Dodaj do ulubionych

Wrocilam z Rodos - Hotel Ambelia - Genadi

IP: *.biol.uni.lodz.pl 16.07.04, 09:43
Czesc w poniedzialek wrocilam z 2-tygodniowych wczasow w Ambeli. Bylo
swietnie. Wszystkim, ktorzy wybrali to miasteczko na tegoroczne wakacje
serdecznie gratuluje dobrego wyboru. Jesli ktos ma jakies pytania to chetnie
odpowiem, bo jeszcze niedawno szukalam roznych informacji i wiem jak pomocne
potrafia byc niektore wypowiedzi.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • corrina_f1 Re: Wrocilam z Rodos - Hotel Ambelia - Genadi 16.07.04, 09:52
      Cześć Aga
      Czy możesz napisać kilka zdań o samym hotelu ? Z jakim biurem byliście ?
      Jeśli możesz, to również byłabym zobowiązana za kilka cen, o których mowa w
      wątku poniżej :
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=203&w=14177966
      dzięki i pozdrwiam
      Kasia
    • Gość: hana Re: Wrocilam z Rodos - Hotel Ambelia - Genadi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.07.04, 12:14
      Hej,
      Ja wybralam to miejsce na tegoroczne wakacje (tez Ambelia).
      Bylam w Gennadi 4 lata temu i bylo super, tak ze wybor byl
      swiadomy. Bardzo sie ciesze ze z dalszym ciagu miejsce zauracza
      - jade w poniedzialek i juz sie nie moge doczekac!!!
      Pozdrawiam,
    • Gość: Olga Re: Wrocilam z Rodos - Hotel Ambelia - Genadi IP: 80.51.237.* 16.07.04, 13:24
      Wybieram sie właśnie do Genadi, ale do hotelu Genadi Bay, o którym naczytałam
      sie strasznych opinii. Może wiesz coś o tym hotelu? Byłabym wdzięczna za każdą
      informację. Pzdr
    • Gość: Irka Re: Wrocilam z Rodos - Hotel Ambelia - Genadi IP: 80.51.237.* 16.07.04, 13:29
      Też wybieram się do Genadi, cieszę się bardzo, że podobało Ci sie to
      miasteczko, mam nadzieję, że ja sie też nie rozczaruję. Czy możesz napisać coś
      na temat zwiedzania samej wyspy, czy warto jeździć na zorganizowane wycieczki,
      jeśli tak to gdzie ich szukać i na jakie. Jakie są ceny. Będę wdzięczna za
      każdą informację. Pozdrawiam.
      • Gość: ala Re: Wrocilam z Rodos - Hotel Ambelia - Genadi IP: 193.23.63.* 16.07.04, 14:04
        Ja również wybieram się do Ambeli, czy mogłabyś napisać o tawernach i cenach w
        nich, która najlepsza i dlaczego, no i oczywiście o samym hoteliku, który z
        budynków jest najlepszy, jak jedzonko itp.? pozdrawiam
      • Gość: Aga Re: Wrocilam z Rodos - Hotel Ambelia - Genadi IP: *.biol.uni.lodz.pl 16.07.04, 14:10
        Czesc,
        O hotelu Geandi Bay nic nie moge powiedziec, bo widzialam go tylko z zewnatrz i
        wygladal OK. Slyszalam, ze ludzie troche skarzyli sie na brak czystosci, ale to
        jedyne co wiem.
        Miasteczko bardzo urokliwe i co niezwykle zupelnie puste, pomimo srodka sezonu.
        Jedynie w weekendy zjezdzalo sie wiecej osob, szczegolnie Grekow. Szkoda tylko,
        ze plaza kamienista, ale moze wlasnie dlatego taka pusta.
        Na hotel Ambelie nie moge narzekac, bylo czysto i przyjemnie, niestety jedzenie
        niezbyt dobre i niezwykle monotonne.

Co do wycieczek to sa straszliwie drogie (przynajmniej w Triadzie). Tym
        bardziej, ze wiekszosc rzeczy mozna samemu zobaczyc, jadac autobusem czy
        samochodem wychodzi wielokrotnie taniej. Jedynie wycieczki morskie(Simi, Kos i
        Turcja) trzeba wykupic u rezydenta bo inaczej tego nie da sie zrealizowac z tej
        miejscowosci. Oto przykladowe ceny:
        Rodos noca - 19 EURO
        Simi - 32 Euro
        Park wodny - 26 Euro
        Lindos - 19 EURO
        Turcja - 64 EURO
        Polecam wynajecie samochodu. My wzielismy Seicento Open top na 4 dni za 90 EURO
        i zjezdzilismy cala wyspe, a jeden dzien spedzilismy w miescie Rodos.
        Warto tez skorzystac z autobusow, bo np. autobus do Lindos kosztuje 1,60 Euro w
        jedna strone - jedzie sie okolo 40 minut, a dla porownania wycieczka z
        rezedentem kosztuje 19 EURO - w tej cenie jest tylko transfer, bo za wstep
        trzeba placic odzielnie.
        Ogolnie to wydzwiek spotkania z rezydentka byl taki - KUPUJCIE NASZE STRASZNIE
        DROGIE WYCIECZKI, PRZYPADKIEM NIE POZYCZAJCIE SAMOCHODU BO TO DROGIE I
        NIEBEZPIECZNE, A AUTOBUSY JEZDZA BARDZO WOLNO I SA STRASZNIE NIEPUNKTUALNE.
        Wszystko to bzdura. Autobusy jezdzily punktualnie i mnostwo osob na wyspie
        wybieralo taki srodek transportu, a miejscowa wypozyczalnia samochodow
        oferowala dobre ceny i pelne ubezpieczenie.

Co do cen zywnosci, to byly ogromnie duze w porownaniu z Polska i sie zgadzaja
        z tym co bylo wczesniej podawane na forum.
        Pozdrawiam fanow Genadi!!!!!
        • Gość: Irka Re: Wrocilam z Rodos - Hotel Ambelia - Genadi IP: 80.51.237.* 16.07.04, 14:30
          Dzięki za wyczerpujące informacje. Wniosek jeden - zwiedzać na własną
          rekę.Pozdrawiam
    • Gość: ala Re: Wrocilam z Rodos - Hotel Ambelia - Genadi IP: 193.23.63.* 16.07.04, 14:45
      czy ceny w Genadi są tak wysokie jak w Rodos?
      dzięki
      • Gość: Aga Re: Wrocilam z Rodos - Hotel Ambelia - Genadi IP: *.biol.uni.lodz.pl 16.07.04, 16:09
        Ceny sa dosc podobne. Choc w tawernach jest taniej niz w wiekszych kurortach
        turystycznych jak Rodos czy Faliraki, ale drozej niz w malych miejscowosciach w
        glebi wyspy.
    • Gość: Justyna kilka pytan IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.07.04, 22:27
      czesc,
      mam kilka pytan:
      - o ktorej byl wylot (czy lecialas z Warszawy?)
      - czy w tym miasteczku jest bankomat?
      - czy jest lodowka w pokoju?
      - jak wyglada dno w okolicy? czy warto zabierac rurki, pletwy itp?

Dzieki z gory za informacje :)
      Pozdrawiam,
      Justyna
      • Gość: Aga Re: kilka pytan IP: *.biol.uni.lodz.pl 19.07.04, 10:08
        Oto odpowiedzi:
        1. Wylot byl o 6.40 z W-wy, a powrot o 20.40 z Rodos. Wiec praktycznie bylo 15
        dni na Rodos.
        2. Nie ma tam bankomatu, ale podobno jest w miasteczku pobliskim.
        3. Lodowki nie ma. Oczywiscie specjalnie, zeby kupowac napoje na dole w barze.
        To byl najwiekszy mankament tego hotelu.
        4. W Genadi nie ma sensu nurkowac, bo dno jest nieciekawe, zwirowo-kamieniste.
        Ale za to jest masa zatoczek skalistych gdzie mozna zobaczyc sporo ciekawych
        rzeczy pod woda. Trzeba tylko podjechac autobusem np. do Lindos czy Tsamibika
        Beach. wiele osob tak robilo.
        Pozdrawiam,
        Aga
        • Gość: maja Re: kilka pytan IP: 217.153.149.* 19.07.04, 10:54
          cześć Aga

Wybieram się do Genadi w sierpniu.
          Zrezygnowałam z wyżywienia w Hotelu. Prosze Cię o onfprmację czy w Genadi jest
          dużo trawen gdzie można zjeść obiad? Jesli tak to w jakiej cenie??

dzięki
          maja
          • Gość: Aga Re: kilka pytan IP: *.biol.uni.lodz.pl 19.07.04, 11:21
            Tawern jest bardzo duzo. Przy plazy sa trzy, a w miasteczku jeszcze kilka. Ceny
            we wszystkich sa zblizone, choc warto wypatrywac specjalnych ofert. Niestety
            wyzywienie w tawernach jest strasznie drogie na nasze polskie warunki. Wiec
            mimo, ze w hotelu jedzenie bylo kiepskie, to jednak wg mnie lepiej zjesc cos i
            nie byc zmuszonym glodem do wydawania po 20 Euro na kazde posiedzenie (np.
            salatka 3 EURO, suflaki 7 Euro, piwo 2,20 Euro, Cola/sok pomaranczowy 1,50,
            arbuz 1,50 Euro)w tawernie - to przeciez prawie 100 PLN!!!
            Pozdrawiam,
            Aga
          • Gość: Justyna Re: kilka pytan IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.07.04, 11:35
            To mozna zrezygnowac z wyzywienia? Na jakich warunkach? I do ktorego hotelu
            jedziesz?

Pozdrawiam,
            Justyna
            • Gość: majka Re: kilka pytan IP: 217.153.149.* 19.07.04, 12:17
              jadę do Hotelu Genadi Bay.
              Niestety ze wzgędów zdrowotych i scisłą dietę jaką mam, nie chaiałam ryzykowac,
              zapłacić za wyzywienie, nic nie zjeść a później płacić drugi raz w trawernie.

W hotelu Ambrelia nie ma mozliwosci rezygnacji z obiadów, dlatego też jestem
              zmuszona nocować w Genadi Bay bo tam taka opcja istnieje (oczywiście śniadania
              zostają gdyż są wliczone w cenę pokoju)

W Triadzie niestey nie wiedzą jakie menu serwują gościom. Wiem, że istenieje
              jeszcze możliwość dokupienia obiadów dlatego też byłabym wdzięczna za wszelkie
              informacje co jest na stole podane i w Ambelii i w Genadi Bay :))
              Może jeszcze zaryzykuje.

pozdrawiam
              majka
        • Gość: Justyna Re: kilka pytan IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 20.07.04, 17:16
          Dzieki za odpowiedzi :)

Mam jeszcze kilka pytan:
          - czy za klimatyzacje trzeba doplacac?
          - ile kosztuje sejf?
          - czy slyszeliscie o jakis kradziezach?

Pozdrawiam :)
          Justyna
        • Gość: Justyna pokoje IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.07.04, 12:24
          Czesc,
          jeszcze jedna sprawa:
          czy pokoje dwuosobowe maja 2 lozka czy jedno podwojne? Ew czy daje sie te 2
          lozka zestawic?

Pytalam sie w Triadzie, ale nie maja na to wplywu tu, w Warszawie.

BTW jaki jest rezydent? jakas fajna osoba? daje sie z nia dogadac?

Pozdr,
          Justyna
    • Gość: klocmen Re: Wrocilam z Rodos - Hotel Ambelia - Genadi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.07.04, 17:55
      czesc.rozwazam rodos albo krete na sierpien.jesli rodos to to ambelia.napisz mi
      jak wygladal hotel pokoje miasteczko czy daleko do plazy jaka jest a moze jakies
      zdjecia zrobilas??? pozdrawiam karolina
      • Gość: Aga Re: Wrocilam z Rodos - Hotel Ambelia - Genadi IP: *.biol.uni.lodz.pl 21.07.04, 10:27
        Oto odopowiedzi:
        - klimatyzacja jest w cenie, nie trzeba doplacac, a przydaje sie bo bylo
        strasznie duzo komarow i na noc lepij bylo zamykac balkon,
        - sejf byl platny 15 EURO chyba za tydzien, my nie korzystalismy,
        - o kradziezach nie slyszalam, wszytsko mieliesmy w pokoju na wierzchu, bilety,
        paszporty, pieniadze, zegarki, pierscionki - nic nie zginelo.

Jesli chodzi natomiast o drugi list to w zeszlym roku bylam na Krecie w
        Stavros -Apartamenty Cathrin, wiec mam porownanie.
        Z obu tych wysp Rodos podobalo mi sie bardziej. Przede wszystkim bylo bardziej
        zielono, po drugie wyspa jest mniejsza wiec mozna spokojnie wszystko zobaczyc,
        choc oczywiscie na Krecie jest takze wiele fajnych miejsc. Po trzecie turystow
        jest znaczniej mniej na Rodos niz na Krecie, gdzie poprostu trudno sie przebic
        prze popularne turystycznie miejsca.

W Gennadi bylo znacznie fajniej niz w Stavros na Krecie, pomimo ze oba miejsca
        byly dosc podobne, polozone zdala od centrow turystycznych.

Ambelia polozona jest minute drogi od morza, z tarasu jest widok na morze i
        gory. Plaza pusta, czysta, dluga i szeroka, morze bardzo czyste. Jedyny minus
        plazy, to fakt, ze jest zwirowo-kamienista. Ludzi malo, procz weekendow. Do
        centrum miasteczka idzie sie okolo 10 minut. W miasteczku toczy sie wlasciwie
        zupelnie greckie zycie. Turysci sa tu tylo dodatkiem do Grekow, a nie odwrotnie
        jak to ma miejsce w Rodos, Lindos czy Faliraki.
        Jesli ktos lubi cisze, malo ludzi, kocha przyrode, nie cierpi dyskotek i
        tysiaca straganow na ulicach, a zwiedzajac najbardziej lubi jezdzic po malo
        uczeszczanych drogach to polecam Rodos i miateczko Gennadi.

Sam hotel jest bardzo przyzwoity, czysty - codziennie sprzatany, dosc surowo
        wyposazony. Basen fajny, jesli nie ma w nim dzieci. Natomiast dla ludzi z
        dziecmi jest to wspaniale miejsce, bo Triada ma tam Triada Junior Club i jest
        Pan Seweryn, ktory organizuje dzieciom i doroslym czas na basenie: szukanie
        sparbow, aqua aerobic, scrabble etc. dzieci byly wniebowziete. My troche mniej
        bo ciezko bylo korzystac z basenu. Najwiekszym minusem pokoju jest jednak brak
        lodowki. Wyzywienie niestety kiepskie ale to nic biorac pod uwage wszystkie
        zalety okolicy i dosc niska cene wycieczki.
        Pozdrawiam,
        Aga
        • Gość: Masza Re: Wrocilam z Rodos - Hotel Ambelia - Genadi IP: *.crowley.pl 22.07.04, 20:39
          Lecę z chłopakiem do Genadii 26. sierpnia. Czy mogłabyś napisać jak Wam się
          podróżowało po wyspie samochodem? Czy potzrbna była "porządna" mapa, czy
          wystarczy kilka stron atalsu z przewodnika o Rodos i czy ew. przyda nam się coś
          jszcze? Planujemy własne wycieczki. Napisz proszę czy byliście na jakiejś
          zorganizowanej wycieczce (np. do Turcji albo na inną wyspę) i czy warto w ogóle
          brać je pod uwagę.
          Z góry serdeczne dzięki i pozdrówki,
          Masza
          P.S. Czy ktoś jeszcze leci do Ambelii 26-sierpnia?
          • Gość: Aga Re: Wrocilam z Rodos - Hotel Ambelia - Genadi IP: *.biol.uni.lodz.pl 23.07.04, 09:59
            Spokojnie wystarczy mapa, ktora jest w przewodniku Marco Polo. Drogi sa
            oznaczone, a odleglosci niewielkie, wiec mozna w razie czego sie wrocic.

Z zorganizowanych wycieczek to bylismy tylko na Simi za 32 Euro od osoby. Wyspa
            bardzo malownicza. Podroz niezbyt meczaca. Czy moge polecic??? Generalnie tak.
            Chyba, ze ktos rzeczywiscie ma niewiele pieniedzy ze soba to moim zdaniem nie
            warto sie jakos szczegolnie zarzynac finansowo, bo nie jest az takie cudo jak
            Santorini. Do Turcji i na Kos wycieczki byly znacznie drozsze. O ile sobie
            przypominam to do Turcji chyba 65 Euro, a na Kos po 50 Euro. Moim zdaniem
            drogo, jak na 3-4 godziny zwiedzania!! Chyba, ze nastawicie sie na zakupy w
            Turcji - tma podobno mozna wynegocjowac super ceny.
            Pozdrawiam, minelo prawie 2-tygodnie od powrotu, a ja juz zaczynam tesknic za
            Genadi.
            Aga
            • Gość: Aga Re: Wrocilam z Rodos - Hotel Ambelia - Genadi IP: *.biol.uni.lodz.pl 23.07.04, 14:03
              Jesli chodzi o lozka to my mielismy dwa osobne ale stojace obok siebie. I we
              wszystkich pokojach, ktore widzialam bylo podobnie.

Natomiast rezydentka jest pani Ewa M. Coz, byla mila ale mnie osobiscie do
              gustu nie przypadla. Troche zbyt duzo zwrotow typu Mili Panstwo, Drodzy
              Panstwo, Kochani a za malo konkretow. Ale to pewnie tak wlasnie musi robic
              rasowy rezydent. Trudno mi jest powiedziec czy byla pomocna jak cos sie stalo,
              bo na szczescie nie mielismy potrzeby do niej sie z niczym zwracac.
              Pozdrawiam,
              Aga
    • Gość: Marta Re: gniazdka elektryczne ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.04, 18:50
      W sierpniu wybieramy sie na Rodos do Ambeli. Nie marzę o tym, żeby w pokoju
      hotelowym była suszarka, ponieważ wiem, że jest dość ubogo wyposażony. Czy
      gniazdka elektyrczne są takie same jak u nas? Czy mam się juz pogodzić z moimi
      potarganymi włosami :)
      • Gość: Aga Re: gniazdka elektryczne ? IP: *.biol.uni.lodz.pl 24.07.04, 11:55
        W naszym pokoju bylo 1 gniazdko elektryczne, takie same jak w Polsce. Znadowalo
        sie obok toaletki, co oznacza, ze mozna suszyc wlosy przed lustrem.
        pozdrawiam
    • Gość: Aga Re: Wrocilam z Rodos - Hotel Ambelia - Genadi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 18:12
      Ja wlasnie wyjezdzam do Ambeli za 8 dni i chcialabym wiedziec jak wyglada tam
      zycie nocne i wypozyczenie auta. Z gory dziekuje
    • Gość: Klod Re: Wrocilam z Rodos - Hotel Ambelia - Genadi IP: *.acn.pl 15.08.04, 21:52
      Czy orientujesz sie o jakichkolwiek klubach nurkowych w Genadi?
      • Gość: jola Re: Wrocilam z Rodos - Hotel Ambelia - Genadi IP: 193.23.63.* 16.08.04, 13:30
        czy park wodny za 26 Euro jest z ceną wejściówki?
        • Gość: janka Re: Wrocilam z Rodos - Hotel Ambelia - Genadi IP: *.mi.gov.pl 19.08.04, 14:42
          Hej!
          Podobno byłaś w ubiegłym roku w apartamentach Cathrin na Krecie (ja też tam
          byłam), czy te apartamenty są podobne do pokoi w Ambeli - chodzi o wyposażenie?
          pozdrawiam
          • Gość: Aga Re: Wrocilam z Rodos - Hotel Ambelia - Genadi IP: *.biol.uni.lodz.pl 19.08.04, 18:09
            Czesc wszystkim, którzy jada do Ambeli - strasznie Wam zazdroszcze.
            1. Zycie nocne. No coz, nie wiem co masz na mysli. W miasteczku mozna
            spacerowac, spacerowac i jeszcze raz spacerowac. Ewentualnie usiasc w tawernie
            lub zrobic impreze na basenie w hotelu, co wiekszosc Polakow czynila i co
            uniemozliwialo mi spokojne spanie, wiec doradzam dwa pierwsze warianty.

2. Samochod mozna wypozyczyc w centrum lub w hotelu Genadi Bay, bowiem
            wlasciciel Genadi Bay jest zarazem wlascicielem jedynej wypozyczali w
            miateczku. Powiedzcie, ze jestescie z Ambeli to dostaniecie cene specjalna.

3. Zadnego centrum nurkowego nie ma w Genadi, przynajmniej nic takiego nie
            widzialam.

4. A propos apartamentow Cathrin. Otoz to byly apartamenty, wiec byla tam
            lodowka kuchenka etc. Natomiast w Ambeli nic takiego nie ma i rzeczywiscie
            utrudnia to troche zycie bo nie mozna nic przechowac ani ochlodzic. Reszta
            wyposazenia podobna, ladniejsza i wiekasza lazienka.

pozdrawiam,
            aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka