & Aquapark, wydaje się całkiem fajny dla dzieci.
              Dziecko moje ma 4 lata. Planujemy wyjazd w czerwcu.
    • Gość: hello Re: Kefalonia, Lefkada, Itaka - właśnie wróciłam IP: *.raciborz.vectranet.pl 25.01.13, 19:06
      Tez chętnie się dowiem czy jest co robić przez 2 tygodnie na Kefalonii. Planuję wyjazd na sierpień. Co można tam zobaczyć, z jakiej wycieczki ewentualnie skorzystać ?
      • 82piterek Re: Kefalonia, Lefkada, Itaka - właśnie wróciłam 25.01.13, 21:29
        Coś widać że Kefalonia stała się popularna ostatnio, co właściwie mnie wcale nie dziwi bo to niesamowicie piękna i różnorodna wyspa. Przepraszam że nie chce mi się pisać tego samego po raz kolejny więc tylko podam to: forum.gazeta.pl/forum/w,203,141222160,,kefalonia.html?v=2 i to: forum.gazeta.pl/forum/w,203,140991640,,Kefalonia_zwiedzanie_samochodem.html?v=2 Wystarczyło przejrzeć 2 strony do tyłu. Pozdrawiam
        • Gość: hello Re: Kefalonia, Lefkada, Itaka - właśnie wróciłam IP: *.raciborz.vectranet.pl 26.01.13, 11:02
          Dzięki piterek, fascynujące zdjęcia i opowieść. Czy dysponujesz może jakąs mapą Kefalonii?? To juz postanowione że własnie tam spędzę tegoroczne wakacje !
          • katrinka82 Re: Kefalonia, Lefkada, Itaka - właśnie wróciłam 26.01.13, 13:47
            Co zwiedzić to poczytałam, chodzi mi o hotel, który będzie odpowiedni dla mojego 4 letniego dziecka.. mało znalazłam opinii, gdyż to nowość w ofertach bp.
            Póki co Grecos i hotel o którym pisałam wyżej..
            • kroballo Re: Kefalonia, Lefkada, Itaka - właśnie wróciłam 28.01.13, 11:23
              Katrinka82,
              my wybraliśmy właśnie ten hotel na Kefalonii, głównie ze względu na atrakcje dla dziecka (zjeżdżalnie, polska animacja). Z reguły sami organizujemy wakacje, ale uparliśmy się na Kefalonię i tym razem korzystniej wypadło z Grecosem. Jedyne opinie o hotelu poczytałam na tripadvisor. Obcokrajowcy w zdecydowanej większości zadowoleni. Lecimy w lipcu, niestety tylko na tydzień, więc raczej Itaki nie zobaczymy.

• 82piterek Re: Kefalonia, Lefkada, Itaka - właśnie wróciłam 26.01.13, 23:00
            Gwarantuję że się Kefalonią nie zawiedziesz, a jak jeszcze do tego liźniesz Lefkadę lub Ithakę to powinna to być pełnia szczęścia. Mam mapę wyspy wydawnictwa Freytag&Berndt, na allegro do 20zł kupisz, spokojnie mogę polecić. Jest też książka "Grecja kontynentalna i Wyspy Jońskie" - przewodnik Globtrotera, też całkiem fajna. Jak dasz swoje namiary to podeślę Ci fajne linki o wyspie i mapę Kefalonii na maila, choć więcej broszur mam z Lefkady. Pozdrawiam
            • Gość: hello Re: Kefalonia, Lefkada, Itaka - właśnie wróciłam IP: *.raciborz.vectranet.pl 27.01.13, 11:43
              Super, w takim razie podaję maila hello_7@wp.pl ;D z gory dziekuję
              • 82piterek Re: Kefalonia, Lefkada, Itaka - właśnie wróciłam 27.01.13, 17:25
                Cosik poszło po sznurach
            • Gość: gabi Re: Kefalonia, Lefkada, Itaka - właśnie wróciłam IP: *.devs.futuro.pl 21.04.13, 20:31
              Witam,
              Panie Piotrze czy ja mogę się uśmiechnąc o mapę Kefalonii i linki. Może ma Pan inne niż udało mi się znaleźć. Lece w czerwcu do Ionian hote z Grecosem. Napisałam do Pana kilka pytań na innym forum. Lecę w 4 osoby . W" pakiecie mam " całodniową wycieczkę dookoła wyspy lub zniżkę 20 % na inną : np. półwysep Paliki, rejs na wyspe Itaka. Co Pan radzi, wybrać wycieczkę dookoła wyspy ( w tym plaża Myrthos, Fiscardo, Assos ,Agia Efimia, jaskinia Melissani z jeziorem i jaskinia Drogarati, Argostoli) czy zniżkę na inną wycieczkę. Lecimy tylko na tydzień. Myślałam też o wypożyczeniu samochodu , tylko nie wiem czy załatwiac to już w Polsce czy na miejscu? Czy łatwo jest dojechać do plaży Myrtos i do Fiscardo? Prosze o jakies wskazówki. pozdrawiam gkl podaję emiala : gabriela.klimanska@wp.eu
              • 82piterek Do Gabi 22.04.13, 01:03
                Cosik poszło na maila Pani Gabrielo :)
                • katrinka82 Re: Do Gabi 22.04.13, 08:19
                  Ja również lecę na Kefalonię do Ionian na tydzień z Grecos, też zastanawiam się czy wybrać wycieczkę wokół wyspy czy jaką fakultatywną?
                  Kiedy lecicie?? my od 20 czerwca.
                  • Gość: Gabi Re: Do Katrinka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.13, 17:55
                    Lecimy z Katowic 27 czerwca.Na tydzień. A wy na ile lecicie?
                    • katrinka82 Re: Do Katrinka 22.04.13, 17:59
                      My też z Katowic na tydzień... ale od 20 czerwca ;)
                      • Gość: gabi Re: Do Katrinka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.13, 19:12
                        To się miniemy. Możemy się zdzwonić jak wylądujecie, bo samolot jeszcze godzine stoi na płycie, więc może udzielisz kilku rad co do hotelu. Myślę, że dobrze wybrałyśmy. Ja lecę z 17 latką i 5 latką. Też go wybralam ze względu na aqua park. Za 2 tyg leci moja koleżanka na study tour na krete z grecosem i wszystkiego sie dowie. jak cos to napisze.
            • Gość: Dominika Re: Kefalonia, Lefkada, Itaka - właśnie wróciłam IP: *.sqy-bng-011.adsl.virginmedia.net 20.07.13, 09:46
              prosze o wszystkie mozliwe informacje na temat kefaloni.Dziekuje
    • 51misia Re: Kefalonia, Lefkada, Itaka - właśnie wróciłam 27.01.13, 12:13
      Polecam , w tym roku też tam jade .Fajni Polacy to pilotują .
      www.twojegreckiewakacje.pl/
      • katrinka82 Re: Kefalonia, Lefkada, Itaka - właśnie wróciłam 29.01.13, 19:58
        Nareszcie zdecydowałam się, Kefalonia od 20 czerwca z Katowic, na tydzień hotel Hotel Ionian Sea & Aquapark :) Kto leci w tym terminie?
        • Gość: hello Re: Kefalonia, Lefkada, Itaka - właśnie wróciłam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.13, 10:33
          A ktoś może leci do hotelu Astra Village ??
        • michaljaw Re: Kefalonia, Lefkada, Itaka - właśnie wróciłam 30.01.13, 14:40
          Witam,

Ja lece z rodziną. od 13 do 27 tam bede.
          Mam nadzieje ze ten hotel jak i plaża i okolica bedą super i sie nie zawiode.
          Moze juz ktoś był w tym hotelu?
          A Ty z kim lecisz?

katrinka82 napisała:

> Nareszcie zdecydowałam się, Kefalonia od 20 czerwca z Katowic, na tydzień hote
          > l Hotel Ionian Sea & Aquapark :) Kto leci w tym terminie?
          • katrinka82 Re: Kefalonia, Lefkada, Itaka - właśnie wróciłam 30.01.13, 21:16
            Ja lecę z mężem i 4 letnią córką. Mam nadzieję, że hotel będzie taki jak na fotkach:) i odpowiedni dla dzieci. Właśnie dostałam umowę :)
            • Gość: rX-eden Re: Kefalonia, Lefkada, Itaka - właśnie wróciłam IP: *.ip.netia.com.pl 27.05.13, 12:49
              Halo, halo. Dajcie znac - ja wybieram sie tam w polowie sierpnia.
              Do tego samego hotelu. Dajcie znac jaki standard i jak daleko do Lixuri. Czy da sie na piechote - ewentualnie - co tam jezdzi do Lixuri ? Czy tylko hotelowy BUS ? Jakie ceny wpozyczenia auta ? Pozdrawiam i zycze milych wakacji....
    • tomyli Re: Kefalonia, Lefkada, Itaka - właśnie wróciłam 30.01.13, 12:03
      A ja byłem na Kefaloni w Lourdacie w apartamentach położonych raptem 200m od plaży.

www.twojegreckiewakacje.pl/
      Polacy mieszkający na stałe w Grecji dużo tam pomagają turystom z Polski.
      Polecam z czystym sumieniem.
    • Gość: Dolly Re: Kefalonia, Lefkada, Itaka - właśnie wróciłam IP: *.static.ip.netia.com.pl 12.08.15, 16:46
      Cześć

We wrześniu wybieram się na Zante, później Kefalonia i Lefkada. Tylko nie mogę nigdzie znaleźć inf. jak mogę dostać się z Kefalonii na Lefkade. Podałabyś nazwe promów, cokolwiek pomocnego? Z góry dzięki
      • prezes1953zk Re: Kefalonia, Lefkada, Itaka - właśnie wróciłam 12.08.15, 20:20
        www.tripadvisor.com/ShowTopic-g189460-i2258-k1378610-Lefkas_Kefalonia_ferry_service-Lefkada_Ionian_Islands.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka