Dodaj do ulubionych

cypr raz jeszcze

IP: *.rabbit.static.3s.pl 07.01.13, 12:40

Inetersuje mnie lot 12.04- 19.04 na stronie Rayanaira bilet kosztuje 373,40 ale są tylko 3 bilety w takiej cenie. Ja bede podrozowac w opcji 2+2 dzieci.Rozumiem ze w pierwszej kolejnosci mam kupic te 3bilety a potem drugą transakcje w taki sam sposob przeprowadzic na kolejnej osobie do ktorej np wykupic walizkę ale bilet juz bedzie drozszy choc nie wiem ile??Zakładam że jedną walizkę napewno ze sobą zabierzemy. Czy to wg was jest to dobra cena jesli chodzi o lot na Cypr??Czy poczekac jeszcze, moze bedą jeszcze jakieś promocje??Jak to się kształtowało w latach ubiegłych??Nadmienię że w tym roku po raz pierwszy czytam i sprawdzam wszystko odnośnie wakacji na własną rękę. Muszę zapłacić za bilet kartą kredytową. Czy opłata którą naliczą wyniesie 2% od kwoty całości czy jest też stała kwota liczona na osobę za odcinek lotu??
Obserwuj wątek
    • raff1322 Re: cypr raz jeszcze 07.01.13, 12:57
      Oczywiście najlepiej wykupić osobno te 3 tańsze bilety na jednej rezerw. ale zwróć uwagę żeby obejmowały dorosłego i dwójkę dzieci a dodatkowy bilet dokupisz na dorosłego.
      Bagaż 15kg w dwie strony kosztuje 142zł i możesz dokupić go nawet później.
      Opłata za kartę liczona jest per osoba czyli bilet razy 2%, czyli generalnie to i tak system wyliczy te 2% z całości rezerwacji. Inaczej mówiąc przy 4 osobach będzie to 2% x kwota biletu x 4 os.
      Co do ceny to w mojej opinii jest dobra - na turystycznych trasach Ryan nie jest skłonny do dużych obniżek ale niech potwierdzi to jeszcze ktoś kto ceny na tej trasie obserwował w zeszłym roku. Nie sugeruj się tylko moją opinią.
      Pozdr.
    • Gość: gaga.tka Re: cypr raz jeszcze IP: *.rabbit.static.3s.pl 07.01.13, 17:00
      Bilety kupione, teraz pozostaje wyszukanie hotelu. Prawdopodobnie będę kupowała poprzez quickrooms.com ale proszę o info jaką mam gwarancję, że płacąc za całość pobytu wszystko będzie jak należy i że jak dojedziemy na miejsce będzie na nas czekał pokój z wyżywieniem zgodnie z umową. A może jednak lepsza będzie inna strona??Tylko że dla rodziny 2+2 quickrooms wychodził raczej najtaniej.
      • 82piterek Re: cypr raz jeszcze 07.01.13, 21:58
        Gratuluję, to pierwszy krok zrobiony. Nie pękaj :) Będzie tak jak w umowie, to co wybierzesz to dostaniesz. Wydrukuj sobie potwierdzenie maila i weź ze sobą, tam będzie wszystko napisane, będziesz miała dowód jak by co, możesz też napisać maila do hotelu czy potwierdzają rezerwację ale z tego co wiem to serwisy się rozliczają dopiero po urlopie. Masz sporo czasu, pomału rozglądaj się za hotelami, niekiedy są jakieś promocje.
        • raff1322 Re: cypr raz jeszcze 08.01.13, 10:20
          Rzeczywiście dobre ceny są na quickrooms - czasem wręcz niesamowite... Ale to portal nie od wczoraj działający więc myślę że nie ma ryzyka.
          gaga.tka - podziel się w tym wątku swoim wyborem hotelu jak już go dokonasz. Fakt że w tym roku zamierzam z rodziną ogarnąć zachodnią Kretę ale w przyszłości niewykluczony jest Cypr więc przydadzą się propozycje hoteli dla rodzin 2+2 na przyszłość :-)
          • Gość: gaga.tka Re: cypr raz jeszcze IP: *.rabbit.static.3s.pl 08.01.13, 10:55
            Prawdopodobnie będzie to Pafian Holiday Village w Pafos. Jeszcze musimy podjąć ostateczną decyzję. Kretę zwiedziłam, ale wschodnią. Jeśli teraz będziemy zadowoleni z własnej organizacji to niewykluczona Kreta Zachodnia w przyszłym roku:)
          • Gość: hotel Re: cypr raz jeszcze IP: *.rabbit.static.3s.pl 12.01.13, 11:57
            Jeszcze nie dokonałam ostatecznego wybru hotelu:( Spodobał mi się Pafian Park Holiday Village o którym pisałam wcześniej jednakże gdy chiałam wejsc na bezposrednią stronę tego hotelu pojawia sięinfo że konto jest zawieszone. Czy coś może być nie tak z tym hotelem??Jak to sprawdzić?? Nawet jeśli zamówię noclegi w nim to nie mam możliwości potwierdzenia w samym hotelu że napewno te noclegi będą bo nigdzie nie pojawia się kontakt do hotelu. Jak myślicie zmieniać hotel??
        • Gość: gaga.tka Re: cypr raz jeszcze IP: *.rabbit.static.3s.pl 08.01.13, 10:53
          Fakt ze taka pierwsza wyprawa na własną rękę to trochę stresu, ale satysfakcja ogromna - już to czuję i połknęłam bakcyla. Do tej pory podróżowaliśmy z biurami, ale jednak koszt nieporównywalny...
          • raff1322 Re: cypr raz jeszcze 08.01.13, 11:14
            Gość portalu: gaga.tka napisał(a):

>ale jednak koszt nieporównywalny...

.... i po wszystkim dużo większa satysfakcja :-)

A hotel prezentuje się przyjemnie. Powodzenia!
            • Gość: nina104 Re: cypr raz jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.13, 14:07
              Za 2 tygodnie jadę na Cypr, więc podzielę się uwagami. Tez kiedyś był ten pierwszy raz, a teraz nie wyobrażam sobie podróżowania z biurem. Moje wakacje zaczynają się , gdy jestem w fazie planowania i to jest piękne.Ja wybrałam przez Booking w Paphos Rododafni Beach Apartment i Charalambos Holiday Cottage w Kalavasos. Wynajmujemy samochód przez Economy Car Rentals i lecimy Lotem (bilety po 365zł)
              • malmoni20 Re: cypr raz jeszcze 08.01.13, 17:16
                my lecimy w maju lotem 1200 zapłaciliśmy za 2 osoby dorosłe, dziecko i niemowlę, lecimy do Larnaki, to będzie nasz drugi pobyt, pierwszy raz byliśmy w październiku ubiegłego roku w Paphos i było super, wynajęliśmy apartament na stronie owners direct, mieliśmy auto na cały pobyt, teraz zamierzamy pojechać do Protaras :)
              • Gość: gaga.tka Re: cypr raz jeszcze IP: *.rabbit.static.3s.pl 08.01.13, 18:07
                Ogladalaaaam apartamenty swietne. Ja jednak raczej chce byc w hotelu z wyzywienie glownie przez wygode:-) ale jesli mozesz prosze napisz jak rezerwowalas samochod na caly pobyt? Czy wymagana jest karta kredytowa z ktorej na miejscu sciagna jakies zabezpieczenie? Na wielu stronach rezerwacyjnych pisza ze pomimo oplacenia w pl karte kredyt trzeba okazac.
                • malmoni20 Re: cypr raz jeszcze 10.01.13, 13:26
                  my płaciliśmy za auto gotówką na miejscu, gość z wypożyczalni nie chciał danych z karty, ani żadnej blokady nam nie zrobił, braliśmy auto w www.phelenarentals.com/cyprus/phelena-rent-a-car/Home.aspx, bardzo sympatyczny pan, czekał na nas na lotnisku w larnace, potem podpisanie umowy, pan się ucieszył że płacimy całość gotówką, potem nas wyprowadził na autostradę w stronę Paphos, foteliki dla dzieci były już wliczone w cenę wynajmu
                  my ze względu na dzieci (więcej przestrzeni) wolimy apartamenty od małych pokoi hotelowych
                  • Gość: gaga.tka Re: cypr raz jeszcze IP: *.rabbit.static.3s.pl 10.01.13, 13:59
                    przejrzałam stronke tej wypożyczalni, faktycznie piszą że przyjmują gotówkę a ceny też mają dobre przy wypożyczeniu na okres 7 dni. No i nie blokują niczego na karcie kredytowej - przynajmniej nic o tym nie wspominają Tylko nigdzie nie pisze jaki jest koszt wypożyczenia fotelików dziecięcych. Nam są potrzebne dwa więc w tym momencie pewnie koszt się podwyższy. I jak wygląda sprawa z pełnym ubezpeiczeniem?? Jest jakaś kwota dodatkowo płatna??
                  • Gość: gaga.tka Re: cypr raz jeszcze IP: *.rabbit.static.3s.pl 10.01.13, 16:31
                    Napisalam zapytanie do firmy odnosnie cen fotelikow-jestem pozytywnie zaskoczona, pierwszy jest darmowy drugi 2 e na dzien. Ale niestety trzeba miec karte kredytowa dla zabezpieczenia.
              • m_ac Re: cypr raz jeszcze 13.01.13, 17:33
                A co powiesz na pomysł wyjazdu w marcu.Wybieramy się na tydzień, tylko nie wiem który tydzień marca będziemy mieć wolny.Co do sposobu wyjazdu, to zobaczymy-na własną rękę czy bp-porównam ceny i podejmę decyzję.Bardziej chodzi o pogodę tj. jakich temperatur możn a się spodziewać.Wieści z netu to jedno, a jak ktoś był i sam doświadczył to drugie.Rozważam trzy opcje, Cypr właśnie,Maderę i Gran Canarię.Z góry dzięki za info
                • Gość: nina104 Re: cypr raz jeszcze IP: *.adsl.inetia.pl 13.01.13, 19:56
                  Proponuję Maderę, jest atrakcyjniejsza i widokowo i cenowo na miejscu. Jest zieloną wyspą pełną kwiatów:)
                  • Gość: m_ac Re: cypr raz jeszcze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.01.13, 23:01
                    A to...? forum.gazeta.pl/forum/w,207,125540298,125540298,Madera_wielkie_rozczarowanie.html
                    • Gość: nina104 Re: cypr raz jeszcze IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.13, 18:44
                      Ale chyba wiecej jest za , niż przeciw. Ja będąc 12 lat temu na Cyprze zimą miałam temperaturę 10-15 stopni i co mam ja przeklinać? A miejscowi mówili, że to najzimniejszy miesiąc od 30 lat!
                      Na Maderę wrócę chetnie, bo kojarzy mi się z tęczami nad wioskami w dolinach, z krętymi drogami wydającymi się nie do pokonania, a jednak cel osiągnięty. Kto lubi płaski teren, ma problemy z pokonywaniem schodów- nie polecam. Ale to juz wątek nie na to forum...
                      • m_ac Re: cypr raz jeszcze 15.01.13, 08:43
                        Właśnie dlatego pytam.Najlepiej jakby ktoś był w marcu we wszystkich tych miejscach i podpowiedział.Zdecydowanie wolę słonce od mgły, no i oczywiście nie oczekuję o tej porze upałów a jedynie wiosennej pogody
        • Gość: gaga.tka Re: cypr raz jeszcze IP: *.rabbit.static.3s.pl 18.01.13, 22:25
          Drugi krok zrobiony. Hotel zarezerwowany na hotels4.u. voucher dotarl na maila, czekam na potwierdzenie rezerwacji, bo chyba powinnam dostac jeszcze jednego maila z potwierdzeniem z hotels4u? Teraz pozostaly juz tylko kosmetyczne sprawy tj transfer z lotniska, wypozyczenie samochodu i ubezpieczenie. Dziekuje wszystkim osobom za pomoc.
          • Gość: nina104 Re: cypr raz jeszcze IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.13, 16:49
            Pomyśl o wypożyczeniu auta już z lotniska, po co tranfer do hotelu i dodatkowe koszty?
            Jeśli chodzi o hotel i voucher to proponowałabym potwierdzić bezposrednio w hotelu, by mieć pewność rezerwacji.
