Gość: reuters IP: *.3s.pl 19.08.12, 23:00 Gdybyście mieli wybrać między tymi dwoma miejscami na Krecie, to które atrakcyjniejsze według was? :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Andrzej Re: Elafonissi czy Balos IP: *.180.115.182.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.08.12, 01:26 Jedna i druga. Na Balos mając auto można sie wybrać rano a w południe pojechać do Elafonisi. Bez auta jednego dnia mozna wybrać sie na wycieczkę całodniową statkiem z Kissamos za 23e/os 10-18 godz dogody dojazd z Chanii a następnego dnia też autobusem za 20e RT do Elafonisi na 5godz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: Elafonissi czy Balos IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.08.12, 09:28 Jesli musisz wybrać-to BALOS. Uważam ,że Elafonisi jest przereklamowane. Odpowiedz Link Zgłoś
jozefa11 Re: Elafonissi czy Balos 20.08.12, 09:31 Czy na balos można dojechać autem, czytałam, że można dotrzeć tylko statkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Elafonissi czy Balos 20.08.12, 10:25 Na Balos na szczęście trudno jest dojechac autem. Dojeżdża się tylko na górę u podnóża której leży laguna. Droga jest dla odważnych. Potem trzeba zejść na dół co nie jest takie straszne... gorzej wdrapać się z powrotem. Napisałem "na szczęście" gdyż jadąc tam autem o poranku jest szansa pobyć tam prawie w samotności. Około południa przypływają pierwsze statki i zaczyna się robić tłok. Jeszcze dwa lata temu było tam zupełnie pusto. W tym roku kolega przywiózł zdjęcia z Balos i niestety to już nie to samo... na środkowej grobli jedno wielkie leżakowisko z parasolami do wynajęcia. To skłania mnie do stwierdzenia, że niewiele już Balos różni się od Elafonissi... kiedyś była to piękna pusta laguna. Teraz staje się kolejną obleganą przez stonkę plażą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sisi Re: Elafonissi czy Balos IP: *.ssp.dialog.net.pl 20.08.12, 10:54 To niewesołe co piszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: reuters Re: Elafonisi = 5-8 tys osób, Balos = 2000. IP: *.3s.pl 20.08.12, 12:06 Nie przeszkadza mi to co jest bardziej oblegane, termin październikowy, więc i tak tam już nie będzie ludzi. Chodzi mi tylko o subiektywne opinie co ładniejsze, gdzie fajniejsze odczucia z plażowania/przebywania ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zo_h Re: Elafonisi = 5-8 tys osób, Balos = 2000. 20.08.12, 13:36 Jeśli chodzi o te względy to mi zdecydowanie bardziej podobało się Balos, fajna plaża i fajne wybrzeże do pływania, no i odczucia estetyczne zdecydowanie na plus ... co tu dużo mówić cholernie piękne miejsce, gdybym nie miał ograniczeń czasowych to z chęcią spędziłbym tam jeden dzień z myślą o fotografowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
sobota6969 Re: Elafonissi czy Balos 20.08.12, 14:26 Zdecydowanie Balos! Byłem na Balos autkiem w 2008 i na parkingu było 5 aut. Byli rozłożeni 300m od siebie:) Mówisz, że teraz są parasole - to szkoda. Na Elafonissi polecam pójście "głęboko" w wyspę gdzie w wodzie jest dużo skałek - po południu się też tam praktycznie wyludnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Elafonissi czy Balos IP: *.class96.petrotel.pl 21.11.12, 21:12 No bardzo ciekawe... Rano Balos w południe Elafonissi...życzę powodzenia po kreteńskich drogach:) Odpowiedz Link Zgłoś
maltez Re: Elafonissi czy Balos 20.08.12, 09:32 Popieram jeśli musisz wybrać to Balos. Polecam wspinaczkę na Gramvouse :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taba Re: Elafonissi czy Balos IP: *.ip.media3.com.pl 20.08.12, 12:19 To i to:) Ale gdybym miała wybrać to Balos. A z tym trudnym dojazdem to przesada. Byłam dwa razy z 3-latką i nie mam odczucia, żeby to była ekstremalna wyprawa:) Odpowiedz Link Zgłoś
sobota6969 Re: Elafonissi czy Balos 20.08.12, 14:31 Cześć, a czym jechałaś? Ja się wspinałem kiedyś Pandą i przyznam, że z dzieckiem się boję tamtędy jechać + upał - czytałem, że teraz są podobno parasole, wcześniej nie było się gdzie schować. A i kiedy tam byliście? Może tą drogę coś poprawili? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emka Re: Elafonissi czy Balos IP: *.opera-mini.net 20.08.12, 15:43 Kup sobie parasolkę i módl sie żeby tej drogi nigdy nie poprawili... Odpowiedz Link Zgłoś
sobota6969 Re: Elafonissi czy Balos 21.08.12, 10:41 Obawiam się, że parasolkę wiatr mi wyrwie razem z ręką;-). Co do drogi to tylko pytałem - jak pamiętam tą podróż to następnym razem zdecydowanie wybrałbym jeepa. Oczywiście modlę się żeby dorzucili tam jeszcze jeszcze trochę głazów, żwiru i kamieni! Z drugiej strony mogliby oddać w serwis jakiejś polskiej służbie drogowej - na to samo w by wyszło, w mojej okolicy właśnie zaczęli łatać dziury po zimie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: taba Re: Elafonissi czy Balos IP: *.ip.media3.com.pl 20.08.12, 16:13 Ostatnio byłam pod koniec września 2010. Parasole były, ale niewiele i w moim odczuciu nie odbierały uroku lagunie:) Najprzyjemniej było rano (do ok. 11), gdy na Balos było kilka/kilkanaście osób. A jechaliśmy wtedy Getzem. Tutaj wspominane parasole: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1c7b59203263e247.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aducha Re: Elafonissi czy Balos IP: *.wschowa.net.pl 20.08.12, 16:43 Balos, a jesli Elafonisi to polecam odbić w lewo( stoimy twarzą do wody) i po 40 minutach drogi wśród skałek jesteśmy na plaży KEDRODASOS- 2 osoby we wrześniu, plaża nas powaliła i gdybyśmy mieli wybierać na którą kolejny raz( a bylismy 2 razy na Balos i 2 na Elafonisi) to zgodnie( co sie rzadko zdarza) odpowiadamy z mężem Kedrodasos i tęsknimy.... Odpowiedz Link Zgłoś
sobota6969 Re: Elafonissi czy Balos 21.08.12, 10:50 Witaj, chciałem się tam wybrać w tym roku. Czy dojeżdżaliście tam też samochodem? Patrzyłem i czytałem, że jest droga ale nie wiem w jakim stanie? Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Elafonissi czy Balos 20.08.12, 16:53 no więc wtedy faktycznie stało kilka leżaków w rządku... teraz przemnóż to razy dwadzieścia i zastaw nimi całą nasadę grobli Odpowiedz Link Zgłoś
jozefa11 Re: Elafonissi czy Balos 21.08.12, 08:42 Napiszcie proszę konkretnie, co z tą drogą na Balos? A więc jednak można dojechać autem, co to znaczy że jest ekstremalna - szutrowa, kręta, czy co innego?? Jaka odległość jest do prześcia od parkingu-kilkaset metrów czy 2 km?? Odpowiedz Link Zgłoś
sobota6969 Re: Elafonissi czy Balos 21.08.12, 10:45 Z tego co pamiętam: * samochodem ok 50 minut/10 km (czasami trzeba podjeżdżać na jedynce, droga jest wyłożona w większości małymi kamieniami, a gdzieniegdzie wystaje coś większego co trzeba ominąć) * pieszo w dół ok 25 min Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Elafonissi czy Balos 21.08.12, 11:21 Droga wygląda tak, że w pierwszym momencie człowiek wątpi czy aby na pewno się nie pomylił. Jest to wykuta w skale droga szutrowa ze stromymi podjazdami które trzeba pokonywać na jedynce i czasami z rozpędu bo jak się zatrzymasz to samochód nie ruszy pod górkę. Po jednej stronie masz górę a po drugiej przepaść do morza. A zejście z parkingu to spacerek ok. kilometra Tu zdjęcie zrobione gdzieś w połowie drogi Odpowiedz Link Zgłoś
w_isienka Re: Elafonissi czy Balos 22.08.12, 22:53 Na Balos postawili parasolki??? Szkoda!!!!!!!!!!!!!!! Popsuli cały urok tego miejsca... :( Odpowiedz Link Zgłoś
gona31 Re: Elafonissi czy Balos 23.08.12, 06:49 i parasolki i nawet 2 kantyny na plazy otworzyli w tym roku. tu masz zdjęcia z czerwca 2012. fotoforum.gazeta.pl/72,2,882,65724025,136969434.html a wstęp na Balos jest płatny 1e/os. ale i tak miejsce jest piękne..... Odpowiedz Link Zgłoś
jaari_65 Re: Elafonissi czy Balos 23.08.12, 16:59 Przesadzasz. Nawet mało doświadczony kierowca sobie poradzi na tej drodze. Chyba, że coś się zmieniło przez te kilka lat kiedy tam byłem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
simon_r Re: Elafonissi czy Balos 25.10.12, 16:06 Oczywiście, że sobie poradzi... jak już odważy się ruszyć :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: toja Re: Elafonissi czy Balos IP: 217.153.153.* 23.08.12, 15:48 Na Balos jest mniej ludzi. Parasoli tam na stałe nie ma. Ludzie schodząc ze statku na plażowanie wypożyczają parasol na te 2,3 godziny. Potem parosole zabierają. Balos jest bardziej dzikie. Taka biało - turkusowa laguna. A Elafonissi to typowa, choć piękna plaża. Z leżakami, parasolami, sklepikami. W kolorach różowo - niebieskich. Ale sama droga z północy, na południe jest ciekawa. Wąwozy, jaskinie, wioski, klasztor z jednym mnichem! A wiec choćby dla samej wycieczki warto. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdalena Re: Elafonissi czy Balos IP: 212.14.63.* 25.10.12, 10:17 Wróciliśmy w połowie października z Krety i oczywiście byliśmy na Balos:) brak słów żeby opisać jak wspaniałe jest to miejsce, zauroczyło Nas całkowicie i wiemy, że jeszcze kiedyś napewno tam wrócimy. A teraz kilka informacji odnośnie postów powyżej. Przed wszystim październik to już nie sezon i odrazu to widać, przypłynął tylko jeden statek z Kissamos i to nie pełny, a że Laguna jest duża to ludzi praktycznie nie było widac, parasole owszem były ale mniej niż na zdjęciach kogos powyżej, żadnych opłat typu 1E za wstęp, nikt nie brał parasoli ze statku, woda nadal cieplutka a pogoda nadal cudowna - codzinnie około 30'. Tak jak piszą w przewodnikach- Spend some time in paradise! My potwierdzamy- laguna Balos to mały grecki raj:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarecki Re: Elafonissi czy Balos IP: *.radom.vectranet.pl 25.10.12, 22:42 Z tych 2 to Balos. Elafonissi odpuścił bym sobie chociaż byłem. Coprawda Balos z góry może wyglądać jak desant obcych wojsk jak podpływaja tam statki, ale jest gdzie się rozłozyć z ręcznikiem i spędzić wspaniały dzień. Polecam podróż statkiem mniej uciążliwa nie trzeba schodzić z góry i wchodzić z powrotem. Elafonissy wszędzie mokro płasko i od metra ludzi. Jeśli ktoś będzie w okolicach Kissamos to lepiej wybrać się do Falasarny. Pięknie ale mało cienia. Odpowiedz Link Zgłoś
sobota6969 Re: Elafonissi czy Balos 26.10.12, 11:24 Na Elafonissi lepiej iść na wyspę - jest zdecydowanie luźniej i bardziej malowniczo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kacperka Re: Elafonissi czy Balos IP: *.icpnet.pl 22.11.12, 09:24 dwa miejca urokliwe i polecam Jednak na Balos /Gramvousa płynie się stateczkiem,sa piękne widoki zapierające dech... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Elafonissi czy Balos IP: *.ibd.gtsenergis.pl 22.11.12, 10:25 zdecydowanie Balos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nika Re: Elafonissi czy Balos IP: *.181.71.197.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 03.02.13, 16:34 W ubiegłoroczne wakacje (09.2012) wybrałayśmy Balos :) Damska wyprawa z drugiego końca Krety. Pobudka o 5 rano żeby dojechać jak najwcześniej :) Wypożczone autko... Plaża cudo - jak dla mnie raj na ziemi. To nic ze gorąco - klimatyzacja w samochodzie działa. Podczas drogi widoki wspaniałe. Ale dla mnie jak dla kierowcy z 3 letnim stażem - droga - koszmar . Jeśli miałabym jechać jeszcze raz to na pewno jakimś małym terenowym samochodzikiem :0 żeby sie już nie stresować że coś pourywam po drodze :D Żałuję że mogłyśmy być tam tak krótko, czekała mas jeszcze długa droga powrotna. Samodzielną podróż polecam kierowcom z dłuższym stażem i stalowymi nerwami :) WARTO! Odpowiedz Link Zgłoś
wiem_gdzie_jade Re: Elafonissi czy Balos 03.02.13, 17:09 Witaj, Tak Balos, jak i Elafonissi mają swoich zwolenników i przeciwników. Elefonisi ma tą przewagę, że można na niej wypożyczyć zestaw składający się z leżaka i parasola , co tym samym daje schronienie przed słońcem oraz to, że po kąpieli można spłukać słoną, morską wodę przy pomocy jednego z pryszniców, które znajdują się we wschodniej części plaży. Jednak to, z czego najbardziej słynie plaża - różowy piasek, powoli staje się mitem, gdyż ze względu na wielu turystów, którzy piasek ten sukcesywnie wywozili, jest go już znikoma ilość. Balos natomiast jest miejscem bardziej "dzikim", nieodkrytym. Można dostać się na nie dwoma sposobami - stateczkiem, wypływając z portu Kissamos, tym samym zatrzymując się wcześniej przy wyspie Gramvoussa z malowniczo położoną twierdzą, oraz - jak już część osób o tym pisała - za pomocą samochodu ale UWAGA! - Chcąc wybrać się na Balos samochodem należy wybrać się na nie samochodem TERENOWYM. W innym przypadku możemy po prostu po drodze zostawić zawieszenie, co nie zdarza się wbrew pozorom rzadko, musimy też pamiętać, że większość wypożyczalni NIE UBEZPIECZA opon i podwozia. Chcąc mieć pewność, że mamy PEŁNE ubezpieczenie, należy wybierać wyłącznie sprawdzone wypożyczalnie i pamiętać o tym, że zbyt niska cena często ukrywa różne niespodzianki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: Elafonissi czy Balos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.13, 07:26 W tym roku planuje wyjazd na Krete z dwuletnim dzieckiem i chcialbym wybrać sie na Balos. Czy nie bedzie to męcząca podróż dla takiego maluchA? czy macie doświadczenia z wyjazdu z takim dzieckiem, jaki rodzaj transportu wybrać Statek czy auto? Dodam że wolałabym auto z tego względu ze będe niezależna . Dodam że chcialabym wybrać sie w czerwcu, badź przełom maja i czerwca, czy wtedy zdarzaja sie już duże upały? z góry dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
wiem_gdzie_jade Re: Elafonissi czy Balos 04.02.13, 12:49 Witam, W maju upały zdecydowanie będą mniejsze, niż w lipcu i sierpniu, jednak z doświadczenia wiem, że zdarza się, że dla niektórych osób i tak są one bardzo doskwierające, zależy do czego kto jest przyzwyczajony i co kto lubi. Teoretycznie temperatury w maju i czerwcu wahają się między 20 a 24 stopniami, jednak wiadomo, że jest to tylko reguła od której są i wyjątki. W przypadku wybrania opcji ze statkiem, trzeba liczyć się z tym, że wycieczka rozpocznie się koło godziny 10:00 ( plus dojazd do portu ), zakończy zaś około godziny 17:00. Jadąc natomiast samochodem jesteśmy w stanie sami przeznaczyć taką ilość czasu, jaką chcemy ale i tutaj należy pamiętać o paru rzeczach. Po pierwsze - tak jak juz pisałam - powinien to być samochód terenowy z pełnym ubezpieczeniem, najlepiej żeby prowadziła go osoba mająca już jakieś doświadczenie w prowadzeniu samochodu i nie bojąca się jeździć. JEDNAK jadąc samochodem musimy się jakoś dostać już na samą plażę na nogach, zejście trwa około 20 minut , w drugą stronę dłużej, więc pytania, czy z dzieckiem Pani temu podoła ( wózek za bardzo się nie nadaje ). Kolejna kwestia, to słońce. Na Balos nie ma praktycznie żadnego cienia na plaży, wypożyczalni leżaków i parasoli również nie ma a wydaje mi się, że dla dwuletniego dziecka cień jest konieczny, chociaż na chwilę. W razie czego pełny opis wycieczki można zobaczyć w naszym przewodniku. Część wycieczek jest dalej opracowywana,a cześć - w tym Balos - jest już gotowa. Reasumując, musimy się liczyć z mimo wszystko bardzo dużym natężeniem słońca na plaży oraz koniecznością zabrania ze sobą parasola, jeżeli chcemy mieć trochę cienia. Podróż w każdym przypadku potrwa kilka godzin. Ciężko stwierdzić, czy zabranie malucha to dobry pomysł, czy nie. Sądzę, że pozostaje to do indywidualnej oceny każdego. Pozdrawiam ciepło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga36 Re: Elafonissi czy Balos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.13, 13:08 dzieki za cenne informacje, zobaczę już na miejscu czy damy rade tam sie wybrać z maleństwem, czy sama sie tam wybiore, zależy od pogody. A czy plaża elafonissi, falasarna maja trochę cienia, a może jakaś inna ciekawa plażyczka w okolicach Chani na która można dotrzeć z dzieckiem. dodam, że strona wiemgdzie jade, jest bardzo fajna, dużo sie z niej dowiedziałam, choć muszę jeszcze ze spokojem przeanalizować. Aga Odpowiedz Link Zgłoś
sobota6969 Re: Elafonissi czy Balos 04.02.13, 13:18 Koło Chani polecam Agia Apostoli - mimo, że w mieście i dużo ludzi to się w miarę rozkłada na w sumie 4 plażach rozdzielonych półwyspami, drzewka na plaży(cień), blisko infrastruktury ale i malowniczo. I zawsze można wybrać plażę na której nie wieje. Wprawdzie nie mieszkałem tam ale zawsze przy wyjeździe na Kretę rezerwuje jeden dzień na odwiedzenie "trójzębu":) Odpowiedz Link Zgłoś
wiem_gdzie_jade Re: Elafonissi czy Balos 04.02.13, 18:34 Cieszę się, że mogłam pomóc :) Zarówno na Elafonissi oraz na Falasarnie można wypożyczyć leżaki i parasol w razie czego. Cienia samego w sobie, który dawałyby np. drzewa na samej plaży nie ma, ale można go znaleźć ciut dalej ( na Falasarnie ). W przypadku Elafonissi podobnie, jednak tam cień jest znacznie dalej od plaży. Bardzo ładne plaże znajdują się też na półwyspie Akrotiri, można udać się np. do miejscowości Stavros, o tyle też ciekawej, że to w niej kręcony był film Grek Zorba ( nota bene w tavernie przy tamtejszej plaży znajduje się figura Oskara za ten film ). Plaża, która znajduje się po drodze, przed miejscowością Livadi jest godna polecenia. Na pewno i bez wątpienia, cudna jest plaża Stefanou, jednak na nią najlepiej się również dostać stateczkiem ( teoretycznie ścieżka też na nią prowadzi, ale droga zajmuje koło 20minut i do najłatwiejszych nie należy ). Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
wojtek33 Re: Elafonissi czy Balos 05.02.13, 12:55 Z tym Oscarem to chyba od jakiegoś czasu nieaktualne. Z terenówką też nie taka prosta sprawa jak piszesz - 99,9% wypożyczanych Jimny ma ubezpieczenie tylko na asfalt, prawdziwych terenówek w cennikach nie widziałem, jeśli są, to pewnie w kosmicznych cenach. Odpowiedz Link Zgłoś
wiem_gdzie_jade Re: Elafonissi czy Balos 05.02.13, 13:06 Widzisz, byliśmy w tej tavernie ze trzy lata temu, jeszcze był, ale skoro piszesz, że coś się zmieniło, to wierzę. Orientujesz się od kiedy? I dlaczego? Z tymi terenówkami zgadza się, są jeszcze vitary - moim zdaniem od jimmiego trochę lepsze. Odnośnie cen w wypożyczalniach, mamy zaznajomioną wypożyczalnię z którą współpracujemy, gdzie ceny niekoniecznie są kosmiczne a gwarantujemy pełne ubezpieczenie, łącznie z drogami szutrowymi. Nasza oferta będzie gotowa już wkrótce. Jeśli ktoś jednak rozważa, czy na drogę na Balos lepiej wziąć Suzuki Jimmy, czy zwykłą osobówkę, to i tak nawet ten Jimiak będzie lepszy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś