Gość: irq IP: *.warlock.pl 12.07.04, 10:59 Wylatuję 15 na Kretę ( z Itaką) , do Iraklionu ( 14 dni) ,co zabaczyć, gdzie pójść, a których miejsc unikać??? liczę na pomoc doświadczonych forum- podróżników :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mielin Re: Iraklion i Kreta 12.07.04, 11:20 Niesamowite!? To znaczy, że spędzisz dwa tygodnie w jakimś hotelu w samym Iraklionie? Nie wiedziałam, że jakieś biuro organizuje tam pobyty? A może chodzi o jakąś miejscowość wypoczynkową w pobliżu? Moje zdziwienie wynika z tego, że Iraklio jest stolicą Krety, to duże, zatłoczone, rozpędzone życiem miasto i w tygodniu bardzo głośnie! Nie ma tam prawdziwej dużej plaży, zresztą jest wielki port, który z pewnością zanieczyszczałby ją! Ale ja bardzo lubię Iraklion. Jest co obejrzeć i zobaczyć np. życie prawdziwych Greków w dużym mieście. Zwiedzanie: Koniecznie Knossos(pod Iraklionem) cały dzień od jak najwcześniejszego poranka, aby trochę uniknąć tłumów i upału w południe, potem Muzeum Archeologiczne (zawiera fantastyczne eksponaty np. z Knossos i Fajstos i innych minojskich miejsc, jakieś elementy okresu mykeńskiego też są reperezentowane), Fontanna Lwów w centrum wraz z przylegającym placykiem, Twierdza w porcie oraz spacer promenadą nadmorską, jak się ma więcej czasu to też port promowy (ale ja kocham wszystkie porty) i liczne kościoły greckokatolickie, ale jest też i kościół katolicki z mszą po polsku w niedzielę. Ulica Odos 1866 - targ miejski na jednej wąskiej uliczce (owoce, ryby, obdarte ze skóry jagnieta, wyroby skórzane itp.), z najlepszymi w centrum restauracyjkami greckimi, jedzą tam prawie wyłącznie miejscowi, polecam z całą odpowiedzialnością, pyszności!! Miło jest też delektowac się kawą po grecku lub frappe z baklawą na jednym z licznych, zielonych fikusami miejskich placyków. Pamiętaj też o dworcu autobusowym przy porcie skąd można wyruszyć dosłownie na całą wyspę. Autobusami jeździ się suuper, niedrogo i szybko z grecką muzyczką. Co za klimat! Jeśli masz jeszcze pytania to chętnie odpowiem. Mam stamtąd suuper wspomnienia. Pozdrawiam Mielin! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: irq Re: Iraklion i Kreta IP: *.warlock.pl 13.07.04, 12:45 Wielki dzięki!! Nie jadę do samego centrum Iraklionu tylko do STALIDY. Jeszcze raz dzięki za info. Dobrze, że powiedziałeś o autobusach i polecasz ten środek transportu - bo przyznaje nie mam zaufania do komunikacji zbiorowej :) Jak wróce napisze i opowiem jak było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mielin Re: Iraklion i Kreta IP: *.chello.pl 13.07.04, 12:57 Jestem kobietą :-) Jeszcze raz polecam zwiedzanie na własną ręke, autobusami (kocham je) robisz co chcesz i jak chcesz gdzieś dłużej zostać to po prostu nie jedziesz dalej i nikt Ci tego nie wyperswaduje. Można też wypożyczyć auto (my po prostu nie mamy prawa jazdy :-), lub skrzystać z miejscowego biura podróży (wypróbowaliśmy działa:). Polecam jeszcze wieczór Kreteński z miejscowego biura w kreteńskiej wiosce ukrytej w górach, naprawde super przeżycie. Miłych wakacji :-) M. Odpowiedz Link Zgłoś