            • Gość: gaga.tka Re: cypr raz jeszcze IP: *.rabbit.static.3s.pl 20.01.13, 12:31
              Aktualnie właśnie porównuje oferty wynajmu samochodu, najbardziej zniechęca mnie fakt blokady na karcie kredytowej. Hotel z kolei oferuje transfer w kwocie 25e w jedna stroną więc taniej aniżeli taksówki z miasta. Póki co zobaczymy bo do kwietnia jeszcze sporo czasu.
              Kiedy pisać do hotelu??Już teraz czy dopiero przed samym wyjazdem??Pieniądze z konta zeszły więc na dniach chyba firma hotels4u się odezwie??Jak to wygląda w praktyce u osób,które już wcześniej korzystały??
      • Gość: gaga.tka quickrooms.com raz jeszcze IP: *.rabbit.static.3s.pl 08.01.13, 18:59
        Po przeczytaniu warunkow ogolnych nasuwaja mi sie pytania. W jaki sposob organizator sciagnie sobie pozostalosc kwoty? Bo ja przy bukowaniu chce zaplacic tylko te wymagane 25%. O jakim obowiazkowym ubezpieczeniu pisza? Wystarczy jak bedzie wykupione zwykle ubezp podrozne w polsce? Dla nie rezydentow Uk moga byc doliczone dodatkowe oplaty za ktore quickrooms nie bierze odpowiedzialosci, jakie to moga byc oplaty? To chyba tyle.
        • 82piterek Re: quickrooms.com raz jeszcze 08.01.13, 20:47
          1. Z tego co pisze musisz zapłacić całość do 6 tygodni przed wyjazdem.
          2. Ubezpieczenie sama sobie kupujesz gdzie i kiedy chcesz.
          3. Dodatkowe opłaty dla nie rezydentów UK są takie że ścięgnie Ci z konta kwotę przeliczoną ze złotówek na funty po kursie sprzedaży banku, więc jeśli na stronie pisze 500 funtów to bank to sobie przeliczy i ściągnie Ci trochę więcej.
          www.quickrooms.com/FAQ.aspx#top
          • Gość: nina104 Re: quickrooms.com raz jeszcze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.13, 11:12
            Jak będzie z samochodem okaże się na miejscu, to co wiem przed wyjazdem to to, że wpłaciłam zaliczkę 9 euro, bo cały samochód 57 euro+ dodatkowe ubezpieczenie (max)- 24, 5 euro. Wynajmowałam przez Economy Car Rental, potrzebna była karta kredytowa kierowcy (co jest bardzo ważne). Korzystalam z rad osoby , która wynajęla samochód i dostała od posrednika z tej samej wypozyczlni www.forum.kypros.org.pl/viewtopic.php?f=15&t=3322&start=20
            Do tej pory wyjeżdzając samodzielnie nie płaciłam nigdy 100% przed wyjazdem, zawsze szerokim łukiem omijam takie propozycje. Oprócz Bookingu korzystam także z Homelidays i HomeAway.
            • Gość: gaga.tka hotel IP: *.rabbit.static.3s.pl 12.01.13, 11:57
              Jeszcze nie dokonałam ostatecznego wybru hotelu:( Spodobał mi się Pafian Park Holiday Village o którym pisałam wcześniej jednakże gdy chiałam wejsc na bezposrednią stronę tego hotelu pojawia sięinfo że konto jest zawieszone. Czy coś może być nie tak z tym hotelem??Jak to sprawdzić?? Nawet jeśli zamówię noclegi w nim to nie mam możliwości potwierdzenia w samym hotelu że napewno te noclegi będą bo nigdzie nie pojawia się kontakt do hotelu. Jak myślicie zmieniać hotel??
              • Gość: gość Re: hotel IP: *.183.130.73.dsl.dynamic.t-mobile.pl 12.01.13, 14:08
                Witam !
                Jak Wam wychodzi lotem tak tanio ?
                • Gość: gaga.tka Re: hotel IP: *.rabbit.static.3s.pl 12.01.13, 15:08
                  Bilety kupowalam na stronie Rayanaira. ok 400 na os w dwie strony
                  • malmoni20 Re: hotel 12.01.13, 20:36
                    my bilety kupilśmy 27 grudnia, była promocja w locie bilet dla osoby dorosłej kosztował ok. 421 zł. w taryfie crazy, polowaliśmy od jakiegoś czasu na taką okazję, bilety szybko znikały
              • Gość: gaga.tka Re: hotel IP: *.rabbit.static.3s.pl 16.01.13, 12:50
                Moje przeczucia okazały się jednak prawdziwe. Hotel który wybraliśmy Pafian Park zerwał umowy z pośrednikami sprzedającymi noclegi.Pisałam do quickrooms do hotels4u oraz do samego hotelu. Odpowiedz otrzymałam od miłego Pana z hotels4u odnośnie własnie tej informacji. A wszytsko zaczęło się od sprawdzenia czy hotel ma stronę internetową. Zainteresował mnie fakt jej zawieszenia kilka maili i sprawa jasna. Na szczescie nie dokonałam jeszcze płatności. Niestety nadal nie mam wybranego hotelu na nasz kwietniowy wyjazd.
                • Gość: nina104 po powrocie z Cypru... IP: *.adsl.inetia.pl 30.01.13, 18:46
                  Apartamenty, o których wcześniej pisałam to strzał w dziesiątkę -polecam.Wspaniałe miejsca i ludzie! Ale samochód konieczny. Co do samochodu- wypozyczanie przez Economy car rental było w jak najlepszym porządku. Samochód w b.dobrym stanie, kierowca o 3 w nocy czekał na nas przed lotniskiem, zablokowali kartę na 150 euro, ale po powrocie do domu już była odblokowana. Łaczny koszt to -85 euro- tydzień, bo wzięłam jeszcze dodatkowe ubezpieczenie na szyby, opony itp.
                  Ceny na Cyprze- jak dla mnie wysokie! Sklep typu Lidl- ok 100% drozej niż u nas, w małych sklepikach do 300% np. cola 1,5 l -3 euro, chleb od euro w Lidlu do 2, 5 na mieście - normalny bez szaleństw! Wina i ichniejsze brendy- tanie. Ogólnie- miejscowi bardzo mili, przyjacielscy, angielski wszechobecny- nawet 80 letni dziadek na odludziu! Jeździliśmy bez większych planów, bo i tak nie udało nam się ich zrealizować- wybraliśmy krętą, górską drogę lub zboczyliśmy z trasy- ale to jest piękne. Bo nie wszystko co przewodniki polecają mnie powalało na kolana!
                  • Gość: gaga.tka Re: po powrocie z Cypru... IP: *.rabbit.static.3s.pl 30.01.13, 18:53
                    dziekuję serdecznie za relację. Nam jeszcze zostało dość dużo czasu do naszego wyjazdu, ale już nie możemy się doczekać:) zwłaszcza, że wszystko organizuję sama, więc jest na co czekać. A Ty już pewnie planujesz następną wyprawę:)
                    • Gość: nina104 Re: po powrocie z Cypru... IP: *.adsl.inetia.pl 31.01.13, 10:08
                      Planuję Grecję, ale to już na wakacje:) Przypomniało mi się jeszcze co do Cypru: unikaj tankowania w nocy, np. w drodze na samolot, bo trzeba posłużyć się automatem, a my w ten sposób (z niewiedzy jak to technicznie zrobić) straciliśmy kasę.
                      • Gość: gaga.tka Re: po powrocie z Cypru... IP: *.rabbit.static.3s.pl 02.02.13, 11:46
                        Dziękuję za ważną uwagę. My napewno też wypożyczymy samochód więc będziemy uważać na to tankowanie:) Gdyby nie porady na forum to napewno nie zdecydowałabym się na wakacje organizowane bez biura ale teraz czekam i już się cieszę:) no i więcej pieniędzy na lato zostanie.
    • Gość: mmen Re: cypr raz jeszcze IP: *.142.citypartner.pl 18.02.13, 19:04
      Witam
      Czy ktoś z doświadczenia np z ubiegłego roku, orientuje się kiedy mniej więcej Rynair wystawia promocyjne bilety na wyloty w sierpniu?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka