09.05.13, 14:11
Czy ktoś podzieliłby się doświadczeniem w poruszaniu się samochodem po Cyprze?
Obserwuj wątek
    • jot.be Re: Cypr. 10.05.13, 11:30
      no ja mogę spróbować :) ale nie wiem jak pomóc :)
      generalnie jeździ się tak samo tylko odwrotnie :)))
    • jaari_65 Re: Cypr. 10.05.13, 12:03
      Generalnie - żadnych problemów. Jeździ się całkiem przyjemnie, o dziwo kierowcy jakoś bardziej wyrozumiali niż u nas, zwłaszcza jeżeli widzą samochód z wypożyczalni ;)
      Średnio wprawny kierowca daje spokojnie radę.
      • jot.be Re: Cypr. 10.05.13, 12:17
        Ja mam doświadczenia tylko ze wschodniej części ale absolutna zgoda.
        Znacznie wyższa kultura jazdy niż w Grecji, drogi niezłe lub dobre.
        Wyjątek to góry od pólnocnego wybrzeża do Kikkos. Droga ok ale ogromna
        ilość ostrych kamieni sypiących się ze skał. Trzeba bardzo uważać na opony.
        Co do odwrotnego ruchu - do opanowania dość szybko....na pewno nie
        od razu w miasto.... pojeździć chwilę po bocznych drogach.
        Dla mnie problemem był tylko fakt że samochód po lewej stronie nie kończy
        się tuż za moim lewym ramieniem :)
        Pozdr
        • valdi49 Re: Cypr. 10.05.13, 18:29
          Dzięki. Odważę się. Wyjeżdżam 20 czerwca.
        • wojtek33 Re: Cypr. 10.05.13, 19:16
          Albo miałeś pecha, albo my trafiliśmy po sprzątaniu ;) Zrobiliśmy kółko z Paphos przez Cedrową Dolinę do Kykkos i powrót przez Omodos i kilka innych tras w górach Throdos i nie zapamiętałem tych kamieni. A co do samej jazdy, to jakoś samo się przestawia i nie ma problemu, czasem tylko bez sensu machnie się wycieraczką ;) Jest sporo rond ale mają strzałki wyprowadzające. A jak nie masz pewności co do pierwszeństwa nawiąż kontakt wzrokowy z kierowcą, pokaże co masz robić.
          • jot.be Re: Cypr. 11.05.13, 09:01
            wojtek33 napisał:

> Albo miałeś pecha, albo my trafiliśmy po sprzątaniu ;)

Kamienie były (a wspomnienia mam świeże bo z długiego weekendu :o) tylko na drogach od pólnocy - z Polis w góre do Kykkos potem w dół w stronę enklawy. Na drogoch od południa było czysto jak łza.
            Do autora wątku - ponoć pomaga automat - nie trzeba szukać biegów w kieszeni prawych drzwi i mozna bardziej skoncentrować się na jeździe :o) - większość wypożyczalni oferuje.
            A i pamiętaj że pierwszeństwo jest nadal z prawej strony wbrew pozorom.
            No i udanych wakacji.
            • hellusia Re: Cypr. 11.05.13, 21:53
              drogi super, najgorsze ronda ale mega duże, mój syn z chorobą lokomocyjną ani razu nie zawołał że mu niedobrze a przejechaliśmy 800 km, nawet góry Trodos, tej lewej strony się obawiałam bardzo ale moment się człowiek przestawia, a i jeszcze jedno super oznakowanie dróg, życzyłabym sobie tego w Polsce
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka