Gość: stba IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.13, 21:54 Witam, wybieram się na wczasy do Grecji-wyspa.Ciekawa jestem jakie są nastroje w Grecji, czy należy obawiać się kryzysu ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiem_gdzie_jade Re: Nastroje w Grecji 06.02.13, 22:16 Witam, Media w Polsce znacznie wyolbrzymiają kryzys i nastroje, jakie panują w Grecji. Powiem szczerze, że jak jest na kontynencie nie wiem, jednak po 8 sezonach spędzonych właśnie na wyspach, mogę Pani zagwarantować, że nie odczuwa się na nich większych skutków kryzysu. Czy Grecy narzekają? Owszem. Czy strajkują? Owszem. Prawda jednak jest taka, że strajki tak jak się zdarzały, tak się zdarzać będą, ale nie są to specjalnie uciążliwe sytuacje, tym bardziej, że zawsze wiadomo o nich z dosyć dużym wyprzedzeniem. Żadnych pikiet, podpalań itp., jak to media u nas ukazują, na wyspach nie ma. Mam stały kontakt z grekami zamieszkującymi wyspy i - proszę mi wierzyć, gdyby działo się coś naprawdę złego, sama wiedziałabym o tym. Proszę się więc niczego nie obawiać :) Pozdrawiam ciepło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polak Grecja to BaNKRUT IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.13, 22:54 utrzymywany przez całą Europę, w tym nawet z kieszeni naszych jakże zamożnych emerytów i pokolenia 1500 brutto. Tak więc w swoim optymizmie możesz się również cieszyć, że masz swój finansowy udział w tym, że nierób Nikos siedzi na swoje greckiej wysepce i pierdzi w swoje obryzgane kaką gacie również na twój koszt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosć Re: Grecja to BaNKRUT IP: *.mobile.mycosmos.gr 07.02.13, 09:45 Odpowiedziałeś chyba na pytanie "nastroje w Polsce" bo o tych w Grecji to najwidoczniej nie masz zielonego pojęcia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaq Re: Grecja to BaNKRUT IP: *.ip4.wifimax.pl 10.02.13, 17:23 Hehe ŚWIETNA riposta :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miki Re: Nastroje w Grecji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.02.13, 13:05 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,13350142,Zalogi_promow_w_Grecji_strajkuja__Na_wyspach_zaczyna.html Odpowiedz Link Zgłoś
wiem_gdzie_jade Re: Nastroje w Grecji 07.02.13, 14:09 To, że większy strajk ma miejsce teraz, nie oznacza, że tak będzie i w sezonie. Nie wierzę w to, aby armatorzy pozwolili sobie na tak duże straty, kiedy ludzie zaczną podróżować "na dobre". wiemgdziejade.pl Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_grosze Re: Nastroje w Grecji 07.02.13, 15:01 wiem_gdzie_jade napisała: > To, że większy strajk ma miejsce teraz, nie oznacza, że tak będzie i w sezonie. > Nie wierzę w to, aby armatorzy pozwolili sobie na tak duże straty, kiedy ludzie > zaczną podróżować "na dobre". Czy to armatorzy strajkują, czy raczej załogi statków? Jeśli chodzi o tych drugich to mają oni w glębokim niepoważaniu zarobki armatorow i strajkują właśnie po to, żeby poprzez kieszeń pracodawców zwrócić uwagę na swoje niezadowolenie. Jeżeli sytuacja ich zmusi, będą strajkować i w szczycie sezonu. Odpowiedz Link Zgłoś
wiem_gdzie_jade Re: Nastroje w Grecji 07.02.13, 15:05 Oczywiście, że załogi, ale te również zdają sobie sprawę z konsekwencji strajku. Czy do tej pory zdarzyło się w sezonie, że którykolwiek strajk mający związek z branżą turystyczną trwał na tyle długo, aby naprawdę poważnie odbiło się to na turystach? Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_grosze Re: Nastroje w Grecji 07.02.13, 15:47 > Czy do tej pory zdarzyło się w sezonie, że którykolwiek strajk mający związek z > branżą turystyczną trwał na tyle długo, aby naprawdę poważnie odbiło się to na > turystach? A czy wcześniej, z wyjątkiem lat 60tych ubiegłego stulecia, była tak dramatyczna sytuacja w Grecji jaką mamy obecnie? Grecja siedzi na przysłowiowej beczce prochu a sami Grecy doprowadzeni zostali już do granic wytrzymałości. To, że jeszcze nie ma masowej ucieczki z Grecji zawdzięczać można faktom, że reszta Europy też pogrążona jest w kryzysie i zaczyna tonąć w morzu bezrobocia. Odpowiedz Link Zgłoś
wiem_gdzie_jade Re: Nastroje w Grecji 07.02.13, 16:06 Oczywiście, ogólnie sytuacja w Europie nie jest wesoła, ale to co masa osób tutaj robi, to jest - moim zdaniem - straszenie ludzi. Prawda jest taka, że tak jak już pisałam, będąc na wyspach greckich, praktycznie nie odczuwa się skutków kryzysu a tym bardziej turyści nie są w niego "wciągani". Początkowe pytanie brzmiało 'czy odczuwa się ( w domyśle - jako turysta ) skutki kryzysu na wyspach' i na nie też odpowiadam dalej podtrzymując swoje zdanie - nie, nie odczuwa się. Nie wypowiadam się za Jorgosa, czy za Marię, ale za siebie, czyli za osobę, która lato w lato i wiosnę w wiosnę spędza życie od wielu lat na greckich wyspach oraz za turystów, gdyż mając z nimi styczność na co dzień, wiem jak oni to odbierają. Wiadomo, jest to generalizowanie, ale proszę mi wierzyć - większość z nich jest takiego samego zdania. Dla jasności - nie piszę, że Grecja to eldorado i dla jego mieszkańców kraj mlekiem i miodem płynący, absolutnie tak nie jest. Dla turystów jednak greckie wyspy są absolutnie bezpieczne. pozdrawiam wiemgdziejade.pl przewodnik po Krecie i Santorini Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ostrożny Re: Nastroje w Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.13, 20:20 Nie wiem, "Wiem_gdzie_jadę" skąd czerpiesz informacje i jak wakacje spędzasz na wyspach skoro nie pamiętasz jak w lipcu (też pewnie nie sezon dla Ciebie ) ze 3-4 lata temu strajkowali dostawcy paliw. Skutkowało to brakiem benzyny na stacjach benzynowych, zamknięciem wypożyczalni, w tym na turystycznej Krecie, i staniem przez Greków w gigantycznych kolejkach jeśli na jakiejś stacji benzyna się pojawiła (byłem tam wtedy i wiem co piszę - sam stałem w takiej kolejce, żeby trochę paliwa kupić i dojechać do celu) . Znajomi wyjechali wówczas na tydzień na Kretę i klęli niesamowicie z powodu niemożności wynajęcia samochodu. W sklepach w całej Grecji towary na półkach były mocno okrojone a niektórych zaczynało brakować. Masz coś do powiedzenia w tej kwestii? Czy może nie zapisało się w pamięci? A może nie miało miejsca? Ratuj opinię o sobie albo zmieniaj nicka albo idź gdzieś indziej, bo wiarygodność Twoja spadła do zera: opowieści Twoje między bajki tylko włożyć. "Nie, na wyspach to nie, tam nic się nie dzieje - wiedziałabym najpierwsza" - a tu proszę: osiem dni promy nie pływają, a sklepy można sobie wyobrazić. "Strajk wcześniej zapowiedzą" - tak, a wszyscy turyści kupią "Ta Nea" czy inny dziennik i będą czytać regularnie. Jak strajkują dostawcy energii to na wyspach też nie odczuwają, bo wszyscy Grecy mają własne zasilanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nastroje w Grecji IP: *.adsl.inetia.pl 07.02.13, 21:01 forum.gazeta.pl/forum/w,203,141531065,,czy_w_tym_roku.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
wiem_gdzie_jade Re: Nastroje w Grecji 07.02.13, 21:06 Nie bardzo rozumiem, skąd u Was wszystkich tyle złości i jadu. Nie będę odpisywać na podane przez Ciebie epitety, bo nie ma sensu wdawanie się w takie rozmowy. Uciekać nie mam powodu, bo w dalszym ciągu swoje zdanie podtrzymuje - Ty ( Wy ) macie prawo do swojego. Oczywiście, że pamiętam strajk benzynowy - dla Twojej informacji było ich więcej, ba - praktycznie w trakcie każdego sezonu zdarza się ich parę, a przynajmniej mówi się, że mają powstać. Powiem więcej - mają miejsca i strajki na lotniskach, czy w którymkolwiek momencie temu przeczyłam? Nie mam czego ratować, bo nic zostało naszarpnięte. Życzę więcej uprzejmości i miej jadu na przyszłość. P.S nie zauważyłam u siebie " > "Nie, na wyspach to nie, tam nic się nie dzieje - wiedziałabym najpierwsza" - takiego zdania, więc proszę nie wtykaj nie moich słów w moje słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
wiem_gdzie_jade Re: Nastroje w Grecji 07.02.13, 21:07 > Nie bardzo rozumiem, skąd u Was wszystkich tyle złości i jadu. To oczywiście generalizowanie było i nie miało dotyczyć "wszystkich". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ostrożny Re: Nastroje w Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.02.13, 21:17 Wiem gdzie jade napisała: >Mam stały kontakt z grekami zamieszkującymi wyspy i - proszę mi wierzyć, gdyby działo się >coś naprawdę złego, sama wiedziałabym o tym. >Proszę się więc niczego nie obawiać :) Nawet jeśli wiedziałabym to i tak bym nie powiedziała bo nie mam żadnego interesu w tym aby ludzie poznali prawdę, której z racji prowadzonej przeze mnie działalności poznać nie powinni. Tyle co do Twojej sumienności i rzetelności wypowiedzi: rzeczywiście 8-dniowy strajk załóg promów to w ogóle nic takiego a tygodniowy czy dłuższy dostawców paliw w wysokim sezonie to już zupełny drobiazg, nieodczuwalny zupełnie na wyspach. Przestań się już błaźnić: pospamowałaś, możesz odejść Odpowiedz Link Zgłoś
wiem_gdzie_jade Re: Nastroje w Grecji 07.02.13, 21:33 Tak więc przeczytaj te dwa zdania raz jeszcze, porównaj je i wyciągnij wniosek. Tak, masz rację. W Grecji tylko czekają aż przyjadą turyści, żeby ich okraść i ogołocić ( i nie przewieźć ich promami, bo przecież strajk będzie trwał nieustannie do przyszłego roku - albo dłużej). Generalnie w Helladzie - a zwłaszcza na wyspach - jest bardzo niebezpiecznie i lepiej tam nie jedź - kryzysem i lenistwem od Greków wszak można się zarazić :D Dla wszystkich, którzy chcą zobaczyć jak Grecy polują na turystów, proponuję raz jeszcze zobaczyć filmik załączony przez zo_h w innym wątku, a wspomniany również tutaj przez osobę zalogowaną jako 'gość' : vimeo.com/45627350 . wiemgdziejade.p przewodnik po Krecie i Santorini Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_grosze Re: Nastroje w Grecji 07.02.13, 22:01 wiem_gdzie_jade. Jak nic się nie dzieje to wiadomo, że i turystom nic nie doskwiera, ale jak już się zacznie to może być piekło dla wszystkich w tym przepięknym kraju. Jest tylko kwestią czasu jak długo jeszcze Grecy znosić będą upodlenie serwowane im przez europejską wspólnotę. Zgadzam się też, że Grecja nie jest eldoradem, zresztą nigdy takowym nie była, chociaż w wielu dzidzinach, chociażby kulinarnych, jak dla mnie jest eldoradem:) Ale z pewnością jest ostatnim paradise jaki jeszcze ostał się w Europie. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinihtaa Re: Nastroje w Grecji 08.02.13, 06:05 Ja jestem zdania, że ci co boją się Grecji nie powinni tam jechać, gdyż z takim nastawieniem na pewno zdarzy się jakaś katastrofa. Np, -zamkną lotnisko bo grecy spartaczyli pas startowy i teraz jest dziurawy jak ser szwajcarski, -albo naustawiają fotoradarów i wyślą nieoznakowaną policję by ścigała turystów -albo dopadnie was rozwścieczony Grek bo najpierw mu kazali pracować do 67 roku a teraz mówią, że to nie wystarczy bu dostać emeryturę -albo nie dostaniecie się do lekarza bo limity w greckich szpitalach właśnie się wyczerpały -itd, itp Naprawdę, ta Grecja to straszny kraj, dzięki Bogu w Polsce jest raj. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pola Re: Nastroje w Grecji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.13, 09:02 Każdy kto planuje wakacje, gdziekolwiek na świecie powinien wiedzieć jaka jest sytuacje, więc każda informacja powinna być przykazana, żeby nie było zdziwienia na miejscu. I czy to strajk w Grecji, czy zamieszki w Egipcie każdy wyciągnie sobie sam wnioski i zdecyduje czy jechać czy zostać w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
potwor_z_piccadilly Re: Nastroje w Grecji 09.02.13, 22:30 Gość portalu: stba napisał(a): > Witam, wybieram się na wczasy do Grecji-wyspa.Ciekawa jestem jakie są nastroje > w Grecji, > czy należy obawiać się kryzysu ? Nastroje są takie, jakie były. Czyli takie same jak nasze. Część z nich jest w...na, co nie znaczy, że gotowa ukręcać łby turystom, czy też każdemu kto się napatoczy. Jak dla mnie, to Grecja (szczególnie wyspy) jest krajem, gdzie swobodnie mogę szwędać się nocami, w hotelu (wybieram małe, rodzinne) nikt mnie nie okradnie i gdzie ludzie są przaśni, przywiązani do tradycji, religii, gdzie baby ponure i pyskate, faceci impulsywni i skłonni do kontestacji, a i też do kombinacji (historię maja podobną do naszej, tez mieli nie łatwo i też mieli się komu stawiać), ale w gruncie uczciwi ludzie. - Ktoś napisał, że musi na nich płacić. Odpowiadam. G...o płacisz. W balona cię robią, a ty wierzysz. Aha, w gazecie napisali. Noo, jeśli tak, to czytaj dalej i ciesz się żeś taki oświecony. - Strajki. W 2007 czekając na samolot, koczowaliśmy na lotnisku w Rodos siedem godzin i nie z powodu jakiegoś strajku. Ot, taki urok czarterów. My czekaliśmy w barze bo mieliśmy kasę, ciepły ciuch w podręcznym (obiekt klimatyzowany) i byliśmy tylko we dwoje dorosłych. A ci z monetą o nominalie pięć euro w kieszeni, dzieciakiem przy cycku i w cienkich koszulkach bo te cieplejsze poszły do bagażu zasadniczego, mieli małą katastrofę i tyle. Taki to wojaży urok. Trzeba być przygotowanym, bo zdarzyć się może, że nie zawsze wszystko może pójść jak po maśle i każdy wybierający się w dalekie od domu strony powinien to wiedzieć i zakonotować sobie tę wiedzę. - Strajk na stacji paliw. Tu pytanie. Czy czterogodzinny strajk stacji paliw może zrujnować wakacje ? To pytanie retoryczne, a tym którzy twierdzą że może, radzę. Nie wyjeżdżajcie z kraju. W domu zostańcie. Ty autorko wątku powiedz sobie, pierdzielę, jadę. Raz się żyje. Lepiej nie będzie, bo bajzel na tym świecie powiększa się i to dziś użyję, to moje. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ostrożny Re: Nastroje w Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.13, 00:36 >Czy czterogodzinny strajk stacji paliw może zrujnować wakacje ? Czterogodzinny oczywiście nie ale tygodniowy i dłuższy (jak kilka lat temu) - owszem tak i to wszędzie, na wyspach również. Odpowiedz Link Zgłoś
ritazien Re: Nastroje w Grecji 10.02.13, 07:49 To jedź do Kołobrzegu, dostaniesz świeżego dorsza prosto z morza w środku sezonu ochronnego przyprawionego solą drogową : ) Prezentując takie podejście jak Twoje to najlepiej w ogóle z domu nie wychodzić. Jest ryzyko, jest zabawa, raz się żyje a za kilka lat i tak to wszystko pierdyknie bo ile można jechać na deficycie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Nastroje w Grecji IP: *.mobile.mycosmos.gr 10.02.13, 09:59 Do ostrożnego: Ja cię przepraszam ale te 4 lata temu to gdzie ten strajk paliwowy trwał cały tydzień bo jakoś nie zanotowałem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ostożny Re: Nastroje w Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.13, 10:16 W lipcu, w lipcu - nawet Wiem_gdzie_ jadę odnotowała a Ty nie? Nie mówię: "nie jedźcie", ale jestem za rzetelną informacją stąd proszę mnie do Kołobrzegu nie wysyłać... bo ja i tak pojadę ... gdzieś: i nie będzie to Kołobrzeg! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Nastroje w Grecji IP: *.mobile.mycosmos.gr 10.02.13, 10:42 Wyobraź sobie, że TYGODNIOWEGO nie odnotowałem. Był dwudniowy (przynajmniej tam gdzie mieszkam) przy czym drugiego dnia dowieźli paliwo i każdy stał w kolejce aby zatankować (niekiedy kilka godzin. Owszem uciążliwe ale nie uważam, że od razu rujnujące urlop. Generalnie strajki, braki zaopatrzenie itp. najbardziej odbija się na tubylcach, niż na turystach. Komunikacja. W sezonie autobus na mojej trasie kursuje 8 razy dziennie, poza sezonem 3. Sklepy. W sezonie otwarte wszystkie okoliczne, poza nim dwa, z czego większość asortymentu jest przebrana, właściciel nie zamawia produktów stałych chcąc wyprzedać zapasy przed nowym sezonem, żeby turyści mieli świeże. Stacje paliw. W ostatnim czasie nie odnotowałem żadnych strajków, ani braków paliwa. Braki zaopatrzenia. Donoszę, że pomimo długo trwającego strajku promów jedzenie na wyspie jeszcze jest. Służba zdrowia. Na szczęście na zdrowie nie narzekam ale turyści zawsze w sezonie pomoc dostaną. Punkty sanitarne są we wszystkich turystycznych miejscach, nawet na plażach. Braki prądu. zdarzają się nie powiem. W zimie z powodu zerwanych przez wiatr przewodów, z powodu zalania itp. Jak występuja w lecie są najczęściej spowodowane przesileniem. Wszyscy na potęgę włączają klimę. Jest to jednak incydentalne i zwykle szybko usuwane. To tak z grubsza. Nie mówię, że Grecja to raj, ani do życia, ani na wakacje. Wszystko zalęzy od naszego nastawienia oraz od tego czego oczekujemy. Każdy ma wolną wolę i może zgodnie z nią wybrać. Jeżeli jedziesz to tak jak napisał gdzieś przedmówca, przygotuj się na to co cię może czekać, dowiedz się gdzie jedziesz, poznaj sytuację zanim wyjedziesz a nie śnij pięknego snu aby potem sie rozczarować. Nie oczekuj luksusów wybierając trzy gwiazdkowy hotel, nie narzekaj na drogi, jeśli decydujesz się na zadupie. Zawsze można wybrać inny kierunek albo zostać w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ostrożny Re: Nastroje w Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.13, 15:44 wyborcza.pl/1,76842,8199396,Grecja_wysyla_wojsko_na_odsiecz_turystom.html wyborcza.biz/biznes/1,101562,8199742,Coraz_gorsze_skutki_strajku_transportowcow_w_Grecji.html Szukać więcej czy już wystarczy? Rusz trochę pamięcią jeśli takich dni nie pamiętasz - ja pamiętam! Na Mykonos w temacie braku prądu w lecie wieczorami.... można cała historię napisać! Powtarzam: jestem za rzetelną informacją co nie oznacza, że odradzam wyjazdy do Grecji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ostrożny Re: Nastroje w Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.13, 15:52 I nie opowiadaj, że nie było to odczuwalne. Było bardzo problematyczne dla wszystkich i wszędzie: dla Greków i dla turystów (lipiec -szczyt sezonu), na lądzie i na wyspach. Byłem wtedy w Grecji do czerwca do połowy sierpnia - wiem co przeżyłem a dużo się przemieszczałem. Grecy wyciągali swoje zapasy (paliwo trzymane w kanistrach do łódek), turyści takich możliwości nie mieli. Zresztą i samochodów też nie mieli, bo jak napisałem wyżej - wypożyczalnie stały z uwagi na brak paliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nastroje w Grecji IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.13, 16:25 podroze.gazeta.pl/podroze/56,114158,12122593,Wakacje_2012__Najpopularniejsze_kierunki_wakacyjne.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Nastroje w Grecji IP: *.mobile.mycosmos.gr 10.02.13, 18:02 Nie odczułem i nie wiem jak było na Mykonos bo ja byłem na Rodos. Jeździłem codziennie do pracy i tylko jeden raz miałem problem z paliwem, kiedy skończyło się to w baku. Mykonos jest jednak mała i być może nie ma jej co przyrównywać do Rodos. Wniosek, nie można generalizować i nie można podpierać swoich poglądów o jedno wydarzenie i to w dodatku z 2008 roku. Ja też jestem za rzetelną informacją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ostrożny Re: Nastroje w Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.13, 18:12 Gwoli ścisłości z 2010 roku ;) Nie można jednak w ramach rzetelnych informacji zapominać, że strajk w takich kręgach jak energetyka, linie promowe, tirowcy, dostawcy paliw, lotniska, porty, KTEL (autobusy) itp mają wpływ na sytuacje na wyspach. Nie jest prawdą to, co niektórzy piszą: w Atenach, Salonikach, Patrze (czyli dużych miastach) - strajki odczuć się da, ale na wyspach nie. Nie jest to prawdą, co pokazuje historia. Rozumiem, że wszystkim związanym z turystyką pośrednio i bezpośrednio zależy na tym, aby turystów nie wystraszyć, żeby turyści jak dawniej wydawali swoje pieniądze w Grecji bo Grecja tych pieniędzy potrzebuje, ale doprawdy uczciwiej jest nie taić takich informacji, że eldorado w Grecji już nie ma choć kraj ten zwolenników swoich nadal ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Nastroje w Grecji IP: *.mobile.mycosmos.gr 10.02.13, 18:18 Tam masz rację i na tym zakończmy bo widzę, że widzisz jedynie swoją prawdę. Przecież ja nic nie wiem bo mnie tu nie ma, pewnie mi się tylko zdaje, że zmagam się z grecką rzeczywistością ponad osiem lat. Gwoli ścisłości, nie mam w tym interesu bo nie pracuję w sferze związanej z turystyką. ...i na tym zakończmy tą jałową dyskusję AMEN Odpowiedz Link Zgłoś
potwor_z_piccadilly Re: Nastroje w Grecji 10.02.13, 19:40 Gość portalu: Gość napisał(a): > ...i na tym zakończmy tą jałową dyskusję > AMEN No i to jest jedyna i słuszna konkluzja. Niech facet lepiej nigdzie nie wyjeżdża, półek na ścianach nie wiesza bo spanie taka i dziecioka zabije. No i niech w drewnianym kościele uważa, by cegła mu na głowę nie spadła. Co do tych strajków stacji paliw, to - druga połowa lipca 2010, Rodos, miejscowość Gennadi -, stacja paliw strajkowała coś ok. czterech godzin i to był jedyny strajk w czasie naszego, dwutygodniowego tam pobytu, a ponadto, to z relacji dobrze poinformowanych dowiedziałem się, że w tym czasie, połowa stacji na wyspie w ogóle nie strajkowała, lub strajkowała w formie, temu nie tankujemy, a temu tankujemy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ostrożny Re: Nastroje w Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.02.13, 20:31 Wam trzeba prasę zacytować - bo jak widzę sam link nie wystarcza: Sobota jest szóstym dniem strajku transportowców drogowych w Grecji, którego skutki odczuwają zarówno Grecy jak i turyści. Paliwo dostarczane jest jedynie do kilku stacji w kraju. Są kłopoty z dostawą produktów żywnościowych na wyspy W piątek rząd zdecydował się na wykorzystanie cystern wojskowych do zaopatrzenia stacji w paliwo. Wcześniej zagroził przewoźnikom, że odbierze im licencje i postawi przed sądem, jeśli nie wrócą do pracy. Greccy hotelarze i firmy turystyczne twierdzą, że już są odczuwalne następstwa demonstracji i strajków, w tym pracowników portów, kontrolerów lotów, a obecnie - dostawców paliwa. Na brak paliwa narzekają też agencje wynajmujące turystom samochody. Problemy z zaopatrzeniem są coraz większe, zwłaszcza na wyspach - podkreślił Jeorjos Telonis, przewodniczący greckiego związku operatorów turystycznych. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Rzeczywiście jak widzę rozsadniej będzie zakończyć dyskusję, bo jak widzę argumentów kompletnie Wam brak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Nastroje w Grecji IP: *.adsl.inetia.pl 10.02.13, 22:18 Gość portalu: Ostrożny napisał(a): > Wam trzeba prasę zacytować - bo jak widzę sam link nie wystarcza: > > Sobota jest szóstym dniem strajku transportowców drogowych w Grecji, którego sk > utki odczuwają zarówno Grecy jak i turyści. Paliwo dostarczane jest jedynie do > kilku stacji w kraju. Są kłopoty z dostawą produktów żywnościowych na wyspy > > W piątek rząd zdecydował się na wykorzystanie cystern wojskowych do zaopatrzeni > a stacji w paliwo. Wcześniej zagroził przewoźnikom, że odbierze im licencje i p > ostawi przed sądem, jeśli nie wrócą do pracy. > > Greccy hotelarze i firmy turystyczne twierdzą, że już są odczuwalne następstwa > demonstracji i strajków, w tym pracowników portów, kontrolerów lotów, a obecnie > - dostawców paliwa. Na brak paliwa narzekają też agencje wynajmujące turystom > samochody. > > Problemy z zaopatrzeniem są coraz większe, zwłaszcza na wyspach - podkreślił Je > orjos Telonis, przewodniczący greckiego związku operatorów turystycznych. Przecież to są stare cytaty- z 2010 roku.......Mógłbyś się troszkę bardziej postarać i coś aktualnego podesłać.... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kalinihtaa Re: Nastroje w Grecji 11.02.13, 06:03 Czytanie Gazety i oglądanie TVN prowadzi do jedynie słusznych wniosków - w Polsce jest raj, (ups, przepraszam, to media antykościelne więc nie ma raju) w Polsce jest Zielona Wyspa a w Europie panuje kryzys. Co do opisywanego roku 2010, dzięki właśnie takim "rzetelnym" informacjom, jadąc do Grecji panikowałem, min w kwestii paliwa, w Wenecji gdzie okrętowałem się na promie byłem bliski szukania kanistra i robienia zapasów by w "pogrążonej strajkami" Grecji móc dojechać do celu i następnie wydostać się z tego biednego w paliwo kraju. Skończyło się na tym, że po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów od Iguomentisy zjechałem na stację i zatankowałem do pełna, zrobiłem tak jeszcze ze dwa razy. Następnie zadzwoniłem do znajomych Greków by spytać czy mają już paliwo na stacji (w naszych mediach trąbili, identycznie jak nasz "Ostrożny") bo znudziło mi się odwiedzać każdą napotkaną stację i tankować po kilka litrów - w odpowiedzi usłyszałem, że nic nie wiedzą o brakach paliwa (Chalkidiki) ale sprawdzą. Oczywiście paliwa było pod dostatkiem, zresztą tak samo w 2011 i 2012. Oczywiście w kolejnych latach media jeszcze bardziej "rzetelnie" informowały o okropnych kłopotach Grecji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ostrożny Re: Nastroje w Grecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.13, 08:00 Dość ciekawe: media mediami ale pisałem, że byłem wtedy w Grecji i sam doświadczyłem. Znajomi na Krecie w tym czasie doświadczyli przez tydzień niemożliwość wynajęcia samochodu. Widzę, że umiejętność czytania ze zrozumieniem szwankuje u Was. Potwierdzają to linki, które zamieściłem, gdyby poszukać pewnie więcej informacji się znajdzie nie tylko z polskiej prasy (która jak widzę dla Was kompletnie niewiarygodna - aż dziwne, ze się utrzymuje), ale chyba nie ma sensu. Każdy, kto ma zdrowy , niezaślepiony niczym umysł i tak potrafi sam uznać, że kiedy strajkują promy to nie może to nie mieć wpływu na wyspy, podobnie z gałęziami, które wymieniłem wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś