Dodaj do ulubionych

Promem do Grecji ze zwierzęciem

07.03.13, 10:06
Witam,

Pytanie, czy ktokolwiek z Was płynął kiedykolwiek ze zwierzęciem promem do Grecji? ( najpierw Pierus, potem Iraklio )?
Czy wiecie jak to dokładnie wygląda? Do tej pory kot podróżował samolotem, jednak być może będzie konieczność wzięcia samochodu, więc zostaje wyłącznie prom.
Szukałam info na ten temat, ale informacji jest znikoma ilość.

pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: mmm Re: Promem do Grecji ze zwierzęciem IP: *.warszawa.vectranet.pl 07.03.13, 10:31
      Nigdy nie płynałem ze zwierzęciem ale widziałem psy i koty na promach (tych dużych z otwartym pokładem, nie tych szybkich puszkach). Najlepiej zorientuj sie z jaka firma promowa bedziesz płynać i jeśli nie ma na temat zwierzat żadnych wzmanek w ich regulaminach - skontaktuj się z nimi przez mail
      • elefterija5 Re: Promem do Grecji ze zwierzęciem 07.03.13, 10:36
        Dzięki,
        Regulamin po trochu czytałam, natomiast intryguje mnie to od kwestii już stricte praktycznej, czy takie zwierzę normalnie z kuwety może korzystać itd.
        Napiszę maila do paru linii, dzięki.

pozdrawiam
        • Gość: mmm Re: Promem do Grecji ze zwierzęciem IP: *.warszawa.vectranet.pl 07.03.13, 12:52
          Widziałem zwierzeta na promach "dziennych", w klatkach, torbach, trzymane pod pachą itp Nie wiem jak właściciele rozwiazywali problem kuwety. Trudno mi sobie wyobrazic gdzie by taka kuweta miała stać. Wiem natomiast, ze np Blue Star Ferries mają kabiny dla podrózujących ze zwierzętami, podejrzewam że inni przewoźnicy również
          • elefterija5 Re: Promem do Grecji ze zwierzęciem 07.03.13, 12:53
            Dzięki!
            Sprawdzę dokładnie ich ofertę!
    • grekan Re: Promem do Grecji ze zwierzęciem 08.03.13, 02:07
      Tacy prostacy z idiotycznymi pomyslami niemile sa widziani na forum. Moze znajdz jakies forum o poziomie umyslowym forumowiczow na twojej fali.
      • Gość: Zakrętka Re: Promem do Grecji ze zwierzęciem IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.03.13, 19:36
        Zresztą zobacz, Fuju (trafny login), jak pięknie olała Cię autorka wątku: zaglądała tu, odpowiedziała na wnoszące coś wypowiedzi, a do Ciebie - ani słowa. Tak trzymac!
        • elefterija5 Re: Promem do Grecji ze zwierzęciem 10.03.13, 11:22
          ;)
          Zadam jeszcze jedno pytanie - orientujecie się może, jak to jest z przepisami celnymi i praktyką dotyczącą wwozu zwierząt do Serbii i Macedonii? Chodzi mi o to, czy muszą być jeszcze jakieś dodatkowe dokumenty, poza paszportem, chipem i szczepieniem na wściekliznę.

pozdrawiam!
          • elefterija5 Re: Promem do Grecji ze zwierzęciem 10.03.13, 11:27
            i intryguje mnie jeszcze jedna rzecz, gdzieś było wspomniane o urzędowym świadectwie weterynarii, które ważne jest 10dni. W jedną stronę ok, ale co w przypadku, kiedy się wraca do Polski tą samą trasą po paru miesiącach...?
            Może znajdzie się ktoś, kto wie coś na ten temat...?
            • Gość: vvv Re: Promem do Grecji ze zwierzęciem IP: *.ists.pl 10.03.13, 11:49
              Internetowi weterynarze zalecają ponowne badanie w kraju docelowym.
          • Gość: vvv Serbia IP: *.ists.pl 10.03.13, 11:54

www.expatserbia.com/moving-to-serbia/customs-laws-and-procedures/411-temporary-import-of-animals
            • elefterija5 Re: Serbia 10.03.13, 12:06
              Szukałam, szukałam, ale tego nie znalazłam.
              Dzięki wielkie za pomoc!:)

pozdrawiam
            • Gość: gość Re: Promem do Grecji ze zwierzęciem IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.13, 12:11
              Przemyśl dobrze tę sprawę, zanim kota ze sobą za granicę zabierzesz. Będzie to dla niego wielki stres-koty przywiązują się do swoich miejsc. Będziesz musiała go cały czas w transporterze trzymać w obawie, żeby nie uciekł bo gdyby się wymknął to szanse na jego znalezienie są niewielkie. Dla ludzi podróże są męczące a co dopiero dla zwierząt..... Nie lepiej jest mu zapewnić opiekę w domu na czas Waszych wakacji ?
              Pozdrawiam
              • elefterija5 Re: Promem do Grecji ze zwierzęciem 10.03.13, 12:14
                Dzięki za troskę, jednak takiej możliwości za bardzo nie mamy. Kot podróżuje z nami od małego, w Grecji był nie raz, ale samolotem. A na pół roku nie zostawimy go samego ;)

pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka