Dodaj do ulubionych

Cyklady 2013

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.13, 12:21
hej,
wybieram się z rodziną (w tym 2 dzieci 8 i 11 lat) (my - znów po 16 latach) na Cyklady,
w okresie 15 lipca - 2 sierpnia 2013.
Planujemy trasę (mniej więcej): Folegandros, Sikinos, Ios, Milos, Sifnos i Serifos.
mam pytania:
-czy znajdziemy kempingi / pola namiotowe na tych wyspach ?
- jeżeli nie, to jakie są ceny za pokój/apart. i czy znajdziemy coś jadąc w "ciemno" ?
- czy musimy mieć gotówkę w ręku, czy wystarczy karta kredytowa (czy są wszędzie bankomaty ? a w knajpach można płacić kartą ) ?
-moja córka skończyła w styczniu 11 lat, a widzę, że dzieci na promie są liczone do 11 roku życia - czy sprawdzają paszport - ile ma lat ? (wg daty urodzenia czy rocznik ?) - bilety dla młodzieży kosztują tyle samo co dorośli ;-(

Bardzo proszę o jakieś info ;-)
Anka
Obserwuj wątek
    • Gość: Andrzej Re: Cyklady 2013 IP: *.147.241.171.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 07.06.13, 21:33
      Witam. Widzę że ktoś ma podobny sposób spędzania urlopu tak jak ja. Na wymienionych przez Ciebie wyspach byłem w ostatnich 3 latach oprócz Skinos ,ale też na innych. Jeżeli te wyspy chcesz "zaliczyć" to może lepiej poukładać począwszy od Sifnos ,Serifos, Milos Ios,Folegandros. Oczywiście można odwrotnie. Po tych wyspach kursuje tani prom Nel Lines, ale 2-3 razy w tygodniu. Bilety śą najtańsze z pośród innych przewożników.Na każdej z tych wysp znajdziesz campig lub dwa. Zazwyczaj zawsze jest busik campingowy na dowóz gratis . Jednak na każdej wyspie Caming jest z dala od miasteczka Chora lub portu. Autobusy kursują dość rzadko,niekiedy po 2 kursy dziennie. Po przypłynięciu promu jest w porcie trochę Greków oferyjących pokoje i transfer. Ceny za typowe kwatery ,czyli pokój z łazienką 2 lub 3 os w sezonie ok 30 e. Na bankomaty nie licz specjalnie. Na Milos nie ma problemu ,ale już na Folegandros do Chory trzeba jechać 3 km z campingu. W porcie Sifnos , Serifos i Folegandros nie ma bankomatu
      Wejdż na stronę Nel Lines i poczytaj o biletach dla dzieci, tego niestety nie wiem jak jest z ulgowymi,a to czy sprawdzają datę urodzin jest mało prawdopodobne ,Na prom wchodzi się z biletem w ręku i tylko ręcznie ktoś z obsługi kasuje nie patrząc na niego.
      Pozdrawiam
    • Gość: SebastianV8 Re: Cyklady 2013 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.13, 14:16
      Ja zafundowałem podróż na Cyklady chrześniakowi z żona jako prezent ślubny. Wykupiłem im wycieczkę, gdzie mieli większy od standardowego wybór programu wycieczki. Byli na wsypach: Paros, Naksos i Santorini. Wycieczkę rozpoczynali i kończyli w Atenach. Koszt w tej wersji, którą im wykupiłem to 2699 zł, ale wrócili zachwyceni i stwierdzili, że jak na razie była to podróż ich życia (nie tylko wspólnego, bo jeszcze jako narzeczeni byli i w Turcji i w Hiszpanii czy Egipcie) Zresztą dokładnie co i jak proponuje to biuro znajdziesz na stronie przedstawiającej tę wycieczkę o całkiem uważam "biorącej" nazwie Cykady na Cykladach. Co uważam w dzisiejszych czasach najważniejsze , to co jest w ofercie, według młodych w 100% jest zgodne z tym co zastali na miejscu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka