Dodaj do ulubionych

Iraklion i Kreta

IP: *.warlock.pl 12.07.04, 10:59
Wylatuję 15 na Kretę ( z Itaką) , do Iraklionu ( 14 dni) ,co zabaczyć, gdzie
pójść, a których miejsc unikać??? liczę na pomoc doświadczonych forum-
podróżników :)
Obserwuj wątek
    • mielin Re: Iraklion i Kreta 12.07.04, 11:20
      Niesamowite!? To znaczy, że spędzisz dwa tygodnie w jakimś hotelu w samym
      Iraklionie? Nie wiedziałam, że jakieś biuro organizuje tam pobyty? A może
      chodzi o jakąś miejscowość wypoczynkową w pobliżu? Moje zdziwienie wynika z
      tego, że Iraklio jest stolicą Krety, to duże, zatłoczone, rozpędzone życiem
      miasto i w tygodniu bardzo głośnie! Nie ma tam prawdziwej dużej plaży, zresztą
      jest wielki port, który z pewnością zanieczyszczałby ją!
      Ale ja bardzo lubię Iraklion. Jest co obejrzeć i zobaczyć np. życie prawdziwych
      Greków w dużym mieście.
      Zwiedzanie: Koniecznie Knossos(pod Iraklionem) cały dzień od jak
      najwcześniejszego poranka, aby trochę uniknąć tłumów i upału w południe, potem
      Muzeum Archeologiczne (zawiera fantastyczne eksponaty np. z Knossos i Fajstos i
      innych minojskich miejsc, jakieś elementy okresu mykeńskiego też są
      reperezentowane), Fontanna Lwów w centrum wraz z przylegającym placykiem,
      Twierdza w porcie oraz spacer promenadą nadmorską, jak się ma więcej czasu to
      też port promowy (ale ja kocham wszystkie porty) i liczne kościoły
      greckokatolickie, ale jest też i kościół katolicki z mszą po polsku w
      niedzielę. Ulica Odos 1866 - targ miejski na jednej wąskiej uliczce (owoce,
      ryby, obdarte ze skóry jagnieta, wyroby skórzane itp.), z najlepszymi w centrum
      restauracyjkami greckimi, jedzą tam prawie wyłącznie miejscowi, polecam z całą
      odpowiedzialnością, pyszności!!
      Miło jest też delektowac się kawą po grecku lub frappe z baklawą na jednym z
      licznych, zielonych fikusami miejskich placyków.
      Pamiętaj też o dworcu autobusowym przy porcie skąd można wyruszyć dosłownie na
      całą wyspę. Autobusami jeździ się suuper, niedrogo i szybko z grecką muzyczką.
      Co za klimat!
      Jeśli masz jeszcze pytania to chętnie odpowiem. Mam stamtąd suuper wspomnienia.
      Pozdrawiam Mielin!
      • Gość: irq Re: Iraklion i Kreta IP: *.warlock.pl 13.07.04, 12:45
        Wielki dzięki!! Nie jadę do samego centrum Iraklionu tylko do STALIDY.
        Jeszcze raz dzięki za info. Dobrze, że powiedziałeś o autobusach i polecasz ten
        środek transportu - bo przyznaje nie mam zaufania do komunikacji zbiorowej :)
        Jak wróce napisze i opowiem jak było.
        • Gość: mielin Re: Iraklion i Kreta IP: *.chello.pl 13.07.04, 12:57
          Jestem kobietą :-)

Jeszcze raz polecam zwiedzanie na własną ręke, autobusami (kocham je) robisz co
          chcesz i jak chcesz gdzieś dłużej zostać to po prostu nie jedziesz dalej i nikt
          Ci tego nie wyperswaduje. Można też wypożyczyć auto (my po prostu nie mamy
          prawa jazdy :-), lub skrzystać z miejscowego biura podróży (wypróbowaliśmy
          działa:).

Polecam jeszcze wieczór Kreteński z miejscowego biura w kreteńskiej wiosce
          ukrytej w górach, naprawde super przeżycie.

Miłych wakacji :-) M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka